Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 77 из 194)

Приклад. Підприємство “Дніпро” отримало інформацію про банкрутство підприємства “А”. Сума дебіторської заборгованості підприємства “А” становить 1000 грн.

Списана дебіторська заборгованість з підприємства “А” буде відображена в бухгалтерському обліку записом Д!т 38 — К!т 36 на суму 1000 грн.

Якщо сума безнадійних боргів, які списуються, менша від суми нарахованого резерву, рахунок 38 буде мати кредитове са! льдо на кінець звітного періоду. Якщо суми безнадійних боргів у поточному періоді більші, ніж нарахований резерв, то частина безнадійного боргу, яка перевищує нарахований резерв сумнів! них боргів, списується за рахунок витрат поточного періоду за Д!т 944 “Сумнівні та безнадійні борги”.

Суми списаної безнадійної дебіторської заборгованості обліко! вують на позабалансовому рахунку 071 “Списана дебіторська заборгованість”; протягом не менше трьох років з дати списання для спостереження за можливістю її стягнення.

Приклад. Підприємство “А” сповістило, що може сплатити частину боргу у сумі 200 грн. У бухгалтерському обліку дебітор! ську заборгованість, яка буде погашена, слід відобразити таким чином: Д!т 36 — К!т 716 200 грн. Одночасно дебіторська за! боргованість списується з позабалансового рахунка 071 на суму 200 грн. Погашення заборгованості буде відображено на рахун!

ках проведенням Д!т 31 — К!т 36 200 грн.

Підприємство має право для розрахунку РСБ вибрати будь! який із методів. Для великих підприємств, які мають велику кількість покупців, найкраще використовувати другий метод, бо РСБ створюється і використовується не за кожним підприємст! вом, а за групою дебіторів. Також у примітках до фінансової звітності слід наводити суму поточної дебіторської заборгованос! ті за термінами погашення.

При здійсненні торговельної діяльності передбачено випадки повернення товарів. Для відображення повернення товарів вико! ристовують окремий субрахунок 704 “Відрахування з доходу”. Рахунок 704 призначений для відображення сум, на які повин! ний бути зменшений дохід, тому вартість повернутих покупцем товарів буде відбиватися з дебету рахунка 704 “Відрахування з доходу”, а не методом “червоного сторно” кредиту рахунка 702 “Дохід від реалізації товарів”. За аналогією з тим, що на суму повернутих товарів не сторнується дохід, а дебетується рахунок доходу, логічно було б оприбуткувати повернутий товар з дебету рахунка 28 “Товари” у кореспонденції з рахунком 90 “Собівар! тість реалізації”, а не сторнувати запис із списання товару при реалізації. Але Планом рахунків не передбачені записи по креди! ту рахунка 90, крім як з рахунком 79 “Фінансовий результат”. У зв’язку з цим проводиться запис з повернення товарів методом сторно.

Приклад. Припустимо, що покупцем був повернутий один телевізор, реалізація якого здійснена раніше, на суму 1800 грн (табл. 5.10).

Підприємство закриває рахунки доходів і витрат покварталь! но. У першому кварталі була здійснена реалізація, а в друго! му — повернення товару. В другому кварталі реалізації не було. Отже, рахунок 902 має по дебету один запис методом “червоного сторно”. Щоб рахунок закрився, робимо звичайний запис з де! бету цього рахунка з віднесенням суми на рахунок 791.

Таблиця 5.10

Бухгалтерські записи щодо повернення товарів

Зміст операції

Кореспонденція Сума,
п/п

рахунків

грн.

Д!т

К!т

1 Віднесено на зменшення доходу від реалізації продажна вартість повернених товарів

704

361

1800
2 Відображено ПДВ методом “червоне сторно”

704

641

300
3 Відображено методом “червоне сторно” списання товарів при реалізації

902

281

1000
4 Відображено зменшення фінансового результату на вартість повернених товарів без ПДВ

791

704

1500
5 Віднесено собівартість повернених товарів на фінансовий результат

902

791

1000

Якщо ж у звітному періоді, у якому відбулось повернення товарів та здійснювалася реалізація, то методом сторно запис з рахунка 902 після повернення товару буде перекриватися запи! сами з віднесення на рахунок собівартості проданих товарів. І на! прикінці звітного періоду буде проводитися звичайне списання сальдо рахунка 902 на рахунок 791.

Після записів з повернення товару фінансовий результат, що розраховується на рахунку 791 “Результат основної діяльності”, був зменшений на 500 грн (торгова надбавка у вартості повер! нутого телевізора за мінусом ПДВ). У результаті цього фінан! совий результат, що враховується з рахунка 791, становитиме 2000 грн.

Формування та облік фінансових результатів.

Формування складу витрат та порядку їх планування в торгівлі

Для торгових підприємств не передбачений окремий рахунок для обліку витрат. Крім того, усі витрати враховуються не на одному рахунку, а розділяються за їхніми видами. Оскільки ви!

трати обігу являють собою витрати, що пов’язані з операційною діяльністю, то їх підрозділяють на адміністративні витрати, на збут та інші витрати операційної діяльності і обліковують, від! повідно, на рахунках 92 “Адміністративні витрати”, 93 “Ви! трати на збут” і 94 “Інші витрати операційної діяльності”.

Крім цього, такі витрати, як відсотки за кредит (і не тільки в торгових підприємств), відносяться до складу фінансових ви! трат, облік яких ведеться на окремому рахунку 95 “Фінансові витрати”. До того ж, Планом рахунків передбачені окремі рахунки для обліку витрат у розрізі видів діяльності. Найменування ра! хунків і субрахунків до них являють собою докладний опис складу витрат із класифікацією за видами діяльності.

Склад і структура витрат у торгівлі має відповідати Методич! ним рекомендацiям з формування складу витрат і порядку їх планування в торговельнiй діяльності, що затверджені наказом Міністерства економiки та з питань європейської інтеграції України вiд 22.05.02 № 145. Цi Методичнi рекомендацiї визначають склад поточних витрат торговельної дiяльностi i порядок їх плану! вання в пiдприємствах усiх форм власностi незалежно вiд органi! зацiйно!правових форм господарювання i мають рекомендацiйний характер. Норми рекомендацiй базуються на нацiональних по! ложеннях (стандартах) бухгалтерського облiку.

До складу витрат торговельної дiяльностi належать витрати пiдприємств, що здiйснюють таку дiяльнiсть, i виникають у про! цесi руху товарiв, а також витрати пiдприємств громадського харчування, що пов’язанi з випуском i реалiзацiєю продукцiї власного виробництва (далi — пiдприємства торгiвлi).

Поточнi витрати пiдприємства торгiвлi — це грошове вiдбиття витрат живої та уречевленої працi на здiйснення поточної торго! вельно!виробничої дiяльностi пiдприємства, що за натурально! речовим складом становлять спожиту частину матерiальних, не! матерiальних трудових і фiнансових ресурсiв. Згiдно із стандар! тами бухгалтерського облiку витрати — це зменшення економiчної вигоди у виглядi вибуття активiв чи збiльшення зобов’язань, якi призводять до зменшення власного капiталу (крiм зменшен! ня капiталу за рахунок його вилучення або розподiлу мiж влас!

никами).

Собiвартiсть реалiзованих товарiв включає вартiсть реалізо! ваних товарних запасiв, визначену розрахунковим шляхом

вiдповiдно до П(С)БО 9 “Запаси”, та транспортно!заготiвельних витрат, якi припадають на реалiзованi товари.

До складу поточних витрат пiдприємства торгiвлi входять ви! трати обiгу — представленi в грошовiй формi витрати пiдприємства на здiйснення процесу реалiзацiї товарiв, якi становлять за своєю суттю собiвартiсть послуг з доведення товарiв вiд виробника до споживача та пов’язаних iз змiною форм вартостi.

До складу витрат обiгу включають операцiйнi витрати, транс! портно!заготiвельнi витрати, що припадають на реалiзованi то! вари (продукцiю власного виробництва пiдприємств громадсько! го харчування — далi продукцiя), та вiдсотки за кредит, що вiдносяться до витрат фiнансової дiяльностi.

Класифiкацiя витрат. У плануваннi та облiку поточнi витра! ти торговельної дiяльностi класифiкують за видами дiяльностi, економiчними елементами та пiдгалузями торгiвлi (оптова торгiвля, роздрiбна торгiвля, громадське харчування).

В управлiннi поточними витратами торговельної дiяльностi, крiм зазначених класифiкацiйних ознак, можна застосовувати додатковi ознаки класифiкацiї — за ступенем реагування на змiну обсягiв дiяльностi, за перiодами, за центрами вiдповiдальностi чи мiсцем виникнення, за ступенем однорiдностi, за можливiстю контролю в конкретному структурному пiдроздiлi, за принципа! ми органiзацiї управлiння.

Поточнi витрати пiдприємств торгiвлi за видами дiяльностi класифiкуються за такими групами: витрати операцiйної дiяль! ностi; витрати фiнансової дiяльностi; витрати iнвестицiйної дiяльностi; iншi витрати звичайної дiяльностi; надзвичайнi ви! трати. Витрати операцiйної дiяльностi подiляють на: витрати, якi включають до собiвартостi реалiзованих товарiв (продукцiї); адмiнiстративнi витрати; витрати на збут; iншi операцiйнi витрати. Витрати операцiйної дiяльностi за їх економiчним змiстом гру! пують за економiчними елементами та статтями витрат.