Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 78 из 194)

Пiд економiчними елементами витрат розумiють сукупнiсть економiчно однорiдних витрат у грошовому вираженні за їх ви! дами (це групування дозволяє вiдповiсти на запитання, що ви!

трачено за даний звiтний перiод).

Статтi калькуляцiї характеризують склад використаних ре! сурсiв залежно вiд напрямiв дiяльностi (операцiйна, фiнансова, iнвестицiйна дiяльнiсть) та об’єкта витрат.

Статтi калькуляцiї показують, як формуються цi витрати з метою їх аналiзу та контролю — однi витрати показують за їх видами (елементами), iншi — за комплексними статтями (вклю! чаючи кiлька елементiв). При цьому один економiчний елемент витрат може бути присутнiм у кiлькох статтях калькуляцiї.

За ступенем реагування на змiну обсягiв дiяльностi витрати подiляють на умовно!постiйнi та змiннi.

До умовно!постiйних вiдносять такi витрати, розмiр яких не змiнюється внаслiдок змiни обсягiв товарообiгу. До постiйних належать витрати, пов’язанi з управлiнням дiяльнiстю пiд! приємства, а також витрати на забезпечення господарських по!

треб виробництва пiдприємства громадського харчування тощо.

Змiннi витрати включають у себе тi види витрат, величина яких змiнюється зi змiною обсягiв товарообiгу. До змiнних ви! трат належать витрати пiдприємств торгiвлi на сировину, купiвельнi напiвфабрикати, технологiчне паливо та енергiю, на оплату працi торговельно!оперативного персоналу та вiдповiднi суми вiдрахувань на соцiальнi заходи, а також iншi витрати.

За перiодами витрати торговельної дiяльностi подiляють на витрати поточного перiоду та витрати майбутнiх перiодiв.

Витрати поточного перiоду — це витрати на управлiння, збут продукцiї та iншi операцiйнi витрати, якi належать до того перiоду, в якому вони були здiйсненi.

Витрати майбутнiх перiодiв — це витрати, що мали мiсце протягом поточного або попереднiх звiтних перiодiв, але нале! жать до наступних звiтних перiодiв.

Вiднесення витрат майбутнiх перiодiв до витрат певного перiоду здiйснюється в повному обсязi або на основi їх розподiлу мiж кiлькома звiтними перiодами.

За центрами вiдповiдальностi чи мiсцем виникнення витрати подiляють на витрати вiддiлу, дiльницi, служби, iншого струк!

турного пiдроздiлу пiдприємства.

За ступенем однорiдностi витрати подiляють на простi (одно! елементнi) та комплекснi.

Простi витрати мають однорiдний змiст, тобто складаються з одного елементу витрат, наприклад, заробiтна плата або амор! тизацiйнi вiдрахування. До складу комплексних витрат вклю! чають елементи з рiзною економiчною природою, наприклад, ви! трати на зберiгання, пiдсортування товарiв.

За можливiстю контролю в конкретному структурному пiд! роздiлi розрiзняють контрольованi та неконтрольованi витрати в даному центрi i вiдповiдальностi.

За принципами органiзацiї (управлiння) — витрати планові та позаплановi.

Склад витрат операцiйної дiяльностi за економiчними еле! ментами. Склад витрат операцiйної дiяльностi за економiчними елементами визначають за витратами, якi не включають до собiвартостi реалізованої продукцiї (вiдповiдно до П(С)БО 16 “Ви! трати”).

Витрати операцiйної дiяльностi пiдприємства торгiвлi групують за такими економiчними елементами: матерiальнi витрати; ви! трати на оплату працi; вiдрахування на соцiальнi заходи; амор! тизацiя; iншi операцiйнi витрати.

До складу елемента “Матерiальнi витрати” включають вартiсть витрачених (спожитих) у процесi операцiйної дiяльностi:

1) матерiалiв і комплектуючих виробiв, що використанi в про! цесi торгiвлi, для забезпечення виробництва продукцiї, для гос! подарських потреб, технiчних цiлей та для гарантiйного ре! монту, гарантiйного обслуговування реалiзованих товарiв, у тому числi:

• поточних матерiальних витрат некапiтального характеру, по! в’язаних iз забезпеченням нормальних умов працi та додержан! ням правил технiки безпеки працi, санiтарно!гiгiєнiчних та iнших спецiальних вимог, передбачених правилами роботи пiдприємств торгiвлi в установленому законодавством порядку; • реактивiв, посуду, iншого приладдя та матерiалiв для роботи власних лабораторiй;

• комплектуючих виробiв тощо;

2) сировини та купiвельних напiвфабрикатiв, якi викорис! танi в пiдприємствах громадського харчування для приготуван! ня власної продукцiї;

3) паливно!мастильних матерiалiв усiх видiв, якi придбанi в стороннiх пiдприємств i органiзацiй i використанi на технологiчнi та iншi операцiйнi цiлi, у тому числi для належної експлуатацiї транспортних засобiв, опалення та освiтлення примiщень тощо. Витрати, що пов’язанi з власним виробництвом i використан! ням електричної та iнших видiв енергiї, включають до вiдповiдних елементiв витрат;

4) будiвельних матерiалiв і запасних частин для проведення поточного ремонту основних засобiв та iнших позаоборотних матерiальних активiв, у тому числi взятих у тимчасове викорис! тання згiдно з угодами про операцiйну оренду (лiзинг), а також

малоцiнних і швидкозношуваних предметiв;

5) тари й тарних матерiалiв, що використанi в операцiйнiй дiяльностi пiдприємства;

6) товарiв: вартiсть товарiв для власного використання (без продажу); вартiсть товарiв, вiдiбраних для оцiнки їх якостi з наступним порушенням цiлостi зразкiв, а також для фiзико!

хiмiчних i мiкробiологiчних дослiджень;

7) малоцiнних і швидкозношуваних предметiв, якi викорис! товують в операцiйнiй дiяльностi пiдприємства протягом одного року чи нормального операцiйного циклу, якщо вiн бiльше од!

ного року, зокрема:

• iнструментiв, господарського iнвентарю, спецiального осна! щення;

• санiтарного, спецiального одягу, взуття, захисних пристроїв тощо; • мила та iнших миючих і знезаражуючих засобiв; молока i лiкувально!профiлактичного харчування; вiдшкодування ви! трат працiвникам за придбання ними спецiального одягу, спе! цiального взуття та iнших засобiв iндивiдуального захисту у випадках невидачi їх адмiнiстрацiєю;

8) iнших матерiальних витрат, якi пов’язанi з виконанням пiдприємством робiт i послуг виробничого та невиробничого ха! рактеру (здiйснення окремих операцiй з реалiзацiї товарiв (про! дукцiї), виробництва продукцiї; проведення лабораторних аналiзiв сировини, яку використовують пiдприємства громадського хар!

чування у виробництвi власної продукцiї тощо).

Придбанi (отриманi) або виробленi матерiальнi цiнностi зара! ховують на баланс пiдприємства за їх первинною вартiстю, яку визначають вiдповiдно до П(С)БО 9 “Запаси”.

З метою визначення первинної вартостi матерiальних цiнностей розрiзняють:

• матерiальнi цiнностi, що внесенi до статутного капiталу пiд! приємства;

• матерiальнi цiнностi, що одержанi пiдприємством безоплатно; • матерiальнi цiнностi, що придбанi в результатi обмiну на подiб! нi матерiальнi цiнностi;

• матерiальнi цiнностi, що придбанi в обмiн на неподiбнi мате! рiальнi цiнностi.

Подiбними визнають такi матерiальнi цiнностi, якi мають одна! кове призначення (виконують подiбну функцiю в такому ж видi дiяльностi) i мають однакову справедливу вартiсть.

При вибуттi матерiальних цiнностей (реалiзацiї товарiв (продук! цiї), вiдпусканнi у виробництво сировини, переданнi у викорис! тання для забезпечення дiяльностi пiдприємства) оцiнку їх здiйс! нюють за одним з таких методiв вiдповiдно до П(С)БО 9 “Запаси”: • iдентифiкованої собiвартостi вiдповiдної одиницi матерiальних цiнностей;

• середньозваженої собiвартостi; собiвартостi перших за часом надходження матерiальних цiнностей (ФIФО);

• собiвартостi останнiх за часом надходження матерiальних цiн! ностей (ЛIФО);

• нормативних витрат.

Метод оцiнки матерiальних цiнностей при їх вибуттi пiдприєм! ство вибирає самостiйно.

До складу елементу “Витрати на оплату працi” включають основну заробiтну плату, додаткову заробiтну плату та iншi заохо! чувальнi та компенсацiйнi виплати.

1. До складу витрат на виплату основної заробiтної плати належать:

• заробiтна плата, яка нарахована за виконану роботу (вiдпрацьо! ваний час) вiдповiдно до встановлених норм працi (норми часу, виробiтку, обслуговування, посадовi обов’язки) за вiдрядними розцiнками, тарифними ставками (окладами) працівникiв і посадовими окладами всiх форм i систем оплати працi, що прийнятi на пiдприємствi;

• вартiсть товарiв (продукцiї), якi видають у порядку натураль! ної оплати працiвникам згiдно з дiючим законодавством (За! коном України “Про оплату працi” (108/95!ВР));

• суми вiдсоткових або комiсiйних нарахувань залежно вiд обсягу доходiв (прибутку), отриманих вiд реалiзацiї товарiв (продук! цiї), у випадках, коли вони є основною заробiтною платою.

2. До витрат на виплату додаткової заробiтної плати нале! жать:

• надбавки та доплати до тарифних ставок і посадових окладiв у розмiрах, передбачених дiючим законодавством;

• премiї та заохочення керiвникам, спецiалiстам, iншим служ! бовцям і працівникам за виробничi результати;

• гарантiйнi та компенсацiйнi виплати; оплата вiдпусток; оплата iншого невiдпрацьованого часу; iншi витрати на оплату працi.

Надбавки та доплати до тарифних ставок і посадових окладiв у розмiрах, передбачених дiючим законодавством, включають такi їх види:

• квалiфiкованим працівникам, якi зайнятi на особливо вiдповi!

дальних роботах, за високу квалiфiкацiйну майстернiсть;

• за класнiсть водiям автомобiлiв, працівникам провiдних професiй та iншим категорiям працiвникiв торговельних пiд! приємств, у яких введено такi надбавки, та доплати за зван! ня майстра i класи квалiфiкацiї;

• бригадирам iз числа працiвникiв, не звiльнених вiд основної роботи, за керiвництво бригадами;

• персональнi надбавки;

• керiвникам, спецiалiстам, службовцям за високi досягнення у працi або за виконання особливо важливих завдань на термiн їх виконання;

• за сумiщення професiй (посад), розширення зон обслуговування або збiльшення обсягу виконуваних робiт;