Смекни!
smekni.com

Ліцензування – важливий компонент системи регулювання туризму (стр. 1 из 8)

Вступ

Тема: «Ліцензування – важливий компонент системи регулювання туризму». Об’єктом дослідження є сукупність туристичних підприємств які, підлягають ліцензуванню. Предметом вивчення даної проблеми є законодавчий пакет документів, що визначає необхідність дотримання правил ліцензування туристичної сфери діяльності в Україні. Дана тема є актуальною, у зв’язку з тим, що вона регулює та підвищує якість надання туристичних послуг, забезпечення захисту прав і інтересів громадян, сприяє охороні навколишнього середовища, зростанню рівня обслуговування.

У першому розділі даної курсової роботи описується, всі ліцензійні умови, які є необхідними для управління туристичною діяльністю або створення нового туристичного підприємства згідно Законодавчої бази України.

За допомогою другого розділу ми можемо прослідкувати, як проходить механізм ліцензування туристичних підприємств. Саме в цьому розділі розкриваються такі компоненти, що стосуються туристичної діяльності: які органи і служби регулюють систему ліцензування в Україні; які основні правила та порядок проходження ліцензування туристичних підприємств.

У третьому розділі відображено контроль за діяльністю туристичних підприємств. А саме: при яких умовах і на який термін видається ліцензія; основні причини через які ліцензія може бути анульована; органи і служби, що мають право припинити чи анулювати дію ліцензії.

В останньому розділі узагальнено інформацію про досвід зарубіжних туристичних підприємств, який відіграє значну роль для отримання ліцензії на проведення туристичної діяльності, як суб’єкти індустрії туризму повинні дотримуватись великої кількості законів і різних нормативних актів, здійснення порядку надання пільгових кредитів і встановлення податкових і митних пільг туроператорам і турагентам, що займається внутрішнім і в'їзним туризмом у країнах СНД, туристам в придбанні у європейських державах різноманітних речей, про пільги різного виду.


Розділ 1. Законодавча та нормативна база ліцензування туристичних підприємств України

Ліцензійні умови є нормативно-правовим актом, положення якого встановлюють кваліфікаційні, організаційні, технологічні та інші вимоги для провадження певного виду господарської діяльності. Суб'єкт господарювання зобов'язаний провадити певний вид господарської діяль­ності, що підлягає ліцензуванню, відповідно до встановлених для цього виду діяльно­сті ліцензійних умов.

У ліцензійні умови щодо видів господарської діяльності, для провадження яких необ­хідні спеціальні знання, включаються кваліфікаційні вимоги до працівників суб'єктів господарювання — юридичних осіб та (або) до фізичних осіб — суб'єктів підприємниць­кої діяльності. У разі якщо для провадження певних видів господарської діяльності, що підляга­ють ліцензуванню, необхідні особливі вимоги щодо будівель, приміщень, обладнання, інших технічних засобів, такі вимоги включаються до ліцензійних умов.

Ліцензійні умови та порядок контролю за їх додержанням затверджуються спіль­ним наказом спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування та органу лі­цензування. У разі якщо суб'єкт господарювання провадить вид господарської діяльності, за­значений в статті 9 цього Закону, не в повному обсязі, а частково або з окремих робіт, операцій, послуг, ліцензійні умови поширюються на суб'єкта господарювання в части­ні, що встановлює вимоги до провадження господарської діяльності, зазначеної в лі­цензії[7, с.487].

Ліцензійні умови та зміни до ліцензійних умов підлягають оприлюдненню у поряд­ку, встановленому законодавством, і набирають чинності через десять днів з дати дер­жавної реєстрації нормативно-правового акту, якщо в ньому не передбачений пізні­ший строк набрання чинності.

Основні терміни, що використані в ліцензійних умовах:

Портфель екскурсовода - комплекс інформаційних матеріалів (фото­графій, копій документів, географічних карт, схем, репродукцій з картин і т.п.), що використовуються екскурсоводом в ході екскурсії.

Екскурсія - туристична послуга, тривалістю до 24 годин, у супроводі гіда екскурсовода, за заздалегідь затвердженим маршрутом, для забезпечення задоволення духовних, естетичних, інформаційних потреб туристів.

Гід (екскурсовод) - особа, яка володіє фаховою інформацією про країни; (місцевість) перебування, визначні місця, об'єкти показу, а також мовою цієї країни чи мовою іноземних туристів, яких приймають, або загально зрозуміло для них мовою, надає екскурсійно-інформаційні, організаційні послуги учасни­кам туру в межах договору про надання туристичних послуг.

Керівник організованої групи дітей (вихователь) - особа, яка має стаж педагогічної чи виховної роботи з дітьми.

Контрольний текст екскурсії - технологічний документ, розроблений та затверджений керівником суб'єкту туристичної діяльності, що включає науко­вий, актуалізований зміст інформації, яка надається екскурсантам.

Похід - туристична послуга, що забезпечує задоволення оздоровчих і пізнавальних потреб туристів при активних способах пересування за туристичним маршрутом.

Програма-обслуговування туристів - перелік історико-культурних об'єктів, визначних місць, а також перелік туристичних послуг, що надаються туристам у визначених послідовності, часі, місці та умовах обслуговування.

Сервіс-характеристика засобу розміщення - стандартизований перелік послуг або матеріально-технічних засобів для їх надання.

Суб'єкт колективного засобу розміщення - юридична особа, яка на території України займається наданням готельних, сана­торно-курортних та інших послуг, пов'язаних з організацією приймання, розмі­щення і обслуговування громадян - споживачів туристичних і пов'язаних з ними послуг, яка володіє або користується на законних підставах майновим комп­лексом (комплексами), необхідним і достатнім для надання даних послуг.

Технологічна картаекскурсії - технологічний документ, складений та зат­верджений керівником суб'єкта туристичної діяльності, що визначає логічну по­слідовність перегляду історико-культурних об'єктів на туристичному маршруті.

Тур - туристична подорож (поїздка) за визначеним маршрутом у конкретні терміни, забезпечена комплексом туристичних послуг (бронювання, розміщен­ня, харчування, транспорт, рекреація, екскурсії тощо).

Туристична траса – затверджений суб’єктом туристичної діяльності відповідним чином оснащений маршрут туристичного походу.

Туристичний маршрут - попередньо намічений суб'єктом туристичної діяльності шлях туристичної подорожі (екскурсії, походу), що характеризується визначеним порядком пересування туристів через географічні пункти.

Туристичні послуги - послуги суб’єктів туристичної діяльності щодо розміщення, харчування, транспортного, інформаційно-рекламного обслуговуван­ня, а також послуги закладів культури, спорту, побуту, розваг тощо, спрямовані на задоволення потреб туристів.

Туристський ваучер (путівка) - документ, що підтверджує статус особи або групи осіб як туристів, оплату послуг чи її гарантію і є підставою для втри­мання туристом або групою туристів туристичних послуг.

Туроператор - суб'єкт туристичної діяльності, який здійснює заходи щодо формування, просування на ринку та реалізації свого туристичного продукту.

Турагент - суб'єкт туристичної діяльності, який здійснює заходи щодо просування та реалізації безпосередньо туристам туристичного продукту, сформованого туроператором, а також супутніх (додаткових) послуг, необхідних для реалізації туристичного продукту туроператора.

Суб'єкт туристичної діяльності при здійсненні іноземного, внутрішнього, зарубіжного туризму та екскурсійної діяльності повинен дотримуватися вимог:

Законів України:

· «Про туризм»;

· «Про ліцензування певних видів господарської діяльності»;

· «Про підприємництво»;

· «Про підприємства в Україні»;

· «Про господарські товариства»;

· «Про захист прав споживачів»;

· «Про страхування»;

· «Про рекламу»;

· «Про зовнішньоекономічну діяльність»;

· «Про аварійно-рятувальні служби».

Декретів Кабінету Міністрів України: від 10.05.93 N 46-93 «Про стандартизацію і сертифікацію».

Постанов Кабінету Міністрів України:

- від 29.12.95 N 1$74 «Про Правила в'їзду іноземців в Україну, їх виїзду з України і транзитного проїзду через її територію»;

- від 28.01.97 N 79 «Про затвердження Порядку надання медичної допомоги іноземним громадянам, які тимчасово перебувають на території України»;

- від 28,06.97 N 702 «Про Програму розвитку туризму до 2005 року»;

- від 17.09.97 N 1021 «Про вдосконалення Порядку надання медичної допо­моги Іноземним громадянам, які тимчасово перебувають на території України»;

- від 02.03.98 N 263 «Про Положення про порядок організації направлення дітей на оздоровлення за кордон»;

- від 25.05.98 N 740 «Про порядок державної реєстрації суб'єктів Підприєм­ницької діяльності»;

- від 20.02.99 N 227 «Про запровадження нового порядку оформлення візо­вих документів для в'їзду в Україну».

Інших нормативно-правових актів, зокрема:

· Положення про порядок видачі референсу суб'єктам туристичної діяль­ності України (затверджене наказом Міністерства закордонних справ України та Держкомтуризму від 25.12.96 N 164-09/61, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 30.12.96 за N761/1786);

· Положення про пошуково-рятувальні служби суб'єктів туристичної діяль­ності, то спеціалізуються на організації туристичних подорожей з використан­ням активних форм пересування туристів (затверджене наказом Держкомту­ризму від 10.07.96 N 33, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 22.07.96 за N 370/1395);

· наказ Державного комітету статистики України від 04.03.98 N 96 «Про зат­вердження форм державної статистичної звітності з питань туризму та інструкцій щодо їх заповнення», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 19.03.98 за N182/2622;