Смекни!
smekni.com

Тенденції розвитку сучасного баскетболу (стр. 3 из 5)

Перший такт

Коли партнер з м'ячем підготував атаку і готується завершити свої дії проходом під кільце або дистанційним кидком, гравець без м'яча займає ривком таку позицію, щоб його захисник опинився на лінії передачі.

При такій дії нападаючого без м'яча у захисника два варіанти дій:

- 1-й: знайти свого опонента очима. Але для цього він повинен буде хоч би на мить втратити м'яч із виду.

- 2-й: стежити за гравцем з м'ячем і втратити із виду свій нападаючий.

Другий такт

І той, і інший варіант дій захисника нас влаштовує.

В першому випадку захисник не може виконати підстраховування і повертається спиною до м'яча, що, по-перше, полегшує атаку партнеру з м'ячем, а по-друге, полегшує передачу м'яча нападаючому, що виконав вказаний вище маневр.

В другому випадку нападаючому дуже просто ривком вийти на вільне місце, зручне для атаки, і одержати скидання.

Таким чином, можна сказати, що гравець без м'яча безпосередньо перед атакою партнера зобов'язаний рухатися вказаним способом, тим паче, що це сприятиме виконанню наступної важливої дії в нападі - боротьбі за м'яч, що відскочив (мал. 9).

Мал. 9

Мал. 10

21. У момент атаки нападаючий з м'ячем готовий застосувати декілька варіантів завершення атаки: завершує атаку сам, знаходить потенційних одержувачів скидання. Якщо атакує сам, то готовий завершити атаку декількома шляхами (коротке або довге обігравання, управо або вліво, кидок в стрибку або після подвійного кроку, правою або лівою рукою, крюк або напівкрюк, настрибуванням на дві ноги зміною напряму руху).

22. Під час польоту м'яча. Після того, як м'яч пішов з руки будь-якого нападаючого і гравець визначив можливе місце відскоку, нападаючий не дивиться за польотом м'яча, а шукає своє місце на підборі і найкоротший шлях, по якому він може в це місце потрапити. Це дуже важливо! Не дивитися за польотом м'яча, а шукати можливість проникнути під кільце в потрібне місце для боротьби за відскік (мал. 10).

23. Оптимальне положення нападаючих при боротьбі за відскік показане на мал. 11, і називається воно 3,5 на 1,5, Це означає, що гравці 3, 4 і 5 вибудовують трикутник підбору, гравець 1 страхує швидкий прорив, а гравець 2 бере участь в підборі середніх і дальніх відскоків і разом з гравцем 1 готовий страхувати швидкий прорив суперника.

24.При завершенні атаки дуже важливо взаємодія гравців периметра.

Якщо разігруючий сам атакує з-під кільця або опинився близько до лицьової лінії, то атакуючий захисник (2-й номер) або легкий форвард (3-й номер) зобов'язані зайняти його місце в захисній побудові команди і страхувати швидкий прорив (правило 4-х). Як правило, може бути дана установка тренера, що підстраховує 1-й номер гравець периметра, що знаходиться на дальній від м'яча стороні (мал. 12).

Мал. 11 Мал. 12.

25. У момент завершення боротьби за відскік. Відповідно до захисної концепції команди гравці переходять до захисних дій негайно. Обов'язковою умовою повернення назад є прискорення до центру поля обличчям вперед з поворотом голови через плече, ближнє до м'яча. Після центру поля, якщо попереду немає неприкритого гравця, рух здійснюється спиною вперед.

Якщо кимось з гравців (декількома гравцями) допущена помилка і у суперника з'явилася можливість виходу до нашого кільця в більшості, то гравець, найближчий до супротивника з м'ячем, вживає всі заходи, аж до застосування фолу, щоб зірвати атаку.

Основні принципи взаємодії гравців при грі в нападі: "Віддав - вийшов", "Стрічні переміщення", "Від м'яча", "Двійка" або "Пікенрол", "До м'яча".

Принципи взаємодії дані в черговості, по якій рекомендується навчати гравців.

"Віддав - вийшов". Одна з основних тактичних взаємодій в баскетболі, яке успішно застосовується гравцями будь-якого рівня (мал. 13).

Мал.13

Головною при виконанні цієї взаємодії є несподіванка, відволікаючий рух і різка зміна напряму і швидкості руху нападаючого, що виконав передачу.

Дія повинна бути несподіваною для захисника. Якщо після передачі м'яча захисник, який відповідає за нападаючий, що виконав передачу, зробив помилку (повернув голову у бік передачі або не виконав стрибок за м'ячем), то нападаючий ривком займає положення перед захисником і на повній швидкості рухається до кольну з метою отримання зворотної передачі. Якщо захисник не втратив із виду свого опонента і змістився стрибком у бік передачі, то нападаючий повинен зробити відволікаючий маневр і примусити захисника рухатися. В русі набагато складніше не зробити помилку в правильному розташуванні щодо м'яча і свого підопічного. Найчастіше захисник або притискається до нападаючого, або втрачає його із виду на деякий час. Нападаючий починає рух від м'яча. Потім різко міняє напрям і швидкість руху. В цьому випадку застосовується правило "один, два, три кроки".

Нападаючий на максимальній швидкості рухається до кільця, показуючи передавальному однією або двома руками місце очікуваної передачі і свою готовність одержати м'яч. Передача виконаються на давню від захисника руку тим способом, який найбільш ефективний в даній ситуації.

«Стрічні переміщення». "Вісімка". Після освоєння передачі з рук в руки, вивчення якої починається в молодшому віці, можна приступати до застосування в командному нападі стрічних переміщень. Це може бути взаємодія двох гравців. Але частіше в цій взаємодії бере участь три гравці, іноді - чотири (мал. 14).

Мал. 14

Як і в кожній технічній дії, при стрічних переміщеннях є свої особливості, на які необхідно звертати увагу з самого почата.

Перш за все, гравці повинні уміти виконувати ведення правою і лівою рукою. Якщо хоч би один гравець не уміє це робити, то взаємодія не вийде.

Гравець при веденні назустріч партнеру вкриває м'яч корпусом і вільною рукою. Захисник всіляко заважатиме веденню саме в цю сторону, а нападаючий зобов'язаний "притискатися" до захисника і рухатися так, щоб не віддалятися від кільця, а наближатися до нього.

Нападаючий без м'яча повинен уміти вийти на отримання м'яча максимально близько до передавального "плече в плече", на максимальній швидкості. При необхідності гравець починає відволікаючий рух до кільця з тим, щоб правильно вийти до гравця з м'ячем (мал. 15).

Існує декілька техніки передач при цій взаємодії:

А) Передпліччя передавального гравця розташовані паралельно підлозі.

Б) Грона передавального гравця розташовані одна під іншою.

В) Передача виконується з ударом об підлогу.

А). Гравець веде м'яч правою рукою і при наближенні до партнера виконує зупинку стрибком на дві ноги або двохкрокову (права - ліва), повертається спиною до корзини, що атакується.

При проході партнера впритул, вкриваючи м'яч спиною, виносить м'яч двома руками (кисті паралельно підлозі) на сторону, протилежну напряму свого руху. Гравець, що приймає передачу, хапає м'яч двома руками. При прийомі м'яча кисті у нього розташовані перпендикулярно підлозі. Причому ліва рука - зверху, а права - знизу (мал. 16).

Мал. 16


Після прийому передачі гравець починає ведення лівою рукою, яка розташована зверху на м'ячі, що дуже зручно. При виконанні ведення лівою рукою дії передавального залишаються ті ж, а у того, що приймає передачу, відповідно, права рука розташована зверху, а ліва - знизу.

Б). Другий спосіб передачі м'яча.

Гравець веде м'яч правою рукою і при наближенні до партнера виконує зупинку стрибком на дві ноги або двох крокову (права-ліва), повертається спиною до корзини, що атакується, на правій нозі. При проході партнера впритул гравець, що виконує передачу, розташовує праву кисть під м'ячем і притискує правий лікоть до правого боку. Ліва кисть знаходиться зверху м'яча, а лікоть зігнутої руки піднімається напроти грудей (мал. 17).

Партнер проходить впритул до ліктя, бере м'яч двома руками, розгортає м'яч так, щоб ліва рука була зверху, і починає ведення лівою рукою. При такій передачі перешкодою на шляху захисника буде виставлений лікоть, і захисник для того, щоб переслідувати нападаючий, що прийняв передачу зверху, необхідно пройти довший шлях, що утрудняє його дії. Головне при виконанні передачі - не зробити рух ліктем назустріч захисника. Ця дія може бути розцінена як фол передавальному.


В). Передача з ударом об підлогу має місце, але застосовується дуже рідко, оскільки її можна перехопити як одному захиснику, так і іншому, які відповідають за передавального м'яч і за того, що приймає його. Навчання цій передачі небажано.

При активному опорі захисту вказаній взаємодії нападаючі можуть застосувати "помилкову вісімку". Сенс цієї взаємодії полягає в тому, що або потенційний одержувач м'яча, або гравець з м'ячем не рухаються в передбачувану точку зустрічі і передачі м'яча, а різко міняють напрям і здійснюють ривок до кільця (мал. 18).