Смекни!
smekni.com

Характеристика лікувально-оздоровчих курортів Європи (стр. 2 из 2)

Крім Чехії, Угорщини і Словаччини лікувально-оздоровчий туризм все більше розвивається в Болгарії, Румунії і республіках колишньої Югославії. Ці країни мають вихід до теплих морів пропонують оздоровчі програми на курортах приморського кліматичного типу. Крім того в Хорватії відкрито єдине в Європі родовище нафталана – різновид лікувальної нафти з характерним ароматним запахом, яку використовують в медицині. Створений на його базі курорт Іванич-Град приймає пацієнтів з захворюваннями шкіри і опорно-рухового апарату.

Словенія також широко відома в світі своїми лікувальними курортами.

Бальнеологічний курорт Топольщиця має термальні джерела, він розташований в передальпійській ідилічній долині Місяця, оточеної вершинами Альп, на висоті 395 м над рівнем моря. Ці лікувальні джерела були відомі ще в XVI ст. Тут лікують захворювання опорно-рухового апарату, легкі форми судинних захворювань і дихальних органів.

Чатеж – бальнеологічний курорт на кордоні з Хорватією. Цей курорт був відкритий в кінці XVIII ст. На курорті лікують серцево-судинні захворювання, пошкодження опорно-рухової системи і неврологічні захворювання.

Курорт Рогашка Слатіна відомий своєю мінімальною водою «Донат МГ», яка по вмісту магнію і бактеріологічній чистоті є єдиною в Європі. Тут лікують гастроентерологічні захворювання, порушення травлення, надмірна вага.

Блєд – гірськокліматичний курорт, розташований у підніжжя Юлійських Альп в уголовині на березі озера, вода в якому влітку прогрівається до +26°С. Тут також є своє термальне джерело.

До сих пір найважливіші принципи організації курортної справи в країнах німецької школи культурології (крім Німеччини, Австрії і Швейцарії), про які було розказано вище, закладені ще в XIX ст., не зазнали істотних змін. Особам, які перебувають на курортах, зазвичай не наказується строгий розпорядок дня, вони сам обирають час для лікувальних процедур і не зобов’язані чітко слідувати лікувальним нарадам.

Друга група курортів, куди входять Іспанія, Італія, Франція, Бельгія, відносяться в більшій мірі до оздоровчого туризму. Хоч саме в Бельгії знаходиться самий відомий курорт Спа, який дав загальну назву всім термальним водам.

Німеччина. На території Німеччини розташовано більше 300 курортів. Тільки в Баварії їх біля 50. Земля Баден-Вюртемберг зі столицею в Штутгарті має в своєму розпорядженні більше ніж 60 курортів з мінеральними джерелами і мікрокліматом. Самий відомий курорт Баден-Баден, розташований в Шварцвальді («Чорному Лісі»). Тут біля 2000 років назад римляни відкрили гарячі термальні джерела. В Баден-Баден їх 20. На цьому курорті бували Гоголь, Толстой, Тургенєв, Наришкін, Гончаров, Достоєвський, Шиллер і багато інших знаменитих людей.

На землі Гессен розташовані 32 курорти, світова знаменитість належить Вісбадену, багатство якого полягає в 26 термальних лікувальних джерелах, які мають температуру +68°С. Цей курорт називають Ніццей півночі – з однієї сторони Рейн, з другої – гори Таунус. Це зелений оазис з середземноморським кліматом і середньорічною температурою +9°С. На ньому відпочивали Гете, Достоєвський, Вагнер, Брамс, Бісмарк і ін..

Багато в Німеччині кліматичних курортів, серед яких переважають гірські і лісні: Кведлінбург, Оберхоф, Фюссен, а також приморські, які знаходяться біля Північного моря або в Німецькій Прибалтиці: Вангероге, Даме, Травемюнде і ін.

Щорічно курорти Німеччини приймають більше 1 млн. чоловік. Профілактичні і реабілітаційні програми, які пропонуються німецькими кліматичними і бальнеологічними курортами, користуються попитом в жителів Австрії, Франції, Бельгії, Люксембурга, США і Канади.

Австрія по праву пишається своїми численними курортами. Самий відомий з них – бальнеологічний курорт Бадгаштайн – знаходиться на півдні провінції Зальцбург, в долині річки Гаштайн. Він створений на базі 17 гарячих радонових джерел з температурою +44,3°С, почав бурно розвиватися з 1828 р. і до середини минулого століття придбав світове значення. Курорт приймав немало відомих людей і коронованих осіб Європи. В наші дні потік туристів на цей курорт помітно збільшився. Туристи приїжджають на курорт, щоб відпочити і полікуватися. В радонових цілющих штольнях гори Радхаусберг можна поправити свій стан при захворюваннях нервової, серцево-судинної і бронхолегеневої систем, опорно-рухового апарату і гормональних порушеннях. Відповідно статистиці, у 70 % хворих після відвідування курорту наступають поліпшення. Не дивлячись на досить високі ціни, курорт добре заповнюється.

В цьому ж районі знаходиться ще один бальнеологічний курорт с термальними радоновими джерелами – Бад-Хофгаштайн. Він також відмий як гірськоспортивний.

Бад-Халль – бальнеологічний курорт, чарівне містечко між Веною і Зальцбургом, де лікують хронічні запальні і дегенеративні ревматичні захворювання, жіночі хвороби. Лікування основується на використанні йодистої ропи з природних джерел.

Неможна не згадати про Філлахі – знаменитому бальнеологічному курорті, де жив і працював знаменитий лікар Середньовіччя Парацельс. Тут температура в закритих термальних басейнах складає +32°С.

Всесвітньо відомим курортом є також місто Баден на східній околиці Венського Лісу завдяки 14 гарячим джерелам.

Крім поїздок на бальнеологічні і кліматичні курорти, Австрія заохочує розвиток приозерного лікувально-оздоровчого туризму. Щорічно озера Вертерзеє, Мондзеє, Оссиа-херзеє, Топліцзеє, Каммерзеє відвідують біля 1 млн. туристів. В цілому біля 20% всіх туристичних прибувань здійснюється в Австрію з лікувальними цілями.

Швейцарія декілька поступається Німеччині і Австрії по числу курортів, але як напрям лікувально-оздоровчого туризму вона не менш популярна. Правда, курортне обслуговування в цій країні доступно тільки заможним клієнтам. Заслуженою славою користуються бальнеологічні здравниці Баден, Бад-Рагаі і гірськокліматичні курорти Ароза, Давос, Санкт-Моріц, Церматт. Швейцарія однією з перших стала практикувати лікування травами. Тут розміщений великий фітотерапевтичний центр Кранс-Монтана.

Франція. В цій країні є багато всесвітньо відомих курортів. Енген – термальний курорт, недалеко від Парижу, який був відкритий ще в 1779р. В 1823 р. тут лікувався король Людовік XVIII. Курорт славиться мінеральними джерелами з великим складом сірки. Тут лікують захворювання дихальних шляхів. Віши – центральний район країни, має 15 джерел, з них 6 з питними мінеральними водами. Евіан – курорт на березі озера Лєман (Женевського озера) з мінеральними джерелами.

Мірамар – курорт Бретані, славиться таласотерапією. В Лурдє б’ють чудотворні мінеральні джерела, які приваблюють паломників зі всього світу. Багато бальнеологічних курортів розташовано в Французьких Альпах і на березі Женевського озера.

Південна Європа на ринку лікувально-оздоровчого туризму представлена в основному Італією. Її бальнеологічні курорти головним чином зосереджені на північному сході країни і на острові Іск’я, багатому не тільки термальними водами, але і лікувальними грязями. Найбільш відомими є: Червія, Пунта Маріна Терме, Річчоне і Ріміні, які знаходяться на Адріатичному узбережжі. Великою славою користуються курорти біля Венеції, особливо Абано Терме. В 35 км від м. Парма розташований курорт Сальсомаджоре з соляно-бромо-йодистими водами. Також існує велика кількість курортів і санаторіїв в Тоскані, наприклад, курорт Монтекатіні Терме був заснований ще в 1345 р. і зараз користується великою популярністю. На острові Іск’я близько 70 термальних джерел.

Іспанія, Португалія, Греція приваблюють туристів кліматичними приморськими курортами, які більш відомі як зони відпочинку і розваг. Спеціалізовані лікувальні курорти в цих країнах нечисленні і складають всього декілька відсотків від загального числа.


Висновки

лікувальний оздоровчий туризм угорщина

У найближчі 10 років туризм залишиться найбільшим джерелом створення нових робочих місць в європейських країнах. Крім того, велике значення туризму як джерела валютних надходжень є розширення міжнародних контактів.

Туристська індустрія має солідну матеріально-технічну базу, забезпечує зайнятість значної частини людей і взаємодіє з усіма галузями економічного комплексу, також стабільно збільшує міжнародний туризм.

В останні десятиліття відбулися суттєві кількісні і якісні зміни в попиті на туристські послуги. У цілому цей період можна охарактеризувати як експансію туризму, яка супроводжується рішенням обсягу попиту

Зарубіжні курорти санаторного типу передбачають більш «вільний» підхід до організації курортного оздоровлення. Перевагою зарубіжних курортів є високий рівень стандартів обслуговування, сучасна інфраструктура та матеріальна база, а також кваліфікований менеджмент обслуговування.

Програми курортно-оздоровчих турів різноманітні, проте існують загальні специфічні вимоги до організації саме таких турів. Готуючи туристський продукт, необхідно пам'ятати, що це робиться для людей, охочих відпочити і поправити своє здоров'я. Тому необхідно спланувати туристський продукт так, щоб було дозволено найбільш успішно задовольняти потреби і запити клієнтів у час оздоровчого відпочинку.

Значення туризму в країні і в світі дуже велике. Розвиток його постійно зростає: поліпшується якість обслуговування туристів, люди стежать за добробутом природи та екології в цілому, дотримуються культурних , естетичних норм і правил, поліпшується якість лікування, з'явилася різноманітність дозвільної діяльності і все це, звичайно, позитивно позначається на туристичній індустрії в Європі і в світі.


Список використаної літератури

1. http://fictionbook.ru/author/a_v_babkin/specialniye_vidiy_turizma/read_online.html?page=7.

2. http://www.student-site.ru/11/11023.htm.

3. Винокуров В.И., Леонов В.А. Индустрия туризма: Теоретические аспекты.