Смекни!
smekni.com

Бойовi можливостi вiйськових сил (стр. 2 из 3)

Методика розрахунку можливостей підрозділу по ураженню живої сили противника вогнем стрілецької зброї.

Методика розрахунку базується на порівнянні щільності вогню стрілецької зброї сторін, яка виражається кількістю куль на 1 м фронту у вказаному секторі (смузі) ведення вогню. При цьому досвідом встановлено, що при наступі роти в пішому порядку при підході її до оборони противника на 400 м відкривається вогонь із усіх видів зброї по його ПКО із щільністю 8-10 куль на 1 м фронту в хвилину і ведеться з такою щільністю на протязі 4 хвилини (при атаці з швидкістю 100 м за хвилину). Така щільність вогню приводить до втрат противника в живій силі до 30% на ПКО.

1.2 Розрахунок ударної сили підрозділів

Ударна сила- це здатність підрозділів (механізованих, танкових) наносити потужні удари по противнику в сполученні вогню та маневру. Вона базується на застосуванні вогню артилерії, танків, БМП, БТР, ПТС і стрілецької зброї в сполученні з їх стрімким просуванням в глибину розташування противника, знищенні його живої сили та вогневих засобів і оволодінні вказаними рубежами (районами) місцевості чи опорними пунктами в обороні противника. Вона залежить від:

1. вогневої потужності, маневровості підрозділів, а також їх стійкості проти різних засобів ураження противника;

2. від якості та кількості мотострілецьких (механізованих, танкових) підрозділів, які приймають участь у бою;

3. темпів просування, фронту наступу та місця в бойовому порядку.

Ударна сила характеризується перш за все щільністю сил і засобів на всьому фронті оборони, що створюється, а також на напрямку зосередження головних зусиль, тобто кількістю механізованих взводів, танків, гармат, мінометів, протитанкових та інших вогневих засобів на 1 км фронту оборони. В обороні ударна сила реалізується при розгромі противника, що вклинився в оборону, тобто при проведенні контратак, завершенні його розгрому і захопленні, зазначених районів (рубежів) місцевості Основу ударної сили роти складає бронетанкова техніка з озброєнням та особовим складом (танки, БМП, БТР), які, як правило ведуть бій спільно та спроможні знищити вогневі засоби противника не тільки вогнем, але і гусеницями (колесами). При цьому ударна сила роти і вогнева потужність виявляються у нерозривній єдності, що досягається організацією та підготовкою чіткої та безперервної взаємодії всіх сил і засобів, що приймають участь в бою.

Методика розрахунку ударної сили підрозділу. Про величину ударної сили підрозділів судять по кількості сил та засобів протидіючих сторін і темпах наступу. Щільності і співвідношення сил та засобів ближнього бою дозволяють зробити висновок про можливість розгрому противника і виконання поставленої задачі. Так, наприклад, щільність у роті розраховують по відділеннях, а в батальйоні по взводах. Для успішного ведення наступу необхідно мати 2-3 кратну перевагу на користь підрозділів, що наступають, на фронті наступу роти, а на ділянці прориву створити 4-6 кратну перевагу і тим самим, використовуючи досягнуту перевагу вслід за вогнем стрімко атакувати противника, розгромити його і захопити вказаний рубіж. Носіями ударної сили в роті є 9 мвід, ПТвід і кулеметне відділення. Як правило на напрямку наступу роти разом з нею діють 2-3 тв., що значно підвищить її ударну силу. В роті на БМП головною ударною силою являються БМП (12 шт.) які можуть успішно вести боротьбу не тільки з живою силою, але й з танками і іншими бронеоб’єктами противника. Але і рота на БМП повинна тісно взаємодіяти з танковими підрозділами.

1.3 Методика визначення маневрових можливостей бойових підрозділів

Маневровість - характеризує степінь рухомості військ і здатність пересування, розгортання при підготовці та в ході бойових дій техніки швидко змінювати швидкість та напрямок руху. Маневровість підрозділів - це здатність:

1. здійснювати організовано і швидко перегрупування та міняти взаємоположення сил та засобів;

2. приймати ту, чи іншу побудову;

3. нарощувати сили початкового удару;

4. готуватись до тих чи інших дій у визнчений час;

5. переносити зусилля з одного напрямку на інший

6. долати зони РХЗ, руйнування, завалів і пожеж. здатністю підрозділів організовано та швидко займати оборону;

7. пересувати в короткі строки елементи бойового порядку на будь-який загрозливий напрямок для заняття оборони;

8. проведення стрімких контратак; знищення повітряних десантів противника, які висадились.

Результатом реалізації маневреності є випередження противника у відкритті вогню і нанесення удару, що сприяє більш повному використанню вогневої потужності, ударної сили і вигідного положення. В обороні результатом реалізації маневрених можливостей підрозділів є попередження противника в захопленні вигідних для оборони рубежів, нарощування зусиль на загрозливих напрямках.

Методика розрахунків маневрових можливостей.

Маневреність роти визначається маневреними якостями їх штатних і приданих підрозділів по швидкості, темпу, часу пересуванню і готовності до визначених дій. Рота може застосовувати маневр вогнем, силами і засобами. Маневр вогнем застосовується для більш ефективного ураження противника. Він полягає в своєчасному зосередженні вогню штатних і приданих підрозділів по одній цілі або по групі важливих цілей, а також в перенесенні вогню з однієї цілі на іншу і розподіл вогню по декількох цілях. Основним показником, який характеризує можливості щодо маневру вогнем є час, який витрачено від передачі команди до розриву снаряду у цілі.

Наприклад: артилерійська батарея на ураження планової цілі може витратити: вдень - 1,5 хв.; вночі - 2,5 хв.; на ураження непланової цілі ця ж батарея буде витрачати: вдень - 3 хв.; вночі - 4 хвилини.Маневр силами ізасобами проводиться з метою заняття більш вигідного положення для нанесення удару по найбільш уразливому місцю в бойовому порядку противника, особливо по його флангу і тилу, а також для виводу своїх підрозділів з-під удару противника. Він може здійснюватися по дорогах, колонних шляхах, по повітрю і воді. Маневр повинен бути простий по задуму і проводитися швидко, спритно і раптово для противника. В основу маневру силами і засобами повинно бути покладено своєчасне і найбільш повне використання результатів вогневого ураження противника. В обороні маневр проводиться з метою заміни або подолання підрозділів, які зазнали втрат проведення контратак, заняття запасних позицій і вогневих рубежів, а також знищення противника, що вийшов на фланг або тил опорного пункту. Загальний зміст маневру силами і засобами роти на місцевості складають наступні дії: залишення зайнятих районів, позицій або рубежів; згортання підрозділів в колони і витягування; перехід в нові райони, на позиції або рубежі і розгортання для виконання бойової задачі. Основним показником маневру силами та засобами є час здійснення маневру. Наприклад:

1.Швидкість виходу підрозділу на РПА - 15-20 км/год

2. Бойова швидкість атаки: на БТР, БМП - 8-12 км/год; пішки - 4-5 км/год.

3. Час розгортання з похідної колони в передбойовий порядок, хв: тр - 2; мб(тб) - 4хв.

4. Час розгортання з колони в бойовий порядок: мр(тр) - 3,5 хв.; мб(тб) - 8 хв.

5. Час перебудови з бойового порядку в передбойовий: мр (тр) - 1 хв.; мб(тб) - 3(4) хв.

6. Розгортання в бойовий порядок артилерії (на мех. тязі) в підготованому районі - 18 хв. в непідготованому - 23 хв. дивізіон САУ в підготованому районі - 7 хв. в непідготованому - 10 хв.

В обороні:

1. Заняття бойового порядку і організація системи вогню мр - 55 хв.

2. Зміна вогневої позиції мр(тр) - 6 хв.

3. Висування та заняття вогневого рубежу для відбиття атаки противника танковою ротою - 9 хв.

Порядок розрахунку часу на здійснення маневру силами та засобами на місцевості може бути наступний:

1. З’ясувати мету і зміст маневру.

2. Визначити по карті глибину маневру з врахуванням поправок на рельєф місцевості і масштаб карти.

3. Провести розбивку маршруту на 5-10 км і визначити швидкість руху по ділянках.


2. Організація та бойові можливості механізованої роти

Механізована рота складається з управління роти та трьох механізованих взводів.


В управління роти входить: командир роти, заступник командира роти з виховної роботи, старшина, старший технік, сан. інструктор, 2 навідника-оператори, 2 механіка-водія, командир відділення, старший навідник, номер обслуги, оператор СБР-3 (станція ближньої розвідки). В управлінні є БМП-2 -2шт., ПМ-4, СБР-3 - 1шт., АК – 12. Всього особового складу - 11.