Смекни!
smekni.com

Ввод автомобілів до експлуатації та приведення їх у готовність до використання за призначенням (стр. 3 из 4)

1. Військові номерні знаки присвоюються штатній автомобільній техніці: автомобілям, автобусам, самохідним машинам, сконструйованим на шасі автомобілів, тракторам, мотоциклам, причепам, напівпричепам військових частин, установ, військово-навчальних закладів, підприємств та організацій Міністерства оборони України.*

Номерний знак, який присвоюється транспортному засобу, записується в паспорт (формуляр) машини та в технічний талон транспортного засобу. Технічний талон транспортного засобу видається на легкові, вантажні та спеціальні автомобілі поточного використання військових частин незалежно від їх підпорядкування військовою. інспекцією безпеки дорожнього руху (ВІБДР).

2. Встановлюються такі типи номерних знаків:

тип 7 – для легкових та вантажно-пасажирських автомобілів, мікроавтобусів (передній та задній), вантажних автомобілів, автобусів та інших прирівняних до них транспортних засобів, тракторів (задній знак);

тип 8 – для легкових автомобілів марки УАЗ та ЛУАЗ, які не мають кріплення для знака типу 7, вантажних автомобілів, автобусів та інших прирівняних до них транспортних засобів, тракторів (задній знак);

тип 9 – для автомобільних причепів та напівпричепів;

тип 10 – для мотоциклів.

Умовне позначення номерних знаків складається з п’ятицифр та однієї літери української абетки, наприклад, 12 53А2, два останніх символи: літера та цифра – є серією номерного знака.

3. Номерні знаки повинні виготовлятися штампуванням із листового алюмінію марки АД (ГОСТ 21631), стрічки АДО (ГОСТ 13726) або листової сталі (ГОСТ 19904) товщиною не менше ніж 0,8 мм. Літери та цифри повинні бути рельєфними (опуклими). Висота рельєфу відносно поля знака повинна бути не менше ніж 1 мм. Технологія нанесення символів на номерні знаки повинна виключати можливість їх зміни в процесі експлуатації.

Поле номерних знаків повинно бути чорним, а окантовка, цифри та літери – білого кольору.

4. Форма знака, розміри площадок у полі знака для цифр та літери, розміри та розташування отворів для кріплення зазначені у додатку №3 до Інструкції.

5. На автомобілях, автобусах, самохідних машинах, сконструйованих на шасі автомобілів, тракторах, мотоциклах, причепах, напівпричепах у передбачених конструкцією місцях встановлюються номерні знаки відповідного зразка: на тракторах, мотоциклах, причепах та напівпричепах – тільки ззаду, на всіх інших машинах – спереду та ззаду.

Цифри та літери номерних знаків обов’язково повторюються на задній стінці кузова вантажних та спеціальних автомобілів, автобусів, причепів та напівпричепів.

Забороняється змінювати розміри, форму, позначення, колір та розміщення номерних знаків, наносити на них додаткові позначення або закривати їх, вони повинні бути чистими та достатньо освітленими.

6. На машинах транспортної групи експлуатації (на легкових машинах – тільки марок УАЗ та ЛуАЗ) білою фарбою наноситься позначення – рівносторонній трикутник із вершиною донизу, в який вписано літеру «Т» білого кольору (додаток №5 до Інструкції).

7. На машинах учбової групи експлуатації та транспортних засобах, що використовуються для навчального водіння установлюється (наноситься) спереду та ззаду знак «Учбовий транспортний засіб» – рівносторонній трикутник білого кольору з вершиною догори і каймою червоного кольору, у який вписано літеру «У» чорного кольору. Допускається встановлення двостороннього знака на даху легкового автомобіля.

8. На санітарних машинах наноситься розпізнавальний знак «Червоний хрест».

9. На машинах з причепами та напівпричепами всіх типів (у тому числі на машинах, які буксирують гармати) встановлюється розпізнавальний знак «Автопоїзд» – три ліхтарі оранжевого кольору, розташовані горизонтально над передньою частиною кабіни (кузова) із проміжками між ліхтарями від 150 до 300 мм.

На транспортному засобі, довжина якого від 12 до 22 м ззаду горизонтально (чи вертикально) і симетрично до поздовжньої осі розміщується розпізнавальний знак «Довгомірний транспортний засіб».

На транспортному засобі, довжина якого з вантажем або без нього перевищує 22 м, а також на автопоїзді з двома і більше причепами (незалежно від загальної довжини) ззаду розміщується прямокутник жовтого кольору розміром 1200 х 300 мм з каймою червоного кольору, шириною 40 мм, на якому зображено чорним кольором вантажний автомобіль із причепом та зазначається їх загальна довжина в метрах.

10. Під час транспортування артилерійських систем кінцева точка гармати позначається у світлу пору доби – червоним прапорцем, в темну пору доби – ліхтарем червоного кольору на дульному зрізі гармати.

11. На машинах, якими керують водії зі стажем до 2 років, у разі перевезення вантажним автомобілем людей або небезпечних великовагових чи великогабаритних вантажів, а також у випадках, коли максимальна швидкість транспортного засобу згідно з його технічною характеристикою або окремими умовами руху, визначеними Державтоінспекцією, нижче встановленої у пунктах 12.6 і 12.7 Правил дорожнього руху, ззаду розміщується (наноситься) розпізнавальний знак 3.29 «Обмеженнямаксимальної швидкості» із зазначенням дозволеної швидкості.

12. Під час перевезення групи дітей в автобусі спереду і ззаду розміщується розпізнавальний знак «Діти» – квадрат жовтого кольору з каймою червоного кольору і чорним зображенням символу дорожнього знака 1.33 «Діти».

13. На машинах, які обладнані для перевезення особового складу, під час групового перевезення людей спереду зліва та ззаду зліва на борту платформи (кузова) розміщується розпізнавальний знак «Люди» – прямокутник жовтого кольору з каймою червоного кольору з написом «ЛЮДИ» чорного кольору.

14. На транспортних засобах, що рухаються у складі колони, встановлюється розпізнавальний знак «Колона» – квадрат жовтого кольору з каймою червоного кольору, в який вписано літеру «К» чорного кольору (додаток №11 до Інструкції).

15. На машинах та причепах, що перевозять небезпечні вантажі, з усіх боків встановлюється (наноситься) розпізнавальний знак «Інформаційна таблицянебезпечного вантажу» – прямокутник оранжевого кольору розміром 400 х 300 мм (300 х 200 мм), з каймою чорного кольору (ширина – 15 мм (10 мм), у верхній частині якого зазначається ідентифікаційний номер виду небезпеки, у нижній – ідентифікаційний номер виду небезпечної речовини за переліком ООН і розпізнавальний знак «Знак небезпеки»ромб із стороною 250 мм, зображення якого повинно відповідати класу небезпечної речовини (згідно з Європейською угодою про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів), який розміщується з боків та ззаду на транспортних засобах, що перевозять таку речовину.

На всіх транспортних засобах, які перевозять небезпечні вантажі, встановлюється проблисковий маячок оранжевого кольору. На стінках автоцистерн, що перевозять пальні рідини, збоку і ззаду білою фарбою наноситься напис «ВОГНЕНЕБЕЗПЕЧНО».

Транспортні засоби аеродромно-технічного забезпечення повинні мати пофарбування передніх бамперів у вигляді вертикальних жовтих та чорних смуг по всій довжині бамперу шириною 100 мм кожна, які чергуються. В залежності від призначення транспортного засобу збоку на кузові наносяться розпізнавальні смуги з написами «СТИСНЕНЕ ПОВІТРЯ», «КИСЕНЬМЕДИЧНИЙ», «АЗОТ», «АЗОТ СПЕЦІАЛЬНИЙ». На транспортні засоби аеродромно-технічного забезпечення встановлюється проблисковий маячок оранжевого кольору.

17. На евакотягачах передні бампери фарбуються з двох сторін, на відстані 400 мм від краю червоними та білими смугами, шириною 50 мм, які чергуються під кутом 45о. На всі евакотягачі встановлюються проблискові маячки оранжевого кольору.

18. Під час перевезення вантажу, який виступає за габарити транспортного засобу спереду, збоку або ззаду, крайні зовнішні частини негабаритного вантажу позначаються у світлу пору доби розпізнавальними знаками у вигляді сигнальних щитків або прапорців розміром 400 х 400 мм із нанесеними по діагоналі червоними і білими смугами, що чергуються (ширина 50 мм), в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості – світлоповертачами або ліхтарями: спереду білого кольору, ззаду – червоного, збоку – оранжевого.

19. На механічних транспортних засобах, які транспортуються до ремонту, спереду та ззаду встановлюються прямокутні розпізнавальні таблички жовтого кольору з каймою чорного кольору та написом «Доремонту» чорного кольору. У разі буксирування несправного транспортного засобу, на якому відсутня або несправна аварійна світлова сигналізація, на транспортному засобі, який буксирується, встановлюється ззаду знак аварійної зупинки.

20. На автомобілях військової інспекції безпеки дорожнього руху наносяться розпізнавальні написи білого кольору «військоваінспекція безпеки дорожнього руху» або «вібдр» на смузі блакитного кольору.

На автомобілях, які використовуються для виконання службових обов'язків штатними та черговими позаштатними інспекторами ВІБДР, на вітровому склі праворуч встановлюється прямокутна табличка блакитного кольору з каймою білого кольору та написом «ІНСПЕКТОР ВІБДР» білого кольору.

21. На машинах, які входять до складу чергових підрозділів військових частин, на вітровому склі праворуч встановлюється прямокутна табличка блакитного кольору з каймою білого кольору та написом «ЧЕРГОВА» білого кольору. На машинах, які використовуються для патрульної служби в гарнізонах, встановлюється прямокутна табличка блакитного кольору з каймою білого кольору та написом «ПАТРУЛЬ» білого кольору.

22. Номерні та розпізнавальні знаки, написи та позначення наносяться за допомогою трафаретів встановлених розмірів. Лінії літер, цифр, знаків, написів та позначень повинні бути суцільними.