Смекни!
smekni.com

Вибухові речовини та засоби підривання (стр. 2 из 2)

Капсули-детонатори вибухають від декількох іскор вогнепровідного шнура, від полум’я електрозапальника або від вибуху детонуючого шнура.

Від удару, тертя та нагрівання вони можуть вибухати. До місць виконання підривних робіт капсули-детонатори повинні транспортуватися в заводській упаковці або в спеціальних пеналах.

Вогнепровідні шнури складаются з порохової серцевини з однією направляючою ниткою всередині та декількох внутрішніх і зовнішніх опліток і оболонок зовнішній діаметр шнура 8-6мм.

Виготовляється вогнепровідний шнур таких видів:

¨ в пластиковій оболонці (ОШП) сірувато-білого кольору;

¨ подвійно асфальтовани (ОШДА) темно-сірого кольору;

¨ асфальтований (ОША) темно-сірого кольору.

Шнур в пластиковій оболонці і подвійний асфальтований шнур застосовується при проведенні підривних робіт під водою та в вологих місцях.

Асфальтований шнур може застосовуватися тільки при роботі в сухих місцях, де вологості немає. Вогнепровідний шнур всіх типів відрізками довжиною по 10 м звертається в бухти та зберігається на складах.

Швидкість горіння вогнепровідного шнура на повітрі складає приблизно 1 сантиметр за секунду, під водою шнур горить на глибині до 5 метрів, горіння його під водою проходить дещо швидше ніж на повітрі. Зберігати вогнепровідний шнур треба в сухих, прохолодних місцях і захищати від;

¨ вологи;

¨ спеки;

¨ з’єднання з маслами, жирами, бензином;

¨ механічного пошкодження.

Перед використанням вогнепровідний шнур оглядають і якщо виявляють тріщини, переломи та інші пошкодження, то такий шнур вважають непридатним до роботи.

Швидкість горіння шнура перевіряють підпалюваням відрізка його довжиною 60см, визначаючи час, горіння секундоміром, час горіння має складати 60-70секунд.

Запальний фільтр (тліючий) застосовують для запалювання вогнепровідного шнура. Фітіль тліє з швидкістю 1 см за 1 - 3 хв. залежно від сили вітру.

Вибухи проводять також за допомогою детонуючого шнура, який застосовують для одночасного вибуху декількох зарядів, наприклад, при підриванні мостів, будівель, а також для безкапсульного вибуху зарядів вибухових речовин, закладених в важкодоступних місцях. З’єднання декількох відрізків детонуючого шнура для одночасного вибуху зарядів називають сіткою. Сітки детонуючих шнурів бувають трьох видів:

¨ послідовні;

¨ паралельні;

¨ змішані.

Електричний спосіб вибухів застосовується для одночасного вибуху декількох зарядів і для виконання вибуху в чітко відзначений час.

Для підривання зарядів електричним способом необхідні;

¨ електродетонатори;

¨ проводи;

¨ джерело струму;

¨ перевіряючі і вимірювальні прилади.

Елекрдетонатори ЕДП складаються з капсули-детонатора №8-А та електрозапальника, зібраних в загальній гільзі.

Основним проводом, який застосовується при виконанні підривних робіт, служить саперний провід з ізольованою мідною жилкою.

Застосовуються наступні типи саперного проводу:

¨одножильний – СП-1 та СПП-1;

¨двожильний – СП-2 та СПП-2.

Для роботи провід намотують на саперну котушку.

Вибухові роботи проводяться за допомогою конденсаторних підривних машин КПМ-1, КПМ-2 ПМ-1

При проведені вибухових робіт необхідно дотримуватись правил техніки безпеки, всі вибухові прилади, після їх використання, необхідно привести в належний вигляд.