Смекни!
smekni.com

Навчання особового складу на бойових традиціях Збройних Сил Росії (стр. 3 из 4)

Висока бойова активність радянських воїнів у єдності з їх ідейною переконаністю, безмежною любов'ю до своєї Батьківщини, вірністю великому боргу та іншими морально-бойовими якостями є основою героїзму. Головне, що передається від покоління до покоління, - переконаність у правоті й непереможності ідей. Ідейна переконаність ріднить учасників штурму Зимового, солдатів, утвердити Прапор Перемоги над рейхстагом, і нинішніх захисників Батьківщини.

Найважливішими бойовими традиціями фронтовиків були: безмежна відданість справі Леніна, любов до своєї Вітчизни, впевненість у перемозі над ворогами Батьківщини. У наших людей немає нічого дорожчого, ближче і священніші Батьківщини. "За таку Батьківщину будемо стояти на смерть," - говорили фронтовики. І стояли до кінця, йшли на нелюдські муки і вмирали героями, як комуніст генерал Д.М. Карбишев, комсомолець гвардії молодший сержант Ю. Смирнов, як багато інших воїни-патріоти.

У запеклих боях в роки Великої Вітчизняної війни радянський воїн Олександр Матросов закрив своїм тілом амбразуру ворожого дзоту, віддав життя, щоб забезпечити виконання бойового завдання. У його героїчний подвиг відбилося глибоке усвідомлення ним свого військового обов'язку перед Батьківщиною, перед радянським народом, полум'яний патріотизм. Так само самовіддано діяв, здійснюючи повітряний таран, безстрашний льотчик Микола Гастелло та багато інших воїни-патріоти. Їх героїчні вчинки стали прикладом для наслідування, надихали мільйони захисників Вітчизни на безприкладні подвиги в боях проти іноземних окупантів. У цьому величезна сила прикладу героїзму радянських воїнів. Великої Вітчизняної війни героїзм в армії і на флоті став масовим. Бойові подвиги багатьох десятків тисяч радянських воїнів у битвах під Москвою, Ленінградом і Сталінградом, на Курській дузі, при форсуванні Дніпра, Вісли і Одера, при штурмі Берліна і в інших битвах свідоцтво масового героїзму радянських людей в ім'я перемоги над фашистськими загарбниками.

Вірність присязі, військовому обов'язку, масовий героїзм - ці бойові традиції стали нормою поведінки в бою. Чудовими бойовими традиціями є також любов до своєї частини, до свого корабля, до Бойового Прапора, до Військово-морського прапору, до зброї, військове товариство, повагу командира і захист його в бою.

Ці та інші традиції дуже важливі. Передаючись із покоління в покоління, бойові традиції множаться, розвиваються і живуть. Бойові традиції, вірність їм спонукали радянських воїнів зразково виконувати свій священний обов'язок, чесно і сумлінно служити своєму народові, своїй Батьківщині.

У 1712 році указом Петра 1 затверджені штати і чисельність команди інженерів при артилерійському полку. З цього періоду в інженерних військах стали зароджуватися бойові традиції такі як: безмежна відданість Батьківщині, вірність військовому обов'язку, самовідданість, масовий героїзм у боях, військове товариство, високий професіоналізм та багато інших.

У ході численних воєн, походів, битв інженерні війська виконували великий обсяг робіт із забезпечення бойових дій. Історії відомі факти споруди польових укріплень в Полтавському і Бородінському битвах, створення бастіонної та польовий оборони Севастополя під час Кримської війни 1853-1856 рр.., Форсування Дунаю в російсько-турецьку війну 1877-1878 років. При цьому, забезпечуючи атаки, штурми, просування військ, часто військові інженери безпосередньо брали участь в оборонних і наступальних боях, проявляючи мужність і героїзм.

За численні подвиги інженерні частини нагороджувалися певними відмінностями, в тому числі вручалися прапори, ікони, написи на головні убори, Георгіївські срібні сигнальні ріжки.

Так, після російсько-японської війни ряд інженерних батальйонів і рот були подаровані написами: "За Мукден в 1905 році", "За Порт-Артур в 1904 році", 1-й саперний батальйон, 1-й Східно-Сибірський батальйон отримали почесні написи на головні убори "За відзнаку у війні з Японією в 1904 і 1905 роках".

На відміну від інших видів і родів військ інженерні війська не тільки в період війни, але й у мирний час вирішували завдання загальнодержавного масштабу. У другій половині минулого сторіччя в основному силами саперних батальйонів були побудовані міста-фортеці Росії: Кронштадт (під керівництвом військового інженера Джігканхсу), Брест-Литовська (А. Ден), Керч (А. Нат), ряд інших. Ця, а також багато інших традицій російських інженерних військ були успадковані і в післяреволюційний період.

Створені під час боротьби з об'єднаними силами імперіалізму і внутрішньої контрреволюції, інженерні війська вже в перші роки свого існування з успіхом вирішили багато складні завдання забезпечення бойових дій молодий тоді Червоної Армії. У ці ж роки виросли свої, нові інженерні кадри.

Гідний внесок у перемогу над німецько-фашистськими військами і японськими мілітаристами внесли і інженерні війська у роки Великої Вітчизняної війни. У ході війни вони одержали подальший, ще більший розвиток, виросли кількісно, укріпилися організаційно і технічно, придбали величезний досвід забезпечення бойових дій у різних умовах обстановки, показали зразки масового героїзму і мужності при виконанні бойових завдань. Дотримуючись бойовим традиціям, сапери при виконанні завдань виявляли творчу активність і винахідливість, мужність і відвагу.

Серед факторів, що обумовили досягнення перемоги у Великій Вітчизняній війні радянського народу і його Збройних Сил над фашистською Німеччиною та імперіалістичною Японією, найважливішим є радянський патріотизм. Разом з усією Червоною Армією особовий склад інженерних військ виявив військову доблесть, масовий героїзм, любов до Батьківщини, свого народу. За бойові подвиги на полях Великої Вітчизняної війни 642 воїна інженерних військ удостоєні звання Героя Радянського Союзу. Бойові справи 266 саперів і понтонерів відзначені орденом Слави всіх трьох ступенів. Сотні тисяч воїнів нагороджені орденами і медалями. Навічно зараховані в списки інженерних частин полеглі герої - рядові й сержанти І.К. Базилєв, Ф.І. Безруков, В.П. Горячев, В.Б. Єфімов, В.В. Колосов, М.В. М'який, Г.Е. Попов, В.М. Щасний, В.А. Сухов. Ореолом немеркнучої слави народного героя у нас і у всьому міні оточене ім'я полум'яного сина радянського народу генерал-лейтенанта інженерних військ Д.М. Карбишева, який загинув у боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками.

Серед 642 воїнів інженерних військ, удостоєних звання Героя Радянського Союзу, є люди різних віків і звань, національностей і професій. Чи не це приклад для наслідування!

У Великій Вітчизняній війні були значно збагачені і примножені героїчні традиції, що склалися в роки громадянської війни. Масовий героїзм, високу організованість і бойовий вишкіл демонстрували цілі об'єднання, з'єднання і частини. Показником цього є присвоєння багатьом з них звання гвардійських, почесних найменувань, а так само нагородження орденами. 6 інженерних бригад, 190 інженерних, саперних і понтонних батальйонів, 5 окремих рот удостоєні звання гвардійських. Всього за період війни було вироблено 773 нагородження орденами інженерних, саперних і понтонних частин і з'єднань, багато хто з них удостоєні почесних найменувань, а особливо відзначилися отримали звання гвардійських, неодноразово почесні найменування і були нагороджені орденами.

Масовий героїзм радянських саперів і понтонерів в боях за звільнення Європейських країн (Польщі, Чехословаччини, Румунії, Болгарії, Угорщини та ін), а також допомога, надана інженерними частинами Червоної Армії населенню визволених міст і сіл цих країн у розмінуванні території, відновлення зруйнованих мостів і підприємств, - один із проявів великої історичної визвольної місії Радянських Збройних Сил.

У пам'яті народній будуть вічно жити подвиги патріотів Батьківщини і серед них саперів, понтонерів та інших фахівців інженерних військ, подвиги цілих частин і з'єднань. Славні бойові традиції назавжди залишаться великим духовним багатством і будуть служити справі виховання людини великої країни Росії.

2. Виховання особового складу на бойових традиціях Збройних Сил

Бойові традиції армії і флоту - це історично сформовані звичаї і моральні правили, що стали нормою поведінки воїнів у бою і в мирний час, активно спонукають їх зразково виконувати свій військовий обов'язок, чесно і сумлінно служити своєму народові, своїй Батьківщині.

Військова практика свідчить, що бойові традиції повсюдно взяті на озброєння як випробуваний і ефективний засіб виховання мужніх, стійких і умілих захисників Батьківщини.

Усюди, де служить російський воїн, поруч з ним несуть незмінну вахту бойові традиції.

Основними бойовими традиціями Збройних Сил є:

- Безмежна відданість і гаряча любов до Батьківщини, постійна готовність захищати її до останньої краплі крові;

- Непримиренність до ворогів Батьківщини, висока пильність;

- Вірність військовому обов'язку, військової присяги, самовідданість і масовий героїзм в бою;

- Любов до рідної армії і флоту, до своєї частини, кораблю, вірність Бойовому Прапора, Прапору корабля;

- Постійне прагнення до вдосконалення бойової майстерності, підвищенню військових знань, невпинна боротьба за високу бойову готовність, зразковий порядок, організованість і дисципліну;

- Військове товариство і колективізм, повагу до командира і захист його в бою.

Пропаганда бойових традицій допомагає молоді збагачувати свої суспільні ідеали, як би долучатися до духовної зовнішності тих, хто виявив легендарне мужність і відвагу, обезсмертив себе подвигами в ім'я Батьківщини.

Особливу цінність бойові традиції являють для військового виховання особового складу армії і флоту. Їх вивчення і пропаганда сприяє формуванню у воїнів високих морально-бойових якостей, необхідних для досягнення перемоги в сучасному бою, допомагають готувати воїна-громадянина, патріота, який володіє сильним духом, непохитною волею, мужністю і хоробрістю, досконало володіє військовою технікою та зброєю. Видатний полководець М. В. Фрунзе вважав традиції нашої армії запорукою майбутніх великих подвигів радянських воїнів. У своєму привітанні воїнам героїчної 51-ї Перекопської дивізії він вказував на те, щоб "пам'ять про славне минуле закарбувалася і, не вмираючи, передавалося з покоління в покоління новим складом полків дивізії.