Смекни!
smekni.com

Протипіхотні міни та підривні заряди (стр. 4 из 6)

Основні дані міни

Колір.................................. чорний

Діаметр:

максимальний .......................... 230 мм

мінімальний ............................ 150 мм

Висота .................................. 215 мм

Загальна вага ............................... 8 кг

Тип ВР .................................. мелініт

Вага ВР .................................. 5 кг

Мал. 2-59. Легка кумулятивна міна

Заряд (міна) «Тертл» (мал.2-40) має клепаний корпус з металевого листа, покритого водонепроникною речовиною чорного кольору. Цей заряд може ініціюватися електричним чи механічним способом (з уповільненням чи спрацьовування без нього). Любою тип взривателя встановлюється в спеціальному гнізді в бічній частині заряду й ініціюється сапером, що знаходиться на невеликому видаленні»

Основні дані заряду

Колір ...............................................чорний

Довжина ......................................100 мм

Ширина ..................................... 230 мм

Висота ..................................... 130-150 мм

Загальна вага .................................. 9 кг

Тип ВР ..................................... мелініт

Вага ВР..................................... 3,4кг

Мал. 2-40. Заряд (міна) “Тёртл"

Об'ємна циліндрична міна (мал.2-41) звичайно має корпус з тонколистового металу. Вона виготовлялася з контейнерів для збереження артилерійських і мінометних боєприпасів і шматків труб великого діаметра (використовуваних, наприклад, у польових трубопроводах). Крім того, відзначалося застосування для цієї мети добре маскуємих порожніх шматків бамбука. Розміри і вага таких мін можуть бути найрізноманітнішими, хоча загальна вага коливається в межах 2,5-ІІ кг. Зарядом ВР звичайно був тротил, хлорат чи калію суміші місцевого готування. Часто заряд ініціюється електричним способом сапером, що знаходиться на невеликому видаленні і має чи батареї підривну машинку. Можливо також приведення в дія механічна способом, тертковим взривачем чи взривачем уповільненої дії, міна має детонатори, що розташовуються з обох торців корпуса для збільшення надійності спрацьовування. У ході війни були виявлені міни вагою до 40 кг, і тому важко установити Точну вагову межу для засобів цього типу.

Мал. 2-41. Об'ємна циліндрична міна

Шестовой заряд (мал. 2-42) складається з визначеної кількості ВР, загорненого у водонепроникний матеріал і що прикріплюється < 1-1,5 м тичині. Водонепроникним матеріалом звичайно є чи брезент парусина. ВР частіше представляє собою хлорат калію, ініціюється за допомогою шматка вогнепровідного шнура з капсулем-детонатором. Загальна вага заряду коливається від 3,5 до 8 кг. Шестовое заряди звичайно використовуються під час атаки - для розроблення проходів у дротових загородженнях і знищення бункерів.

Рис. 2-42. Типовий шестовой заряд

Заряд у каністрі (мал.2-43) виготовляється шляхом часткового хвилювання стандартної американський 5-галлонной (19-л) каністри з-під ГСМ вибуховою речовиною і розміщення в донної частини вибухового пристрою з годинним механізмом (від наручних годин). Заряд, що приводиться на малюнку, має два вибухових пристрої для забезпечення більш надійного спрацьовування. Очевидно, що цей тип заряду застосовується при виробництві диверсій.


Мал. 2-43. Зеряд у каністрі

Заряд «Бангалорская торпеда» звичайно виготовляється зі шматка труби діаметром 50 мм, що наповняється чи тротилом мелінітом. У зразка, показаного на мал.2-44, що є одним із кращих відомих зразків, запальне гніздо розташоване на одному з торців. Найбільше що часто зустрічаються подібні заряди мають більш грубий вид. Вони можуть використовуватися з будь-яким типом взривача. Відзначається усе більше використання супротивником зарядів цього типу.

Рис. 2-44. Заряд "Бангалорскея торпеда”

Китайська підривна тротилова шашка (мал. 2-45) має призматичну форму; капсульне гніздо розташоване в одному з торців я відзначається чорною крапкою на жовтому вощеному папері, що покриває зграю Маються шашки вагою 200 і 400 м, вони можуть ініціюватися за допомогою будь-якого стандартного чи імпровізованого вибухового пристрою. Підривні шашки цього типу широко використовуються супротивником.


Рис. 2-45. Китайська підривна тротилова шашка

Радянська підривна тротилова шашка (мал. 2-46) також має призматичну форму і розміри 10х5х5 см. З одного торця зграї розташоване капсульне гніздо. Шашка покрита вощеним папером, на якій по-російському дане найменування ВР. Ця 400-г шашка використовується супротивником у якості проміжного детонатора в більшості підривних робіт. Шашка може ініціюватисязадопомогоюбудь-якогостандартногочи імпровізованого вибухового механізму.

Рис. 2-46. Радянська підривна тротилова шашка

Заряд у м'якому упакуванні (мал.2-47) - місцевого виробництва, виготовляється з ВР, обгорненого водонепроникною тканиною і скріплюється мотузкою, дротом, бамбуковими чи стрічками іншими підручними матеріалами. Для ініціювання заряду, що важить звичайно 2,5-5 кг, використовується запав ручної гранати з ручкою. При звертанні з цим зарядом варто виявляти особливу обережність, тому що там можливе використання хлорату калію, що володіє високою чутливістю. Сапери супротивника недавно використовували також підривні заряди, виготовлені з ВР іноземного виробництва, ймовірно китайського; вага ВР таких зарядів перевищував 13 кг. Підривні заряди в м'якій оболонці використовуються супротивником у будь-яких підривних роботах особливо (у настанні) для руйнування бункерів і інших фортифікаційних споруджень. Типовий китайський підривний заряд у м'якій оболонці дуже нагадує по зовнішньому вигляді американський заряд. Вибуховим пристроєм заряду може бути тертковий воспламенитель взривач з уповільненням чи спрацьовування звичайна запальна Трубка, що поміщається під оболонку.

Рис. 2-47. Типовий заряд у м'якому упакуванні

Річкові міни

Супротивник використовував річкові міни з великим успіхом. Хоча ці засоби часто є мінами місцевого виробництва, вони мають велику ефективність. Крім перелічуваних нижче річкових мін для цієї ж мети використовувалися інші вибухові засоби, виконані більш грубо. Більшість цих мін, очевидно, володіє однією загальною якістю: до підрив звичайно здійснюється електричним способом. При такому способі необхідно, щоб електричний кабель прокладався до берега, де спостерігач, що знаходиться в укритті, міг підірвати міну за допомогою чи батареї підривної машинки. Відомо, що супротивник прокладав лінії керування у воді нагору за течією ріки приблизно на 1 км, перш ніж вивести її на берег. З цими засобами можна вести боротьбу за допомогою мінних тралів, що повинні діяти з дотриманням відповідних запобіжних заходів, знаходячись приблизно на видаленні 1 км перед від супроводжуваних судів.

Міни і заряди ВР можуть супротивником прикріплюватися до стовбурів чи дерев розміщатися в човнах у середині ріки і вибухати. Керовані міни встановлювалися на дно водойм на глибині менш 1 м. На глибоких каналах міни можуть розміщатися на різних глибинах з метою поразки різних судів. Мини можуть опускатися на велику глибину, щоб допустити прохід судна, а потім підніматися для розміщення на шляху руху наступних судів. Мини також можуть переміщатися вперед та назад на шляху проходження судна. Супротивник намагається установити ці міни в місцях, де суду повинні сповільнювати хід, у місцях їхнього зосередження і стоянок.

Мини з конічною верхньою частиною (мал.2-48). Мини цього типу знайдені у великих кількостях на р. Меконг і її припливи. Вони встановлювалися на глибинах, що відповідають осаді судів, що курсують по даному водяному шляху. Мина виготовляється з тонкого листового металу, має конічну форму з клепаними, чи пропаянними швами. У верхній (широкої) частини мається порожнина, що забезпечує міні необхідний запас плавучості. Заряд тротилу розташований у нижній частині міни. Мина підривається електричним способом. Зустрічалися зразки різних розмірів, у залежності від конкретного призначення.

Основні дані заряду

Довжина........................................ чорний

Діаметр..................................... 280 мм

Висота...................................... 300 мм

Загальна вага .................................... 12 кг

Тип ВР ....................................... тротил


Мал. 2-48. Мина з конічною верхньою честю

Велика річкова міна, (мал. 2-49) виготовляється з листового металу середньої товщини і має двох секцій, з'єднані клепкою. Менша секція, заповнена зарядом із тротилу, має електричний вибуховий пристрій. Велика секція - полаяти, забезпечує міні плавучість. Установка міни здійснюється за допомогою канатів, утримуваних супротивником на березі. Ініціювання міни після її установки здійснюється за допомогою чи батареї підривної машинки. Заряд ВР може мати кумулятивну виїмку.

Основні дані заряду

Колір........................................ чорний

Форма....................................... конічна

Діаметр..................................... 430 мм

Висота ...................................... 630 мм