Смекни!
smekni.com

Протипіхотні міни та підривні заряди (стр. 5 из 6)

Загальна вага ................................... 38 кг

ТипВР...................................... тротил

Вага ВР...................................... 19кг


Рис. 2-49. Велика річкова міна

Магнитоакустична міна має циліндричну форму і складається з трьох основних секцій. У перших двох секціях міститься заряд ВР. У третьої - розташований вибуховий механізм модифікований радянський магнітно-акустичний механізм. Можливе використання додаткових секцій із ВР. Мина має негативну плавучість і звичайно використовується в якості донною. Для додання їй позитивної плавучості використовується спеціальний поплавець, що допускає установку міни на каналах. У місці установки з поплавця видаляють повітря і міна опускається на дно. При наближенні мети до міни шум, створюваний судном, пускає в хід акустичний механізм міни. В міру наближення мети її магнітне поле впливає на магнітне поле контуру чуттєвого елемента взривача. Це взаємодія магнітних полів генерує електричний струм, що подається через вибуховий ланцюг на електродетонатор, викликаючи його спрацьовування. Для міни достатній один акустичний і один магнітний імпульс.

Використання спеціального пристрою кратності дозволяє попередньо встановлювати міну на спрацьовування від першого чи проходу будь-якого іншого проходу в межах 20. Ілюстрації цієї міни не мається.

Основні дані міни

довжина ...................................... 1900 мм

діаметр.................................... 445 мм

Вага ................................................. 385 кг

Вага ВР ..................................... 220 кг

Міна "Лимпет". Ця міна має напівциліндричний корпус, виконаний із пресованого бакеліту. Внутрішня частина міни розділена на центральний відсік для основного заряду і два кінцевих відсіки утримуючих подковообразні магніти. Нижня частина міни являє собою плоску прямокутну поверхню. На одному кінці кріпляться брезентовий ремінь, на іншому - угвинчується взривач на анодируваного алюмінію. За допомогою магнітів міна прикріплюється плавцем до корпуса корабля. Взривач має сповільнювач: коли витягається запобіжне кільце ударник під дією бойової пружини не переміщається убік детонатора, утримуючись вольфрамом! дротом, що просмикнута через свинцевий елемент. Для перерізання дротом цього елемента потрібно визначений час, що залежить від товщини елемента і навколишньої температури. Після перерізання свинцю ударник, звільнившись, ініціює запав і заряд міни» мінер при виборі терміну уповільнення керується шестикольоровим кодом, що миється в таблиці, що показує відповідне час уповільнення з урахуванням навколишньої температури води, де буде встановлена міна. У залежності від обраного елемента і температури води можливе уповільнення в межах від 5 хв. до 832 годин.

Основні дані міни

Довжина...................................... 250 мм

Діаметр .................................... 115 мм

Вага:

с проміжним детонатором .............. 4,5 кг

без проміжного детонатора ............ 3,0 кг

Тип ВР:

основного заряду ......................... плавлений тритонал

проміжного детонатора ................ гексоген

Вага ВР (основного заряду).................. 1,1 кг

Радянська міна БПМ-2. Ця складна по конструкції міна ва (мал.2-50) має корпус напівсферичної форми. У місці підриву міна прикріплюється до металевої поверхні за допомогою II невеликих подковообразних магнітів, розміщених на плоскій стороні корпуса. Мина приводиться в дію одним із двох взривачів уповільненої дії, що спрацьовує після руйнування металевого «елемента-сповільнювача». Термін уповільнення змінюється в залежності від температури води і товщини металевого елемента-сповільнювача. Терміни уповільнення можуть вибиратися в межах від 5 хв. до 832 годин. Механізм уповільнення являє собою сталевий дріт, що прорізає свинцеву пластинку. Вибуховий механізм постачений пристроями уповільнення взведення і необезвреживаемости, що також діють на принципі руйнування елемента-сповільнювача. У міні звичайно використовується коротке уповільнення спрацьовування - від 5 до 30 хв. Пристрій необезвреживаемости розташований у центрі плоскої частини міни. Мина може застосовуватися з додатковим зарядом ВР;

відзначалися, зокрема, заряди вагою до 80 кг. Мина вважається ефективної про-Яй1 легень транспортних судів (навіть без додаткового заряду). Мину, укріплену на металевій поверхні, торкати заборонено! Знешкодження міни можуть здійснювати тільки фахівці з знешкодженню боєприпасів.

Основні дані міни

Колір..................................... ясно-сірий

Форма.................................... напівсферична

Діаметр .................................. 230 мм

Висота ................................... 120 мм

Вага:

загальний .................................. 6,6 кг

ВР..................................... Зкг

Матеріал корпуса......................... алюміній


Рис. 2-50. Радянська міна БПМ-2

Плавуча контактна міна. Розміри міни приблизно відповідають розмірам 5-галлонного (19-л) цебра. Вона виготовляється зі звичайного покрівельного оцинкованого заліза з пропаяними швами. Зверху міна закрита конічною кришкою. У верхній частині виступають два невеликих циліндри. Ці виступи розділені на двох секцій, утримує разом гумовою оболонкою, що з'єднана з внутрішньою трубкою для додання еластичності. Коли об такий виступ відбувається удар, електричний ланцюг міни замикається, забезпечуючи детонацію двох електродетонаторів, встановлених у двох з чотирьох американських 75мм снарядах, використовуваних як заряд ВР міни. Вибух перших двох снарядів детонує інші два снаряди. Ці плавучі контактні міни часто використовуються попарно, загальна вага яких складає 4,5-6,8 кг.

Основні дані міни

Висота ...................................... 350 мм

Діаметр:

максимальний.............................. 336мм

мінімальний ............................... 280мм

Вага:

загальний ..................................... 27 кг

ВР ........................................

вага ВР 75-мм снарядом

Тип вибухового механізму ..................... електричний контактної дії

Плавуча кумулятивна міна. Мина має трапецеидальну форму і виконана з тонколистового оцинкованого металу з клепаними і пропаяними з'єднаннями. Трикутна, що володіє плавучістю камера, виготовлена з такого ж матеріалу, прикріплюється до верхньої частини міни. До трьох сторін міни за допомогою дроту і дерев'яних планок прикріплені три циліндричні обладающие плавучості камери з тонколистового матеріалу (діаметр камери 100 мм, довжина 450 мм). Кут розчину кумулятивної виїмки заряду близько 90°. Цей заряд містить 195 кг плавленого тротилу. Проміжним детонатором служить 4,5-кг заряд порошкоподібного тротилу з двома електродетонаторами, з'єднаними послідовно. У проміжному детонаторі також розміщаються по всій площі близько 20 капсулів-детонаторів з 5-см відрізками шнура, що детонує. Мина розрахований на застосування в якості керованої.

Основні дані міни

Розміри:

підстави ............................. 950х550 мм

верхньої частини ......................... 950х500 мм

бічних сторін ........................ 950х550 мм

Вага:

загальний ................................. 215 кг

ВР.................................... 195кг

Мина чуттєва до зміни тиску. Наявність у супротивника вибухових пристроїв, чуттєвих до зміни тиску, свідчить про те, що він має у своєму розпорядженні міни разом типу. Цей пристрій розрахований на спрацьовування під впливом тиску хвилі, створюваної судном, що йде на мілководдя. Мина зводиться при зануренні у воду після розчинення елемента, що утримує пружинний механізм. Вона не реагує на поступову зміну тиску води, наприклад, при чи припливах плинах. По зовнішньому вигляді міна нагадує закритий металевий циліндр із гумовим балоном натискної дії на одному торці. Балон поміщений у металеві захисні ґрати. Металевий циліндр розділений на двох секцій. Одна секція - з гумовим балоном чуттєва до зміни тиску, інша містить прилад керування. Гумова діафрагма між секціями здатна перепікатися, замикаючи при цьому вибуховий ланцюг, коли зміна тиску води порушує баланс повітряного тиску між двома секціями. Можливо, що подібний вибуховий пристрій використовується в донній міні.

Радянська контактна міна МКБ (мал.2-51) має форму витягнутої сфери. Під впливом тиску великий гідростатичний механізм взведення замикає два розриви у вибуховому ланцюзі міни і видаляє шунт із вибухового ланцюга зовнішніх (хімічних) замикачів. Потім після вертикальної орієнтації міни відбувається замикання зривши, ний ланцюга за допомогою ртутного перемикача. Мина має п'ять зовнішні контактів. Звичайно міна встановлюється за допомогою якоря, вага якого в одному з випадків досягав 660 кг. Частіше міна встановлюється з плавзасобів.

Основні дані міни

Діаметр .................................... 880 мм

Заряд ВР:

тип...................................... тротил

вага...................................... 250 кг

Проміжний детонатор.................... тетрил

Матеріал корпуса........................... сталь


Рис.2-51. Радянська контактна міна МКБ:

1 - хімічний замикач; 2 - гідростатичний механізм; 3 - вантажна серга; 4 - запобіжне кільце; 5 - ртутний перемикач; 6 - заряд ВР; 7 - якірна серга; 8 - пробка; 9 - електродетонатор; 10 - запальне гніздо

Сферична якірна міна (мал.2-52). Супротивник пристосував для неї зварений металевий корпус, що використовувався як бочку для швартування судів. Для спорядження звичайно використовується будь-яке ВР, загальна вага якого складає 57 кг. Система ініціювання Метрична. Діаметр корпуса - 560 мм. Ця міна може бути також оснащена електричними контактними пристроями.

Рис. 2-52. Сферична якірна міна

Плавуча міна з двох банок (мал. 2-53). Два призматичні 5-галлонные банки, заповнені ВР, утримуються на дерев'яній опорі. Для забезпечення плавучості кожна банка постачена гумовий надувним поплавцем і бруском верб стовбура пальми довжиною близько 50 см. На опорі розміщається дубльований часовий механізм і блок джерел харчування. Тимчасовим механізмом служать два будильники з замикачами, з'єднаними паралельно для забезпечення контакту з годинними стрільцями. Ця міна є типової для ряду варіантів зразків звичайно призначених для спеціального застосування.