Смекни!
smekni.com

Розвиток швидкості у військовослужбовців (стр. 12 из 16)

При застосуванні повторного методу швидкість реагування максимальна – 100%. В процесі багаторазових повторів допускається зниження швидкості рухової реакції не більше ніж на 5%.

Сенсорний метод покращання часу рухової реакції людини має місце у підготовці кваліфікованих військовослужбовців при виконанні професійних завдань, які достатньо точно визначають час дії. Метод спирається на здатність людини розрізняти мікроінтервали часу. Першим цю методику запропонував С.Г. Геллерштейн. Тренована людина може відтворювати рухи з точністю 0,01 с і навіть краще. Для оволодіння сенсорним методом необхідно пройти три етапи підготовки, які вимагають вміння:

1. Точно оцінювати час виконання вправи на результат.

2. Визначати час вправи, яка виконується із різною швидкістю.

3. Виконувати вправу із заданою швидкістю.

Проста рухова реакція людини складається з прихованого періоду - перцептивного компоненту, коли відбувається передача нервових імпульсів для активного сприйняття інформації, і моторного компоненту, в якому під дією нервових імпульсів відбувається скорочення м’язів, що виконують рух. Між швидкістю дії перцептивного і моторного компонентів часу простої рухової реакції не існує зв’язку. Отже, тренування повинно передбачати також можливість диференційованого впливу на складові простої рухової реакції (табл. 5).

Таблиця 5. Схема диференційованого покращання часу простої рухової реакції людини

Час простої рухової реакції людини
Диференційований підхід
Перцептивний компонент Моторний компонент
Подача сигналів через різні проміжки часу Самостійне швидке виконання вправи
Подача сигналів різної сили через однакові проміжки часу Виконання вправи з різних вихідних положень
Подача сигналів різної сили через різні проміжки часу Використання обтяження 10-60% від максимального
Застосування збиваючих звукових та інших сигналів Застосування різних умов виконання вправи
Виконання вправи у різному психічному і фізичному стані Використання різних рухових установок

Якщо дотримуватись вказаної схеми на практиці, то з’явиться можливість урізноманітнити процес тренування додатковими засобами, методами та педагогічними прийомами. Розглянемо на прикладі вдосконалення ЧСС у бігу на 100 м (табл. 6).

Підвищувати швидкість реагування підлеглих на основі диференційованої методики можна різним шляхом. Звичайно, можливості диференційованого підходу до покращання ЧРР людини не обмежуються розглянутими вимогами та умовами. Практична робота завжди залишає можливості до творчого підходу. Без сумніву, можна сказати одне: диференційоване вдосконалення значно розширює можливості фізичної підготовки.

Таблиця 6. Схема диференційованого покращання часу простої рухової реакції військовослужбовців у бігу на 100 м

Час рухової реакції у бігу на 100 м
Перцептивний компонент Моторний компонент
Подача виконавчих сигналів різної сили Виконання стартів з різних вихідних положень
З командою “Увага” Без команди “Увага” Статичне положення Динамічне положення
Тихі Звичайні Голосні Зручні Незвичні Незвичні
Зміна тривалості пауз між командами Один із варіантів старту Різніположення
Подовжені 4 -5 с Оптимальні 1,5-2 с Укорочені 0,5 -1 с Широкий.Середній.Вузький Старт лежачи. Старт з опорою на руку.При ходьбі
Подача виконавчої команди на різній відстані Зі зміною умов старту
Позаду Збоку Попереду Старт вгору Старт з обтяженням
Виконання стартів у різному стані готовності Виконання стартів з

різними руховими

завданнями
Оптимальна готовність Фізична, психічна втома Частим кроком Широким кроком

Час, на який покращується швидкість простої реакції людини, зменшується на 30-35%. Виграш такої підготовки полягає в тому, що підлеглі набувають впевненості у власних силах, у тому, що завдання може бути чітко і швидко виконано за будь-яких несприятливих умов.

Складна рухова реакція представляє більш складний рівень вияву швидкісних можливостей у порівнянні з простою руховою реакцією військовослужбовців. Вона входить у професійну майстерність військовослужбовців, які за вимогами своєї діяльності повинні виконувати швидкі і правильні рухи в умовах дії декількох сигналів. До таких професій слід віднести водіїв автотранспортних та бойових машин, льотчиків, диспетчерів.

Складна рухова реакція є типовою для сучасного бою, коли треба при значній кількості інформації адекватно оцінити дії суперника, взаємодію з товаришами і подати відповідну команду, або прийняти рішення для себе.

Складна рухова реакція буває двох типів: реакція на об’єкт, що рухається, і реакція з вибором. Тривалість таких реакцій знаходиться у межах – 0,25- 1 с.

Час реакції на об’єкт, що рухається, складається з трьох частин – зорової фіксації об’єкта, оцінки особливостей його руху та дії – відповіді. Прикладом такої реакції можуть бути дії водія в екстремальних умовах, коли необхідно швидко зупинити автомобіль.

В реакції на об’єкт, що рухається, найскладнішим є фіксація об’єкта, на який слід реагувати. Тривалість такої фіксації займає 80% часу всієї складної рухової реакції. Диференційований підхід, передусім, спрямований на зменшення часу цієї частини реакції людини. Методика підготовки передбачає наступну послідовність вдосконалення:

1.Зменшення відстані до об’єкта, що рухається.

2.Підвищення швидкості переміщення об’єкта.

3.Зменшення розмірів об’єкта.

4.Підвищення раптовості появи об’єкта.

5.Погіршення освітленості об’єкта.

6.Зміну яскравості кольору об’єкта.

У підготовці військовослужбовців удосконалення реакції на об’єкт, що рухається, необхідно здійснювати поступово, починаючи тільки з одного ускладнюючого фактору. Наприклад, коли забезпечена потрібна швидкість реагування при необхідній відстані до об’єкта, передбачається послідовно:

досягати такого ж результату при збільшенні швидкості переміщення об’єкта від мінімального до реально можливого;

при необхідній швидкості реагування на об’єкт, що рухається, поступово зменшувати розміри самого об’єкта;

при реальних розмірах об’єкта, наприклад, від мішені на повний зріст до розмірів голови; підвищувати раптовість його появи;

при досягненні повної раптовості появи об’єкта, погіршувати його освітленість – виконання вправи при різних погодних умовах або різному куті освітлення;

при недостатній освітленості об’єкта змінювати його колір – від яскраво-контрастного до маскувального;

ускладнювати траєкторію руху та прискорення пересування об’єкта.

Дані вимоги можуть бути застосовані при розробленні методики покращання часу складної рухової реакції військовослужбовців. Етапність і послідовність ускладнення вимог визначається специфікою обов’язків, які виконуються у професійній діяльності..

У процесі тренування швидкість складної рухової реакції на об’єкт, що рухається, наближається до часу простої рухової реакції. Сформована навичка проявляється у спроможності людини передбачати ситуацію, що значно скорочує час, необхідний для фіксації об’єкта і оцінювання особливостей його переміщення. Розрізняють два типи таких передбачень: перцептивне, яке полягає в спроможності прогнозувати переміщення об’єкта і рецепторне, яке дозволяє передбачити поведінку суперника на основі часу виконання ним попередніх підготовчих дій.

Рухова реакція з вибором складніша, ніж рухова реакція на об’єкт , що рухається, оскільки з декількох можливих варіантів відповіді військовослужбовець повинен обрати найкращий.

Така реакція має місце тоді, коли виконавець стоїть перед вибором: що робити? Наприклад, у залежності від ситуації у рукопашному бої може бути прийняте рішення: наступати вперед чи виконати крок назад і розірвати дистанцію між собою і противником; нанести укол або вдарити прикладом; захищатись підставкою чи робити ухил.

Методика зменшення часу складної рухової реакції з вибором на основі диференційованого підходу передбачає проходження декількох етапів підготовки:

1. Формування правильної рухової навички – моторного компоненту часу простої рухової реакції людини.

2. Удосконалення складної рухової реакції на дії суперника за методикою на об’єкт, що рухається.

3. Зменшення часу складної рухової реакції спочатку з двома варіантами, а потім – з більшою кількістю вибору.

Підвищення швидкості окремого руху здійснюється за методикою розвитку моторного компоненту часу простої рухової реакції. Власне, це швидше виконання вправи за своєю командою, а не за сигналом керівника.

Для ефективного підвищення швидкості окремого руху необхідно:

1. Досягнути оптимального рівня розвитку сили, витривалості, спритності, гнучкості.

2. Оволодіти достатньою руховою базою швидкого виконання інших фізичних вправ.

3. Сформувати досконалу техніку фізичної вправи, в якій передбачається підвищити швидкість рухів.