Смекни!
smekni.com

Організація автотехнічного забезпечення військових частин (стр. 18 из 32)

План підготовки та проведення огляду техніки своєчасно доводиться до командирів підрозділів (частин).

Згідно за планом в період підготовки до огляду автомобільної техніки автомобільна служба та начальники родів військ і служб проводять такі заходи:

готують дані про кількісний та технічний стан АТ на день огляду;

перевіряють оформлення паспортів машин і формулярів на спеціальне обладнання (агрегати) з відображенням в них даних стану експлуатації машин включно до місяця, який передує огляду;

готують необхідні прибори та приладдя для проведення огляду, засоби технічного обслуговування та ремонту, які є в наявності в військовій частині, для усунення недоліків виявлених на машинах в процесі огляду;

надають допомогу у виконанні заходів, передбачених планом;

контролюють хід підготовки до огляду техніки.

Командир частини особисто оглядає автомобільну техніку та об'єкти парку за своїм планом в обсязі, який дозволяє мати повне уявлення про стан машин і елементів парку.

Для проведення огляду залучаються підготовлені фахівці автомобільної служби, а за необхідністю - офіцери інших родів військ та служб, із яких створюються групи огляду. При цьому повинна бути суворо визначена послідовність роботи груп огляду в різних підрозділах і на елементах парку.

Огляд автомобільної техніки проводиться по підрозділам, які визначаються командиром частини. На огляд представляються всі машини військової частини (підрозділу), за винятком тих, які знаходяться у відрядженнях. Машини в підрозділах можуть перевірятися вибірково. Частина машин при необхідності перевіряються пробігом. Автомобільна техніка, яка не залучена до огляду комісією командира частини (з'єднання), оглядається офіцерами та фахівцями підрозділів.

При проведенні огляду техніки перевіряється підготовка водіїв, молодших спеціалістів автомобільної служби і офіцерів, які пов'язані з експлуатацією автомобільної техніки, а також стан парків та рухомих засобів технічного обслуговування і ремонту машин.

День огляду автомобільної техніки починається з загального шикування частини. Місце, час шикування і форма одягу визначається командиром частини.

За цією командою особовий склад направляється в парк: водії та механіки-водії до машин, молодші фахівці автомобільної служби - до своїх робочих місць, а залучені до огляду техніки офіцери і молодші спеціалісти - на передбачені планом підрозділи об'єктів парку.

Командири підрозділів представляють техніку особі, яка прибула для проведення огляду, і виконують її вказівки та організують негайне усунення недоліків, які були виявлені.

Результати огляду автомобільної техніки записуються до Книги огляду (перевірки) машин підрозділу.

Перевірка знань особовим складом автомобільної техніки та правил її обслуговування проводиться на машинах практично в період її огляду з використанням паркового обладнання та діагностичних приладів.

Під час огляду парку командир, який проводить оглядає визначає його стан та дає оцінку:

наявності, обладнання, оснащення, стану та утриманню елементів парку;

виконанню вимог, що стосуються паркової служби та протипожежних заходів;

чистоті і порядку, стану під'їзних шляхів та доріг в парку;

ступені укриття автомобільної техніки;

стану огороджень парку.

Залучені для огляду офіцери в зазначений для них строк доповідають командиру частини (з'єднання) результати огляду. Після завершення огляду машин та елементів парку командир військової частини проводить розбір підсумків огляду та дає необхідні вказівки.

Результати огляду автомобільної техніки віддаються наказом командиром частини, в якому вказуються: загальний стан техніки, кращі та гірші підрозділи, виявлені недоліки в стані техніки і підготовці особового складу, їх причини, заходи та строки по усуненню недоліків. За необхідністю заповнюються відповідні розділи паспортів (формулярів) машин.

Контроль за технічним станом і експлуатацією автомобільної техніки при інспектуваннях, підсумкових (часткових) перевірках

Головною метою підсумкових перевірок є визначення рівня виконання поставлених Міністром оборони України завдань, здатності здійснити автотехнічне забезпечення із приведення з'єднань і військових частин у готовність до виконання бойових завдань. Організується перевірка за наказом Міністра оборони України, головнокомандуючими видами ЗС, командирами армійських корпусів, комісіями чи окремими особами.

Мета, зміст, час та порядок перевірки у кожному конкретному випадку визначаються планом і програмою перевірки. План і програма перевірки затверджуються начальниками, за вказівкою якого вона проводиться, як правило, за 15 діб до початку перевірки. Командування з'єднань (частин, служб), які перевіряються, повідомляються про перевірку за 8…10 діб до її початку. В окремих випадках перевірки можуть проводитися раптово.

Складові елементи підсумкових перевірок стану АТ, вимоги та критерії оцінок і засоби АТЗ наведені у додатку 46.

За результатами підсумкової перевірки за з'єднання (військову частину) складається акт, а за вид Збройних Сил, оперативне командування, армійський корпус - висновки. Акти затверджуються, а висновки підписуються керівником перевірки. Результати перевірки доповідаються начальнику, за вказівкою якого вона проводилась. Після закінчення перевірки проводиться розбір за її результатами.

Організація проведення документальної ревізії автомобільної служби.

Діяльність автомобільних служб видів ЗС, оперативних командувань, об'єднань, з'єднань, військових частин та установ ЗС України періодично підлягає документальним ревізіям, які здійснюються ДРЗ МО України, ГУЛ КСП Збройних Сил України, автомобільними службами видів ЗС, армійських корпусів, об'єднань чи з'єднань.

Основною задачею документальної ревізії АС є перевірка правильності та своєчасності виконання Законів України, Постанов Кабінету Міністрів України, наказів та директив Міністра оборони України, постанов, керівництв та інструкцій з питань практичної діяльності автомобільної служби, а також для надання допомоги командирам і начальникам АС військових частин в організації та здійсненні автотехнічного забезпечення підрозділів і частин.

Основним змістом документальної ревізії АС є перевірка:

законності утримання та використання АТ, її стан та облік;

організації обліку, зберігання, списання АТ і АМ;

організації обліку зберігання та ешелонування АМ тривалого зберігання;

додержання строків та якості проведення документальних ревізій АС та інвентаризації автомобільного майна;

правильності витребування, розподілу та використання матеріальних цінностей та коштів;

дотримання заходів пожежної безпеки при зберіганні матеріальних засобів і експлуатації АТ;

якості планування роботи АС, виконання затверджених планів;

стану роботи із розглядання заяв та скарг з питань використання АТ і АМ;

усунення недоліків за актами раніш проведених ревізій та вказівкам вищестоящих автомобільних служб.

Документальна ревізія АС проводиться згідно за затвердженим планом, який передбачає її завдання, строки та обсяг. Термін проведення ревізії не повинен перевищувати 30 днів.

В якості ревізорів призначаються найбільш підготовлені офіцери автомобільної служби по вказівкою начальника, який призначив комісію.

Всебічність перевірки діяльності АС при документальній ревізії визначається переліком таких шести розділів ревізії.

Перший розділ - планування та керівництво АС; робота з ощадливого і доцільного використання матеріальних засобів - визначено показниками:

наявність та виконання річних та місячних планів роботи АС; організація технічної підготовки з фахівцями АС; організація роботи із попередження дорожньо-транспортних пригод; стан планування ревізійної роботи та організації контролю посадовими особами по обліку та зберіганню матеріальних засобів; результати проведених ревізій та роботи комісії з перевірки обліку та збереження матеріальних засобів та техніки; причини виникнення витрат, недостач матеріальних засобів та своєчасність прийняття рішень; наявність та ступінь виконання плану економічної роботи; організація роботи серед особового складу за економне та доцільне використання матеріальних засобів.

Другий розділ - укомплектованість АТ; використання та утримання техніки - визначено такими показниками: організація обліку АТ в АС військової частини та його відповідність вимогам керівних документів; якість та своєчасність представлення донесень про наявність, технічний стан та потребу АТ; наявність затвердженого річного плану розподілення АТ; стан укомплектованості частин АТ; заходи із своєчасного виявлення понадштатної техніки та постановка її на зберігання; організація та законність передачі АТ в інші установи; наявність річного та місячного планів експлуатації і ремонту АТ; наявність в АС об'єднання та з'єднання других примирників річних планів експлуатації і ремонту АТ підпорядкованих частин; наявність наказів про введення машин в строй та закріплення за ними водіїв; наявність планів-графіків ТО і ремонту машин військової частини; порядок використання АТ, витрат моторесурсів; ступінь укомплектованості АТ ЗІП та інструментом; наявність та якісний стан автошин, АБ та двигунів, встановлених на машинах; ведення документації із обліку роботи машин; облік та утримання техніки тривалого зберігання; організація контролю за технічним станом і експлуатацією машин посадовими особами військової частини.

Третій розділ - організація забезпечення військ; стан обліку, зберігання та використання автомобільного майна - визначаються за такими показниками: організація забезпечення військових частин автомобільним майном; планування роботи складу АМ на рік, місяць; законність та обґрунтованість отриманого автомобільного майна; забезпеченість АМ; організація обліку АМ; своєчасність оприбуткування майна; організація претензійної роботи, строки та обґрунтування претензій до постачальників; порядок, об'єктивність та строки адміністративних розслідувань за претензіями; робота із виявлення надлишків та зменшення дефіциту АМ на складах військових частин; робота по зменшенню дефіциту АМ; організація ремонту автошин методом накладення нового протектору; забезпеченість агрегатами обігового фонду; облік, забезпеченість, зберігання групових експлуатаційних комплектів; облік паркового обладнання; облік та наявність бланків суворої відповідальності; організація контролю за наявністю майна на складі; організація зберігання автомобільного майна; повна або часткова інвентаризація АМ на складі; організація освіження автошин, АБ, які знаходяться на тривалому зберіганні; порядок видачі майна споживачами; організація контрольних перевірок майна, що відвантажується; контроль за наявністю отриманого майна на складах споживачів; списання майна за "Книгою обліку ремонту озброєння, військової техніки та майна"; наявність та якість розробки плану ешелонування АМ тривалого зберігання; наявність плану видачі АМ тривалого зберігання в особливий період; наявність документації щодо домовленості про матеріальну відповідальність з матеріально відповідальними особами.