Смекни!
smekni.com

Організація автотехнічного забезпечення військових частин (стр. 19 из 32)

Четвертий розділ - списання автомобільної техніки та майна перевіряється - визначається за такими показниками: законність та обґрунтованість списання АТ та майна; відпрацювання міжремонтних та амортизаційних строків служби списаної АТ і АМ; дотримання річних норм витрат моторесурсів списаної техніки; відображення в актах на списання всіх агрегатів, автошин, АБ; наявність необхідних документів при списанні за інспекторськими свідоцтвами; порядок та строки розбраковування списаних агрегатів та техніки; оприбуткування агрегатів після розбракування списаних машин; дотримання строків зберігання та знищення технічної документації на списання машин та майна; заходи командування до винних в порушенні порядку списання АТ та майна; організація роботи по здачі автошин і АБ.

П’ятий розділ - організація ремонту, стан ремонтних засобів - визначається за такими показниками: діяльність авторемонтних підприємств центрального підпорядкування; планування ремонту АТ та агрегатів у військової частині; своєчасність та якість поставки ремонтного фонду на ремонтні підприємства; планування роботи майстерень частини із ремонту та обслуговуванню АТ; організація та ведення обліку обладнання та інструменту; організація технологічного процесу ремонту машин та агрегатів; порядок прийому машин та агрегатів в ремонт; організація зберігання машин ремонтного фонду; законність та обґрунтованість витрат АМ на ремонт; утримання рухомих ремонтних майстерень;

Шостий розділ - витрати коштів за статтями МО України - визначаються за такими показниками: законність та доцільність витрат коштів; повнота оприбуткування закуплених матеріальних засобів; наявність та відшкодування збитків; своєчасність та правильність розрахунків; достовірність та своєчасність звітів про витрати коштів.

Повнота та якість документальної ревізії покладена на ревізора. Результати ревізії оформлюються актом і затверджуються відповідними начальниками (командирами). У випадках виявлення порушень, які потребують притягнення винних до адміністративної відповідальності, в акті викладаються пропозиції щодо адміністративних розслідувань та прийняття рішень відповідними командирами (начальниками), а також строк доповіді щодо прийнятих заходів із відшкодування збитків.

Організація проведення технічних оглядів автомобільної техніки військової частини

Технічний огляд автомобільної техніки у військових частинах здійснюється за Положенням про проведення технічного огляду автомобілів, автобусів, мототранспорту та причепів у ЗС України.

Технічний огляд проводиться щорічно комісіями військових частин у складі, затвердженому командирами з’єднань (військових частин), але з обов’язковим включенням до них офіцерів автомобільної служби і служби ВІБДР.

Технічному огляду підлягають усі легкові, вантажні автомобілі, причепи і напівпричепи один раз на рік в період з 15 жовтня до 30 листопада; легкові і вантажні автомобілі, які використовуються для перевезення особового складу, а також спеціалізовані автомобілі для перевезення небезпечних вантажів - двічі на рік (з 15 квітня до 30 травня і з 15 жовтня до 15 листопада).

Технічний огляд проводиться у парках військових частин за обсягом і вимогами, які визначені Постановою Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 року № 141. Послідовність технічного огляду наступна: перевіряється оформлення паспорта автомобіля (відповідність номерних знаків, номерів агрегатів, автошин, акумуляторних батарей, комплектність, усіх поточних записів із пробігу, ремонту, технічного обслуговування тощо); перевіряється закріплення водія, його особиста документація (посвідчення на право управління транспортним засобом, талон до посвідчення, запис про допідготовку, перепідготовку у військовому квитку); проводиться обсяг технічного огляду.

При виявленні любих невідповідностей за переліченими позиціями огляду проводяться уточнення у посадових осіб, адміністративне розслідування. Справність транспортних засобів повинна відповідати усім вимогам Постанови Кабінету Міністрів України.

У паспорт кожного автомобіля, який пройшов технічний огляд заноситься помітка “Технічний огляд проведено, дата". Запис засвідчується підписом та гербовою печаткою військової частини. На автомобіль видається технічний талон, установленого Настановою з автомобільної служби у ЗС України зразка, завірений начальником ВІБДР гарнізону.

З несправних транспортних засобів знімаються номерні знаки до повторного огляду. Відмітка в паспортах цих машин не робиться, технічний талон не видається. без технічного талону машина до експлуатації не допускається. В разі втрати технічного талону проводиться повторний технічний огляд.

Результати технічного огляду оформляються актом. На несправні транспортні засоби складається окремий акт технічного стану. Результати роботи комісії з проведення технічного огляду віддаються наказом командира військової частини і доповідаються за командою.

Що стосується організації інших видів контролю за технічним станом і експлуатацією ВАТ, то вона характеризується наступним.

Внутрішні перевірочні комісії створюються у кожній військовій частині за вимогами Положення про військове (корабельне) господарство Збройних Сил України. Склад комісій визначається наказом командира військової частини терміном на один рік. Основне завдання комісії з перевірки автомобільної служби: контроль за збереженням матеріальних цінностей, технічних засобів, законністю їх витрачання, списання.

Комісія свою діяльність здійснює за річним планом, але перевірку окремих питань служби може проводити і раптово. Не рідше одного разу на квартал комісія здійснює перевірку служби (наприклад, наявність на складі гостродефіцитного автомобільного майна, перевірити наявність автошин, двигунів, акумуляторів за номерами, тощо). За результатами роботи комісії складається акт перевірки який затверджується командиром військової частини. За необхідністю за підсумком перевірок призначаються адміністративні розслідування. Члени комісії можуть залучатися до проведення документальних ревізій АС вищестоящим органом. В кінці року члени комісії приймають участь у інвентаризаційній роботі АС.

Крім того, згідно за Інструкцією про порядок використання АТ у ЗС України для перевірки правильного оформлення, ведення, обробки і зберігання дорожніх листів за минулий квартал, а також для знищення дорожніх листів та корінців до них за квартал, що передував минулому, командиром частини призначається окрема перевірочна комісія із залученням начальника фінансової служби, представника АС, служби ПММ та інших посадових осіб. Ця комісія подає за кожним випадком роботи командиру військової частини акт на затвердження та прийняття рішення.

Контроль за експлуатацією ВАТ шляхом перевірки машин на маршрутах руху покладається на службу - Військову інспекцією безпеки дорожнього руху (ВІБДР.) ЗС України.

Контроль за експлуатацією ВАТ здійснюється за функціональними обов’язками посадовими службами АС, заступником командира з озброєння, командиром військової частини постійно, а також при організації планування експлуатації і ремонту ВАТ. При щомісячному аналізу експлуатації ВАТ визначається: коефіцієнт технічної готовності машин частини; якість і своєчасність виконання робіт з ТО, проведення парково-господарчих днів; оцінка утримання техніки, яка експлуатується або знаходиться на зберіганні; характер і обсяг робіт, який виконано на ПТОР; випадки порушення внутрішньої служби в парках; виконання контрольних оглядів посадовими особами; заходи з попередження дорожньо-транспортних пригод; стан ведення обліково-звітної документації служби; пропозиції щодо усунення недоліків. Результати аналізу експлуатації машин повинні бути доведеними до офіцерського складу військової частини.

6.2 Контроль за станом внутрішньої служби в парку

Внутрішня служба в парках організована у відповідності з розділом 10 Статуту внутрішньої служби ЗС України та Настанови по автомобільній службі. В з”єднаннях та частинах корпусу АТ, яка знаходиться у сховищах та на відкритих стоянках опечатується подвійним зліпком, та здається під охорону черговому парку з відповідним записом до книги обліку розпечатування паркових приміщень, бойової та іншої техніки, видачі ключів від замків запалювання та люків бойових машин, приміщень і воріт парку. В сховищах, де знаходиться техніка різних підрозділів, за наказом командира корпусу командир частини своїм наказом призначає старшого сховища, техніка опечатується двойним зліпком, одна печатка - старшого сховища, друга - відповідальної особи іншого підрозділу з відповідним записом до книги обліку розпечатування та здачі під охорону та щоденним їх оглядом в незалежності працюють в сховищі чи не працюють, книга знаходиться у сховищі.