Смекни!
smekni.com

Організація автотехнічного забезпечення військових частин (стр. 20 из 32)

У кожного командира частини в сейфі зберігається план раптових перевірок техніки підрозділів керівним складом частини. Результати перевірки оформляються актами, та зберігаються у командира частини, як звітні документи.

Підготовка наряду парку.

Черговий парку призначається з офіцерів або прапорщиків, а в окремому батальйоні - з прапорщиків чи сержантів, яких визначають в наказі по частині. Чергові парку службу несуть зі штатною зброєю (багнетом).

Новопризначений черговий парку вивчає документи по несенню чергування і в призначений час прибуває до заступника командира з озброєння - начальника технічної частини (начальника автомобільної служби) на інструктаж.

Щоквартально на заняттях під керівництвом заступника командира частини з озброєння - начальника технічної частини (начальника автомобільної служби) з офіцерами та прапорщиками, яких призначають до несення служби черговими парку, практично відпрацьовуються питання організації внутрішньої служби в парку, дій чергових парку при оголошенні тривоги, збору та при виникненні пожежі.

Підбір і підготовку внутрішнього наряду парку (днювальних та механіків-водіїв чергового тягача) організує командир підрозділу.

Вивчення обов'язків чергового, днювального парку і механіка-водія (водія) чергового тягача проводиться на спеціально обладнаному для цього місці в класі безпеки руху, інструктажу наряду, водіїв та старших машин, під керівництвом командирів підрозділів.

Безпосередня підготовка внутрішнього наряду парку здійснюється під керівництвом заступника командира частини з озброєння - начальника технічної частини (начальника автомобільної служби).

По закінченню теоретичної підготовки черговий по парку у встановлений час прибуває з добовим нарядом в приміщення для чергового парку і доповідає заступнику командира частини з озброєння - начальнику технічної частини (начальнику автомобільної служби): "Товариш майор, добовий наряд по парку для практичної підготовки і інструктажу прибув. Черговий парку прапорщик Іванченко".

Заступник командира частини з озброєння - начальник технічної частини (начальник автомобільної служби) прийнявши доповідь перевіряє наявність і зовнішній вигляд особового складу наряду парку і починає перевірку їх знань.

Черговий парку повинен знати:

обов'язки чергового парку (статті 351-356 Статуту ВС ЗС України та Настанови з автомобільної служби);

порядок допуску особового складу в парк;

порядок виходу та повернення машин;

дії чергового парку по тривозі і при пожарі в парку;

кількість техніки, що знаходиться в парку та на виїзді;

наявність підрозділів та особового складу які знаходяться в парку.

Днювальний парку повинен знати:

обов'язки днювального парку (статті 357-359 Статуту ВС ЗС України та Настанови з автомобільної служби);

дії при пожарі та у разі тривоги.

Механік-водій (водій) чергового тягача повинен знати:

обов'язки механіка-водія (водія) чергового тягача (статті 360-361 Статуту ВС ЗС України та Настанови з автомобільної служби);

порядок дій при пожарі;

черговість евакуації техніки із сховищ та з відкритих майданчиків.

Приймання та здавання парку черговими.

Приймання та здавання парку черговими здійснюється під керівництвом заступника командира з озброєння - начальника технічної частини (начальника автомобільної служби).

Після розводу новопризначений черговий парку приймає від попереднього чергового документацію чергового парку, відомості про наявність і стан техніки в парку військової частини, обладнання та майно згідно опису.

Для приймання та здавання чергування по парку виготовляється спеціальний планшет з ручкою, на якому зазначається опис майна та обладнання парку, кількість машин, які знаходяться на відкритих стоянках, маршрут руху чергового при прийомі з однієї сторони, а з другої - зразки відтисків печаток (сургучні), якими запечатуються паркові приміщення, завірені підписом начальника штабу частини.

Перед будинком КТП новопризначений черговий парку перевіряє готовність особового складу наряду парку до несення служби, інструктує і ставить завдання днювальним і механіку-водію (водію) чергового тягача щодо прийняття чергування у такому обсязі:

1-й днювальний: перевіряє огорожу парку, його освітленість по зовнішньому периметру, стан і внутрішній порядок закріпленої за нарядом парку території.

2-й днювальний: перевіряє обладнання, майно в кімнаті чергового парку та в кімнаті відпочинку і підготовки наряду парку та механіка-водія (водія) чергового тягача згідно з описом, по закінченні прийому доповідає черговому парку.

Механік-водій (водій) чергового тягача з дозволу чергового парку ставить закріплену за ним машину на майданчик чергового тягача, приймає обладнання і майно щита чергового тягача, по закінченні прийому доповідає черговому парку.

Новопризначений і попередній чергові парку разом здійснюють обхід території парку і всіх паркових приміщень і перевіряють за списком (переліком) сховища, машини і іншу техніку та обладнання, приймаючи і передаючи за списком запечатані приміщення, сховища а також озброєння, бойову та іншу техніку і обладнання, що знаходиться на відкритих майданчиках і під навісами.

В книгу приймання та здавання чергування вони заносять ті недоліки, які не можуть бути усунені під час прийняття чергування.

Доповідь про приймання та здавання чергування приймається в парку заступником командира з озброєння - начальником технічної частини (начальником автомобільної служби), який дає дозвіл на прийом (здачу) чергування по парку.

7. Оцінка стану автомобільної техніки

Порядок оцінки стану автомобільної техніки визначено наказом Міністра оборони України від 05.03.2004 року № 74 „Керівництво щодо перевірки та оцінки стану озброєння та військової техніки у Збройних Силах України”

7.1. Загальні положення

Під час оцінки стану ОВТ перевіряються їх справність (ДСТУ В 3576-97), догляд і збереження, якість технічного обслуговування, ремонту та обслуговування.

Під час оцінки стану ОВТ з'єднання, військової частини не враховуються зразки ОВТ, які:

у період перевірки залучені до виконання заходів за планами МО України;

підлягають плановому ремонту;

знаходяться у плановому ремонті;

несправні і на які в установленому порядку складені рекламаційні документи.

Кількість однотипних зразків ОВТ, що знаходяться у ремонті і, які очікують планового ремонту, у військовій частині не повинна перевищувати:

для автомобільної техніки - 40% від запланованого у військовій частині до постановки на капітальний і регламентований ремонти та 20% - на середній ремонт на рік.

Всі інші зразки, які знаходяться у ремонті або очікують планового ремонту понад встановлених норм, оцінюються "незадовільно" незалежно від наявності облікових документів.

Стан зразків ОВТ, крім автомобільних базових шасі, які виробили установлені ресурси (терміни) до чергового ремонту, оцінюється позитивно, якщо зразки за технічним станом придатні до застосування за прямим призначенням і на них в установленому порядку оформлені акти технічного стану щодо продовження міжремонтного терміну експлуатації.

Стан стройової групи експлуатації зразків автомобільної техніки у яких запас ходу до чергового ремонту менший ніж визначено відповідними нормативно-правовими актами, оцінюється "незадовільно". Оцінка зразка знижується на один бал, якщо він без установленої обкатки поставлений на зберігання.

Загальна оцінка стану зразка ОВТ у складі комплексу визначається як середньоарифметичне значення усіх оцінок, виставлених фахівцями родів військ і служб, але не вище оцінки, яка дана фахівцями родів військ і служб, до яких відноситься даний зразок, оцінки стану автомобільних базових шасі.

7.2. Оцінка стану зразка ОВТ

Стан зразка ОВТ, який знаходиться в парку, оцінюється відповідно до наступних вимог.

Наявність і стан документів:

паспорт (формуляр);

журнал огляду машини посадовими особами;

журнал огляду машини, яка знаходиться на тривалому зберіганні;

картка машини тривалого зберігання, картка технологічного процесу зняття зі зберігання.

Технічний стан:

ходової частини, автошин;

трансмісії, коробки передач, роздавальної коробки, мостів;

двигуна;

електрообладнання, світлової і звукової сигналізації, акумуляторної батареї;

гальмівна система;

рульове керування.

Заправлення пально-мастильними матеріалами та технічними рідинами:

заправлення баків пальним;

систем мащення та охолодження двигуна, гідропідсилювача керма;

агрегатів - рульового механізму, коробки передач, роздавальної коробки, мостів, лебідки;

змащення ходової частини;

заправлення гальмівною рідиною;

Укомплектованість водійським інструментом і ЗІП

наявність інструмента водія;

наявність і укомплектованість ЗІП;

укомплектованість вогнегасником;

укомплектованість медичною аптечкою.

7.3 Оцінка автомобільної техніки

Для оцінки технічного стану автомобільної техніки підрозділу, військової частини, з'єднання необхідно перевірити не менше 15 - 20% автомобільної техніки різних груп експлуатації, яка знаходиться у використанні і на зберіганні. Автомобільна техніка, яка знаходиться на зберіганні, перевіряється оглядом на місці, а також випробуванням на місці або пробігом. Кількість автомобільної техніки, яка підлягає перевірці випробуванням на місці або контрольним пробігом, визначає перевіряючий у межах річного плану випробування.