Смекни!
smekni.com

Організація автотехнічного забезпечення військових частин (стр. 22 из 32)

генеральний план парку існує, засоби, які виділяються на будівництво і ремонт парку, реалізуються;

обладнані під'їзні шляхи, дороги в парку, запасні виходи, огородження, територія парку освітлюється, улаштування і обладнання парку забезпечує швидкий і зручний вихід ОВТ;

щоденні огляди приміщень парку командирами підрозділів, завідувачами складами (сховищами), черговими парку і особами пожежного наряду у кінці робочого дня організовані і проводяться якісно;

сховища парків обладнані пожежною та охоронною сигналізаціями та засобами захисту.

Стан парку і внутрішньої служби в ньому оцінюється відповідно до вимог, викладених у таблиці 9.

Таблиця 9

Оцінка Вимоги, які ставляться
„відмінно” У разі виконання усіх вимог пункту 6.2
„добре” У разі невиконання однієї із вимог пункту 6.2, крім першої, другої і третьої вимог
„задовільно” У разі невиконання двох вимог пункту 6.2, крім першої, другої і третьої вимог
„незадовільно” У разі невиконання однієї із перших трьох вимог або інших трьох вимог пункту 6.2

У разі незадовільного стану парків та внутрішньої служби в них загальна оцінка з'єднання (військової частини) за стан ОВТ знижується на один бал.

8. Організація економічної роботи по службі

8.1 Основні економічні аспекти з експлуатації військової автомобільної техніки

Використання, технічне обслуговування, зберігання і транспортування ВАТ потребують значних витрат матеріальних, грошових засобів та праці особового складу. Тому поряд з розв’язанням завдань автотехнічного забезпечення, начальники автомобільних служб, інші посадові особи військових частин зобов’язані вирішувати завдання економічного характеру. В розпорядженні військової частини знаходяться значні матеріальні засоби автомобільної служби, які призначені для забезпечення бойової підготовки і господарської діяльності.

Експлуатація ВАТ та пов’язані з нею витрати матеріальних і грошових засобів мають ряд особливостей у порівнянні з експлуатацією АТ у народному господарстві. Перша особливість полягає в тому, що вона організується з метою виконання планів бойової підготовки і господарської діяльності при установлених річних нормах витрат моторесурсів з урахуванням підтримання бойової готовності. Друга особливість полягає в тому, що військові частини не ведуть в повному обсязі бухгалтерського обліку і звітності за роботу АТ (облік роботи машини здійснюється тільки за пробігом і витраченням палива без урахування обсягу перевезень).

Матеріальні засоби автомобільної служби включають:

автомобільну техніку та рухомі засоби ремонту і технічного обслуговування ВАТ за штатом військової частини;

приміщення, споруди парку; паркове устаткування;

запаси агрегатів, автошин, АВ, запасних частин тощо;

запаси ПММ і спеціальних експлуатаційних рідин;

обладнання автодромів, навчальних класів та інше.

Витрати на експлуатацію машин наведені у додатку 47, а схема витрат на підготовку машин до зберігання та утримання їх на зберіганні наведена у додатку 48.

Витрати грошових засобів у військах здійснюються за видами ОВТ. В Сухопутних військах значне місце з обсягу і різноманітності витрат на утримання і експлуатацію посідають бронетанкова і автомобільна техніка. Фінансове забезпечення цих напрямків тісно пов'язане з матеріальним забезпеченням перелічених засобів. Забезпечення частин і підрозділів АТ і АМ здійснюється централізовано. Але частину матеріальних засобів для утримання і експлуатації ВАТ, які не забезпечуються централізовано, придбають самі частини, для чого і виділяються грошові засоби.

Процес виконання кошторису витрат грошових засобів полягає в наступному. Класифікацією витрат за кошторисом МО України на утримання, експлуатацію і ремонт АТ передбачено статтю витрат 3119 - "Автомобільна техніка".

Начальник АС частини складає детальний розрахунок на необхідні грошові засоби на рік планування за означеною статтею (окрему групу витрат складають витрати на електроенергію, воду, кисень тощо), який узгоджується із начальником фінансової служби частини і подається в задовольняючий фінансовий орган за командою. В подальшому після узгодження усіх розрахунків частин з представленими даними ГУЛ Генерального Штабу ЗС України фінансова служба оперативного командування включає суму грошових засобів за ст.3119 на рік планування. Після отримання казначейських кредитів на рік планування АС оперативного командування складає план фінансування з'єднань, частин за ст.3119. Фінансові і автомобільні служби з'єднань після отримання кредитів від фінансової служби ОК розроблюють фінансовий план і план фінансування за призначенням грошових засобів згідно за заявками військових частин.

Виділені грошові засоби військовій частині автомобільна служба повинна витрачати тільки за цільовим призначенням згідно за ст.3119.

За цією статтею оплачуються:

придбання матеріалів, які не відпускаються задовольняючими органами (в тому числі і цемент, цегла, ліс та інші будівельні матеріали) безкоштовно, запасних частин, малоцінного технічного інвентарю, інструмента для таких цілей:

утримання, експлуатація, поточний ремонт автомобільної техніки;

монтаж, утримання і поточний ремонт паркового та іншого обладнання служби;

виготовлення і ремонт засобів малої механізації, запобіжних устроїв з техніки безпеки та інших пристроїв у місцях зберігання, експлуатації та ремонту техніки;

установлення та кріплення при зберіганні і перевезенні в ремонт (із ремонту) або при передислокації частики (лежні, стійки, вірьовки, дріт, скоби, цвяхи і таке інше);

виробничі потреби військових ремонтних підрозділів (частин), складів, компресорних установок, акумуляторних, перевірочних, контрольно-вимірювальних пунктів і лабораторій, ПТОР;

обладнання постів ПТОР та інших місць для утримання, експлуатації АТ, будівництва і ремонту естакад для огляду та миття машин;

виготовлення і ремонт шаф, підставок, стелажів, драбин, візків тощо;

ремонт і зарядка акумуляторних батарей, а також потреби для маскування АТ.

За цією статтею витрат оплачується також:

відшкодування збитків окремих осіб і організацій;

виготовлення книг обліку і бланків (в централізованому порядку);

придбання довідкової і технічної літератури із експлуатації та ремонту;

утримання і ремонт малоцінного технічного інвентарю та інструменту;

заміна негодних вогнегасників, ремонт, перезарядка та опресування їх;

заміна напірних рукавів спеціальної техніки та пунктів ПТОР;

вода, пар, електроенергія, рідини та гази для технічних потреб;

прання, просочення брезентових виробів, зарядка, ремонт, клеймування газових балонів;

ремонт і перевірка приладів, засобів захисту та вимірювальних приладів;

виготовлення дорожніх знаків, наочної агітації (фото, схеми, таблиці), обладнання КТП.

Крім того за кошторисом МО України передбачаються щорічні витрати в інтересах АТ за наступними статтями.

Стаття 2719. Виплати на озброєння, військову техніку та майно, яке поставляється іншими міністерствами і відомствами за затвердженими планами постачання. За цією статтею здійснюється виплати за АТ та АМ, військове навчальне майно і навчально-тренувальні засоби; технологічне устаткування, прибори та інструменти запасні частини до них; ремонт, модернізацію АТ і майна та підтримання їх в бойовій готовності; випробування АТ згідно за технічним умовами; виготовлення книг і бланків з обліку ОВТ і майна.

Стаття 2819. Виплати за науково-технічну продукцію. За цією статтею здійснюється виплати за проведення науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, іншої науково технічної продукції, які виконуються за договорами інших міністерств і відомств.

Стаття 2919. Виплати за науково-технічну продукцію, яка здійснюється науково-дослідними організаціями Міністерство оброни України.

Стаття 4919. Ремонт і виготовлення АТ і майна на господарсько - розрахункових промислових підприємствах МО України. За цією статтею здійснюється виплати за проведення КР, РР, СР, ПР, виготовлення і модернізацію АТ і майна, а також за інші роботи промислового характеру з приведення в порядок АТ і майна.

8.2. Організація економічної роботи автомобільної служби військової частини

Автомобільна служба є однією із основних складових елементів військового господарства частини, матеріальні фонди якої досягають значних розмірів. Оптимальне і ощадливе їх використання приводить до отримання значного економічного ефекту. Конкретні результати економічної роботи залежать від рівня та якості її організації, основною ланкою якої є планування. Розробка планів економічної роботи в частинах передбачається Положенням про військове (корабельне) господарство ЗС України.

Розробка плану економічної роботи військової частини покладена на заступника командира частини з тилу. Начальник автомобільної служби розроблює і подає в план економічної роботи перелік заходів з автомобільної служби військової частини.

В плані повинно передбачатися:

виховні та організаційно-навчальні заходи з особовим складом служби, водіями, посадовими особами частини, які безпосередньо експлуатують АТ;

конкретні економічні заходи із служби з докладною деталізацією та результатами прорахунків, здійснення яких призведе до значного економічного ефекту;