Смекни!
smekni.com

Організація автотехнічного забезпечення військових частин (стр. 23 из 32)

терміни виконання заходів, відповідальні виконавці конкретних заходів та очікуваний ефект з кожного із них в натуральних показниках (м, т, штуки) та в грошовому виразі (у гривнях).

До основних конкретних технічних заходів економічної роботи з автомобільної служби відносяться:

раціональне витрачання ресурсів машин різних груп експлуатації;

подовження міжремонтних пробігів машин та їх агрегатів. пробіг шин (в тому числі і авто шин раніше відремонтованих шляхом наварювання протектора), строків служби акумуляторних батарей, паркового обладнання;

економія пально-мастильних матеріалів і спеціальних рідин;

скорочення витрат води, пару, електроенергії на технічні потреби;

підвищення якості ТО і скорочення трудовитрат за рахунок використання високоефективного обладнання, втілення раціоналізаторських пропозицій;

виконання своїми силами ПР і СР, машин, агрегатів, відновлення автошин, автокамер, запасних частин і деталей, які були в експлуатації;

проведення робіт з виготовлення і обладнання естакад:, оглядових ям, майданчиків ІЦТО та інших елементів парку; підставок і лежнів для зберігання техніки;

проведення робіт з обладнання автодромів, навчальних класів, наочних посібників, стендів, макетів тощо;

повторне використання матеріалів кріплення при залізничних перевезеннях техніки;

інші конкретні заходи.

В кінці року паралельно розробці плану економічної роботи начальник автомобільної служби розробляє звіт з результатів виконаної роботи за минулий рік. В ньому наводяться конкретні показники економії з кожного складового напрямку з обґрунтуваннями, прорахунками. План і звіт супроводжується пояснювальними записками.

9. Організація підготовки особового складу

9.1 Порядок підготовки (допідготовки) водіїв та допуску їх до управління транспортними засобами

Порядок підготовки водіїв та допуску їх до управління ТрЗ регламентується “Положенням з підготовки водіїв та інших фахівців автомобільної служби у ЗС України та допуску їх до управління ТрЗ”, розробленого відповідно до вимог закону України "Про дорожній рух" та "Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування ТрЗ", затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України.

У ЗС України усі ТрЗ в залежності від їх типів, призначення та особливостей керування ними поділяються на категорії А, В, С, D, Е та гусеничні тягачі, транспортери-тягачі, транспортери і трактори, на право керування якими видається єдине посвідчення, яке встановлюється Міністерства внутрішніх справ (МВС) України (ТрЗ категорій А, В, С, D і Е). На право керування багатовісними спеціальними колісними шасі (тягачами) та гусеничними машинами (ГМ) видається відповідне посвідчення.

Транспортні засоби, керування якими здійснюється за наявності посвідчення водія, в залежності від їх типів і призначення поділяються на:

А - мотоцикли, моторолери та інші мототранспортні засоби;

В - автомобілі, дозволена максимальна (повна) маса яких не перевищує 3500 кг (7700 фунтів) та кількість сидячих місць яких, крім сидіння водія, не перевищує восьми;

С - автомобілі, призначені для перевезення вантажів і дозволена максимальна (повна) маса яких перевищує 3500 кг (7700 фунтів);

D - автомобілі, призначені для перевезення пасажирів і мають більше восьми сидячих місць, крім сидіння водія;

Е - состави ТрЗ з тягачем, що відноситься до категорії В, С або D, якими водій має право керувати, але які самі не входять в одну із цих категорій або в ці категорії.

Водії ЗС України мають право керувати лише тими ТрЗ і тих категорій, проти яких у відповідних графах посвідчення водія є відмітка або штамп "Дозволено", а також ТрЗ інших категорій після відповідної підготовки (перепідготовки) та отримання відповідного посвідчення (додаток 49).

Схема підготовки (перепідготовки) водіїв ТрЗ у ЗС України наведена в додатку 50.

З усіма водіями, які призвані на дійсну військову службу та мають посвідчення водія на право керування ТрЗ категорії В або С, механіками-водіями гусеничних машин та трактористами-машиністами на початку літнього та зимового періодів навчання проводиться місячна допідготовка (після опанування програми молодого солдата), у ході якої відпрацьовується Програма допідготовки водіїв автомобілів, механіків-водіїв гусеничних тягачів, транспортерів-тягачів, транспортерів, трактористів-машиністів.

До початку допідготовки наказом командира військової частини за водіями на весь період допідготовки закріплюються штатні ТрЗ, проводяться 2-денні практичні заняття для визначення рівня підготовки водіїв, одержаного раніше в навчальних закладах профтехосвіти.

Під час занять з водіями проводиться бойове злагодження з проведенням денного маршу на 25…30 км у складі батальйону (дивізіону).

Допідготовка водіїв організовується у військових частинах, а в разі незначної кількості у масштабі з'єднання (гарнізону) при одній із військових частин. Порядок проведення допідготовки встановлюється наказом командира частини, з'єднання (начальника гарнізону), який організовує допідготовку. З особовим складом, що залучається до проведення занять, до їх початку проводяться одноденні методичні збори.

Для проведення практичних занять з водіння та маршів у період підготовки (допідготовки, перепідготовки) водіїв від військових частин гарнізону виділяються у необхідній кількості автомобілі з інструкторами практичного водіння.

У ході допідготовки з водіями автомобілів проводяться: після першого тижня навчання - денний марш на 70…80 км, після другого тижня навчання - нічний марш на 90…100 км. Після закінчення допідготовки проводиться денний марш на 250 км з водіями автомобілів та 50-кілометровий марш з механіками-водіями гусеничних машин.

Після виконання програми допідготовки комісія, призначена наказом командира військової частини, з'єднання або начальника гарнізону, приймає у водіїв екзамени з правил дорожнього руху, будови, технічного обслуговування ТрЗ та водіння.

Водії, які склали екзамени комісії військової частини, з'єднання або гарнізону, а для одержання права на керування транспортними засобами категорії В, крім того, - військовій кваліфікаційній комісії (ВКК) відділів (відділень) ВІБДР, Державної автомобільної інспекції (ДАІ) України, наказом командира військової частини допускаються до самостійного керування закріпленими за ними штатними транспортними засобами, про що робиться відмітка у військовому квитку у розділі “Особливі відмітки”:

“Пройшов допідготовку з _______ по _______ 200___ року. Допущений до керування машиною ___________ ".

(марка)

____________________________________________________________________________________________________________________________________

(посада, військове звання, підпис, прізвище командира,

гербова печатка військової частини).

Перепідготовка водіїв ТрЗ категорії В проводиться для військовослужбовців з числа призваних на строкову військову службу водіїв ТрЗ категорії С у період місячної допідготовки. При цьому водії зводяться в одну навчальну групу, яка в установленому порядку повинна бути зареєстрована у підрозділах ДАІ відповідно за Положенням про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування ТрЗ. Перепідготовка водіїв на право керування ТрЗ категорії D проводиться за окремими планами в навчальних військових частинах та навчальних центрах на 1,5-місячних зборах з числа водіїв ТрЗ категорій В або С, В і С. Водії транспортних засобів категорії В або С, В і С, які засвоїли програму, складають екзамени ВКК відділу (відділення) ВІБДР; одержують свідоцтво про складання екзаменів, підписане командиром військової частини і головою ВКК відділу (відділення) ВІБДР і за направленням військової частини складають теоретичний та практичний екзамени в ДАІ для одержання посвідчення водія з відміткою на керування ТрЗ категорії В або D.

Перепідготовка водіїв на право керування ТрЗ категорії Е проводиться за окремими планами на місячних зборах у масштабі гарнізону при одній з військових частин, а також в навчальних військових частинах та навчальних центрах. До перепідготовки залучаються військовослужбовці з числа водіїв ТрЗ категорії В, С, D. Після засвоєння програми і складання екзаменів ВКК відділу (відділення) ВІБДР водії одержують свідоцтво про складання екзаменів, далі за направленням військової частини складають в ДАІ практичний екзамен з навичок на право керування ТрЗ категорії Е.

Підготовка механіків-водіїв багатовісних спеціальних колісних шасі і тягачів ведеться в навчальному центрі МО України. До підготовки залучаються водії ТрЗ категорії С, В і С. Водіям після успішного засвоєння програми підготовки та складання екзаменів комісії центру видають посвідчення механіка-водія багатовісного колісного шасі (тягача). Крім того, механіки-водії багатовісних спеціальних колісних шасі та тягачів, що використовуються з причепами (напівпричепами), одержують свідоцтво про складання екзаменів, після чого за направленням навчального центру складають в ДАІ практичний екзамен з водіння автопоїздів для одержання посвідчення водія з відміткою на право керування ТрЗ категорії Е.

Підготовка водіїв для роботи на ТрЗ категорії С, обладнаних для перевезення особового складу, проводиться за планами з'єднань на місячних зборах; для військових частин, які не входять до складу з'єднань, - на місячних зборах за планами начальників гарнізонів при одній з військових частин. Після закінчення зборів водії складають теоретичний і практичний екзамен ВКК відділу (відділення) ВІБДР для одержання посвідчення про допуск до самостійного керування транспортними засобами для перевезення особового складу. Посвідчення видається водіям після 5-місячного стажування при своїх військових частинах та досягнення водіями 19-річного віку.

Технічна (автомобільна) підготовка водіїв для вдосконалення знань і навичок за фахом проводиться після допідготовки на шестиденних зборах у кожному періоді навчання, а також на тактичних (тактико-спеціальних) навчаннях та інших заняттях (навчаннях) у польових умовах під керівництвом командирів підрозділів (частин) за відповідними програмами. Крім того, технічна підготовка водіїв проводиться у відведений щотижня один день, а в підрозділах і частинах, які несуть бойове чергування, - у вільний від нього час за умов повного виконання програм навчання. Водії зводяться у навчальні групи з урахуванням марок закріплених за ними штатних ТрЗ. У дні занять забороняється вихід одиночних ТрЗ, за винятком машин, які використовуються для забезпечення бойового (оперативного) чергування та інших невідкладних завдань з дозволу командира військової частини.