Смекни!
smekni.com

Організація автотехнічного забезпечення військових частин (стр. 27 из 32)

Експлуатація парових та водогрійних котлів, тепловикористовуючих установок повинна здійснюватись у відповідності з вимогами Правил будови і безпечної експлуатації парових та водогрійних котлів.

Концентрація шкідливих речовин в повітрі робочої зони не повинно перевищувати встановлених норм.

Для забезпечення потрібних умов повітряного середовища приміщення автомобілів повинні бути обладнанні загальнообмінною припливно-витяжною вентиляцією з механічною спонукою з урахуванням режиму роботи, марок автомобілів і кількості шкідливих речовин, що виділяються. Видалення повітря системами загальнообмінною вентиляцією слід передбачити і з верхньої і нижньої зони порівно з урахуванням витяжки із оглядових канав, а подачу припливного повітря - розосереджено в робочу зону і оглядові канави, а також приямки траншей і тунелів оглядових канав.

Коефіцієнт природної освітленості для приміщень і ділянок по ремонту автомобілів треба приймати: при боковому освітленні в середньому 1.0; при верхньому або верхньому та боковому освітленні в середньому 3.0.

Вікна розташовані з сонячної сторони, повинні бути оснащенні пристосуваннями, які б забезпечували захист від прямих сонячних променів. Забороняється захаращувати вікна та інші світлові прорізі стелажами, матеріалами, обладнанням.

Очищати віконне скло і ліхтарі необхідно залежно від ступеня забруднення, але не менше 2 рази на рік.

Приміщення і робочі місця забезпечуються штучним освітленням, достатнім для безпеки виконання робіт, перебування і переміщення людей.

Штучне освітлення в виробничих приміщеннях і на робочих місцях залежить від характеру виконуємих робіт, і повинно забезпечити освітлення згідно з нормами.

Робоче освітлення в приміщеннях повинно бути загально локалізованим, улаштування його є обов'язковим у всіх приміщеннях і на освітлювальних територіях для забезпечення нормальної роботи, проходу людей і руху транспорту. Поряд з ним передбачається аварійне освітлення, яке необхідне у випадках, коли воно вимагається для подальшої роботи, закінчення виробничого циклу і евакуації людей з приміщення при раптовому відключенні робочого освітлення

Підприємства повинні бути обладнані господарчо-питним і виробничим водопостачанням, а також фекальною і виробничою каналізацією.

Виробничі дільниці повинні забезпечуватися питною водою. Для постачання питною водою передбачаються автомати, фонтанчики, закриті бачки з фонтануючими насадками та інші пристрої. Відстань від робочих місць до джерел водопостачання повинна бути у виробничих приміщеннях не більше 75 м, а на відкритих площадках - не більше 150 м. Температура питної води повинна бути не вище +20°С і не нижче +8°С. Робітники кузні повинні забезпечуватись газованою підсоленою водою із розрахунку 3-5 л води на одного працюючого у зміну.

Вимоги безпеки при ремонті автомобільної техніки.

Ремонт автомобільної техніки виконується на спеціально відведених дільницях, робочих місцях (постах), які оснащенні необхідними устаткуванням, пристроями, інструментом, приладами згідно з нормативно-технологічною документацією.

Виробничі устаткування і робочі місця слід розташовувати з урахуванням безпеки працюючих, зручності при виконанні технологічних операцій згідно з нормами. Робітники, які проводять ремонтні роботи автомобілів, агрегатів, вузлів та деталей, повинні забезпечуватись справним інструментом та пристроями, що відповідають вимогам безпеки.

Під час проведення робіт на постах обслуговування та ремонту, діагностики автомобілів з працюючим двигуном повинні застосовуватися пристрої для відведення відпрацьованих газів.

Забороняється у виробничих приміщеннях, де знаходяться автомобілі, у баках та балонах яких є паливо, зберігаються або використовуються горючі та легкозаймисті матеріали і рідини (бензин, гас, стиснутий і зріджений горючий газ, фарби, розчинники, дерево, стружка, вата тощо), користуватися відкритим вогнем.

Обладнання, що реєструється або перереєструється органами Держнаглядохоронпраці.

До об'єктів Держтехнагляду відносяться:

вантажопідіймальні крани;

ліфти;

парові та водогрійні котли;

посудини, що працюють під тиском, в т. ч. балони, цистерни і барокамери.

Перереєстрація об'єктів Держтехнагляду до пуску в роботу проводиться у випадках:

передачі іншому власнику;

реконструкції котла;

після демонтажу котла і встановлення у новому місці;

після демонтажу посудини, що працює під тиском, і встановленні у новому місці;

при внесенні змін у схему включення в роботу посудини, що працює під тиском;

реконструкції вантажопідіймального крана;

ремонту вантажопідіймального крана, якщо на нього був складений новий паспорт;

перестановки крана мостового типу на нове місце.

Зняття з обліку зареєстрованого об'єкта Держтехнагляду відбувається при наявності паспорта і письмової заяви командира із обґрунтуванням причин у випадках:

передачі об'єкта в іншу частину;

демонтажу об'єкта у зв'язку із закінченням його експлуатації;

при переводі по узгодженню із заводом-виготівником або авторами проекту об'єкта у категорію, яка не підлягає реєстрації;

направлення стрілового самохідного крана для роботи строком більше 1 місяця за межі території, підконтрольній органу Держнаглядохоронпраці, в якому він зареєстрований.

Дозвіл на пуск в роботу об'єктів Держтехнагляду, які підлягають реєстрації, повинен бути одержаний від цього органу в таких випадках:

перед пуском в роботу об'єкта, що був зареєстрований;

після монтажу, що був викликаний перестановкою на нове місце;

після реконструкції, виправлення вигинів або вм'ятин, а також ремонту, пов'язаного із заміною розрахункових елементів або вузлів та зварюванням основних елементів;

після напрацювання розрахункового строку служби, встановленого проектом, інструкцією або вказівками заводу-виготівника та іншими нормативними документами;

після заборони експлуатації представником органу Держнаглядохоронпраці;

якщо об'єкт не експлуатувався більше 12 місяців;

замінено одночасно більше 50% загальної кількості екранних або кип'ятильних труб, 100% димогарних труб котла або водопідігрівача;

після аварії і відновлюваних робіт.

З метою організації безпечної експлуатації об'єктів Держтехнагляду в частині видається наказ.

Організація безпечної експлуатації при роботі з електроустановками

Вимоги щодо безпечної експлуатації електроустановок викладені в ДНАОП 0.00-1.21-98 “Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів”. Вимоги цих Правил поширюються на працівників, що обслуговують діючі електроустановки споживачів напругою до 220 кВ включно і є обов’язковими для всіх споживачів та виробників електроенергії, незалежно від їх відомчої належності і форм власності на засоби виробництва. В цих Правилах викладені основні вимоги, щодо убезпечення працівників під час експлуатації електроустановок.

У вибухонебезпечних приміщеннях електроустановки повинні бути у вибухозахисному виконанні, а в пожежонебезпечних - мати ступінь захисту, відповідний класу пожежної небезпеки. На електродвигуни, світильники, інші електричні машини, апарати та обладнання встановлених у цих зонах, повинні бути нанесені знаки, що вказують їх ступінь захисту.

При наявності особливо несприятливих умов, коли небезпека ураження електрострумом посилюється тіснотою, незручністю, дотиком із заземленими поверхнями для живлення переносних світильників використовується напруга не вище 12В.

Переносні світильники, що застосовуються в оглядових канавах, зонах ремонту автомобілів, інших пожежонебезпечних зонах повинні мати захисний ковпак із захисною металевою сіткою.

Все електрообладнання повинно мати надійне захисне заземлення або занулення. Вимірювання опору ізоляції, визначення опору заземлюючих пристроїв перевірка ланцюга між заземлювачами та заземлюючими елементами та інші випробування електроустановок повинні проводитись в обсязі та з періодичністю, які вказані в Правилах технічної експлуатації електроустановок.

На приводах комутаційних апаратів повинні бути чітко вказані положення "включено" та "відключено".

Плавкі вставки запобіжники повинні бути калібровані із зазначенням на клеймі номінального струму вставки. Застосування саморобних некаліброваних плавких вставок забороняється.

До роботи з переносним електроінструментом, що не пов’язана з обслуговуванням його електричної частини, допускаються особи, які мають першу кваліфікаційну групу з електробезпеки, навчені безпечним методам роботи, а також пройшли перевірку знань і періодичний інструктаж.

Переносний електроінструмент (дрилі електричні, паяльники і т. ін) застосовується з напругою 36 В за умови повної справності. Допускається застосування інструменту з робочою напругою на 220 В з подвійною ізоляцією. Корпус електроінструменту з робочою напругою більше 36 В повинен маги затискач для заземлення. Всі струмоведучі частини електроінструменту повинні бути закріплені і недоступні для доторкання

Первинні засоби пожежогасення, які застосовуються в електроустановках, мають відповідати Правилам пожежної безпеки в Україні.

Машини, механізми, пристосування і інструмент, що застосовуються в електроустановках, повинні бути справні і випробувані відповідно до чинних нормативних документів і строків.

Електричний струм при дії на людський організм може викликати важкі наслідки, аж до смертельного виходу.

Встановлено, що токи в 50 - 100 мА небезпечні для життя людини, а токи понад 100 мА смертельні. Розмір струму, що проходить через організм людини, залежить не тільки від розміру напруги, під яку потрапила людина, але і від опору його тіла.

Тіло людини звичайно має опір від 100 кОм до 200 кОм. Проте, якщо людина доторкається до джерела напруги не в одній точці, а на деякій площі (наприклад при роботі неізольованим монтажним інструментом), якщо шкіра людини виявилася вологою, то загальний опір тіла може зменшитися до 1 кОм. У таких умовах напруга навіть у 40 В може стати смертельною.