Смекни!
smekni.com

Організація автотехнічного забезпечення військових частин (стр. 28 из 32)

Людину вражає не напруга, а струм. Найбільш небезпечним є змінний струм промислової частоти 50 гц. Постійний струм не такий небезпечний. По характеру впливу на людину відрізняють відчутний, невідпускаючий та смертельний струм.

Відчутний струм - електричний струм, який людина починає відчувати: в середньому близько 1.1 мА при змінному струмі частотою 50 Гц і близько 6 мА при постійному струмі. Дія обмежується при змінному струмі слабким свербежем і легким пощипуванням чи поколюванням), а при постійному струмі - відчуттям нагріву шкіри на ділянці, що доторкується до струмовідних частин.

Невідпускаючий струм - струм, що викликає в разі проходження через тіло людини судорожні скорочення м’язів руки, в якій затиснутий провідник, а його найменше значення називається пороговим невідпускаючим струмом. При змінному струмі (50гц) величина цього струму перебуває в межах 20-25 мА. При постійному струмі невідпускаючих струмів власне кажучи, немає, оскільки при певних значеннях струму людина може самостійно розтиснути руку, в якій затиснутий провідник і таким чином відірватися від струмовідної частини. Однак, в момент відриву виникають болісні скорочення м’язів, аналогічні за характером і больовим відчуттям тим, які спостерігаються при змінному струмі. Сила струму становить прибдизно 50-80 мА.

Смертельний струм - змінний (50 Гц) струм 50 мА і більше, проходячи через тіло людини по шляху рука - рука або рука - нога, діє як подразник на м’язи серця, що розташовані глибоко в грудях. Це небезпечно для життя людини, оскільки через 1-3 сек. з моменту замикання кола через людину може настати фібриляція або зупинка серця. При цьому припиняється кровообіг і відповідно в організмі виникає нестача кисню; це, в свою чергу, швидко призводить до припинення дихання, тобто наступає смерть. При частоті 50 Гц смертельним струмом є струм в межах від 50 мА до 5 А, а середнє значення смертельного порогового струму - близько 100 мА. При постійному струмі середнім значенням порогового смертельного струму слід вважати 300 мА, а верхнім - 5 А.

Організація безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском

Командир зобов'язаний забезпечити утримання посудин, що працюють під тиском, у справному стані і безпечні умови їх роботи.

Для цього необхідно:

призначити наказом з числа інженерно-технічних працівників, які пройшли в установленому порядку перевірку знань Правил будови і безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском, відповідальних за справний стан та безпечну дію посудин, що працюють під тиском, а також відповідальних по нагляду за технічним станом і експлуатацією посудин;

призначити необхідну кількість осіб обслуговуючого персоналу, що навчені і мають посвідчення на право обслуговування посудин;

забезпечити проведення технічних оглядів, діагностування у встановлені терміни;

забезпечити порядок і періодичність перевірки знань працюючих Правил будови і безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском;

організувати періодичну перевірку знань персоналом інструкцій по режиму роботи і безпечному обслуговуванню посудин;

забезпечити інженерно-технічних працівників Правилами будови і безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском, і керівними вказівками по безпечній експлуатації посудин, а обслуговуючий персонал - інструкціями по режиму роботи і безпечному обслуговуванні посудин.

При експлуатації балонів газ, що знаходиться в них, забороняється опрацьовувати повністю. Залишковий тиск газу в балоні повинен бути не менше 0,05 МПА (0,5 кгс/см 2).

Випуск газів з балонів в ємності з меншим робочим тиском повинен провадитися через редуктор, призначений для даного газу і пофарбований у відповідний колір.

Балони з газом можуть зберігатися як в спеціальних приміщеннях, так і на відкритому повітрі. В останньому випадку вони повинні бути захищені від атмосферних опадів і сонячних променів.

Балони з газом, установлені в приміщеннях, повинні знаходитися на відстані не менше 1 м від радіаторів опалення та інших опалювальних приладів і печей і не менше 5м - від джерел тепла з відкритим вогнем.

Заповнені балони з насадженими на них башмаками повинні зберігатися в вертикальному положенні. Для запобігання падінню балони повинні установлюватися в спеціально обладнані гнізда, клітки або огороджуватися бар'єром.

При зберіганні на відкритих площадках дозволяється укладати балони з башмаками в штабелі з прокладками із мотузки, дерев'яних брусків або гуми між горизонтальними рядами. Вентилі балонів повинні бути повернуті в один бік.

Переміщення балонів в пунктах наповнення і споживання газів повинно відбуватися на спеціально пристосованих для цього візках або за допомогою інших пристроїв.

Перевезення заповнених газами балонів повинне виконуватися на ресорному транспорті чи на автокарах в горизонтальному положенні обов'язково з прокладками між балонами. Всі балони під час перевезення повинні вкладатися вентилями в один бік. Дозволяється перевезення балонів в спеціальних контейнерах, а також без контейнерів у вертикальному положенні обов'язково з прокладками між ними і огородженням від можливого падіння.

Організація безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів

Особа по нагляду за вантажопідіймальними кранами і посудинами, що працюють під тиском, повинна вести журнал обліку опосвідчень і оглядів об'єктів Держтехнагляду.

Особа, відповідальна за справний стан та безпечну експлуатацію об'єктів Держтехнагляду, повинна вести журнал обліку і періодичних оглядів знімних вантажозахоплювальних пристроїв.

У машиніста вантажопідіймального крана повинен бути вахтовий журнал і журнал періодичних оглядів кранів.

До роботи на вантажопідіймальних машинах і механізмах допускаються працюючі, яким виповнилось 18 років, які пройшли медогляд і навчання.

Перед початком робіт працюючих необхідно забезпечити інструкцією по експлуатації машин і безпечній роботі на них. Інструкція повинна вміщувати:

характеристику машини з визначенням галузі використання; загальні дані по будові машини; описання кінематичної схеми; описання механізмів управління машиною; місця змащування і характеристику мастил; правила регулювання механізму, монтажу і демонтажу вузлів машини та їх вагу;

порядок переміщення машини своїм ходом або іншим видом транспорту;

правила експлуатації та технічного догляду за машиною;

максимальні навантаження на машину;

швидкість роботи і сигналізацію (звукову і світлову);

прилади безпеки та їх характеристики;

опис стальних канатів (ланцюгів), гальмових накладок, підшипників, ущільнень тощо;

відомості про величину радіусу розвороту і заходи безпеки при експлуатації машини.

На кожній вантажопідіймальній машині повинні бути вивішені:

інструкція по експлуатації; схема строповки вантажів та їх вага;

величина вантажопідіймальності машини залежно від вильоту стріли; наступна дата випробування;

забороняючи та попереджуючі знаки по техніці безпеки.

Такелажники (стропальники), які обслуговують вантажопідіймальні крани (машини) з електричним приводом, повинні мати кваліфікаційну групу по електробезпеці не нижче другої, а також вміти надавати першу допомогу постраждалим при ураженні електричним струмом та при інших травмах.

Вантажопідіймальними машинами дозволяється підіймати вантаж, маса якого разом з тарою не перевищує допустиму їх вантажопідіймальність.

Підйом дрібних штучних і сипучих вантажів повинен проводитися у виробничій тарі, випробуваній на міцність навантаженням, яке на 25% перевищує її номінальну вантажопідіймальність протягом 10 хв.

При переміщенні вантажу вантажопідіймальними машинами знаходження працюючих на них (крім машиніста), на вантажі і у зоні можливого його падіння не допускається.

Після закінчення і у перерві між роботою вантаж, вантажозахоплювальні пристрої, механізми (ківш, грейфер, електромагніт тощо) не понині залишатися упіднятому положенні.

До керування автокраном допускаються тільки водії автомобілів, які пройшли навчання за програмою кранівників і мають при собі посвідчення на право виконання цієї роботи.

Організація безпечної експлуатації котлів

Власник котла повинен забезпечити утримання котлів у справному стані, а також безпечні умови їх роботи, організувавши обслуговування, ремонт і нагляд.

Для здійснення технічного опосвідчення, забезпечення справного стану і постійного контролю за безпечною експлуатацією котлів власником котла має бути призначені:

особа, відповідальна за справний стан і безпечну експлуатацію з числа інженерно-технічних працівників, котрі мають відповідну кваліфікацію і теплотехнічну освіту, пройшли перевірку знань в установленому порядку, або, як виняток, з числа інженерно-технічних працівників, які не мають теплотехнічної освіти, але пройшли навчання в інституті підвищення кваліфікації в повному обсязі за спеціальною програмою і склали екзамен;

машиністи (кочегари) і оператори котелень, що пройшли навчання і атестацію в професійно-технічних училищах, навчально-курсових комбінатах (курсах).

У приміщенні котельні повинні знаходитись:

змінний журнал; журнал по водопідготовцї; журнал контрольних перевірок манометрів;

журнал реєстрації заливки, випробування і встановлення легкоплавких пробок котлів.

Організація пожежної безпеки.

Пожежна безпека у військових частинах повинна забезпечуватися шляхом проведення організаційних, технічних та інших заходів, спрямованих на попередження пожеж, забезпечення безпеки людей, зниження можливих майнових втрат і зменшення негативних екологічних наслідків у разі їх виникнення, створення умов для швидкого виклику пожежних підрозділів та успішного гасіння пожеж.