Смекни!
smekni.com

Організація автотехнічного забезпечення військових частин (стр. 3 из 32)

У воєнний час машини приймаються безпосередньо командирами підрозділів або особами, призначеними командиром військової частини, із залученням водія.

Приймання машини оформляється актом технічного стану. Про результати приймання заступник командира з озброєння - начальник технічної частини (начальник автомобільної служби) доповідає командиру військової частини.

Нові машини, а також машини, які пройшли РР, КР або СР проходять обкатку в терміни: не більше трьох місяців - у військовій частині і шести місяців - на базах та складах зберігання з моменту їх надходження. Режим обкатки нової і відремонтованої АТ встановлюється для кожної марки відповідно до вимог заводу-виробника або ремонтного підприємства.

Тривалість обкатки установлюється інструкцією заводу-виробника (ремонтного підприємства). В разі її відсутності приймається така тривалість:

для нових автомобілів (крім багатовісних колісних шасі і тягачів, обкатка яких проводиться лише за інструкціями заводів), а також автомобілів, які пройшли СР, КР, РР із заміною двигуна або капітальним ремонтом його - 1000 км

для гусеничних машин - 300 км;

для тракторів - 30…100 мотогодин;

для автомобілів, які пройшли

СР без заміни двигуна

або без КР його - 500 км;

для гусеничних машин - 150 км;

для тракторів - 15…50 мотогодин.

Навантаження машин при обкатці повинно бути не більше 75% і обчислюється:

для автомобілів - від їх вантажопідйомності;

для гусеничних машин - від вантажопідйомності платформи (кузова);

для тракторів - від повної маси причепа, що буксируються, рівній полуторній масі цього трактора.

Машини, які прибувають у військову частину на штатне укомплектування, вводяться в стрій наказом командира військової частини. В наказі вказується тип, марка, штатне призначення машини, в який підрозділ та в яку групу експлуатації зараховується, присвоєний машині номерний знак, номер шасі (корпусу), двигуна та прізвище водія, за яким вона закріплюється.

Номер наказу про введення машини в стрій і прізвище водія заносяться в паспорт (формуляр) машини. Водій, що прийняв машину, розписується у формулярі (паспорті) і з цього часу несе повну відповідальність за збереження машини, її справність і готовність до використання. Забороняється переміщення водія з однієї машини на іншу без крайньої необхідності. Алгоритм введення в експлуатацію автомобільної техніки наведений у додатку 6.

До видачі наказу про введення машини в стрій її використання забороняється.

Передача машини в межах військової частини здійснюється на підставі наказу командира частини. При цьому, як правило, переводиться і водій, за яким закріплена машина.

З одного з'єднання (окремої частини) в інше машини передаються у відповідності з планами укомплектування (перерозподілу) за нарядами начальника автомобільної служби виду ЗС України, а спеціальні машини - за нарядами відповідного начальника роду військ або служби з направленням копії наряду начальнику автомобільної служби виду ЗС України.

2.2 Номерні, розпізнавальні, попереджуючі знаки, надписи та позначення на транспортних засобах Збройних Сил України

Експлуатація автомобільної техніки без номерних знаків заборонена. Порядок виготовлення, встановлення, обліку та утримання номерних, розпізнавальних та попереджуючих знаків, нанесення надписів та позначень на ТрЗ Збройних Сил України регламентується Інструкцією, яка розроблена згідно з вимогами Закону України "Про дорожній рух" та Державних стандартів України.

Військові номерні знаки присвоюються штатній автомобільній техніці: автомобілям, автобусам, самохідним машинам, які сконструйовані на автомобільному шасі, гусеничним машинам, тракторам, причепам і напівпричепам, а також мотоциклам військових частин, установ та підприємств ЗС України.

Номерні знаки встановлюються: на тракторах, причепах і напівпричепах, мотоциклах - тільки ззаду, і всіх інших машинах - спереду та ззаду.

Форми номерних знаків різних типів та їх розміри, розміри символів на знаках, розташування отворів для кріплення знаків, а також розташування знаків та надписів, які застосовуються на АТ, приведені в Інструкції про виготовлення, встановлення, обліку та утримання номерних знаків на транспортних засобах у ЗС України.

Крім номерних знаків на відповідній АТ згідно за вимогами розділу 30 “Правил дорожнього руху” установлюються такі розпізнавальні знаки: “Автопоїзд", “Діти”, “Колона", “Довгомірний транспортний засіб", “Інформаційна таблиця небезпечного вантажу", “Знак небезпеки”, “Негабаритний вантаж", “Обмеження максимальної швидкості" та “Учбовий транспортний засіб". На ТрЗ, які призначені для перевезення великогабаритних, великовагових та небезпечних вантажів, крім відповідних розпізнавальних знаків установлюються миготливі маячки оранжевого кольору.

Додатково на відповідні вироби АТ, наносяться такі розпізнавальні, попереджуючі знаки, надписи та позначення:

на санітарних машинах наноситься розпізнавальний знак "Червоний хрест";

на ТрЗ, довжина якого з вантажем або без нього перевищує 22 м, також на автопоїзді з двома і більше причепами розміщується ззаду розпізнавальний знак "Довгомірний транспортний засіб" ("Правила дорожнього руху України", п.30.3 "г");

на машинах, якими керують водії зі стажем до 2 років, у разі перевезення вантажним автомобілем людей або небезпечних, великовагових чи великогабаритних вантажів, а також у випадках обмеження швидкості руху машини за технічною характеристикою та іншими умовами - розпізнавальний знак 3.29 "Обмеження максимальної швидкості" ("Правила дорожнього руху України", п.30.3 "і");

на машинах, які обладнанні для перевезення особового складу, спереду зліва та ззаду зліва на борту платформи розміщується розпізнавальний знак "Люди";

на механічних транспортних засобах, які транспортуються до ремонту, спереду та ззаду встановлюються прямокутні таблички жовтого кольору з каймою чорного кольору та надписом "До ремонту" чорного кольору;

на машинах, які входять до складу чергових підрозділів (або патруля) встановлюється табличка з надписом "Чергова", "Патруль".

Розміри деяких надписів, табличок (щитків), які розміщуються на військовій автомобільній техніці та виготовлюються у військах, наведені у додатку 7.

Облік діапазонів номерних знаків ведеться Головною військовою інспекцією безпеки дорожнього руху (ГВІБДР.) Збройних Силах України, відділами (відділеннями) ВІБДР та автомобільними службами (АС) з'єднань та військових частин у книзі обліку діапазонів номерних знаків. У випадках передачі машин та причепів з однієї військової частини в іншу чи в інші структури, а також при здачі до ремонту з виключенням з обліку військової частини, знаки знімаються, надписи та позначення зафарбовуються. Номерні знаки, які звільнилися, зберігаються за військовою частиною.

2.3 Організація використання автомобільної техніки

2.3.1 Загальні положення

Машини військової частини використовуються тільки за штатним призначенням з дотриманням встановлених технічних норм та правил. Забороняється використання машин не за призначенням.

У мирний час забороняється використання машин:

понад штатних та тих, що використали ліміт моторесурсів;

легкових автомобілів - з метою, не пов'язаною із службовою діяльністю;

вантажних та спеціальних замість легкових;

бойових та стройових - з метою, не пов'язаною з бойовою підготовкою частини;

несправних, які не пройшли ТО та не забезпечують безпеку руху;

водіями, які не мають відповідної підготовки керування машиною та правильно оформлених документів;

для виконання робіт, що викликають перевантаження машини;

при заправленні машини паливом і мастильними матеріалами (ПММ) та іншими експлуатаційними матеріалами, які не відповідають вимогам нормативно-технічної документації.

Використання машин для проведення заходів, не передбачених планами бойової підготовки або понад встановлені річні норми пробігу, допускається тільки з дозволів відповідних начальників, яким надані такі права.

Експлуатація АТ у воєнний час залежить від конкретних бойових задач.

Технічне обслуговування, поточний і середній ремонти (ПР і СР) в бойовій обстановці будуть здійснюватися в польових умовах з використанням рухомих засобів ремонту і ТО.

2.3.2 Особливості використання легкових автомобілів

Легкові автомобілі використовуються тільки за штатним призначенням для забезпечення службової діяльності посадових осіб, перевезення особового складу, транспортування озброєння, техніки та дрібних партій вантажів.

Забороняється:

використання легкових автомобілів понад встановлених наказом Міністра оборони України від 12.09.2002 року № 310 норм витрачення моторесурсів, з особистою метою, технічно несправних;

на відстань більше 100 км - при наявності пасажирського транспорту загального користування, а при його відсутності - за межами дислокації підпорядкованих частин;

прикомандирування автомобілів і водіїв для забезпечення повсякденної діяльності посадових осіб вищих штабів;

утримання легкових автомобілів середнього класу (ГАЗ-24, ГАЗ-2410, ГАЗ-3102 та інші) замість автомобілів УАЗ, а також легкових автомобілів, не передбачених штатом;

стоянка автомобілів біля під'їзду житлових будинків з працюючими двигунами;

установка додаткового обладнання та оздоблення, не передбачених заводом-виготовлювачем і таких, що впливають на безпеку руху;

стоянка автомобілів на вулиці, біля установ, штабів у зимовий час тривалістю більше 30 хвилин при незначному віддалені парків, обладнаних сховищами, що опалюються;

залишення автомобіля, не обладнаного протиугінними засобами, без нагляду.