Смекни!
smekni.com

Планування та фінансування робіт з надзвичайних ситуацій (стр. 3 из 8)

СПОД і відповідні тактичні плани по типових базових напрямках робіт є опорними варіантами при реалізації стратегічного й оперативного керувань в умовах НС, здійснюваних за даними вихідних повідомлень і оперативної розвідки інженерної обстановки в регіоні (зоні) нещастя після настання НС. Сформований стосовно до конкретних умов виникнення і розвитку НС, СПОД далі деталізується по типових базових напрямках робіт у виді оперативних планів відповідних дій [5].

Оперативний контроль за реалізацією оперативних планів відповідних дій дозволяє одержати необхідні дані для їхнього коректування. Це у свою чергу, дозволяє скорегувати загальний стратегічний план відповідних дій, що включають додаткове залучення із сусідніх регіонів і держав необхідних сил, засобів і ресурсів для ефективного проведення і завершення планованого комплексу робіт з ліквідації наслідків НС.

Аналіз функцій органів СУНС, зв'язаних із плануванням комплексів заходів і керуванням ними в різних режимах, показує, що існує об'єктивна можливість розробки і використання типових методів і засобів їхньої реалізації.

Типізація, тобто виявлення загальних закономірностей і форм представлення сценаріїв Ч З, превентивних і оперативних планів по попередженню і ліквідації її наслідків, може здійснюватися по наступних напрямках: органи СУНС; типові сценарії розвитку ситуації і планованих заходів; об'єкти планування і керування; планування і контроль за виконанням планів.

Форма представлення і семантичний зміст превентивних і оперативних планів значною мірою є загальними для керівних органів і органів нижнього рівня керування СУНС, оскільки передбачається їхня погоджена реалізація в різних режимах.

Для різних класів планованих заходів (превентивні профілактичні заходи, виробництво устаткування і техніки, навчання органів керування і населення, розділи оперативного плану СиДНР) зміст формованих базових планів також є загальним (типовим). Воно є типовим і для таких об'єктів планування і керування, як промислові підприємства, підприємства агропрому, інженерні спорудження, комунікації, об'єкти інфраструктури, типи сил і засобів, використовуваних у рятувальній і іншій невідкладній роботах.

Можливості типізації створення і контролю виконання превентивних і оперативних планів базуються на алгоритмічній спільності методів планування операцій (стратегічних, превентивних, оперативних).

Значна спільність семантичного і структурного змісту типових базових планів обумовлюється необхідністю використання при їхньому складанні досить обмеженої безлічі інформаційних елементів: захід (операція, дія); організація-виконавець; відповідальний виконавець; використовувані ресурси; вимоги до термінів завершення заходу; вид звітності і т.д.

Базовий типовий план ліквідації наслідків НС передбачає дії, який треба почати у відповідь на будь-який природний або техногенний ризик. У ньому повинні бути чітко і детально визначені задачі, що спеціалізовані організації повинні виконати в строго визначених місцях і в строго визначений час на підставі визначених заздалегідь цілей, а також дані прогнози розвитку обстановки і реалістична оцінка можливостей, що маються в розпорядженні сторони, що оперує [5].

Детальний план абсолютно необхідний не тільки на об'єктовому, але і на державному, регіональному і місцевому рівнях. Такий план повинний включати програму дій для реалізації як мінімум дванадцяти основних функцій, виконання яких абсолютно необхідно в умовах НС. До них відносяться:

1. Екстрене оповіщення і зв'язок (своєчасне оповіщення населення про ймовірну небезпеку, що наближається; перевірка всіх служб зв'язку для того, щоб бути упевненими, що центри управління й оперативні підрозділи зв'язані надійними засобами взаємодії).

2. Регулярне інформування населення (для орієнтування на розумні захисні дії).

3. Евакуація (допомога людям, що переправляються з небезпечного району у відносно безпечний).

4. Забезпечення життєдіяльності людей в умовах НС (надання притулку, житла, їжі, одягу, санітарного забезпечення).

5. Медичне забезпечення в умовах НС (надання екстреної медичної допомоги ураженим).

6. Забезпечення безпеки (захист життя людей і матеріальних цінностей; контроль за переміщенням працівників і технічних засобів, необхідних для протидії і ліквідації НС).

7. Боротьба з вогнем і екстрений порятунок людей.

8. Радіаційний захист (розвідка й оцінка радіаційної обстановки для захисту населення й осіб, зайнятих в усуненні НС).

9. Ремонт комунальних служб і господарства (терміновий ремонт уражених життєво важливих комунальних систем).

10. Аналіз і оцінка НС (моніторинг і аналіз характеристик НС; оцінка фізичних утрат; збір інформації про результати протидії НС; вибір напрямків ліквідації її наслідків).

11. Матеріально-технічне постачання (контроль за транспортуванням матеріально-технічних ресурсів; залучення додаткових постачань ресурсів для виконання надзвичайних функцій).

12. Керування і контроль (керівництво реалізацією функцій 1-11).

Цей план повинний бути гнучким, діючим, конкретним і несуперечливим. Типовий базовий план доповнюється функціональними розширеннями, що, по суті справи, є розкладами аварійно-рятувальних, відбудовних і інших робіт, критично важливих в умовах НС. Кожне функціональне розширення може бути доповнено додатками, специфікованими по видах ризику, що містять технічну інформацію, деталі і методи правильного використання сил і засобів в умовах НС.

Реалізація типового базового плану повинна супроводжуватися розробкою комплексів стандартних оперативних документів, необхідних для того, щоб дати вказівки персоналові, що повинний брати участь у безпосередніх оперативних діях.

Такі стандартні оперативні документи можуть містити в собі:

- контрольні карти і відповідні переліки матеріально-технічних і людських ресурсів:

- схеми, графіки і розклади робіт:

- географічні і топографічні карти, плани місцевості і т.д.;

- докладні інструкції з виконання дій, визначених типовим базовим планом;

- списки наявних у наявності ресурсів;

- телефонні довідники на випадок НС;

- каталоги-довідники спецслужб, телефони контактних осіб і ін.

Оперативні документи - це робочі документи, що містять назви оперативних дій і імена конкретних осіб, що ці дії здійснюють. Тому оперативні документи - найбільш змінна частина плану.

Превентивні стратегічні програми по попередженню і ліквідації наслідків НС, сформовані по виділених напрямках або зонам вкладення засобів, визначають довгострокові (3-5 років) і річні завдання галузям народного господарства окремих регіонів (республік) і країни в цілому. Завдання розподіляються по підгалузям і підприємствах, для яких вони виступають як основні цілі діяльності по зниженню рівня сукупного ризику. У такий спосіб завершується перша інформаційна фаза планування - від цілей до засобів, - яка, по суті, є плануванням зверху [5].

Слідом за цим або паралельно необхідно забезпечити формування і поширення другої інформаційної фази, що містить пропозиції підприємств, об'єктів і галузей по виконанню цільових настанов. На даному етапі створюються конкретні проекти стратегічних програм, що включають детальні показники планованих до реалізації комплексів заходів.

Використання методів превентивного стратегічного планування знизу і зверху необхідно правильно сполучити. Тільки при русі інформації знизу нагору можуть бути отримані дані про конкретні заходи і розробки, ініціативні пропозиції про можливості підвищення рівнів безпеки і зниження очікуваних збитків від ймовірних НС. Планування знизу не повинне бути єдиним або основним методом - йому повинне передувати планування, що орієнтує на кінцеві мети, зверху.

Розділ 2 Законодавчі і нормативні документи по плануванню і фінансуванню робот при виникненні НС

2.1 Постанова Кабінету Міністрів України Про затвердження Порядку використання засобу резервного фонду бюджету

Відповідно статті 24 Бюджетного кодексу України ( 2542-14 ) Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити Порядок використання засобу резервного фонду бюджету(далі - Порядок), що додається.

2. Міністерствам, іншим центральним і місцевим органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим привести свої акти у відповідність з цією постановою.

3. Міністерству фінансів надавати роз'яснення щодо застосування Порядку.

2.2 Порядок використання коштів резервного фонду бюджету

2.2.1 Загальні положення

1. Цей Порядок визначає напрямку використання засобу резервного фонду державного бюджету і місцевого бюджету і встановлює процедури, зв'язані з виділенням засобу резервного фонду відповідного бюджету і звітуванням про їхнє використання.

2. Резервний фонд бюджету формується для здійснення непередбачених витрат, що не мають постійного характеру і не могли бути передбачені під час складання проекту бюджету [1].

3. Резервний фонд бюджету не може перевищувати 1 відсотка обсягу витрат загального фонду відповідного бюджету.

4. Резервний фонд бюджету встановлюється законом про Державний бюджет України або рішенням про місцевий бюджет загальною сумою без визначення головного розпорядника бюджетного засобу.

5. Розподіл бюджетного призначення резервного фонду відповідного бюджету ведеться за рішенням Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевої держадміністрації, виконавчого органа відповідної ради.

2.2.2 Напрямки й умови використання засобів з резервного фонду бюджету