Смекни!
smekni.com

Стрілецька зброя (стр. 3 из 5)

Пістолети. Нечисленні зразки американських пістолетів включають пістолети з ударними кремінними кентукійскими замками, що домінували майже 100 років, нарізні пістолети, ударний кремінний револьвер, винайдений І.Кольером у 1810, перші системи з капсульним запаленням Форсайта і пістолети гільзового заряджання, що випускалися англійськими й американськими збройовими майстрами. Варто виділити «кольти» і «деринджери», популярні колись на Середньому Заході, і особливо – рідкісні револьвери «Кольт Патерсон» і «Кольт Уолкер». Численні моделі револьверів Кольта займають особливе місце в історії зброї США.

«Кольт Патерсон». Це рання (1836) модель п’ятизарядного револьвера Кольта. Ударно-спусковий механізм був простої (одинарної) дії: стрілець перед кожним пострілом відводив великим пальцем курок назад. Попит на нього виявився низьким. Однак ця система з обертовим барабаном дуже ефективна.

«Кольт Уолкер». У 1847 партія в тисячу «кольтів» поліпшеної конструкції була виготовлена за замовленням армії США, що брала участь тоді в мексиканській війні. Це були шестизарядні револьвери 44-го калібру загальною довжиною 390 мм із довжиною ствола 230 мм і удосконаленими ударно-спусковим механізмом і спусковою скобою. Оскільки ініціатором замовлення револьверів був капітан техаських рейнджерів С.Уолкер, модель одержала його ім'я. Це були перші «кольти», що виготовлялися зі стандартних взаємозамінних деталей.

Інші моделі Кольта. До 1848 року С. Кольт відкрив власний завод по виготовленню зброї у Хартфорде (шт. Коннектикут) і почав випускати модель «Драгунів» і інші моделі револьверів. Серед його технічних нововведень були прямокутні стопори для більш надійної фіксації барабана. У 1848 Кольт розробив невеликий кишеньковий револьвер, що одержав назву «Уэллс Фарго» після того, як компанія «Уэллс Фарго Експрес», що займалася пересиланням грошей, багажу і т.п., озброїла останніх, особливо вершників, цією зброєю. У 1849, коли почалася «золота лихоманка» у Каліфорнії, Кольт випустив поліпшену модель кишенькового револьвера, що зберігала популярність в усьому світі до появи револьверів під унітарні патрони на початку 1870-х років. Під час громадянської війни Кольт випускав тисячними партіями капсульні револьвери, гвинтівки і мушкети. Револьвери Кольта стали ідеальною зброєю для шерифів, ковбоїв, золотошукачів і інших людей, що проживали в глухій сільській місцевості: вони були могутніми, влучними з дальністю стрільби понад 400 м, і пробивали бика навиліт.

Деринджери. М. Деринджер (1786–1868), виробник зброї у Філадельфії, одержав популярність завдяки високій якості своїх гвинтівок і дуельних пістолетів. Близько 1848 він випустив перший вдалий кишеньковий пістолет. Справжнім «деринджером» (спочатку вони продавалися парами) є одноствольний капсульний пістолет з ложем горіхового дерева, звичайно з обробкою з німецького срібла (нейзильбер), і нарізним стволом 41-го калібру довжиною 38–150 мм у кишенькових моделях і від 150 до 230 мм – у дуельних. Пістолети Деринджера були настільки популярні, що всі коротко ствольні однозарядні пістолети великого калібру стали називатися «дерринджерами» (з додатковою буквою «р»). До 1850-их років усі, хто мав потребу в зброї для прихованого носіння, озброювалися звичайно двома «дерринджерами»; саме з такого пістолета Дж.Бут смертельно ранив Авраама Лінкольна. З уведенням металевих унітарних патронів ім'я Деринджера стало широко використовуватися конкуруючими збройовими фірмами. Кольтівські «дерринджери» були першою зброєю під унітарний патрон, що поставлялося на ринок компанією «Кольт» з 1870 року.

НОВОВВЕДЕННЯ 19 СТОЛІТТЯ

З моменту появи вогнепальної зброї в 14 ст. його розвиток йшов повільно аж до 19 ст., коли в перші ж десятиліття почався швидкий прогрес. У центрі уваги конструкторів стрілецької зброї було спрощення конструкції в сполученні з безпечною й ефективною стрільбою. Професія зброяра, що раніш вимагала художньої майстерності, ставала усе більш технічно орієнтованою. Відкриття складів, що детонують, чи, як їх тепер називають, що ініціюють речовину, і створення на їхній основі в 1807 першого запального пристрою, а потім і капсуля, відкрило шлях до створення казнозарядного магазину зброї, могутніх боєприпасів, практичних револьверів і автоматичної зброї.

Склади, що детонують. Французькі хіміки відкрили секрет солей гримучої хлорної кислоти, і в 1805 шотландський пастор Р.Форсайт почав розробляти запальний пристрій, що повиннен був замінити вже архаїчний кремінний замок. Винайдений ним «хімічний замок» забезпечував миттєве запалення метального заряду і значно підвищував надійність зброї. Нарешті стало можливим створення практичних казнозарядних систем, тому що тепер кожен заряд міг бути постачений власним запалювальним елементом.

Капсульний замок. Його основними елементами є затравочна трубка (бранд-трубка), вгвинчена в казенник, і надягнутий на цю трубку мідний чи латунний ковпачок-капсуль, по якому б'є курок із плоскою голівкою. Замок розробив у 1814 британський пейзажист Дж.Шоу, що переїхав у Філадельфію. За винаходом капсуля пішов винахід патронної гільзи, що об'єднала в одне ціле кулю, порох і капсуль, тобто був створений унітарний патрон. Далі на черзі стояла розробка казнозарядного пристрою – затвора, хоча спроби створення такого пристрою починалися ще триста років тому.

Свою лепту в удосконалення ударних капсульних замків вніс англієць Дж. Мэнтон, славу якому принесли його спортивні рушниці. Він запропонував упресовувати гримучу сіль у мідний ковпачок-капсуль. Однак заряджання більшості зразків стрілецької зброї здійснювалося по старинці через дуло.

Патрони. У 1850-х роках з'явилася величезна кількість різноманітних казнозарядних стрілецьких систем з капсульним запаленням і патронами з паперу чиіншого спаленного матеріалу. Під час громадянської війни в США воюючі сторони мали на озброєнні більш 50 зразків такої зброї, серед них два чи три зразки перших магазинних гвинтівок. Вони стріляли «металевими патронами, щосамовибухають,» кругового запалення (бічного бою), названими так тому, що ударно-запалюючийвміст знаходився в них у кільцевій порожнині на дні гільзи. Для розбивання цього ободка застосовувався курок з долотоподібним бойком. Металева гільза забезпечувала надійну обтюрацію затвору від прориву порохових газів внаслідок деякого розширення гільзи при пострілі і щільного прилягання її до стінок патронника.

Створення металевих патронів приходиться на період з 1835 по середину 1870 х років. Серед перших зразків видне місце займає шпильковий патрон, винайдений у Франції Лефоше. Його гільза, як і в сучасних мисливських патронів, була картонна, але з латунним донцем. У гільзі містилися пороховий заряд і капсуль. Від капсуля назовні через отвір у бічній стінці гільзи біля дна виступав невеликий стержень-шпилька (у казенній частині зброї для неї робився пропил). При ударі курка з плоским бойком, шпилька зрушувалася і наколювала капсуль. При перезарядженні стрілок відкривав замок, витягав стріляну гільзу за шпильку і вставляв новий патрон. Наступне удосконалювання патронів можна простежити по патентах Холльера, отриманим їм наприкінці 1840-х років: це цілком металева гільза, звичайно з міді чи латуні; патрон бічного бою, використовуваний дотепер; кілька ранніх зразків патронів центрального бою. Останні далі одержали повсюдне поширення. Дно корпуса гільзи такого патрона має в центрі гніздо для капсуля, ковадло, на якій капсуль розбивається бойком ударника, і два затравочних отвори, через які до пороху проходить полум'я від капсуля. З відкриттям нових, більш могутніх порохів гільзи, щоб їх не «роздувало», стали робити винятково з латуні (крім патронів бічного, для навчальної зброї та дуже малих калібрів), підсилюючи при цьому донну частину, що витримує підвищені навантаження. Для захоплення гачком викидача перші латунні гільзи мали капелюшок із закраїною, однак із уведенням коробчатих магазинів у донної частини гільзи стали робити тільки проточку.

Затвори і магазини. Перші магазинні гвинтівки оснащувалися затворами підйомового типу. При відводі важеля (одночасно служив спусковою скобою) вниз і уперед відбувалося екстрагування стріляної гільзи, а при поверненні його в колишнє положення – подача нового патрона в патронник з магазина (звичайно трубчастого, що розташовувався під стволом у прикладі).

Повздошно-ковзний затвор з рукояттю вперше установив на військовій стрілецькій зброї німець І.Дрейзе. Створена ним однозарядна голчаста гвинтівка була прийнята на озброєння пруською армією в 1840 році. Ця гвинтівка стріляла унітарним патроном з паперовою гільзою. Капсуль розміщався між порохом і кулею. У трубчастому затворі знаходилася спіральна бойова пружина, під впливом якої довгий і тонкий, як голка, бойок ударника пронизував гільзу, пороховий заряд і наколював капсуль. Гвинтівка продемонструвала виняткову ефективність в австро-прусской війні 1866, коли пруська армія, озброєна новими (довго складали військову таємницю) казнозарядними і нарізними (а виходить, більш скорострільними і далекобійними) гвинтівками, швидко і з малими втратами розбила австрійців, що ходили в наступ як і раніше збройних дульнозарядними рушницями. Пристрій затвора системи Дрейзе був простим. Його трубчастий кістяк пересувався рукояттю в ствольній коробці, що мала вікно для введення патрона. При запиранні рукоять поверталася праворуч і входила в паз у ствольній коробці; при цьому конічна передня частина затвора упиралася в конічний обріз ствола, забезпечуючи надійну обтюрацію. Гвинтівка системи Дрейзе з'явилася попередницею всіх зразків гвинтівок з повздовжньо-ковзним затвором; різні удосконалення, внесені в її конструкцію за наступного 50 року, привели до створення таких чудових систем, як гвинтівка системи Маузера зразка 1898 і гвинтівка «Спрингфілд» зразка 1903. З винаходом американцем Дж. Лі серединного коробчатого магазина в 1879 гвинтівка придбала нову якість – вона стала магазинною. Патрони в магазині розташовувалися в один чи два (у шаховому порядку) ряди, і пружина, встановлена на дні магазину, виштовхувала патрони нагору до затвора. З'єднання повздоввжньо-ковзних затворів і серединних магазинів визначило єдину конструктивну схему бойової стрілецької зброї, що знайшла також широке застосування в спортивній і мисливській зброї. Значні удосконалення в цю схему внесли знамениті європейські конструктори зброї П.Маузеру Німеччині і Ф.Манлихер в Австрії.