Смекни!
smekni.com

Загальний стан збройних сил провідних країн світу та суміжних держав, напрямки їх реформування та розвитку (стр. 3 из 6)

Реформа включає комплекс заходів з реорганізації Бундесверу протягом наступних 10–15 років. Очікується, що остаточну програму реформування ЗС ФРН буде затверджено ще до кінця 2000 року. План реформування, який охоплює питання структури, чисельності, завдань і озброєння Бундесверу, отримає фінансове обґрунтування і забезпечення. Після прийняття загального плану реформи буде затверджена (очікується на початку 2001 р.) нова «Концепція озброєння Бундесверу», а також «Концепція нової дислокації ЗС ФРН».

Реорганізація збройних сил передбачає, перш за все, значне їх скорочення – із сьогоднішніх 320 тис. військовослужбовців має залишитися 277 тис. осіб. (у тому числі 150 тис. у підрозділах сил кризового реагування). Значно зменшується число військовослужбовців строкової служби, причому передбачено поступове скорочення їх чисельності до 77 тис. в 2004 р., а в подальшому до 53 тис. в 2010 р. (тривалість строкової служби теж зменшується – з 10 до 9 місяців).

Значних змін зазнає система управління Бундесверу, яка буде організована відповідно до сучасних вимог та принципу поєднання адміністративного і оперативного контролю за виконанням оперативних завдань різними установами (відомствами). З цією метою, пропонується:

· розширити повноваження Генерального інспектора Бундесверу;

· створити Об'єднану службу забезпечення (Базис збройних сил) на яку покладаються завдання: планування і управління бойовими діями; організація підтримки бойового застосування збройних сил; організація об'єднаного тилового забезпечення; ведення розвідки; топогеодезичне забезпечення; управління службою фельд'єгерів; організація військової підготовки і навчання; автотранспортне забезпечення; організація захисту від зброї масового ураження;

· реорганізувати Центральне медичне відомство Бундесверу;

· удосконалити систему територіальної оборони країни шляхом реорганізації семи існуючих військових округів в чотири округи.

.

Скорочення збройних сил особливо позначиться на загальній структурі сухопутних сил. Схема управління військами, яка діяла до цього часу (командування сухопутних сил – корпус – дивізія – бригада) змінюється. Штаби корпусів будуть звільнені від обов'язків адміністративного управління.

Після відповідної реорганізації, сухопутні сили матимуть в своєму складі вісім дивізійних еквівалентів, з них:

п'ять важких дивізій (танкові або мотопіхотні);

одну дивізію для виконання спеціальних операцій (складатиметься із двох повітрянодесантних бригад і командування спеціальних сил /бригадного рівня/);

одну дивізію для проведення аеромобільних операцій;

командування підтримки (дивізійного рівня), до складу якого увійдуть частини бойового забезпечення: артилерійські, інженерні війська, тилові підрозділи);

Розвиток ВПСпередбачає реорганізацію організаційно-штатної структури, вдосконалення системи оперативного управління силами та засобами, модернізацію старого повітряного парку та закупівлю нових сучасних літаків, поліпшення системи тилового забезпечення ВПС.

Продовжується приведення в оперативну готовність спільного американо-німецько-нідерландського оперативного з’єднання протиракетної та протиповітряної оборони, основним призначенням якого є швидке розгортання системи ПРО і ППО у кризових регіонах поза межами зони відповідальності НАТО.

Розбудова ВМСздійснюється відповідно до програми розвитку військово-морських сил «Флот 2005». В ході другого етапу реорганізації (1995–2005 рр.) продовжується скорочення чисельності кораблів (до 93 одиниць), проводиться оптимізація структури військово-морських сил та оснащення їх сучасним озброєнням.

Триває будівництво чотирьох підводних човнів проекту «212» (введення до бойового складу планується у 2002–2005 рр.), фрегатів нового покоління проекту «124» (введення до бойового складу планується у 2002–2005 рр.). У 2000–2007 рр. на озброєння ВМС надійде 5 з 15 корветів К-130, оснащених найсучаснішим радіоелектронним обладнанням.

У рамках створення багатонаціональних військових формувань, продовжується формування німецько-італійської альпійської бригади, створено спільний німецько-датсько-польский армійський корпус та німецько-американське з’єднання ППО.

Розвиток та реформування ЗС Франції продовжує здійснюватись відповідно до військової реформи країни, яка розрахована на період до 2015 року та проводиться у три етапи (перший – 1997–2002 рр., другий – 2002–2008 рр., третій – 2008–2014 рр.). Основні напрямки реформи: модернізація сил ядерного стримування; реформування сил загального призначення; перехід до професійної армії та нової моделі збройних сил; реструктуризація оборонної промисловості; удосконалення системи управління територіальною обороною.

Реформування збройних сил Франції здійснюється відповідно до Закону про військове програмування збройних сил на період 1997–2002 рр. та на подальшу перспективу (перший етап). Основна увага приділятиметься переведенню національних збройних сил на професійний принцип комплектування військ. Остаточний перехід ЗС Франції на професійну основу (включаючи національну жандармерію) передбачається здійснити до 2002 року.

У розвитку сил ядерного стримування основну увагу буде приділено модернізації та удосконаленню засобів доставки ядерних зарядів – надводних кораблів та підводних човнів, а також літаків стратегічної авіації. Програма модернізації морського компонента передбачає будівництво до 2008 року чотирьох ПЧАРБ нового покоління типу «Тріомфан», які будуть оснащені балістичними ракетами (БРПЧ) М-45 (на теперішній час на озброєнні ВМС прийнято два підводних човни нового покоління – «Тріомфан» і «Темерер»). Прийняття двох інших ПЧАРБ заплановано у 2003 та 2008 роках відповідно.

Триває виконання заходів з прийняття на озброєння ВМС нового АВБА «Шарль де Голь». Перші 10 палубних літаків «Рафаль» (із 60 запланованих) надійдуть на озброєння авіаносія в 2000–2001 рр., останні 50 – починаючи з 2004 року.

З прийняттям в 2005 році на озброєння ВПС нових багатоцільових літаків «Рафаль», передбачається поетапна заміна літаків «Міраж 2000 N», які на теперішній час складають авіаційний компонент тактичних ядерних сил ЗС Франції.

В рамках реформування та розвитку сухопутних військ створено два нових оперативних командування (Командування сил наземних дій і Командування тилового забезпечення); остаточне завершення переходу військ з дивізійної на бригадну структуру; реформовано територіальні командування (військові райони). Водночас, тривають заходи з подальшої професіоналізацію та скорочення загальної чисельності військ (до 2002 року – до 138,5 тис. чол.), переоснащення сухопутних військ сучасними зразками озброєння та військової техніки.

Розвиток та реформування ВПС включає: удосконалення організаційно-штатної структури, системи управління ВПС та наземних систем обробки супутникової інформації; розширення можливостей ВПС з використання супутникової розвідувальної інформації; прийняття на озброєння нових та модернізацію існуючих авіаційних засобів.

При цьому, головна увага приділяється виконанню чотирьох основних функцій: ядерного стримування, попередження, перекиду військ та захисту території.

Розвиток та реформування ВМС буде здійснюватись у напрямку удосконалення організаційно-штатної структури спеціалізованих командувань військово-морських сил Франції (протягом першої половини 2000 року на базі спеціалізованих командувань /військово-морських дій, протичовнових дій та мінно-тральних сил/ сформовано об’єднане командування надводних сил), поступового оновлення корабельного складу та оснащення ВМС новими системами озброєння.

Структури забезпечення ВМС мають об’єднатися навколо єдиних ВМБ Брест та Тулон.

Значна увага приділяється введенню до бойового складу ВМС нового АВБА «Шарль де Голь» та підготовки до будівництва другого АВБА (2002–2012 рр.).

Реформування та розвиток збройних сил Туреччини здійснюється в рамках загальнонаціональної Системи планування, розробки програм та формування бюджету.

Основою оборонного планування ЗС Туреччини є «Національна військова стратегія Туреччини» (НВСТ), яка розробляється Генеральним штабом. В рамках НВСТ і з урахуванням пропозицій (заявок) командувачів видами ЗС розробляється «План стратегічних цілей» (ПСЦ) – концептуальний документ, який визначає бойовий та чисельний склад, оперативні та матеріальні потреби ЗС на 10-ти річну та 25–30-ти річну перспективи.

Технічна модернізація ЗС Туреччини здійснюється в рамках «Десятирічної програми закупок і поставок» на період 1999–2008 рр. Вона містить близько 1300 проектів щодо придбання озброєння і військової техніки для ЗС Туреччини, загальна вартість яких складає 67 млрд. дол. США.

Оборонними проектами найвищого пріоритету в Туреччині визначені:

- впровадження об’єднаної автоматизованої системи зв’язку ЗС Туреччини ТАФІКС;

- впровадження тактичної системи зв’язку району бойових дій ТАСМУС;

- створення об’єднаної автоматизованої системи спостереження за надводною обстановкою «Далекий горизонт»;

- придбання 19 розвідувальних комплексів на базі безпілотних літальних апаратів;

- створення супутникової системи розвідки і спостереження.

Розвиток та реформування сухопутних військ здійснюються на основі «Плану модернізації СВ», розрахованого на 1999–2008 рр.

Основними напрямками розвитку СВ залишатимуться: підвищення мобільності та вогневої моці; вдосконалення можливостей з розвідки, виявлення місцеположення та ідентифікації противника в глибині бойового порядку; підвищення живучості військ на полі бою; поліпшення процедур бойового управління і контролю за рахунок автоматизації; вдосконалення процесів оперативного і мобілізаційного розгортання; вдосконалення можливостей з проведення спеціальних (антитерористичних, правоохоронних, розвідувально-диверсійних тощо), миротворчих, гуманітарних операцій, в тому числі під егідою НАТО, ОБСЄ та ООН.