Смекни!
smekni.com

Загальний стан збройних сил провідних країн світу та суміжних держав, напрямки їх реформування та розвитку (стр. 5 из 6)

Програмою реформування СВ передбачається:

– сформування та призначення до СШР НАТО інженерного полку;

– доведення до рівня дивізії системи явного та закритого комп’ютерного зв’язку та завершення створення єдиної комп’ютерної мережі СВ.

У військово-повітряних силах на базі винищувально-авіаційних полків сформовані бригади тактичної авіації. Учбові авіаполки переформовуються у Центри льотної підготовки.

У військово-морських силахпрактично завершений процес реорганізації організаційно-штатної структури. Завершена також програма введення в експлуатацію нової автоматизованої системи управління флотом, яка сполучена з автоматизованою системою управління збройними силами РП.

Переозброєння ВМС РП новими типами кораблів є одним з найактуальніших завдань Командування ВМС РП.

Військово-морські бази Гдиня і Свиноусьцє, які до 2007 року повинні бути готовими до розміщення та обслуговування до 40 військових кораблів НАТО різних класів.

Згідно з рішенням уряду Польщі, кількісний склад Війська Польського до 2003 року становитиме 150 тисяч військовослужбовців.

Реформування та розвиток Армії Словацької Республіки

Прискорення процесу вступу Словацької Республіки (СР) до НАТО є головним пріоритетом воєнно-політичного керівництва країни у підготовці збройних сил.

Концепції реформи оборони до 2002 року з перспективою до 2010 року полягає в тому, щоб створити таку модель Армії Словацької Республіки (АСР), яка б забезпечила перехід від індивідуального принципу оборони до колективного. Реформа передбачає підвищення рівня надійності системи оборони СР до рівня країн НАТО та створення такої армії, яка буде спроможною: самостійно забезпечити обороноздатність країни на випадок збройного конфлікту низької або середньої інтенсивності; брати активну участь у миротворчих та гуманітарних операціях ООН, ОБСЄ; брати участь в операціях НАТО. В перспективі – зменшення кількісних показників армії СР до 30 тис. військовослужбовців, а чисельність озброєння – до 240–250 бойових танків, 60–72 бойових літаків, 20 бойових і 15 транспортних вертольотів.

Протягом 2000 року відбувся перехід на нові структури міністерства оборони і генерального штабу АСР. Створено інтегроване з генеральним штабом міністерство оборони у м. Братиславі, що дозволяє виключити дублюючі ланки управління, збільшити ефективність керівництва військами.

З 1 січня 2000 року Армія СР складається із Наземних(м. Тренчин) таповітряних сил (м. Зволен).

Згідно з планами другого етапу (до 2002 року) реформування Наземних сил планується:

- завершення формування механізованих бригад;

- завершення створення учбових баз для родів військ, тилу, наземних ВПС;

- створення мобілізаційних баз (чотири) сил територіальної оборони та бази тилового і технічного забезпечення;

- відпрацювання мобілізаційної документації у відповідності з новими організаційно-штатними структурами;

Таким чином, керівництво Польщі, Румунії, Угорщини, Словацької Республіки вживає всі необхідні заходи з метою створення малочисельних мобільних збройних сил, які б відповідали вимогам НАТО та фінансовим можливостям країни.

Спостерігається проведення принципових змін в системі підготовки, організаційно-штатній структурі та в планах застосування видів ЗС цих країн.

Перспективними напрямками військової реформи країн Східної Європи визначено: оптимізацію організаційно-штатної структури та кількісних показників збройних сил відповідно до потреб оборонної достатності; модернізацію та переоснащення військ сучасними зразками озброєння та військової техніки, що має на меті підвищення рівня боєздатності та оперативності національних ЗС, а також приведення їх у відповідність до вимог та стандартів НАТО.

3. Загальний стан збройних сил прикордонних країн СНД, напрямки їх реформування та розвитку

У рамках Союзної держави Росії та Білорусі найбільш інтенсивно розвиваються інтеграційні процеси у воєнно-стратегічній сфері.

На цей час, відповідно до попередніх планів, вже здійснено наступне:

i створено регіональне угруповання військ;

i забезпечено щорічне формування спільного оборонного замовлення;

i фактично завершено інветаризацію об´єктів військової інфраструктури в межах загального оборонного простору, відбувається практична перевірка їх готовності до використання та проходять роботи по відновленню та розбудові необхідних об´єктів;

i сформовано систему підготовки військовослужбовців ЗС РБ у вищих навчальних закладах МО РФ.

Планується:

i прийняти Воєнну доктрину Союзної держави /термін – квітень 2001 року/;

i розробити спільну програму озброєння держав-учасниць на 2001–2005 рр., включаючи розробку єдиних оперативно-стратегічних вимог до розвитку озброєнь держав-учасниць /термін – до кінця 2000 року/;

i прийняти положення стосовно проведення спільних науково-дослідних робіт в інтересах міністерств оборони держав-учасниць /термін – до кінця 2000 року/;

i провести роботи щодо створення автоматизованої системи управління формуванням спільного оборонного замовлення та спільних програм озброєння, обліком озброєння та військової техніки регіонального угруповання військ, забезпеченням інформаційної безпеки програмних продуктів іноземного виробництва, створенням перспективних і модернізації існуючих зразків ВВТ /термін – 2000–2003 рр./;

Реформування та розвиток ЗС Російської Федераціїбудездійснюватись відповідно проекту Стратегії (концепції) розвитку Збройних сил Російської Федерації на період до 2015 року, ухваленого Радою безпеки РФ (юридичне затвердження Стратегії очікується до кінця 2000 року).

Реформування передбачається здійснити за три етапи (до 5 років кожен), для чого заплановано ряд заходів:

1. Зменшення чисельності збройних сил з 1200 тис. чол. до 850 тис. чол. за рахунок оптимізації оргштатної структури.

2. Скорочення та реорганізація (в рамках двох етапів) Ракетних військ стратегічного призначення, в тому числі:

i включення РВСП до складу ВПС (на першому етапі /до 2002 року/ до складу ВПС будуть включені лише Військово-космічні сили та війська Ракетно-космічної оборони, в той час як в цілому РВСП зберігатимуть свій статус до 2006 року, після чого це питання буде знову винесено на розгляд);

i ліквідація (скорочення) ряду структур управління, насамперед, армійської ланки (зараз до складу РВСП входить чотири армії, структури управління яких передбачається ліквідувати).

i зняття з бойового чергування міжконтинентальних балістичних ракет – по мірі відпрацювання їх ресурсу, і відповідне реформування частин (з’єднань);

i скорочення ядерних боєголовок на стратегічних носіях – до 1,5 тис. боєзарядів згідно з параметрами перспективного Договору СНО-3.

i подальше розгортання нових мобільних ракетних комплексів «Тополь-М», а також продовження ресурсу ракет «Тополь».

3. Реформування сил загального призначення та реорганізація (перепідпорядкування) ряду військових формувань, які не входять до складу Міністерства оборони, зокрема:

i збільшення Сухопутних військ до 22 з’єднань постійної готовності та переведення ряду бригад (в першу чергу, у Повітряно-десантних військах) на систему подвійного базування);

i зняття (за пропозицією керівництва ВПС РФ – для економії коштів) з бойового чергування частин зенітно-ракетних військ з передачею функцій чергових сил авіації ППО;

i передача (в перспективі) у підпорядкування ГШ ЗС ряду збройних формувань МВС, МНС та інших відомств.

4. Оптимізація військових витрат, а також перерозподіл коштів як всередині Міністерства оборони Російської Федерації, так і між МО та іншими силовими відомствами, а саме:

i зменшення частки військових витрат у ВВП при збереженні відносних обсягів фінансування Збройних сил за рахунок абсолютного зростання валового внутрішнього продукту;

i передача коштів, що вивільняються внаслідок скорочення РВСП на потреби інших видів та родів військ;

i зміна пропорції у фінансуванні МО та інших силових відомств (яка зараз складає 3,5: 1,5) на користь Міністерства оборони (4: 1).

Реформування та розвиток ЗСРеспубліки Білорусь.

На сьогоднішній день, Міністерством оборони Білорусі завершено розробку Програми реформування Збройних сил Республіки Білорусь на 2001–2005 роки з урахуванням соціально-політичних та військово-технічних умов, що склалися в Білорусі та її ЗС, а також економічних можливостей держави.

За станом на 1.11.2000 року, офіційного її затвердження не відбулося.

Відповідно до основних завдань Програми заплановано здійснити наступні заходи:

У воєнно-політичній галузі

- протягом 2001 року уточнити концептуальні положення Воєнної доктрини та теорії ведення оборонних дій, завершити розробку Концепції територіальної (загальної) оборони держави (поряд з цим, очікується затвердження Воєнної доктрини Союзної держави в квітні-травні 2001 року);

- завершити створення регіонального угруповання військ (сил) Союзної держави (до кінця 2001 року);

- поступово здійснювати реалізацію спільної програми «Основи формування та реалізації спільного оборонного замовлення держав-учасниць Союзу Білорусі і Росії на 2000–2001рік» (до кінця 2001 року);

- розробити та затвердити Програму озброєння Союзної держави на 2001–2005 роки (до кінця 2000 року);

- завершити створення єдиної системи ППО Союзної держави (до кінця 2002 року);

У військовій галузі

- поступово вдосконалити управління Збройними силами: провести оптимізацію органів управління Збройними силами (посилення функцій Міністерства оборони і Головного штабу стосовно координації діяльності міністерств і інших республіканських органів виконавчої влади з питань оборони; перейменування Головного штабу в Генеральний штаб; реорганізація Розвідувального управління та служби РЕБ ГШ; скорочення чисельності центрального апарату Міністерства оборони; створення Управління бойової підготовки і територіальної оборони; формування Головного оперативного управління ГШ) (термін – 2000–2001 р.);

- створити об’єднане командування ВПС і ППО (до червня 2005 року);

- створити автоматизовані системи управління (АСУ) оперативно-стратегічного (до кінця 2003 року), оперативного та тактичного рівня (до кінця 2004 року);