Смекни!
smekni.com

Загальний стан збройних сил провідних країн світу та суміжних держав, напрямки їх реформування та розвитку (стр. 6 из 6)

- провести переоснащення ЦКП військ ППО Республіки Білорусь на АСУ «Бор-1» (до кінця 2000 року).

Вдосконалення структури ЗС Білорусі

Здійснити перехід на двохвидову структуру ЗС: сухопутні війська, ВПС та ППО (2003–2005 р.); перевести на єдину організаційно-штатну структуру окремі механізовані бригади, бази збереження військової техніки, а також провести реформування мобільних бригад (2001 рік); створити в структурі сухопутних військ формування територіальних військ (початок 2005 р.); оптимізувати склад та організаційно-штатну структуру ракетних військ та артилерії (2001–2005 р.), частин та підрозділів РЕБ (2000–2001 р.), частин технічного забезпечення (2000–2005 р.); вивести зі складу ЗС військові комісаріати та місцеві органи військового управління (до кінця 2005 року).

Вдосконалення системи мобілізаційного розгортання

Створити базу мобілізаційного розгортання територіальних військ (до 2005 року); провести приписку мобілізаційних ресурсів до формувань територіальних військ (до кінця 2003 року).

Визначити порядок комплектування формувань територіальних військ (до кінця 2002 року); сформувати перспективне (не менш 5 років) державне замовлення на підготовку військових кадрів; перейти на дворічну систему підготовки офіцерів середньої ланки (для отримання вищої військової освіти); вдосконалити систему підготовки офіцерів з середньою військовою спеціальною освітою.

Вдосконалення системи організації воєнної науки

Створити Академію воєнних наук Республіки Білорусь (як самостійного суспільного воєнно-наукового творчого об’єднання /до кінця 2001 року/); створити при Міністерстві оборони РБ Центр військової та військово-технічної інформації (до кінця 2001 року).

У військово-технічній галузі

Планується розробити та затвердити (до кінця 2000 року) державну програму озброєння на 2001–2010 роки, а також до кінця 2002 року розробити концепцію розвитку озброєння та військової техніки на період до 2015 року; провести закупку підкомплексів радіорозвідки та обробки інформації «Оазіс – Ж, Т», «Дубровник», «Екран» із складу комплексу регіональної системи радіоконтролю (до кінця 2002 року); провести ремонт станцій радіотехнічної розвідки «Кольчуга» на підприємствах РФ та освоїти ремонт блоків станції РТР СДР – 2А на підприємствах МО РБ (протягом 2001 року); провести закупку ЗРК С-300 ПС, а також модернізувати наявні власні ЗРК С-300 ПС та «Бук» (2002–2005 роки); організувати щорічне проведення капітального ремонту окремих зразків О та ВТ на підприємствах Російської Федерації.

За наявними даними, на цей час, відбувається уточнення параметрів «Програми реформування Збройних сил Республіки Білорусь на 2001–2005 роки», а також вивчення реального стану Збройних сил країни. При цьому, державним керівництвом РБ здійснюється постійне корегування напрямків воєнної реформи в країні.

Так, 3.11.2000 року в ході інспекторської перевірки 34 бази зберігання озброєння та техніки (БОРИСОВ), Президент РБ О. Лукашенко заявив про необхідність проведення подальшого реформування Збройних сил РБ, пріоритетними напрямками якого визначені наступні:

· удосконалення структури ЗС РБ, оптимізація чисельності (скорочення до 80 – 75 тисяч чоловік, в першу чергу – за рахунок скорочення чисельності службовців ЗС та військовослужбовців строкової служби). При цьому не виключається об’єднання окремих видів і родів військ ЗС РБ;

· зміна якісного складу озброєння та військової техніки ЗС РБ;

· підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців.

Президентом РБ було особливо підкреслено, що всі зміни в ЗС РБ будуть проводитись з врахуванням курсу на подальше зміцнення військового співробітництва з Російською Федерацією та формування регіонального угруповання військ Союзу РБ-РФ. На початку грудня ц.р. має бути проведено спеціальне засідання Ради безпеки РБ стосовно остаточного визначення параметрів воєнної реформи в країні.

Реформування та розвиток ЗСРеспубліки Молдова.

На сьогоднішній день проект «Концепції воєнної реформи ЗС РМ на період з 2000 до 2012 року «знаходиться на розгляді у Парламенті РМ.

Згідно з проектом реформування ЗС РМ планується проводити в 3 етапи:

1 етап – 2001–2002 роки;

2 етап – 2003–2006 роки;

3 етап – 2007–2012 роки.

Одним із пунктів другого етапу реформи передбачено «розпочати процес переоснащення ЗС РМ якісно новими зразками техніки і озброєння». Завершення даного процесу планується на третьому етапі. Цілком ймовірно, що Програму переоснащення ЗС РМ буде відпрацьовано додатково.

Однак, зважаючи на параметри військового бюджету, передбаченого на 2001 рік (близько 5,5 млн. дол. США) практична реалізація планів технічного переоснащення ЗС РМ найближчим часом малоймовірна. Таким чином, реальне реформування Збройних сил Республіки Молдова, у зв’язку з відсутністю системи фінансування зазначених планів, найближчим часом не передбачається.


[1]Air Command and Control System - ACCS (англ.).