Смекни!
smekni.com

Застосування з'єднань та військових частин (підрозділів) армійського корпусу в спеціальних операціях (стр. 8 из 9)

Ведення бойових дій по виконанню завдань щодо розгрому диверсійно-розвідувальних сил, незаконно створених збройних формувань в операційній зоні буде мати свої особливості.

Одна з основних особливостей полягає у відсутності чітко означеного фронту бойових дій, тобто, коли дії противника можна очікувати не тільки з фронту, а і з флангів і тилу, причому в любому районі операційної зони. Бойові дії будуть носити осередковий характер, у більшості випадків, тактичного масштабу при значній самостійності дій підрозділів типу батальйон, рота. Відмінною рисою операції буде наявність різних обмежень і заборони нанесення ударів авіації, ракетних військ, вогню артилерії по певних районах, об'єктах; встановлення рубежів, далі яких не можуть просуватися з'єднання і частини.

Під час ведення бойових дій з розгрому диверсійно-розвідувальних сил і незаконно створених збройних формувань можуть застосовуватися наступні способи дій:

- нанесення вогневих (авіаційних, ракетно-артилерійських) ударів у визначених вогневих районах; блокування противника, розсічення угруповань противника і розгром частинами;

- фронтальні удари у сполученні з фланговими ударами;

- десантно-штурмові дії;

- оточення і знищення угруповання противника;

- пошуково-ударні дії; проведення рейдів;

- засадні дії;

- сторожові дії;

- дії по обороні і утриманню визначених об'єктів;

- прочісування;

- оперативно-пошукові дії охоронні дії в комендантських районах та інші.

Нанесення вогневих (авіаційних, ракетно-артилерійських) ударів проводиться у визначеному вогневому районі, у якому знаходяться певні угруповання противника.

Для здійснення вогневого ураження механізовані з'єднання і частини висуваються в район визначених позиційних районів, вогневих позицій РВіА, розгортаються в бойовий порядок і організовують їх охорону (оборону) в т.ч. з флангів і з тилу, охорону шляхів висування. Після цього з'єднання і частини РВіА стрімко висуваються, розгортаються у визначених районах, наносять удари ракетами і ведуть вогонь артилерією. У відповідності до плану наносить удари армійська авіація. При цьому, в ході вогневого ураження проводиться дорозвідка об'єктів і коректування ударів і вогню.

Оточення і знищення угруповань противника полягає в його ізоляції і одночасному розгромі або роззброєнні і захопленні у полон. При цьому, з'єднання, частини пошуково-ударного ешелону швидко виходять, а за певних умов прориваються на фланги і в тил угруповання противника, створюють внутрішній і зовнішній фронти оточення. З'єднання і частини внутрішнього фронту наносять сковуючі і розсікаючі удари, розчленують його і знищують частинами.

З'єднання і частини, які утворюють зовнішній фронт оточення займають вказані позиції, прикривають з'єднання і частини внутрішнього фронту оточення з тилу і не допускають підходу резервів противника та його дій по деблокуванню оточеного угруповання.

Дії з'єднань і частин під час оточення і знищення противника супроводжуються сильним вогневим впливом на противника.

Пошуково-ударні дії становлять собою спосіб бойових дій, який полягає у послідовному огляді місцевості у визначеній смузі, визначеному районі, або напрямку дій, з метою виявлення противника (об'єкта) та подальшого його знищення (захоплення) ударами і вогнем сил і засобів вогневого ураження, або проведенням нальоту чи ударом військ у визначеному районі, напрямку дій.

Наліт – спосіб бойових дій, який полягає у раптовому нападі на завчасно вибраний або знову виявлений об'єкт противника з метою його знищення (виведення з ладу), захоплення противника, що там перебуває, а також документів, озброєння і техніки, матеріально-технічних засобів, звільнення своїх полонених або заручників.

Проведення рейдових дій (рейдів) спосіб бойових дій, який полягає у стрімкому просуванні по території, що контролюється противником і веденні бою з метою послідовного захоплення і знищення (виведення з ладу) раніше призначених або знову виявлених об'єктів.

Блокування великих формувань у визначеному районі ведеться без втягування з'єднань і частин у ближній бій. З'єднання і частини пошуково-ударного ешелону із базових районів (районів зосередження) стрімко висуваються по шляхах, дорогах, колонних шляхах на визначені рубежі блокування, розгортаються у бойовий порядок, створюють систему вогню, бойову охорону на флангах і у тилу; встановлюють інженерні загородження і не допускають виходу (прориву) противника з блокованого району. При цьому максимально використовується місцевість, а за необхідності рубіж блокування може частково обладнуватися в інженерному відношенні. На рубежі блокування також влаштовуються блокпости, позиції сторожових застав (постів), КПП і т.п. після чого в подальшому, здійснюється вогневе ураження противника.

Після вогневого ураження противника, завершення розгрому (знищення) здійснюється ударом визначеного ударного угруповання з одного напрямку чи з двох напрямків назустріч один одному, завершення розгрому проводиться в поєднанні з десантно-штурмовими діями підрозділів аеромобільних з'єднань і частин. Після виконання завдань ударним угрупованням АК в блокованому районі, підрозділи спеціального призначення проводять прочісування по розшуку окремих або невеликих груп противника, що залишилися.

Для ведення бойових, спеціальних дій в операційній зоні буде характерним ретельна підготовка з'єднань і частин до бойових дій, раптовість дій і обов'язкове проведення заходів щодо введення противника в оману. Потрібно мати на увазі, що противник буде постійно вести розвідку і матиме достатньо інформації про замисел, завдання і наміри з'єднань і частин.

В ході виконання завдань операції пріоритет повинно віддавати дальньому вогневому ураженню противника. Практично, дії з'єднань і частин пошуково-ударного ешелону будуть полягати у створені умов для сил і засобів вогневого ураження щодо виконання завдань по розгрому противника нанесенням ударів армійською авіацією, а також вогнем артилерії.

Із завершенням розгрому основних сил противника, силами СБУ, органів МВС і внутрішніх військ із залученням з'єднань і частин АК, відновлюється законність і правопорядок, забезпечується громадська безпека, створюються комендантські райони. Для ліквідації окремих груп противника, що чинять опір організується та проводяться розвідувально-пошукові дії. Виявлені групи противника блокуються і знищуються ударами авіації та вогнем артилерії.

Таким чином, спеціальна операція є важливою формою застосування армійського корпусу ОСШР у збройному конфлікті сьогодення, тому на теперішній час особливе значення в сучасних умовах реформування Збройних Сил України набуває завдання – розвитку тактики застосування з'єднань і частин армійського корпусу ОСШР. Адже саме від успішних дій з'єднань і частин армійського корпусу у повній мірі будуть залежати результати як операцій ОСШР, так і збройного конфлікту в цілому.

Рейдові дії

Пошуково-ударний ешелон – призначений для ведення бойових (спеціальних) дій з застоуванням різних способів щодо розгрому (знищення) ДРС та НСЗФ у операційній зоні (районі). Склад: найбільш боєздатні, оснащені сучасною зброєю, військовою технікою і краще підготовлені з'єднання, частини АК ОСШР, СпП, в т.ч. ВВ МВС, СБУ, а в прикордонній смузі і Прикордонних військ. ПУЕ розташовується в базових районах операційної зони (району).

Для ведення рейдів ПУЕ (рейдовому загону) визначається смуга висування, об'єкти і час виходу на них, порядок підтримки їх дій угрупуванням сил і засобів загальної підтримки, повітряних (аеромобільних) десантів, що висаджуються у тил противника або поблизу об'єкту атаки.

Ведення рейдових дій (рейдів) – спосіб застосування (ведення бойових дій) військ, який полягає: у стрімких діях ПУЕ (РЗ) по декільком визначеним об'єктам, що знаходяться під контролем, невеликим угрупуванням противника у поєднання з інтенсивним вогневим впливом по ним з метою послідовного захоплення і знищення (виводу з ладу) раніше призначених або знову виявлених об'єктів противника. Встановлення своїх базових районів, блокпостів, окремих пунктів, встановлення контролю над визначеним районом.

Рейдові дії в складі БТГР

Назва нормативу Можливості(нормативні показники)
Вихідний район: – відстань від переднього краю 40–60 км або 15–20 км (в лісистій або заболоченій місцевості);– добре замаскований;– добре прикритий засобами ППО;– займається на короткий час.
Маршрути висування: – переважно по наявним шляхам (для швидкого пересування);– завчасне і в повному обсязі розгортання комендантської служби;– інженерне забезпечення.
Похідний порядок рейдового загону (БТГр): – похідна охорона (мр з тв, мінвзв);– ЗЗР (ідв із засобами розгородження);– колона підрозділів головних сил (мр, тр, птв, КП БТГр, зрбатр без зрав, гсадн);– колона підрозділів тилу;– колона підрозділів для дій у другому ешелоні (мр, зрав зрбатр, мінбатр без мінвзв);– повітряний ешелон.
Способи подолання переднього краю противника: – через проломи, розриви і проміжки в оперативному шикуванні військ противника;– на суміжних напрямках із наступним виходом на його тилові комунікації;– переважно без бою.
Глибина дій: – для БТГр – до ЗО км, а іноді й більше (у взаємодії із дшб та АА).
Кількість об'єктів – 1–2 об'єкти.
Тривалість -до 1 доби.
Типові об'єкти, призначені для знищення: – ПКП, КП, ТПУ армії (корпусу, бригади); – вертольоти на майданчиках; – батареї ППО; – ракетні батареї; – батареї РСЗВ; – наземні елементи управління ВТЗ; – бази, склади; – мости, переправи, залізничні мости.
Основні завдання БТГр, яка призначена для дій у складі рейдового загону: – знищення ПУ, засобів ППО, авіації, ракетних, реактивних підрозділів, МТЗ;– захоплення і утримання аеродромів, крупних переправ, вузлів доріг, окремих ділянок комунікацій;– вплив на морально-психологічний стан противника;– захоплення документів, зразків озброєння і бойової техніки;– підрив наземних (підземних) об'єктів і бойової техніки;– захоплення в глибині противника важливих рубежів і їх утримання до підходу головних сил.
Тактика дій БТГр, яка призначена для дій у складі рейдового загону: – при знищенні нерухомого об'єкту – швидкий вихід до об'єкту, раптове вогневе ураження противнику, нанесення короткотривалого сильного удару, швидкий і окритий маневр до іншого об'єкту;– при знищенні рухомого об'єкту – переважно із засади, шляхом раптового використання в обмежений час всієї могутності свого вогню по найбільш важливим об'єктам в його похідних колонах із наступним завершенням їх розгрому ударами підрозділів.
Що вказується рейдовому загону: – склад із засобами посилення;– конкретні об'єкти, які потрібно захопити або знищити (бойова задача);– район або пункт, в якому даний загін повинен відокремитись від головних сил;– напрямок рейду (дій);– строки виконання кожної із задач та час і місце (район), в якому рейдовий загін пристане до головних сил;– крім того додатково вказується: по яким об'єктам, коли і якими засобами наносяться вогневі удари в інтересах вирішення задачі (порядок підтримки вогнем артилерії і ударами авіації).
Необхідні умови для ведення рейдових дій: – дії рейдових загонів не повинні бути ізольовані діями окремих підрозділів, а спільними і чітко організованими із своєчасним нанесенням ракетних і вогневих ударів, сміливими, із використанням повітряних десантів;– важлива роль відводиться діям бойових вертольотів, які поряд із активними штурмовими ударами ударної авіації будуть розчищати шлях рейдовому загону;– найбільш активно бойові дії повинні вестись вночі (ведення розвідки (спостереження) за об'єктами, які повинні бути знищенні, організації чіткої взаємодії і надійного взаємного розпізнавання між своїми військами, насамперед між артилерією і авіацією.
Розвідка: – повітряна (МІ-8Т із апаратурою для перспективного фотографування на глибину до 20 км від лінії зіткнення військ);– космічна (обзорна, детальна і високодетальне фотографування);– глибинна розрідка;– військова розвідка.
Інженерне забезпечення: – ІМР, УР-77, МТ-55, ТММ, понтонні і переправочно-десантні підрозділи;– вертольотні РЗЗ (4 Мі-8 із установками мінування ВМР-2);– ГМЗ;– засоби керованого мінування (ПД-530).
Вогневе ураження противника при вводі рейдового загону: Три періоди:– вогневе забезпечення висування (з початком висування до виходу на передній край);– вогнева підтримка вводу рейдового загону (на глибину до 6 км і більше);– вогневе супроводження (по виклику на максимальну глибину для прикриття флангів, вогневе ураження по периметру смуги вводу). Боротьба із РУК (РОК).

Десантно-штурмові дії