Смекни!
smekni.com

Захист від зброї масового ураження, наслідків зруйнувань радіаційно, хімічно небезпечних об`єктів (стр. 13 из 14)

По сигналу оповіщення “Хімічна тривога” особовий склад, який знаходиться на відкритій місцевості, негайно одягає протигази та засоби захисту шкіри (захисний плащ на зразок комбінезона), а особовий склад, який знаходиться у закритих спорудженнях, укриттях, машинах, негайно одягає протигази.

В усіх випадках по сигналам оповіщення особовий склад, вільний від виконання задач на відкритій місцевості, займає сховище і спорудження та герметизує їх. Люки, двері та вікна споруджень, спеціальних і транспортних автомобілей зачиняються. Вентиляційні системи без фільтрів вимикаються, і споруджння переводять на режим внутрішньої циркуляції повітря, а при наявності фільтровентиляційних пристроїв - на режим фільтровентиляції. Вхід і вихід з укриттів і споруджень здійснюється тільки за командами командирів підрозділів.

Можливість зняти засоби захисту визначають командири підрозділів самостійно, дивлячись на результати контролю за зараженням повітря і місцевості при допомозі приладів радіаційної і хімічної розвідки.

Технічне обслуговування засобів індивідуального захисту

При щоденному технічному обслуговуванні засобів індивідуального захисту проводиться їх зовнішній огляд, зчищається з них пил, бруд, іржа, після чого їх просушують; перевіряють комплектність протигазів, поповнюють витрачені матеріали, усувають несправності, проводять заміну і подфарбовують окремі деталі.

Щоденне технічне обслуговування засобів індивідуального захисту робиться після занять, а також в години відведені для догляду за озброєнням і військовою технікою. Окремі несправності засобів індивідуального захисту усуваються безпосередньо у підрозділах з використанням ремонтного ящику засобів захисту під керівництвом хімічного інструктора або хімічного майстра.

Зіпсовані засоби захисту, котрі не можна відремонтувати у підрозділі, здають у майстерню.

Періодичне технічне обслуговування засобів індивідуального захисту передбачає виконання всього обсягу робіт щоденного технічного обслуговування, а також перевірку опору постійного струму повітря протигазових коробок, усунення несправностей у обсязі поточного ремонту, перевірку герметичності окремих вузлів та деталей, перевірку захисних властивостей виробу.

Технічна перевірка і підгонка протигазів робиться в наметі (приміщенні) з ОР подразнюючої дії при отриманні протигазів. Періодичне технічне обслуговування засобів індивідуального захисту робиться два рази на рік.

Обов`язки командира відділення по збереженню озброєння військ РХБ захисту в підрозділах

Озброєння військ РХБ захисту, видане особовому складу для використання, зберігають у підрозділах. Командир відділення зобов`язаний знати правила зберігання озброєння військ РХБ захисту.

Розрізнюють два види зберігання: короткочасне (до одного року) і довгострокове (більше одного року).

У опалювальних приміщеннях повинні знаходитись: засоби радіаційної розвідки та дозиметричного контролю, газосигналізатори усіх типів; реактиви та лабораторні прилади; замерзаючі дегазуючі і дезінфікуючі засоби.


Обов`язки командира відділення по утриманню і технічному обслуговуванню озброєння військ РХБ захисту

Методика та періодичність проведення контрольних поглядів. Контрольні огляди озброєння військ РХБ захисту робляться з метою перевірки технічного стану, правильності використання, зберігання, обслуговування та бойової готовності озброєння військ РХБ захисту.

Командир відділення зобов`язаний щоденно робити контрольний огляд всього озброєння військ РХБ захисту і засобів захисту відділення.

Під час контрольного огляду фільтруючі і ізолюючи протигази перевіряються: цілість лицевої частини, відсутність проколів та поривів; цілість і правильність зборки переговорного пристрою; цілість окулярного вузла та наявність прихисних кілець; справність частин клапанної коробки та видихних клапанів, справність накидної і ввинтової гайки та наявність гумових прокладочних кілець; цилісність протигазової коробки і справність різьби і вінчика горловини; цілість гідрофобного трикотажного чохла; наявність незапотіваючої плівки або спеціального олівця, мембран та їх придатність; цілість і справність частин сумки для протигазу.

У ізолюючому протигазі додатково перевіряють: цілість обтюратора у лицевій частині а також загубника і носового затиска; цілість з`єднувальної трубки і міцність кріплення ніпелів, а також відсутність зазубрин на скосах бортиків і кільцевому виступі ніпеля; цілість регенеративного патрона, наявність і справність пускового пристосування; справність і цілість дихального мішка, клапана збиткового тиску та пристосування для додаткової подачі кисню; наявність і стан пускового брикету, а також коробок з ампулами і незапотіваючими плівками.

Під час контрольного огляду респиратора Р-2 перевіряють: наявність і стан клапанів вдоху і видоху; міцність кріплення розтягуючої стрічки наголовника до полумаски и носового затиску до зовнішньої оболонки; відсутність пошкоджень фільтруючого матеріалу зовнішнього шару, наголовника і екрана клапана видоху; цілість внутрішньої поліетиленової оболонки; цілість поліетиленового пакувального пакета і кільця.

Під час контрольного огляду захисного одягу перевіряють: цілість тканини і еластичність гумового шару; справність застібаючих пристосувань та міцність пришивки хлястиків, петель, стрічок, шлевок, зав`язок і т.ін.; відсутність іржі на металевих деталях; стан проклеючої стрічки по швах; у чобіт та рукавиць - відсутність розривів, проколів, тріщин, на гумі. До контрольного огляду приладів радіаційної і хімічної розвідки входить: зовнішній огляд приладів; перевірка наявності і стану всього майна, яке входить до комплекту прилада; перевірка працездатності приладу; перевірка наявності і стану експлуатаційної документації, правильності ведення формулярів та листів щоденного обліку праці приладів.

Контрольний огляд робиться не розкриваючи опечатаної електричної схеми прилада.

Оцінка технічного стану, догляду і зберігання зброї РХБ захисту

Під час проведення контрольних оглядів командир відділення зобов`язаний вміти дати оцінку технічному стану, догляду та збереженню озброєння військ РХБ захисту.

Технічний стан окремого зразка озброєння війстк РХБ захисту оцінюється:

“відмінно”, якщо зразок справний, всі технічні характеристики відповідають вимогам експлуатаційної документації;

“добре” - теж, що і для оцінки “відмінно”, але мають несправності, які можуть бути усунені, обслугою з використанням возимого комплекту ЗІП під час контрольного огляду;

“задовільно” - теж, що і для оцінки “відмінно”, але мають насправності, які можуть бути усунені у ремонтній майстерні військової частини не знімаючи і не розбираючи агрегатів і апаратури за час, який дається на щоденне технічне обслуговування даного зразка;

“незадовільно”, якщо зразок зіпсований, не оформлений актом і не переданий до ремонтної майстерні або одним із спеціалістів родов військ і служб зразку виставлена незадовільна оцінка.

При наявності на виробі і в комплекті до нього змірювальних приладів, судин високого тиску, неперевірених і не освідомленних в установлені строки, технічний стан такого виробу оцінюється “незадовільно”.

Індивідуальна оцінка за догляд і збереження озброєння військ РХБ захисту визначається по кількості недоліків, які були знайдені при перевірці даного виробу і ставиться: “відмінно”, якщо недоліків не виявлено; “добре”, якщо виявлено не більше двох недоліків; “задовільно”, якщо мають не більше трьох недоліків; “незадовільно”, якщо виявлено більше чотирьох недоліків.

Надягання протигазу

Вихідне положення: склад взводу (відділення), котрий навчається, знаходиться на позиції, у бойовій або спеціальній техниці, відпочивають на привалі. Протигази та респіратори в “походному” положенні.

Порядок надягання протигазу.

Протигази надягаються за командою “Гази”, котра подається раптово. За цею командою необхідно:

– стримати дихання, заплющити очі, взяти зброю на ремінь (покласти на землю або поставити у опори);

– зняти головний убір, а при зпущеному підборідочному ремні відхинути головний убір назад;

– лівою рукою взяти за дно протигазової сумки, а правою рукою вийняти маску так, щоб великі пальці рук були зовні, а решта в середині;

– підняти лікошь на рівень плеча, прикласти нижню частину шлома-маски під підборідок і різким рухом вгору та назад натягнути шолом-маску на голову так, щоб не було зморшок, а окуляри щоб були на рівні очей;

– ліквідувати перікос та зморшки, якщо вони утворилися при надяганні шолома-маски, зробити ривний видих, розплющити очі та відновити дихання;

– надягнути головний убір, якщо це не було зроблено заздалегідь.

Порядок надягання респіратору

Респіратори надягаються за командою “Респіратори надягнути”, яка подається раптово. Для надягання респіратору Р-2 необхідно:

– зняти головний убір або при зпущенному підборяточному ремні відкинути головний убір назад;

– вийняти респіратор з протигазової сумки, надягнути напівмаску на обличчя так, щоб підбородок та ніс розмістилися в середині її, одна нерозтягнутій торочці оголів`я розмістилася на тіменній частині голови, а друга - на потилиці;

– притиснути кінці носового зажиму к носу та зробити 2-3 глибоких видиха;

– надягнути головний убір та застебнути клапан протигазової сумки;

– стежити за клапаном приляганням респіратору до обличчя у процесі користування.

У випадку збирання вологи в середині респіратору відтягнути респіратор від підбородку донизу та злити її.

Надягання загальновійськового захисного комплекту та протигазу