Смекни!
smekni.com

Захист від зброї масового ураження, наслідків зруйнувань радіаційно, хімічно небезпечних об`єктів (стр. 2 из 14)

– четверта - омертвіння і обуглювання не тільки шкіри, але і підшкірної клітчатки, м`язів, кісток, при більше 15 кал/см2.

Крім того, світове випромінювання може викликати опіки повік, роговиці і очного дна, вночі - тимчасове засліплення. Таке засліпленя може мати масовий характер, а особливо небезпечне для пілотів, водіїв машин, операторів, навідників і т.п.

Захист від світового випромінювання досягається:

– використанням місцевих предметів і споруд, що створюють тінь та екранують світове випромінювання;

– застосуванням маскуючих димів;

– застосуванням матеріалів для одягу і обмундирування світлих відтінків, а також їх просоченням вогнетривкими речовинами;

– використанням вогнетривких матеріалів та покриттів для споруд, застосуванням різних обмазок та насичів;

– проведенням протипожежних заходів.

Проникаюча радіація

Проникаюча радіація являє собою потік гамма променів та нейтронів, які випускаються із зони вибуху.

Сутність ураження людей проникаючою радіацією полягає в тому, що проходячи крізь організм, вони викликають іонізацію молекул та атомів складних хімічних сполук його кліток, порушуючи тим самим їх нормальну життєдіяльність.

Проникаюча радіація проявляє уражаючу дію на різні матеріали та обладнання. Найбільше підлягає дії проникаючої радіації електронне обладнання, оптичні прилади, фотоматеріали. В матеріалах та елементах електронної техніки при дії проникаючої радіації виникають тимчасові (оборотні) і залишкові (необоротні) зміни електричних параметрів. Гама-кванти викликають, як правило, тимчасові зміни, а нейтрони - залишкові.

Будь-які переміни в речовині пов`язані з поглинанням певної енергії випромінювання або дози радіації. Розрізняють експозиційні поглинуту та еквівалентну (біологічну) дози.

Одиницею вимірювання експозиційної дози є Кулон/кг або позасистемна - рентген.

Одиницею вимірювання поглинутої дози є грей, або позасистемна - рад.

Одиницею вимірювання біологічної дози є Зіверт або позасистемна - бер.

Вплив проникаючої радіації на особовий склад може привести до захворювання променевою хворобою.

За вагою захворювання розрізняють 4 ступені променевої хвороби:

1. Легка ступінь - виникає при дозах 100-250 р.

2. Середня ступінь - при дозах до 400 р.

3. Важка ступінь - при дозах до 600 р.

4. Крайньо важка ступінь - при дозах понад 600 р.

Захистом від проникаючої радіації служать перепони та укриття із різних матеріалів, послаблюючих потік гама-квантів і нейтронів. Ступінь послаблення залежить від властивостей матеріалів та товщі захисного шару. Ефективність захисту від іонізуючого випромінювання характеризується коефіцієнтом послаблення радіації Кпосл, що показує в скільки разів дана перепона послаблює радіацію:

, де:

h - товща захисного шару,

d

- товща шару половинного послаблення, тобто товща шару даного матеріалу, послаблює радіацію в 2 рази.

Радіоактивне зараження місцевості

Радіоактивне зараження місцевості, атмосфери та різних об`єктів при ядерних вибухах викликається:

1. Продуктами ділення ядерного ядра.

2. Наведеною активністю.

3. Непрореагованою частиною заряду.

Зараження проходить складною сумішшю радіоактивних ізотопів, що виділяють альфа, бета і гама-випромінювання.

Уражаюча дія радіоактивних випромінювань полягає в їх іонізуючій властивості. Ступінь радіоактивного зараження місцевості і об`єктів характеризується потужністю експозиційної дози, вимірюваної в Р/год. Зараженість місцевості може також характеризуватися дозою радіації за час до повного розпаду радіоактивних речовин.

Розміри та конфігурація зон радіоактивного зараження при ядерних вибухах залежить від виду вибуху, потужності та швидкості середнього вітру. Найбільш сильно зараження буде при наземному та підземному вибухах.

Захист особового складу при діях на місцевості зараженою радіоактивними речовинами досягається:

– виводом військ та об`єктів із районів небезпечного та надзвичайно небезпечного зараження і діями в обхід цих районів;

– використанням засобів індивідуального захисту та захисних властивостей бойової техніки, інженерних споруд і т.ін.;

– використанням протирадіаційних препаратів;

– правильною організацією відпочинку та вживання їжі;

– проведенням часткової та повної спеціальної обробки військ.

Електромагнітний імпульс

Електромагнітний імпульс (ЕМІ) при ядерних вибухах виникає в навколишньому просторі і являє собою короткочасне електромагнітне випромінювання, яке викликає електричні струмені та напругу в проводах та кабелях повітряних та наземних ліній зв`язку, сигналізації, електропередачі, антенах радіостанцій і т.ін.

Вплив ЕМІ може привести до згорання чутливих електронних та електричних елементів, до серйозних порушень в роботі електрорадіотехнічних систем, обчислювальної техніки і т.ін.

Захист від ЕМІ:

– застосування засобів захисту (іскрових розрядників, автоматичних вимикаючих пристроїв, плавких вставок);

– екранування кабелів з допомогою мідних, алюмінієвих чи свинцевих оболонок;

– використання в системах зв`язку, управління та сигналізації симетричних двох провідних ліній, маючих однаково електричну ємність відносно землі;

– вірна експлуатація ліній, старанний контроль за справністю засобів захисту та організацією обслуговування.

Хімічна зброя

Хімічна зброя являє собою бойові токсичні хімічні речовини (БТХР) і технічні засоби їх застосування. Основу хімічної зброї складають БТХР, включаючі в себе отруйні речовини (ОР), білкові токсини та гербіциди військового призначення. За характером дії на організм ОР і токсини підрозділяють на слідуючи гурти:

ОР нервово-паралітичної дії;

ОР загальноотруйної дії;

ОР шкірно-наривної дії;

ОР задушливої дії;

психохімічні ОР;

ОР подразнюючої дії.

ОР нервово-паралітичної дії

До ОР нервово-паралітичної дії відносяться V-гази, зарін, зоман. Речовини цього типу здатні викликати ураження при дії через органи дихання та шкіряні покрови. Основною причиною ураження є розлад центральної нервової системи. Отруйні речовини цієї групи є високотоксичними, швидкодіючими. При ураженні ОР нервово-паралітичної дії спостерігається дуже сильний міоз і загрудинний ефект, викликаючий задуху, сильне слюновиділення, почуття страху, рвота, понос. Невдовзі виникають різкі судоми м`язів, які при високих концентрація можуть швидко закінчитись смертю.

Ураженому необхідно негайно одягнути протигаз, вести антидот (атропін) з допомогою шприц-тюбика. Якщо на протязі десяти хвилин судоми не зняті, атропін потрібно ввести повторно.

При попаданні крапельно-рідинних ОР нервово-паралітичної дії на відкриті частини тіла слідує негайно опрацювати заражені місця за допомогою “ИПП”.

Для захисту від цих ОР використовують протигази та засоби захисту шкіри, захисні властивості техніки та захисні споруди. Пари V-газів і заріна сорбіруються обмундируванням, тому його необхідно дегазувати опудрюванням із ДПС.

ОР шкірно-наривної дії

До ОР шкірно-наривної дії відносяться іпріт - загальноотруйна ОР з яскраво вираженою шкірно-наривною дією. Ураження живої сили іпріту досягається при дії через органи дихання та через шкіру. Іпріт може бути застосований для знищення та подавлення живої сили шляхом зараження повітря та місцевості. Характерним для іпріту є наявність кумулятивних властивостей та прихованого періоду дії.

Коли іпріт потрапляє на шкіру, то почервоніння проявляється тільки через 4-8 годин, через 16-20 годин з'являються пухирі, які лопаються та утворюють виразки, що заживають на протязі 20-30 діб. При вдиханні парів чи туманів іпріту через 4-6 годин з`являється сухість та печія в носі, горлі, охриплість голосу, в тяжких випадках розвивається запалення легень.

Ознаки ураження очей: відчуття піску, свербіж, сльозотечіння, загальне отруєння проявляється в підвищенні температури, нездужанні, різкому схудненні, пригніченому стані. Перша допомога при потраплянні іпріту на шкіру - обробити розчином із ІПП. Очі старанно промити 2% розчином питної соди.

Захист - протигаз, засоби захисту шкіри, імпрегнована білизна та обмундирування.

Психохімічні ОР

До психохімічних ОР відноситься речовина Бі-Зет (ВZ). Діє на нервову систему, викликає в`ялість, головну біль, галюцинації, погіршення зору, сонливість та психічні розлади. Тимчасово виводить із ладу. Застосовується для зараження атмосфери у вигляді диму з допомогою авіаційних бомб і касет, шашок та розпилювачей. Захистом є протигаз, захисні споруди із спеціальним обладнанням повітропостачання.

ОР подразнюючої дії

До отруйних речовин подразнюючої дії відносяться: адамсит (викликаюча рвоту речовина), хлорацетофенон і СІ-ЕС (CS) - (сльозоточиві ОР). Ця група ОР потрібна для виснаження живої сили або для поліції та навчальних цілей. Застосовуються в вигляді диму за допомогою ручних гранат та термічних генераторів аерозолів.

Захист - протигаз.

Біологічна зброя

Біологічною зброєю (БЗ) називається така зброя, дія якої основана на застосуванні хвороботворних властивостей мікробів - збудників хвороб людей, тварин та сільськогосподарських рослин.

БЗ включає бактеріальні засоби (БакЗ) і різні боєприпаси (прилади), в яких БакЗ застосовується для нанесення ураження. До БакЗ відносять хвороботворні мікроби та токсини.

Хвороботворні мікроби - мікроскопічні живі організми, які при потрапленні до організму людини або тварини можуть викликати такі інфекційні захворювання, як чума, холера, сибірська виразка, сипний тиф і т.ін.

В залежності від розміру мікробів, їх біологічних властивостей мікроби ділять на бактерії, віруси, риккетсії та грибки.