Смекни!
smekni.com

Захист від зброї масового ураження, наслідків зруйнувань радіаційно, хімічно небезпечних об`єктів (стр. 4 из 14)

Вимірювач потужності дози ИМД-1Р

Призначений для ведення радіаційної розвідки місцевості та визначення ступеню забруднення особового складу, харчів, води, ВВТ радіоактивними речовинами по гама-випромінюванню і виявлення бета-випромінювання.

Тактико-технічні характеристика: прилад має два піддіапазона вимірювання: від 0,01 до 999 мР/год і від 0,01 до 999 Р/год. На першому піддіапазоні (мР/год) забезпечується спрацювання звукової сигналізації при досягненні потужності експозиційної дози 0,1 і 300 мР/год, на другому піддіапазоні (Р/год) - 0,1 і 300 Р/год.

Склад комплекту: в комплект ИМД-1Р входять вимірювальний пульт, блок детектування, блок живлення, головні телефони, тубус, джгути, подовжувальна штанга, два ремені з регулюємою довжиною, комплект ЗМП, технічний опис, формуляр та укладальний ящик.

Блок детектування має: поворотний екран з вікном, який може фіксуватися на корпусі блоку детектування в положеннях “+” та “-”, що дозволяє проводити вимірювання як сумарного бета плюс гама-випромінювання, так і тільки гама-випромінювання.

Блок живлення забезпечує роботу вимірювача від бортової мережі постійного току або акумуляторів напруги від 10 до 30 В.

Підготовка до роботи і перевірка працездатності:

– підключити живлення вимірювача;

– на вимірювальному пульті установити перемикач в положення “Проверка”;

– проконтролювати на цифровому табло висвічування числа “102” і включення переривистого звукового сигналу;

– у випадку висвічування світовим індикатором “Сменить батареи”, при живленні вимірювача від комплекту елементів, необхідно провести заміну;

– натиснути і відпустити кнопку відліку;

– проконтролювати на цифровому табло висвічування цифри “0” і відключення звукового сигналу не пізніше 120 с з блоком ИМД-1-1 або 225 с (без блока ИМД-1-1) на табло повинні бути показані відмінні від нуля значення.

Вимірювач потужності дози - сигналізатор ИМД-1С

Призначений для вимірювання в польових умовах, розсіяному денному світлі і в темноті потужності експозиційної дози гама-випромінювання в діапазоні енергій від 0,08 до 3 МеВ і виявлення бета-випромінювання.

ТТХ. Прилад має два піддіапазону вимірювань від 0,01 мР/год до 999 мР/год і від 0,01 Р/год до 999 Р/год.

Склад приладу: блок детектування ИМД-1-1, блок живлення ИМД-1-2, ИМД-1-6, телефон головний, шнур, штанга, пульт вимірювальний ИМД-1-3, пристрій перехідний УУМ-08С, джгути різні - 4 шт., ремінь, ящик, технічний опис, формуляр.

Блок живлення ИМД-1-6 призначений для забезпечення роботи вимірювача ИМД-1С від мережі перемінного струму з напругою 220 ±22 В і частотою 50 чи 400 Гц. Порядок перевірки та порядок роботи з приладом ИМД-1С такий самий, як з приладом ИМД-1Р.


Індикатор-сигналізатор ДП-64

Призначений для постійного радіаційного спостереження і сповіщення про радіоактивне зараження місцевості. Він працює в слідкуючому режимі і подає звуковий та світовий сигнали при досягненні рівня радіації 0,2 Р/год.

Склад приладу: пульт сигналізації, блок детектування, з`єднувальний кабель, кабель живлення, укладувальний ящик, запасні частини та приладдя, експлуатаційно-технічна документація.

Вимірювач дози ИД-1

Комплект ИД-1 призначений для вимірювання поглинутої дози гама-нейтронного випромінювання в діапазонах від 20 до 500 рад при потужності дози від 10 до 360000 рад/год і енергії гама-квантів від 0,8 до 2,2 МеВ.

Склад комплекту: 10 прямопоказуючих дозиметрів типу ИД-1 та зарядний пристрій ЗД-6, поміщені в футляр.

Саморозряд дозиметрів не перевищує 20 рад (1 поділка шкали) за 24 г і 40 рад за 150 г. Детектором іонізуючого випромінювання (ІВ) є іонізаційна камера. Під дією ІВ на заряджений дозиметр в об`ємі іонізуючої камери виникає іонізаційний струм, що зменшує потенціал камери та конденсатора.

Принцип роботи зарядного пристрою ЗД-6 засновано на використанні п`єзоелектричного ефекту і не вимагає застосування хімічних джерел струму.

Підготовка до роботи та проведення вимірювань:

– відвентити захисний наконечник дозиметра;

– повернути ручку ЗД-6 в напрямку стрілки “сброс” до упора;

– вставити дозиметр в зарядне гніздо ЗД-6;

– направити ЗД-6 дзеркалом на зовнішнє джерело світла і поворотом дзеркала досягти максимальної освітленості шкали дозиметра;

– натиснути на дозиметр і, спостерігаючи в окуляр, поворотом ручки зарядного пристрою у напрямку стрілки “заряд” установити зображення нитки напроти нульової поділки шкали;

– вийняти дозиметр із гнізда і перевірити розташування нитки на світлі;

– нагвинтити захисний наконечник.

Дозиметр носять в кармані одягу.

Вимірювач дози ИД-11

Призначений для індивідуального контролю опромінення осіб, що попали під дію ІВ, з метою первинної діагностики важкості радіаційного ураження.

Комплект ИД-11 складає: 1000 індивідуальних дозиметрів (детекторів), вимірювальний пристрій, градуювальний детектор, перегрузочний детектор, запасне та допоміжне майно.

ИД-11 забезпечує вимірювання поглинутої дози гама-випромінювання та змішаного гама-нейтронного випромінювання в діапазоні від 10 до 1500 рад.

Детектор акумулює (накопичує) дозу, отриману при дробному опроміненні, і зберігає накопичену дозу на протязі довгого часу (не менше 12 місяців).

Порядок роботи:

– перевірити працездатність регістратора;

– відкрити детектор і вийняти із корпуса;

– вставити детектор в вимірювальне гніздо, дослати його разом з рухомим стаканом до упору і відпустити;

– записати третій або четвертий показ, для визначення дози, необхідно відняти із виміряної дози значення дози попереднього вимірювання;

– вийняти детектор і вставити в корпус.

Прилади хімічної розвідки

Прилад ВПХР (військовий прилад хімічної розвідки)

Призначений для виявлення в повітрі, на місцевості, на бойовій техніці ОР типу зарін, зоман, парів V-газів, іприту, фосгену, дифосгену, синильної кислоти, хлорциану, бі-зет, Сі-ес в повітрі.

Склад приладу: корпус з кришкою, в якому розташовані: ручний насос, паперові касети з індикаторними трубками, протидимові фільтри, насадка до насосу, захисні ковпачки, електроліхтар, корпус грілки, патрони до неї. Крім того до комплекту входить лопатка, інструкція-пам`ятка по роботі з приладом, інструкція-пам`ятка по визначенню заріну, зоману, V-газів, інструкція по експлуатації приладу.

Загальні прийоми роботи з приладом ВПХР:

а) при підготовці приладу до застосування необхідно:

– перевірити комплектацію;

– касети з індикаторними трубками (ІТ) розташувати у слідуючому порядку: зверху трубки з червоним кільцем і крапкою, потім трубки з трьома зеленими кільцями, трубки з коричневим кільцем, знизу трубки з жовтим кільцем;

– зняти з протидимових фільтрів поліетиленовий чохол;

б) темп роботи з насосом 50-60 повних качань в 1 хв;

в) вскриття ІТ:

– взяти насос в ліву руку головкою угору, а ІТ в праву руку;

– зробити надріз кінця ІТ, вставити в одне із заглиблень і обламати його, так само вскрити трубку з іншого кінця;

г) розбивати ампули індикаторних трубок потрібно слідуючим чином:

– вставити вскриту ІТ у отвір рукоятки штока насоса з тією ж маркировкою, як і на ІТ, при цьому насос тримають головкою до верху, а штир повинний ввійти в ІТ;

– легко повертаючи ІТ натиснути нею на штир ампуловскривача до тих пір, доки повністю не буде розбита ампула;

– вийняти ІТ і взявшись за її маркирований кінець, різко струсити, щоб реактив потрапив на наповнювач.

Наявність ОР в повітрі визначається по зовнішнім прикметам та за показами ІТ.

При підозрі на наявність в повітрі ОР необхідно одягнути протигаз і дослідити повітря з допомогою ІТ, що знаходяться в приладі.

Порядок роботи з ІТ вказано в інструкціях до приладу та на касетах з ІТ.

Газовидільник напівавтоматичний ПГО-11

Призначений для періодичного контролю зараження повітря, місцевості, бойової техніки, обмундирування та спорядження отруйними речовинами з допомогою ІТ. ПГО-11 дає можливість виділяти отруйну речовину повітря, в пробах ґрунту, в пробах взятих з поверхні озброєння, військової техніки, спорядження та зразків обмундирування, чи безпосередньо над різними поверхнями. Прилад може застосовуватися для проведення хімічної розвідки, як з борту розвідувальних хімічних машин та автомобільних хімічних лабораторіях, так і автономно.

ТТХ: (індикаційні показники приладу визначаються індикаційними показниками індикаторних трубок, що входять в комплект приладу)

– час визначення ОР, (с) в повітрі - 15-300; в пробах - 135-420;

– кількість одночасно працюючих індикаторних трубок (шт.) - 2;

– час підготовки до роботи враховує час виходу на робочий режим, (хв.) – не більше 10;

– час механізованої обробки індикаторних трубок, (с) - не більше 30;

– витрата повітря через індикаторну трубку (л/хв.) - 2 ± 0,3.

Склад виробу: блок виносний; зарядно-живильний пристрій; комплект запасних частин; комплект забезпечення; повітропровод, комплект монтажних кабелів.

Принцип роботи заключається в просочуванні через індикаторну трубку певного об`єму аналізуємого повітря. При наявності ОР в аналізуємому повітрі проходить зміна окрасу наповнювача. По інтенсивності окрасу роблять висновок про концентрацію ОР.