Смекни!
smekni.com

Захист від зброї масового ураження, наслідків зруйнувань радіаційно, хімічно небезпечних об`єктів (стр. 5 из 14)

Підготовка до роботи:

– вийняти виносний блок та комплект забезпечення із упаковочного ящика;

– відкрити кришку виносного блока і перевірити його;

– відкинути газовидільник до упора, переставити його з нижніх штирів на верхні;

– закріпити протидимний фільтр у насадці і навернути насадку на горловину нагрівника проб;

– встановити перемикач “Время” на газовидільнику у положення “Выкл”, а перемикач “Насос” у верхнє положення, “Нагр.” - у верхнє, а защіпку на затворі газовидільника - у положення “Закр.”;

– підключити прилад до джерела живлення.

Порядок роботи: робота виконується одним оператором. Роботу з газовидільником можно проводити, коли він знаходиться поза виносним блоком, у складі виносного блоку та на борту машини.

Порядок роботи з один і той же для всіх варіантів його використання і викладений коротко у пам`ятці на відкидній кришці виносного блоку.


Прилад ГО-27 ПРХР (прилад радіаційної та хімічної розвідки)

Призначений для:

– використання на бронєоб`єктаз з метою безперервного контролю, виявлення, сигналізацію та управління виконавчими механізмами засобів захисту;

– при потужному гама-випромінюванні;

– при гама-випромінювані радіоактивно-зараженої місцевості із вимірюванням потужності експозиційної дози гама-випромінювання;

– при з`явлення в повітрі парів ОР.

Техничні данні

Виріб забезпечує автоматичну сигналізацію (світову та звукову):

а) при наявності потужного потоку гама-випромінювання ядерного вибуху, що створює у місці розташування об`єкта потужність експозиційної дози установленого порогу та вище. Час спрацювання - 0,1 с;

б) при дії гама-випромінюванні радіоактивно-забрудненої місцевості, що створює в місті розташування об`єкту потужність експозиційної дози 0,05 Р/год та вище. Час спрацювання не перевищує 10 с;

в) при з`явленні у повітрі поза об`єктом парів ОР (типу зарін) у концентраціях установленого порогу та вище. Час спрацювання сигналізації при визначенні концентрації не перевищує 40 с.

Виріб у місці розміщення забезпечує вимірювання потужності експозиційної дози гама-випромінювання у границях 0,2-150 Р/год. Діапазон розбито на два піддіапазону: 1 піддіапазон - 0,2-5 Р/год; 2 піддіапазон - 5-150 Р/год.

У виробі передбачена можливість електричних перевірок функціювання як газосигналізатора окремо так і у складі з відповідними виконавчими механізмами засобів захисту екіпажу.

Склад виробу: вимірювальний пульт, датчик, блок живлення, циклон, кабелі 1, 2, 3.

Принцип роботи радіаційної частини вироби грунтується на вимірюванні іонізаційного току, що виникає при дії гама-випромінювання на детектори. У рентген-метрі і схемі “Р” в якості детектора використовуються газорозрядні лічильники. У схемі “А” - іонізаційна камера.

Циклон і трубки призначені для забезпечення забору повітря із навколишньої атмосфери, очистки його від пилу, підогріву, подачі у вироб для аналізу та викиду у навколишньо атмосферу після проходження його у виробі.

Підготовка до роботи та перевірка працездатності:

а) ручку перемикача “Род работ” поставити в положення “Уст. нуля” і ввинтити її у гніздо, замінити кадр ПДФ, включити датчик, відрегулювати витрату повітря, перевірити працездатність схем підогріву трубки і циклону;

б) послідовно натиснути кнопку “Контроль ОРА”, установлюючи ручку перемикача “Род работ” у положення “Р” та “А”, сигнальні лампи загораються повним накалом; установити ручкою “Уст.нуля” стрілку мікроамперметра на поділку окрашеного сектора шкали;

в) установити в положення “О” ручку перемикача “Род работ”, натиснути кнопку “Контроль ОРА”. Закрутити заглушку кнопки “Контроль ОРА”;

г) установити ручку трьохходового крана у положення “РОБОТА” (вертикально), загвинтити заглушку патрона з селікагелєм; відрегулювати витрату повітря;

д) ручку перемикача “Рот работ” поставити у положення “О”, ручку перемикача “Команди” - у положення “ОРА”. При роботі приладу постійно контролювати витрату повітря та положення стрілки мікроамперметра.


Газосигналізатор ГСА-1

Є загальновійськвим приладом для визначення у повітрі парів фосфорорганічних отруйних речовин (ФОР) типу зарін, зоман, V-гази та видачі при цьому світового та звукового сигналів оповіщення.

Виготовляться в переносному та бортовому варіантах, обслуговується одним оператором.

Тактико-технічні характеристики: поріг виявлення, (мг/л) - на першому діапазоні - 5·10-5; на другому діапазоні 1·10-4. Час підготовки до роботи, (хв.) - не більше 5; час безперервної роботи, (годин) - не більше:

– у переносному варіанті живлення від елементів А-243 - 2;

– в бортовому варіанті - 24.

Склад приладу: сигналізатор, джерело живлення (ДЖ): перетворювач напруження бортової мережі ПНБС, пристрій кріпильний, комплект ЗІП, кабель № 1, кабель № 2, кабель № 3. Робота приладу грунтується на іонізаційному принципі, що полягає в тому, що при з`явленні у повітрі парів ФОР проходить зміна повного струму в іонізаційному перетворювачі, пов`язана з впливом молекул ФОР на рухомість іонів, які утворюються під дією альфа-частинок джерел іонізації.

При пороговій концентрації парів зміна іонного струму досягає величини, при якій спрацьовує пороговий пристрій, вмикаючи сигнал “Опасно” (лампа жовтого кольору). Звуковий сигнал оповіщення.

Порядок роботи:

1) прилад підготовлений до роботи працює в автоматичному режимі. Загорання лампи “Опасно” та видача звукового сигналу оповіщення означає з`явлення у повітрі парів ФОР;

2) в залежності від поставленої задачі та умов роботи тумблер “ПОРОГ” установити в положення “1” або “2”. При роботі в умовах сильної забрудненості повітря вихлопними газами дизельних двигунів або димами тумблер “ПОРОГ” установити в положення “2”. Робота на відстані меньше 20 м від джерела вихлопних газів дизельних двигунів недопустима із-за можливого неточного спрацювання та видачи сигналів оповіщення;

3) в процесі роботи приладу не рідше одного разу в дві години перевірити працездатність по електричним ланцюгам і не рідше одного разу на добу по індикаційному ефекту з допомогою імітаційного пристрою;

4) під час роботи приладу не допускається попадання сторонніх предметів під колпак електродів.

Технічні засоби спеціальної обробки Автомобільний комплект для спеціальної обробки ДК-4 (ДК-4К, ДК-4Б, ДК-4У, ДК-4Д)

Призначений для повної дегазації, дезактивації, дезінфекції автомашин, автопоїздів, спеціальних колісних шасі та бронетранспортерів (з кабрюраторними двигунами).

У склад комплекту входять: гозожидкісний прилад (ежектор, брандспойт з подовженням та щіткою, рідинний та газорідинний рукава, газозабірний пристрій, порошок СФ-2У, комплект ЗІП, металевий ящик (або сумка) для укладки та транспортування комплекту.

Час разгортання комплекту - 3-4 хв., маса - 38 кг. Комплект може бути використаний для часткової дегазації озброєння та військової техніки.

ДК-4К застосовується для карбюраторних двигунів.

ДК-4Б - для бронетанкової техніки.

ДК-4У - для УРАЛ-375.

ДК-4Д - для дизельної техніки.


Індивідуальний комплект для спеціальної обробки ИДК-1

Призначений для повної дегазації, дезактивації і дезінфекції автотракторної техніки.

До складу комплекту входять: брандспойт з розпилювачем та щіткою, ежекторна насадка, спеціальна кришка з рукавом та фільтром, повітряний та рідинний гумові рукава, скрибок, комплект ЗІП, хомут, укладочна сумка. Резервуаром для дегазуючих, дезактивуючих розчинів служить 20 літрова каністра, що входить до комплекту машини.

Час розгортання комплекту - 3-5 хв. Маса комплекту - 5 кг. Комплект може бути використаний для часткової дегазації озброєння та військової техніки.

Комплект санітарної обробки (КСО)

Призначений для повної санітарної обробки особового складу в теплий час року та часткової санітарної обробки в холодний час року. Комплект працює ід автомашин.

До складу приладу входять: теплообмінник, патрубок газовідбірного пристрою, руав для підогріву води, намет палатки, душові насадки, каркас палатки, костиль, бідон, хомут жорсткості, перехідник для під`єднання сифону до бочки, перехідник, заглушка з клапаном, сифон, рукав газовий, рукав для холодної води. Дія комплекту грунтується на використанні тепла та кінетичної енергії відпрацьованих газів двигунів автомашин, обладнаних газовідбірним пристроєм. Відпрацьовані гази двигуна через газовідбирник потрапляють в теплообмінник. Частина газів із теплообмінника потрапляє у ємність з водою і створює в ній тиск. Вода із ємності під тиском виштовхується в теплообмінник, нагрівається до температури 38-42°С і подається на душові сітки.

Комплект дегазації зброї та обмундирування ИДПС-69

Складається із 10 пакетів для дегазації стрілкової зброї (ИДП-1) та 10 пакетів для дегазації обмундирування (ДПС-1).

Індивідуальний дегазаційний пакет ИДП-1 - призначений для дегазації стрілкової зброї. Складається із металевого балону та кришки із полімерного матеріалу. Рецептура в балоні герметизована металевою мембраною. На корпус балона надіта металева щітка для розтерання рецептури. В центрі щітки є отвір, у який встановлено пробійник для відкриття мембрани балону та вилива рецептури. Час приведення пакету в дію - 5-10 с.

Для обробки автомата (карабіна, гранатомета) з ремнем використовується один пакет; ручного кулемета з магазином та ремнем - два пакета. Час обробки одним пакетом - 4-5 хв.

ДПС-1 - дегазаційний пакет силікагелевий - призначений для дегазації обмундирування. Він являє собою укупорку із водовідштовхувальної плівки з привареною в середині неї тканинної діафрагмою. В укупорці є нитка для вскриття та пам`ятка по користуванню пакетом. Час вскриття пакету - 10-20 с; час обробки комплекту обмундирування - 10-15 хв.