Смекни!
smekni.com

Захист від зброї масового ураження, наслідків зруйнувань радіаційно, хімічно небезпечних об`єктів (стр. 6 из 14)

Засоби індивідуального захисту органів дихання фільтруючого типу та ізолюючі дихальні апарати

Засоби індивідуального захисту органів дихання фільтруючого типу

Протигаз складається із лицевої частини і фільтруюче-поглинальної системи (ФПС), які з`єднані між собою безпосередньо або з допомогою з`єднувальної трубки.

В комплект протигазу входить сумка та незапотіваючі плівки, а також, в залежності від типу протигазу, можуть входити мембрани переговорного пристрою, трикотажний гідрофобний чохол, накладні утеплювальні манжети, водовідштовхувальний мішок, кришка фляги з клапаном та бирка.

Очистка повітря від аерозолей здійснюється проти-аерозольним фільтром, а від пару - поглинальним шаром вугля - каталізатора.

Протигаз ПМГ: застосована фільтруюче-поглинальна коробка (ФПК) ЕО-18К, що має форму циліндра висотою 9 см та діаметром 10,8 см. Шолом-маска має вирізи в шоломовій частині та шийну тясьму для фіксації шолом-маски на голові. Для забезпечення зручності роботи різних фахівців лицьові частини ШМГ випускають з лівостороннім (90%) та правостороннім (10%) розташуванням вузла з`єднання ФПК.

Протигаз ПМГ-2: застосована ФПК ЕО-62К має форму циліндра висотою 8 см та діаметром 11,2 см, а також шолом-маска ШМ-66 МУ (в лицевій частині зроблені навскрізні вирізи для вухових раковин, що забезпечує нормальне прослуховування), а також шолом-маскою ШМ-62. Вузол з`єднання, у даних шолом-масках та протигаз даного типу, для під`єднання ФПК розташовується у нижній частині шолом-маски.

Респіратор Р-2: призначений для захисту органів дихання від радіоактивного та грунтового пилу. Принцип дії фільтруючого респіратора оснований на тому, що органи дихання ізолюються від навколишнього середовища напів-маскою, а вдихаєме повітря очищується від аерозолей в пакеті фільтруючих матеріалів. Респітатор не збагачує вдихаєме повітря киснем, тому його можна застосовувати у атмосфері , що містить не менше 17% кисню (по об`єму). Респіратор не захищає від токсичних газів та парів.

Захисні властивості респіратора Р-2 зумовлюються величиною сумарного коефіцієнта проникненості РП в підмасочний простір по полосі обтирації, через клапан видоха та фільтруючу напівмаску.

Ізолюючі дихальні апарати (ИДА)

Ізолюючий дихальний апарат складається із лицової частини, регенеративного патрона, дихального мішка та клапана надлишкового тиску. До комплекту ИДА входять: сумка, незапотіваючі плівки, мішок для збереження зібраного апарата та формуляр з паспортом. В залежності від типу апарата до його комплекту можуть входити: жорсткий каркас для дихального мішка; накладні утеплювальні манжети: мембрани переговорного пристрою; пристрій для додаткової подачі кисню, нагрудник, чохол.

Процес роботи ИДА заключається в отриманні необхідного для дихання кисню, а також для поглинання вмістимих в видихаємому повітрі діоксиду вуглецю та парів води.

ИДА призначені для захисту органів дихання, обличчя та очей від любої шкідливої домішки в повітрі і незалежно від її концентрації, при виконанні роботи в умовах недостатності або відсутності кисню, а також при наявності шкідливих домішок, незатримуємих фільтруючими протигазами.

Принцип дії ИДА грунтується на ізоляції органів дихання, очисці видихаємого повітря від діоксиду вуглецю та води і збагаченні його киснем без обміну з навколишнім середовищем.

Існують ізолюючі дихальні апарати: ИП-4, ИП-4м, ИП-5, що відрізняються один від одного типами шолом-маски, а також регенеративними патронами.

При користуванні ИДА:

– витягнути пробку із патрубка лицевої частини і вкласти її в сумку;

– зняти головний убір;

– зробити глибокий вдох і одягнути лицеву частину так, щоб не було складок та перекосів, а окулярний вузол знаходився напроти очей;

– зробити видих і привести в дію пусковий пристрій, для чого витягнути запобіжну чеку і ввернути гвинт до відказу по ходу часової стрілки;

– переконатися у спрацювання пускового брикета;

– одягти головний убір;

– закрити кришку сумки і застебнути на кнопки.

Засоби індивідуального захисту шкіри фільтруючого типу

ЗКЗК - загальновійськовий комплексний захисний костюм

Призначений для захисту шкіряних покровів особового складу ЗС України від:

– ОР (отруйних речовин);

– СВЯВ (світлового випромінювання ядерного вибуху);

– РП (радіоактивного пилу);

– БА (бактеріологічних аерозолей).

Захист шкіряних покровів від ОР костюмом ЗКЗК забезпечується знешкодженням парів ОР промащенням захисної білизни, багатошаровістю та герметичністю конструкції костюму. Захист шкіряних покровів від прямого впливу СВЯВ забезпечується їх покриттям вогнезахисною пропиткою тканини куртки, брюк і головного убору, багатошарового костюму зазорами між шарами матеріалів.

Захист від РП та БА забезпечується будовою тканини, багатошаровістю та герметичністю конструкції захисних костюмів.

ЗКЗК складає: пілотка з козирком, куртка, брюки, підшоломник, захисна сорочка, захисні кальсони. Костюм ЗКЗК в залежності від умов боєвої обстановки може бути у положенні “похідне”, “наготові” та “бойове” (“атом”, або “гази”).

ЗКЗК одягається у слідуючому порядку: одягнути та застебнути натільну білизну (кальсони та сорочку); одягнути захисні кальсони, застебнути застібку та зав`язати тесьму ; одягнути не застібаючи брюки; навернути портки та одягнути чоботи; одягнути захисну сорочку, заправити її в брюки; застебнути захисну сорочку та брюки; одягнути та застебнути брючний ремінь: одягнути куртку; одягнути польові спорядження чи поясний ремінь.

Засоби індивідуального захисту шкіри ізолюючого типу

ЗЗК - загальновійськовий захисний костюм

ЗЗК спільна з фільтруючими ЗІЗШ призначені для захисту шкіряних покровів особового складу від ОР, РП, БА, а також для зниження зараження обмундирування, спорядження, взуття та індивідуальної зброї. ЗЗК є засобом захисту періодичного носіння.

В комплект ЗЗК входить: захисний плащ ОП-1м (плащ, чохол для плаща, утримувачи плаща (2 шт.), шпеньки (19 шт.), закріпки (4 шт.), захисні панчохи (панчохи - 1 пара, шпеньки - 6 шт.), тясьма (2 шт.), а також в ЗЗК використовуються захисні перчатки 2-х видів: літні БЛ-1м та зимові БЗ-1м). Літні - п`ятипалі, зимові - двохпалі.

ЗЗК використовують в положеннях: “похідне”, “наготові” та “бойове”.

Підбирання плащів проводять за ростом військовослужбовця:

І ріст - до 166 см, ІІ ріст - від 166 до 172 см, ІІІ ріст - від 172 до 178 см, ІV рост - 178см та вище.

Підбір панчох проводять за розміром взуття: І ріст - взуття до 40 розміру, ІІ ріст - від 40 до 42 розміру, ІІІ ріст - 43 та більше.

Л-1 - костюм захисний легкий

Призначений для захисту шкіряного покрову особового складу та запобігання потраплення на обмундирування та взуття забруднення ОР, РП, БА. Л-1 є засобом захисту періодичного носіння.

Л-1 складається: куртка з капюшоном та головним хлястиком; сумка; брюки (що включають боти, хлястики, промежний хлястик, бретелей, виконаних монолітно), перчатки.

Костюм Л-1 використовують разом з ЗКЗС.

Костюм Л-1 використовують у трьох положеннях: “похідне”, “наготові” та “бойове”.

Підбір костюмів Л-1 проводять за ростом військовослужбовця: І ріст - до 166 см, ІІ ріст - від 166 до 172 см, ІІІ ріст - 172 см та вище.

КЗС - костюм захисний сітчатий

Призначений для захисту тіла та обмундирування особового складу від світлового випромінювання.

Склад: куртка та брюки, промащені вогнезахисним складом.

Витримує світловий імпульс 11 кал/см2.

Спеціальна обробка

Вона включає свнітарну обробку особового склада, дезактивацію, дегазацію та дезінфекцію озброєння, техніки, обмундирування, взуття, спорядження та засобів індивідуального захисту.

Спеціальна обробка ділеться на:

часткову - що включає часткову санітарну обробку особового складу, часткову дезактивацію, дегазацію та дезінфекцію озброєння та техніки. Організує її командир підрозділу без зупинки виконання бойових задач. Здійснюється особовим складом з використанням табельних та підручних засобів;

повну - що включає повну санітарну обробку особового складу та повну дезактивацію, дегазацію, дезінфекцію ОВТ, обмундирування, взуття, спорядження та засобів індивідуального захисту. Вона проводиться після виконання бойової задачі з розпорядження старших начальників як у районах розташування, так і на пунктах спеціальної обробки, що розгортаються підрозділами хімічних військ.

Санітарна обробка заключається в видаленні з особового складу радіоактивних речовин, знешкодженні та виведенні отруйних речовин та біологічних засобів.

Дезактивація: виведення радіоактивних речовин із зараженої поверхні до допустимих величин зараження, нешкідливих для людини.

Дегазація: знешкодження заражених об`єктів шляхом зруйнування (нейтралізації) або виведення отруйних речовин. Дегазація може здійснюватися хімічним, фізико-хімічним або механічним шляхом.

Дезінфекція: знищення хвороботворних мікробів та зруйнування токсинів на об`єктах, що підлягли зараженню. Здійснюється хімічним, фізичним або біологічним методом.

Дезактивуючі розчини

1. Вода.

2. Розчинники - 0,075 та 0,15% водні розчини на основі порошку СФ-2У.

Дегазуючі розчини

Дегазуючий розчин № 1 - для дегазації ОР: іприт, VХ (2% розчин ДТ-2 в дихлоретані).

Дегазуючий розчин № 2 - для дегазації ОР: зарін, зоман.

2-ащ (2% їдкого натру, 5% моноетаноламіна в 20% аміачної води).

2-бщ (10% їдкого натру та 25% моноетаноламіна у воді).

1-1,5% водна суспензія ДТС-ГК для дегазації ОР: VХ, іпріт, зарін, зоман при температурі +5° та вище.

РД, РДА, РД-2 для дегазації ОР: VХ, іпріт, зарін (хлорбензол, керосін, етилцеллозоль).

Допустимі норми забрудненості РР обробляємих поверхонь

– відкриті участки тіла - 50 мрад/год.;

– обмундирування - 50 мрад/год.;

– протигаз - 50 мрад/год;