Смекни!
smekni.com

Захист від зброї масового ураження, наслідків зруйнувань радіаційно, хімічно небезпечних об`єктів (стр. 7 из 14)

– ЗЗК - 50 мрад/год.;

– військова техніка не броньована - 200 мрад/год.;

– військова техніка броньована - 400 мрад/год.

Мета та заходи захисту від ЗМУ

Мета захисту військ від ЗМУ - максимальне послаблення впливу на них Я, Х, Б зброї ворога, збереження їх боєздатності та забезпечення виконання поставлених їм задач.

Захист військ організується своєчасно та проводиться безперервно з урахунком постійної готовності до бойових дій в умовах застосування ворогом зброї масового ураження.

Мета ЗЗМУ досягається рішенням задач по створенню умов, забезпечуючих зниження втрат о/с, озброєння, техніки та матеріальних засобів. Ці умови створюються за рахунок своєчасного та якісного здійснення слідуючих основних заходів:

– роззосереджуванням (зміною районів розташування) військ та матеріальних засобів;

– інженерним обладнанням районів розміщення військ;

– використанням захисних і маскуючих якостей місцевості;

– попередженням військ при безпосередній загрозі і початку застосування ЗМУ, та оповіщенням про радіоактивне, хімічне та біологічне зараження;

– виявленням наслідків застосування ворогом ЗМУ;

– забезпеченням безпеки і захисту військ при діях в районах зруйнування, затопленнь, пожеж та районах зараження;

– санітарно-гігієнічними, спеціальними, профілактичними та протиепідемічними заходами;

– ліквідацією наслідків застосування ворогом ЗМУ.

Роззосередження військ

Роззосередження військ та періодична зміна районів їх розміщення здійснюється з цілью максимально зменшити втрати військ, а також обважчити противнику знаходження та вибір об`єктів для поразки ядерною, хімічною та біологічною зброєю.

Порядок та ступінь роззосередження установлюються командиром в залежності від задачі, яку необхідно виконати, захисних та маскуючих властивостей місцевості, можливостей та її інженерному обладнанню, з урахуванням захисних властивостей озброєння та військової техніки.

При роззосередженні необхідно дотримуватись слідуючих вимог:

роззосередження не повинно погано впливати на можливості підрозділів виконувати поставлену задачу, поважчувати управління підрозділами, взаємодію та формування бойового порядку.

Критерій та межа роззосередження військ установлюються в залежності від комбінованної дії на особовий склад уражаючих факторів ядерної зброї. Найважливішими критеріями тут являються:

тип ядерних боєприпасів, застосування яких з боку ворога найбільш ймовірно (в наступі, обороні об`єктів, розміщених поблизу лінії бойових дій ЯЗ - потужністю 1-2 тис.т, по другим ешелонам частин і об`єктам військового тилу ядерні боєприпаси потужністю 10-50 тис.т, по найбільш глибоким об`єктам боєприпасами й великою потужністю).

Формула для визначення небезпечної відстані від ЯВ до об`єкту:

, де

- ймовірна небезпечна відстань, км;

- небезпечна відстань від вибуху боєприпасу заданої потужності, який противник може застосувати по об`єкту;

E- ймовірність відхилення ядерного засобу противника від можливоі точки прицілювання.

Зменшення площі комплексного ураження особового складу на різній місцевості

Тип місцевості Коефіцієнт зменшення Ку
місцевість без лісу лісова місцевість
Рівнина 1 0,8-0,7
Холмиста 0,9 0,7
Гірська 0,8-0,2 0,6-0,3

Лісні масиви, зворотні схили висот, яри, кар`єри захищають від хімічної зброї, але разом з тим у них створюються зони застою парів ядовитих речовин. Стійкість ядовитих речовин у лісі більша ніж на відкритій місцевості в 10 разів. Ліси, кущі, балки, зворотні схили висот мають добрі маскувальні властивості.

Захисні властивості фортифікаційних споруд

Споруди Коефіцієнт послаблення
УВ СИ ЛР
Одиночний окоп для стрільби стоя 1,5 2 2,5 10
Щіль для відділення 1,5 2 5 20
Щіль перекрита 2,5 - 30-40 40
Бліндаж 5-6 - 400 400
Сховище танкового типу 7-8 - 2000 1000

Кратність послаблення іонізуючих випромінювань військовой техніки, не маючих протирадіаційних екранів

Вид проникаючої радіації Вид радіаційного
випромінювання
В/т нейтронне гама- сумарне зараженої
випромінювання випромінювання випромінювання місцевості
Танк 3,3 10 4 10
БТР 1,5 15 1,5 4
Автомобіль 1 1 1 1,5-2

Попередження військ про безпосередню загрозу застосування противником ЗМУ

Попередження військ про безпосередню загрозу застосування противником ЗМУ здійснюють штаби на основі розвідувальних даних про підвезення противником ядерних, хімічних боєприпасів на аеродроми, в позиційні райони ракетних військ, про викладку їх на вогневих позиціях, про зосередження авіаціі, пускових установок ракет артилерії в певних районах, про удосконалення заходів захисту своїх військ, про діяльність його штабів по організації застосування ЗМУ, про виявлення масового взльоту авіації і пуску ракет противника і інших даних.

Для попередження встановлюються певні сигнали, віддаються окремі розпорядження. Після отримання сигналу про загрозу ядерного нападу командири зобов`язані прийняти заходи до строгого дотримання установлених районів розташування підрозділів, максимальному використанню захисних властивостей місцевості, озброєння і військової техніки.

Повідомлення про РХБ зараження

Повідомлення про РХБ зараження організується для негайного прийняття заходів захисту і здійснюється, коли характер небезпеки відомий і порядок дій військ по сигналам завчасно визначений. Сигнал передається тільки тим військам, які можуть опинитися в зоні впливу хмари забрудненого повітря на всю глибину його поширення. Повідомлення здійснюється централізовано і автономно.

Сигнали повідомлення:

- радіаційна небезпека;

- хімічна тривога.

Забезпечення безпеки та захисту о/с при дії у районах зруйнувань, пожеж, зараження

Забезпечення безпеки та захисту о/с при дії у районах зруйнувань, пожеж і в зонах зараження досягається вибором найбільш цілісообрвзних дій о/с у районах зруйнувань, пожеж, потопів в зонах зараження, вмілим використанням засобів УЗ і об`єктів колективного захисту, захисних властивостей техніки і споруд, протирадіаційних препаратів, антибіотиків, проведення спеціальної обробки.

На зараженої місцевості

знаходять:

- коефіцієнт радіаційного захисту;

- кількість змін;

- коефіцієнт послаблення радіації в місцях роботи та відпочинку;

- час, витрачений на перехід від місць відпоцінку к місцям роботи і обратно, чи час, витрачений на виконання робіт поза схованок в течії одного циклу роботи;

- довготривалість одного циклу роботи.

Забезпечення безпеки і захисту о/с під час дій в зонах руйнувань, завалів, пожеж, затоплень, заражень

Забезпечення безпеки і захисту о/с під час дій в зонах руйнувань, завалів, пожеж, затоплень, заражень досягається виконанням слідуючих міроприємств:

– безперервним веденням РХБ розвідки;

– своєчасним і вмілим використанням засобів індивідуального, колективного захисту;

– захисних властивостей озброєння, військової техніки, місцевості, протирадіаційних препаратів, антидотів, засобів екстреної медичної допомоги, інженерних споруд;

– вибором найбільш вигідних засобів подолання зон зараження, пожеж, завалів і затоплень;

– суровим встановленням правил поведінки о/с на зараженій місцевості.

Подолання зон (районів) зараження

Способи подолання підрозділами зон зараження залежать від виду і степені зараження місцевості і характера виконуємої задачі.

Основними засобами подолання зон радіоактивного зараження є рух крізь зону з ходу не очікуючи спаду рівня радіації і рух через зону після спаду високих рівней радіації.

Подолання зони радіоактивного ураження можно і змішуючи вказані засоби. Зони радіоактивного зараження долають по маршрутам, забезпечуючих найменше облучення о/с. Подолання зони ураження після спада рівня радіації проводять в умовах, коли очікування не веде до зрива виконання поставленої задачі, передові загони і окремі підрозділи можуть перекидуватися через зону на вертольотах і літаках.

Ліквідація наслідків застосування противником ЗМУ

Ліквідація наслідків застосування противником ЗМУ в підрозділах і на об`єктах тила проводиться в цілях відновлення боєздатності і включає: розвідку вогнищ ураження; аварійно-рятувальні і лікувально-експлуатаційні міроприємства; локалізацію і гасіння пожеж; відновлення фортифікаційних споруд і шляхів для маневра військ; проведення ізоляційно-обмежувальних міроприємств в вогнищах біологічного зараження, дезактивацію, дегазацію, дезінфекцію матеріальних засобів, місцевості, доріг і споруд.