Смекни!
smekni.com

Захист від зброї масового ураження, наслідків зруйнувань радіаційно, хімічно небезпечних об`єктів (стр. 8 из 14)

Заходи по ліквідації наслідків застосування ЗМУ слідує здійснювати як правило не перестаючи виконувати бойових завдань силами і засобами підрозділів за допомогою спеціальних військ і служб.

Мета та задачі забезпечення РХБ захисту

Мета забезпечення РХБ захисту військ:

створення необхідних умов для виконання підрозділами та частинами поставлених задач в умовах зруйнування радиаційно-хімічних об`єктів, застосування противником ЗМУ;

аерозольна протидія технічним засобам розвідки противника та маскування військ та об`єктів аерозолями;

ураження противника запалювальної зброї.

Задачі:

Виявлення, оцінка масштабів та наслідків зруйнуваннь радіаційно-хімічно небезпечних об`єктів та застосування противником ЗМУ.

Ліквідація наслідків зруйнувань радіаційно-хімічно небезпечних об`єктів та застосування противником ЗМУ.

Аерозольна протидія механічним системам розвідки та ураження противника.

Ураження противника запалювальною зброєю.

Заходи РХБ захисту, які забезпечують виконання даних задач.

Задача виконується:

– веденням РХБ розвідки;

– проведенням радиаційного, хімічного контролю;

– збір та обробка інформації про параметри ЯР,РХЗ.

Задача виконується:

– проведенням спеціальної обробки військ, знеособленого озброєння, військової техніки, матеріальних засобів;

– дегазацією, дезінфекцією участків місцевості, доріг, споруд, пилоподавління на них;

– забезпечення безпеки військ по РР, БЗ та інших пожежних речовин.

Задача виконується за рахунок:

– осліплення противника аерозолями;

– маскування військ та об`єктів аєрозолями;

– маскування об`єктів радіопоглинаючіми пінами та покриттями.

Задача досягається:

– безпосереднім застосуванням запалювальної зброї по живій силі, техниці,фортифікаційним спорудам;

– створення пожеж у ройонах розташування противника.

Планування задач забезпечення РХБ захисту частин здійснює начальник служби РХБ захисту, командир та штаб підрозділу, командир роти, взводу. У частині начальник складає план забезпеченя РХБ захисту у підрозділах. План та вказівки відроблюються на карті. До плану створюється пояснююча записка. На карті вказується бойовий порядок, задача забезпечення сил та засобів для їх виконання.

У поставленій записці розписуються задачи та заходи забезпечення РХБ захисту, сили та засоби, строки та порядок їх виконання.

Організація та порядок виконання заходів забезпечення РХБ захисту підрозділів, частин.

Радіаційна, хімічна, неспецифічна біологична розвідка (РХБР)

РХБР організується та проводиться з метою своєчасного забезпеченя командирів штабів даними про РХБ обстановку.

РХБР ведеться безперервно силами штатних та позаштатних хімічних розвідувальних дозорів (ХРД), хімічних спостережуваючих постів (ХСП), хімічними спостережувачами.

Штатні ХРД, ХСП складають відділення радіаційної, хімічної розвідки військ, підрозділів РХБ захисту. Позащтатні ХРД, ХСП складають з спеціально підготовленого особового складу, оснашених приладами РХБР, екіпажів гелікоптерів, машин, установлених приладами РХБР.

У підрозділах типу “взвод” радіаційне, хімічне спостереження кладеться на спеціально підготовлених спостерігачів.

Розрізняють два способи ведення РХР:

1. Ведення радіаційного, хімічного спостереження.

2. Ведення безпосередньо РХР.

1. Спосіб виконується ХСП.

2. Спосіб виконується ХРД.

Штатний та позаштатний ХСП повинні мати хорошій обзір та маскування. Спостереження ведеться з машини, у окопі, у траншеї у ході сполучення.

Основними задачами ХСП є:

– ведення РХБ спостерігання, метеорологічного спостерігання;

– оповіщення військ про РХБ зараження;

– позначення кордонів участків зараження;

– контроль зв зміненням рівней радіації на місцевості та зараження повітря ОР;

– взяття проб повітря, води, грунту, рослинності та отправка їх у лабораторії.

Для ведення спостереження, як правило, отривають окоп для стрільби стоя.

На бруствері окопу розгортають метеоокомплект МК-3, який дозволяє визначати напрямок та швидкість повітря, температуру повітря та грунту. Для визначення міцності доз УВ мається прилад УМД-1 р(с), ДП-5, зараженість повітря ОР визначається за допомогою приладів ПГО-М, ВПХР. Біологічне зараження визначається за зовнішними признаками. Пост має документацію (журнал РХС), секундомер, планшет, компас, димові гранати, схему ориєнтирів, журнал метеорологічного спостерігання, комплект знаків обгороджування, комплект відбору проб.

У складі посту 2 спостерігача. Задачу пост получає від командиру підрозділу. Черговий спостерігач получає задачу від старшого посту. При спалахі ЯВ черговий спостерігач подає сигнал “повітря”, визначає азимут напрямку на ЯВ, час, вмикає секундомер та подає на дно окопу, після проходження повітряної ударної хвилі вимикає секундомер та визначає по часу прихода повітряної ударної хвилі відстань до ЯВ, V = 330 м/с і вмикає прилад ДП-5 (ИМД-1) та визначає міцність дози. Результати спостереженка доповідає старшому посту.

ЯВ - q, Ам= 350°, міцність дози ІВ, напрямок руху радіоактивного облака.

При виявленні розкрившихся у повітрі ракет, польоті авіації, артилерійському обстрілі, та при виявленні характеричних прикмет застосування ОР подає команду (сигнал) “хімічна тривога”, вмикає прилад хімічної розвідки, визначає тип, групу ОР. Результати доповідає старшому посту.

При безпосередноьї загрози та обнаруженні радіоактивного зараження рівень радіації 0,5 Р/г та вищє спостерігач доповідає старшому посту та по його команді подає сигнал “радіаційна небезпека”.

ХДР визначає кордони участків зараження, шляхи їх обходу ИИ подолання та встановлює знаки огородження. Позаштатний ХРД призначається у складі старшого, 1-2 розвідників та водія. Дозор забезпечується автомобілєм, радіостанцією, приладами РХР, знаками огородження пристосованими для отбору грунту та води, схемами маршрутів розвідки, бланками повідомлень, переговорною таблицею (таблицею сигналів).

Приведення у готовність дозору здійснюється за вказівкою командиру підрозділу. ХРД ведуть розвідку на машині та пішки, самостійно або у складі колони. Знаки огородження виставляються на обочині дороги на відстані 50 м від границі зараженого участку (при хімічному зараженні), а при радіоактивному зараженні й внутрішнього.

При розвідці маршрутів у складі колони підрозділу чи у складі рекогносцеровочної групи ХРД діє в заданому місці чи попереду на відстані 4,5 км, підтримує зв`язок з командиром рекогносцеровочної групи чи командиром підрозділу. При розвідці запасної позиції, району розмежування, нового району ХРД об`їзджає увесь район.

По залишенні розвідки подається подробна схема маршруту чи району розвідки. Швидкість ведення наземної розвідки радіаційного ЯВ - 30-40 км/г, а АЕС - 10-15 км/г, хімічної ЦСОР - 8-12 км/г, СОР - 10-15 км/ч.

Воздушна радіаційна розвідка ведеться на вертольотах ИИ-8 зі швидкістю 100-200 км/г на висоті 50-100 м, довжиною 400-500 км.

Радіаційний та хімічний контроль Контроль опромінювання

Організація контролю опромінювання о/с у підрозділі предбачає: розподіл військових вимірювань дози, визначення порядку видачі військових та індивідуальних вимірювань дози о/с; визначення порядку перезарядки, сняття показів вимірювань дози та обліку доз опромінювання, визначення порядку збору даних та подання повідомлень про боєздатність о/с у радіаційному відношенні; підготовку необхідної документації.

Порядок та строки видання вимірювачей дози визначає командир підрозділу. Порядок та періодичність сняття показів військових вимірювачей дози та їх перезарядка установлюються, виходячи з діапазону вимірювання чи доз опромінювання. Облік доз опромінювання о/с водиться у роті (батареї) - на весь о/с у журналі обліку радіоактивного опромінювання о/с. У батальоні на весь о/с управління, на усіх офіцерів та прапорщиків за підрозділ.

Повідомлення про боєздатність у радіаційному відношенні:

____________ за станом на ________________

підрозділ (година, дата)

Повністю Огранічено боєздатний
Підрозділ боєздатний І ступені ІІ ступені ІІІ ступені

Дози опромінювання офіцерів

Військове Прізвище та № вимірювання Сумарна доза,
Посада звання ініціали дози рад

командир ________________________________

підрозділ, в/освіта, підпис

В становлені строки кожнодобово подають:

– командири взводів зведення про величини доз опромінювань на кожне відділення;

– командири рот - повідомлення про боєздатність у радіаційному відношенні кожного відділення, дози опромінювання офіцерів та прапорщиків;

– начальник штабу батальону - повідомлення про боєздетність у радіаційному відношенні кожного взводу та дозу опромінювання офіцерів.

Вихідні дані для ориєнтированної оцінки ступеня боєздатності наземних підрозділів у радіаційному відношенні по величинам доз опромінювання

Ступені боєздатності Дози опромінювання (рад), получені у ході
4 діб 1 місяцу
Повністю боєздатніОгранічено боєздатніІ ступень до 50до 150 до 100до 250
ІІ ступень до 250 до 400
ІІІ ступень 250 400

Контроль радіоактивного зараження

Контролю радиоактивного зараження у підрозділі могут подвергатися о/с, техніка, різне майно, засоби захисту, обмундировання для визначення доцільності їх дезактивації чи повноту її проведення, продукти харчування та вода - для визначення можливості їх використання. При проведенні контролю у зоні зараження спочатку вимірюється гама-фон місцевості, а потім зараженість об`єкту: