Смекни!
smekni.com

Підготовка громадян до проходження військової служби (стр. 3 из 3)

Громадянам, призваним (надійшли) на військову службу, службу в резерві, за місцем їх роботи надаються гарантії і компенсації, встановлені законодавством Республіки Білорусь.

Призовникам, які навчаються в закладах освіти, покликаним (надійшли) на військову службу, службу в резерві, виплачується за місцем навчання допомогу у розмірі двотижневої стипендії.

Громадяни, які навчаються в закладах освіти, звільняються від навчання на час, необхідний для приписки до призовних дільниць, оформлення призову (надходження) на військову службу, службу в резерві, постановки на військовий облік та зняття з військового обліку із збереженням за ними стипендії за місцем навчання .

Хлопцям, які навчаються в закладах освіти, які направляються на медичний огляд, обстеження, лікування або повторний огляд, на час перебування у медичній установі зберігаються місце навчання і стипендія, а також відшкодовуються витрати на проїзд до місця медичного огляду, обстеження, лікування або переогляду і назад.

Обов'язки призовника. Призовник зобов'язаний:

- Бути у встановлений час і місце за викликом (порядку) військового комісаріату чи іншого органу, що здійснює військовий облік;

- Повідомляти в тижневий термін у військовий комісаріат чи інший орган, який здійснює військовий облік, за місцем постійного проживання (прописки) про зміну свого сімейного стану, освіти, місця роботи (навчання), місця постійного проживання (прописки);

- Знятися з військового обліку при переїзді на нове місце постійного проживання (прописки) в межах Республіки Білорусь, а також при виїзді для тимчасового проживання за кордон і стати в тижневий термін на військовий облік після прибуття на нове місце постійного проживання (прописки) або держави тимчасового проживання;

- Мати і зберігати посвідчення призовника. У разі втрати посвідчення у тижневий термін звернутися у військовий комісаріат чи інший орган, який здійснює військовий облік, а при знаходженні за кордоном - в дипломатичне представництво або консульська установа Республіки Білорусь для вирішення питання про отримання дубліката посвідчення призовника;

- Готувати себе до майбутньої військової служби, у навчальному закладі сумлінно вивчати курс "Допризовна підготовка", виконувати нормативи прикладного фізкультурно-но-спортивного комплексу "Захисник Вітчизни";

- Будучи певним для навчання з військово-технічної спеціальності, акуратно відвідувати всі заняття.

Громадяни, які підлягають призову на військову службу, службу в резерві і виїжджають з місця постійного проживання (прописки) у період проведення призову на термін більше одного місяця, повинні особисто повідомляти про це у військовий комісаріат.

Поважними причинами неявки призовника за повісткою (напрямку) військового комісаріату чи іншого органу, що здійснює військовий облік, є:

- Каліцтво (поранення, травма, контузія) або захворювання громадянина, пов'язане з втратою ним працездатності;

- Тяжкий стан здоров'я батька, матері, вітчима, мачухи, дружини, сина, дочки, рідних брата чи сестри, діда, баби, опікуна громадянина або участь у похороні зазначених осіб;

- Перешкоду, що виникло в результаті дії непереборної сили, або інша обставина, що не залежить від волі громадянина;

- Інші причини, визнані поважними призовної комісією (військовим комісаром) або судом.

Причини неявки повинні бути підтверджені документами відповідних органів.

Відповідальність призовників. Неявка громадян без поважної причини у військовий комісаріат для приписки до призовної дільниці тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі до однієї мінімальної заробітної плати. Вчинення зазначеного порушення повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення тягне за собою накладення штрафу в розмірі від однієї до двох мінімальних заробітних плат.

Ухилення призовника або військовозобов'язаного від військового обліку тягне за собою накладення штрафу в розмірі до однієї мінімальної заробітної плати.

Неявка громадян без поважної причини у військовий комісаріат для призову на строкову військову службу у строки, встановлені Законом Республіки Білорусь "Про військовий обов'язок і військову службу", або за викликом військового комісаріату тягне за собою накладення штрафу в розмірі від двох до трьох мінімальних заробітних плат.

Умисне зіпсуття або недбале зберігання призовниками посвідчень про приписку до призовних дільниць, що призвело до їх втрату, тягне за собою попередження або накладення штрафу до однієї мінімальної заробітної плати.

Ухилення від призову на військову службу по мобілізації або від призову на військову службу у воєнний час карається позбавленням волі на строк від двох до семи років.

Ухилення від призову на строкову військову службу, вчинене протягом року після накладення адміністративного стягнення за таке ж порушення, карається штрафом, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ухилення від призову на військову службу, вчинене шляхом навмисного заподіяння собі тілесного ушкодження, або шляхом симуляції хвороби, або за допомогою підробки документів, або шляхом іншого обману, карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк. Ухилення призовника або військовозобов'язаного від військового обліку, вчинене протягом року після накладення адміністративного стягнення за таке ж порушення, карається штрафом або арештом на строк до трьох місяців.


Список використаних джерел

допризовний підготовка збройний служба

1. Конституція Республіки Білорусь у 1994 р. (із змінами та доповненнями на республіканських референдумі 24 листопада 1996 р. і 17 жовтня 2004 р.) - Мн.: Амалфея, 2005. - 48 с.

2. Про військовий обов'язок і військову службу: Закон Республіки Білорусь / / Національний реєстр правових актів Республіки Білорусь.

3. Варламов, В. Б. Допризовна підготовка: навч. посібник / В. Б. Варламов. - Мінськ: Адукация i вихаванне, 2007. - 304 с