Смекни!
smekni.com

Профілактика позастатутних взаємовідносин у військових колективах (стр. 5 из 7)

Методика роботи щодо попередження позастатутних взаємовідносин має наступні етапи:

І етап - отримання молодого поповнення з військових комісаріатів;

ІІ етап - підготовка до прийому молодого поповнення в підрозділах і частинах;

ІІІ етап - прийом молодого поповнення, звільнення в запас військовослужбовців, які вислужили встановлені строки служби;

ІV етап - початковий етап служби молодих військовослужбовців у підрозділі;

V етап - активне оволодіння військовим фахом. Служба в підрозділі.

І етап - отримання молодого поповнення з військових комісаріатів.

Основним завданням цього етапу є вивчення призовників у військових комісаріатах старшими команд, а також спостереження за поведінкою молодого поповнення на шляху прямування до військової частини.

Перед виїздом у військові комісаріати зі старшими команд в обов’язковому порядку проводяться інструктивні заняття на яких даються рекомендації щодо відбору молодого поповнення.

Офіцер, який прибув за поповненням у військовий комісаріат, ретельно знайомиться з обліковими картками призовників (профвідбору, медичною та виробничною характеристиками, об’єктивними листками вивчення, особовими справами), проводить з кожним індивідуальні бесіди. При виявленні відхилень у стані здоров’я чи ознак невідповідності службі з інших причин, звертає на це увагу представника військового комісаріату. При необхідності ставить питання про додаткове медичне та інше обстеження з метою визначення придатності призовника до військової служби у внутрішніх військах МВС України.

Дуже важливо під час комплектування молодого поповнення не допустити, щоб до складу команд ввійшли призовники з так званої групи ризику, до якої входять особи:

з адаптаційно-астенічними розладами;

які знаходились до призову в армію на обліку в нервово-психічних диспансерах;

нестійкі у нервово-психічному відношенні;

які перенесли черепно-мозкові травми;

схильні до вживання спиртних напоїв, наркотичних та токсичних речовин;

які перенесли інфекційні та інтоксикаційні захворювання нервової системи;

мали приводи до міліції, були раніше засуджені чи у відношенні до яких ведеться слідство.

Після комплектування команд молодому поповненню розповідають про місце майбутньої служби, пояснюють правила поведінки під час прямування до місця призначення, доводять відповідальність за скоєння правопорушень.

У дорозі офіцери, прапорщики та сержанти ретельно спостерігають за поведінкою новобранців, своєчасно та рішуче присікають випадки порушення встановлених правил поведінки.

Після повернення до військової частини старший команди доповідає командуванню свої спостереження відносно молодого поповнення для прийняття відповідних рішень.

ІІ етап - підготовка до прийому молодого поповнення в підрозділах і частинах.

В цей період основна увага в підрозділах і частинах зосереджується на підборі офіцерів, прапорщиків, сержантів для роботи з молодим поповненням. При цьому, звертається увага на наявність у них досвіду роботи з даною категорією військовослужбовців, педагогічних навичок, особисту дисциплінованість, вимогливість та відповідальність. Підібрані повинні бути уважними, душевно чуйними та комунікабельними. Відповідальність за якість підбору офіцерів, прапорщиків та сержантів для роботи на учбовому зборі покладається на командира частини та його заступника з виховної роботи. Визначаються завдання щодо формування у військовослужбовців якостей для швидкого входження до колективу.

На учбових пунктах заздалегідь оформляються світлиці, відповідна наочна агітація, куточки відпочинку та кімнати психологічного розвантаження. Виділяється необхідна кількість газет та журналів, настільних ігор. Перевіряється робочий стан та забезпеченість культпросвітмайном, наявність речового майна.

Доцільно навчити офіцерів простим і ефективним соціально-психологічним методам оперативного виявлення у військовому колективі типу взаємин серед товаришів по службі, направленість груп та їх лідерів.

Перед початком нового періоду навчання з офіцерами підрозділів, керівниками груп гуманітарної підготовки проводяться заняття по темі: “Практика роботи щодо згуртування військових колективів і попередження випадків позастатутних взаємовідносин”.

В ході заняття організуються виступи командира частини, його заступників, представників військової прокуратури з питань аналізу, організації та проведення виховної роботи. На конкретних прикладах із життя частини і підрозділів розглядаються найбільш ефективні форми та методи роботи щодо усунення негативних явищ у військових колективах. Також, розробляються методичні прийоми, які потрібно взяти до уваги офіцерському та сержантському складу.

Життя показує, що за умов добре організованої лікувально-профілактичної роботи, багатьом негативним явищам у солдатському середовищі, особливо в період прийому молодого поповнення, можливо запобігти. Тому, до роботи з молодими військовослужбовцями необхідно серйозно готуватися і медичній службі частини. Інструктуючи медичний персонал, важливо зосередити увагу на виявленні осіб із нервово-психічними розладами, різноманітними відхиленнями здоров’я та фізичного розвитку. Особлива увага повинна приділятися особам які мали захворювання чи травми голови, незадовільну успішність у школі, схильність до вживання спиртних напоїв та наркотичних речовин.

Виховна робота в підрозділах організується з урахуванням індивідуальних особливостей військовослужбовців різних строків служби. Командири взводів складають характеристики на тих хто звільняється в запас і доводять їх до військового колективу, до кожного військовослужбовця останнього періоду служби. На нарадах сержантів, засіданнях Рад військових колективів, загальних зборах військовослужбовців заслуховуються звіти солдат і сержантів другого періоду служби про роботу щодо оволодіння фахом, дотримання статутних норм поведінки, зміцнення традицій дружби та військового товариства.

Проводяться індивідуальні бесіди з військовослужбовцями другого та третього періоду служби, лідерами мікрогруп. Їх націлюють на допомогу молодому поповненню при подоланні труднощів входження до колективу та солдатського життя.

ІІІ етап - прийом молодого поповнення, звільнення в запас військовослужбовців, які вислужили встановлені строки служби.

Головним завданням цього періоду є підтримання на навчальних зборах статутного порядку, виховання у новобранців первинних навичок щодо виконання службових обов’язків та організоване звільнення військовослужбовців, які вислужили визначені законом строки служби.

В перші дні з молодими військовослужбовцями організується вивчення вимог статутів щодо дотримання необхідних взаємовідносин у військовому колективі, доводяться закони України та укази Президента України з питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей, накази заступника Міністра внутрішніх справ України - командувача внутрішніх військ, Закон України “Про внутрішні війська МВС України”, положення про обов’язки та права особового складу внутрішніх військ МВС України.

Молодим солдатам надаються рекомендації про поведінку в разі спроби інших військовослужбовців принизити їх особисту гідність. Під контролем офіцерів управління частини організується відправка цивільного одягу молодих військовослужбовців за вказаними адресами.

Організуючи виховну роботу з молодими військовослужбовцями, офіцери забезпечують обстановку доброзичливості та поваги, проявляють постійну турботу про підлеглих, чуйність та тактовність у взаєминах. Ведуть нещадну боротьбу з випадками грубості та зневаги з боку сержантського складу і військовослужбовців попередніх строків призову. Активно впливають на формування у молодих бійців уваги до порядку. Офіцери формують у підлеглих тверду впевненість щодо однакової відповідальності за дотримання дисципліни та правопорядку.

Командири і офіцери-виховники щоденно заслуховують командирів взводів про поведінку молодих військовослужбовців, їх настрій та стан здоров’я.

Уважно вивчаються дратівливі, запальні військовослужбовці, які конфліктують з сержантами і своїми товаришами, хворобливо реагують на зауваження. Більше уваги потрібно приділяти тим, хто відрізняється замкнутістю, стає об’єктом для жартів, відчуває гостру нудьгу за домівкою.

Основні зусилля на навчальних зборах офіцери зосереджують на індивідуальній виховній роботі з кожним молодим військовослужбовцем.

Для вивчення поповнення використовуються документи з військових комісаріатів, листування з батьками, дані спостережень та індивідуальних бесід, доповіді сержантів, бесіди з товаришами та інші форми роботи.

Виховна робота на навчальному зборі спрямовується на роз’яснення молодому поповненню вимог військової присяги і статутів, призначення внутрішніх військ МВС України, особливостей служби в частинах, виховання у особового складу національної свідомості, почуття любові до України та її народу.

З військовослужбовцями проводяться бесіди, круглі столи на теми військового, морального та правового виховання. В цій роботі особлива роль належить відділенню виховної роботи частини, яке надає офіцерам практичну допомогу в підготовці цих заходів, забезпечує проведення їх на високому рівні, розробляє програми та інструкції для здійснення соціально-психологічних досліджень.

Командири вимагають від сержантів однакового ставлення до всіх військовослужбовців. Припиняється “турбота” про своїх земляків солдат і сержантів старших призовів, які намагаються чинити психологічний тиск на сержантів навчальних зборів, для створення їм кращих умов.