Смекни!
smekni.com

Механізований взвод на БМП (стр. 3 из 7)

Виявивши засоби ядерного, хімічного нападу або установки протитанкових керованих ракет, взвод, уміло використовуючи сховані підступи, стрімко виходить до цих засобів, рішучою атакою знищує живу силу противника й виводить із ладу установки (засоби, міномети).

Загородження й перешкоди, що зустрілися в глибині оборони противника, взвод обходить переборює по проробленому проході. Пророблення проходу інженерно-саперним підрозділом прикривається вогнем взводу.

На важкодоступних ділянках місцевості механізований і кулеметний (протитанково-кулеметний) взводи при наступі в пішому порядку обганяють танки й наступають під прикриттям їхнього вогню й вогню бойових машин піхоти. У міру подолання цих ділянок танки знову виходять уперед, а взводи продовжують наступати за ними.

Противника, що контратакує, взвод знищує у взаємодії з іншими підрозділами стрімкою атакою або за вказівкою командира роти спочатку вражає противника вогнем з вигідного рубежу, при цьому танки й бойові машини піхоти займають вогневі позиції за найближчими укриттями, а особовий склад механізованого взводу спішується й займає вигідні позиції,
як правило, поперед них. Потім взвод атакою завершує його знищення.

Взвод, який не був контратакований, прискорює своє просування з метою виходу у фланг і тил противникові, що контратакує.

Виявивши відхід противника, командир взводу доповідає про це командирові роти й негайно переходить до переслідування.

При переслідуванні взвод, уміло використовуючи складки місцевості й інші її властивості, що маскують, виходить на шляхи відходу противника, сковує його дії й рішучою атакою наносить йому поразку.

Механізований і кулеметний (протитанково-кулеметний) взводи переслідують противника звичайно на бойових машинах піхоти або десантом на танках.

Механізований взвод, що становить резерв батальйону, просувається за наступаючими підрозділами на віддалі, зазначеній командиром батальйону, у готовності до розвитку наступу, знищенню противника, що залишився в тилу наступаючих підрозділів, або до виконання інших завдань.

Одержавши завдання, командир механізованого взводу на ходу ставить завдання відділенням. При цьому він указує на місцевості положення противника й місця розташування його вогневих засобів, рубіж уведення в бій, об'єкт атаки й напрямок подальшого наступ. Взвод при підході до зазначеного рубежу розгортається в бойовий порядок і стрімко атакує противника.

При атаці на бойових машинах піхоти посадка в них особового складу механізованого й кулеметного (протитанково-кулеметного) взводів здійснюється під час вогневої підготовки атаки у вихідному положенні для наступ. Бойові машини піхоти по команді (сигналу) командира взводу виходять із окопів, потай підходять до своїх відділень, використовуючи складки місцевості, і роблять зупинку. Особовий склад по командах командира взводу «Взвод - до машин», «По місцях» швидко робить посадку в машини й готується для ведення вогню з ходу.

При атаці в пішому порядку з підходом танків до вихідного положення для наступ командир взводу подає команду «Приготуватися до атаки», а після їхнього проходження - «Взвод, в атаку - уперед», по якій особовий склад вискакує із траншеї (окопів) і прискореним кроком або бігцем слідом за танками атакує противника.

Атаку переднього краю оборони противника й розвиток наступу в глибині танковий, механізований і кулеметний (протитанково-кулеметний) взводи здійснюють у такому ж порядку, як і при наступі з ходу.

Водні перешкоди взвод, як правило, форсує з ходу. Командир взводу при висуванні до водної перешкоди вказує відділенням місце переправи, порядок ведення вогню під час форсування й завдання на протилежному березі.

Підготовка бойових машин піхоти до форсування робиться при підході до водної перешкоди. При цьому особлива увага звертається на щільність закриття люків, бійниць, дверей, на справність водовідкачуючих насосів, на наявність і щільність закриття водозливних пробок. Особовий склад взводу, що перебуває в машинах, надягає рятувальні жилети.

Механізований взвод з виходом до водної перешкоди за підтримкою вогнем танків і артилерії, не затримуючись, форсують її на бойових машинах піхоти, переправно-десантних засобах або по захопленій переправі. Противника, що робить опір, взводи знищують вогнем всіх засобів на плаву. З виходом на протилежний берег вони неспинно розвивають наступ в зазначеному напрямку.

Механізований взвод, призначений у передову групу від батальйону, що діє в тактичному повітряному десанті, звичайно одержує завдання захопити площадку приземлення й забезпечити висадження десанту.

Взвод, виділений у передову групу, звичайно підсилюється стрільцями-зенітниками, саперами й хіміками-розвідниками.

Командир взводу, призначеного в передову групу, при з'ясуванні отриманого завдання й оцінці обстановки повинен зрозуміти, де перебуває й що робить противник, до якого часу захопити площадку приземлення, що робити після виконання завдання; вивчити по карті маршрут прольоту й місцевість у районі висадження; визначити завдання відділенням, доданим засобам і порядок дій.

Бойовий наказ командир взводу віддає перед десантуванням на макеті місцевості або по карті.

У бойовому наказі командир взводу вказує:

- склад, положення, характер дій противника в смузі прольоту й у районі площадки приземлення;

- об'єкт атаки й характер подальших дій;

- завдання відділенням;

- час готовності до посадки у вертольоти і їхні бортові номери;

- своє місце й заступника.

Після віддачі бойового наказу командир взводу вказує порядок спостереження й ведення вогню зі стрілецької зброї в польоті, послідовність висадження особового складу з вертольотів, порядок знищення й придушення противника на площадці приземлення, сигнали оповіщення, керування й взаємодії, порядок дій по них і розпізнавання своїх літаків і вертольотів.

Передова група вступає в бій з повітря. З підходом вертольотів до площадки приземлення противник на ній знищується й придушується вогнем бортового озброєння й стрілецької зброї взводу, після чого робиться висадження. Разом із взводом, як правило, висаджуються підрозділи, призначені для ведення розвідки.

Взвод швидко залишає вертольоти, знищує противника на площадці приземлення, командир взводу уточнює обстановку й завдання відділенням. Передова група на ходу розгортається в бойовий порядок, стрімко висувається на вигідний рубіж, звичайно за кордоном площадки приземлення, займає позицію для ведення вогню й готується до відбиття атак противника. На танконебезпечному напрямку звичайно встановлюються мінно-вибухові загородження. При висуванні противника до площадки приземлення взвод вогнем всіх засобів наносить йому поразки й забезпечує висадження тактичного повітряного десанту.

При прориві укріпленого району механізований взвод може діяти в складі штурмової групи для блокування й знищення противника в довгострокових вогневих й інших важливих спорудженнях.

Склад штурмової групи визначається виходячи з характеру довгострокових вогневих споруджень. До неї крім механізованого підрозділу можуть включатися танки, снаряди, переважно самохідні, установки протитанкових керованих ракет, гранатомети, кулемети, вогнемети й інші вогневі засоби, а також інженерно-саперний підрозділ з підривними зарядами.

Штурмовій групі вказуються об'єкт атаки й напрямок подальшого наступу.

Об'єктом атаки штурмової групи може бути довгострокове вогневе або інше важливе спорудження на напрямку наступу.

Штурмова група забезпечується збільшеним запасом боєприпасів, особливо ручними й протитанковими гранатами, підривними зарядами, димовими й запальними засобами.

Організувати наступ, командир штурмової групи при наявності часу проводить підготовку групи на місцевості, обладнаної макетами й загородженнями по типу довгострокового вогневого спорудження противника. При цьому спрацьовуються прийоми блокування й знищення противника в довгострокових вогневих спорудженнях, питання взаємодії усередині штурмової групи й із сусідніми підрозділами.

Штурмова група, призначена для блокування й знищення довгострокового вогневого спорудження, розташованого на передньому краї оборони противника, займає вихідне положення під час вогневої підготовки атаки в безпосередній близькості від цього спорудження. Рух в атаку штурмова група починає одночасно із загальною атакою. Штурмова група звичайно ділиться на підгрупи: вогневу, розгородження (підриву) і захоплення.

Танки, знаряддя, міномети й установки протитанкових керованих ракет, що становлять вогневу підгрупу, ведуть вогонь по амбразурах вогневого спорудження, що атакує довгострокового, і по вогневих засобах, що прикриває його.

Танки з навісним устаткуванням і інженерно-саперний підрозділ, що становлять підгрупу розгородження (підриву), висуваються до загороджень, що прикривають довгострокове вогневе спорудження, і проробляють у них проходи.

Інший особовий склад штурмової групи, що становить підгрупу захоплення, по пророблених проходах спрямовується до спорудження й атакує його. При цьому кулеметники й автоматники знищують перископи, заклинюють бронебашті, закривають амбразури мішками із землею або підручними засобами й займають позиції навколо довгострокового вогневого спорудження в готовності до знищення противника у випадку його виходу зі спорудження; гранатометники руйнують спорудження. Вогнева підгрупа забороняє підхід противника із глибини, а підгрупа розгородження (підриву) закладає підривні заряди й по сигналі командира штурмової групи підриває довгострокове вогневе спорудження.

Підготовка до наступу вночі проводиться у світлий час доби. Командир взводу, крім загальних питань, що передбачають при підготовці наступу у звичайних умовах, указує: видимі в темний час доби орієнтири; азимут напрямку наступу взводу й направляюче відділення, порядок позначення відділень, освітлення місцевості, використання приладів нічного бачення й підготовки зброї взводу для стрільби вночі; сигнали розпізнавання й заходи щодо захисту особового складу від світлового випромінювання, а також організує забезпечення відділень освітлювальними й сигнальними засобами, що трасують снарядами й кулями.