Смекни!
smekni.com

Облік орендних операцій у орендодавця (стр. 2 из 2)

Собівартість реалізованого об’єкта фінансової оренди визначається за його балансовою вартістю, зменшеною на теперішню негарантовану ліквідаційну вартість, яка відноситься на збільшення дебіторської заборгованості орендаря.

Різниця між сумою мінімальних орендних платежів і негативною ліквідаційною вартістю об’єкта фінансової оренди та теперішньою вартістю вказаної суми є фінансовим доходом орендодавця-виробника об’єкта фінансової оренди.

Витрати орендавця з укладання угоди про фінансову оренду (юридичні послуги, комісійні винагороди) визнаються іншими витратами того звітного періоду, у якому вони мали місце.

Типову кореспонденцію бухгалтерських рахунків по обліку фінансової оренди (фінансового лізингу) наведено у таблиці 2.

Кореспонденція бухгалтерських рахунків по обліку фінансової оренди у орендавця (фінансового лізингу)

Таблиця 2.

№ п/п Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
1. Відображено балансову вартість об’єкта, переданого в фінансову оренду 972 “Собівартість реалізованих необоротних активів” 10 “Основні засоби”
2. Нараховано заборгованість орендарю за об’єкт, переданий в фінансову оренду 161 “Заборгованість за майно, що передано у фінансову оренду” 742 “Доходи від реалізації необоротних активів”
3. Відображено суму частини вартості орендованого об’єкта, яка підлягає відшкодуванню орендарем в кінці чергового періоду її погашення 377 “Розрахунки з іншими дебіторами” 161 “Заборгованість за майно, що передано у фінансову оренду
4. Відображено заборгованість орендаря по сплаті відсотків, яка виникає в кінці чергового періоду за користування майном, переданим в фінансову оренду 373 “Розрахунки за нарахованими доходами” 733 “Інші доходи від фінансових операцій”
5. Отримано кошти від орендаря в оплату вартості об’єкта фінансової оренди та відсотків за користування орендованим майном 30 “Каса”31 “Рахунки в банках” 377 “Розрахунки з іншими дебіторами”373 “Розрахунки за нарахованими доходами”
6. Віднесено на фінансові результати виручку за об’єкт, переданий у фінансову оренду 742 “Доходи від реалізації необоротних активів” 793 “Результат іншої звичайної діяльності”
7. Віднесено на фінансові результати відсотки за користування орендарем переданим йому майном 733 “Інші доходи від фінансових операцій” 792 “Результат фінансових операцій”
8. Відображено суму ПДВ із нарахованих доходів від передачі об’єкта у фінансову оренду 64 “Розрахунки за податками й платежами” 742 “Доходи від реалізації необоротних активів”
9. Віднесено на фінансові результати балансову вартість об’єкта, переданого у фінансову оренду. 793 “Результат іншої звичайної діяльності” 972 “Собівартість реалізованих необоротних активів”

Зворотня оренда (лізинг) – це господарська операція фізичної чи юридичної особи, що передбачає продаж основних фондів фінансовій організації з одночасним зворотнім отриманням таких основних фондів фізичною чи юридичною особою в операційний або фінансовий лізинг.

Список використаної літератури

1. Загородній А. Г., Партин Г. О., Пилипенко Л. М. Бухгалтерський облік: Основи теорії та практики: Підручник. – 4-те вид., перероб. І доп. – К.: Знання, 2007. – 550 с.

2. Загородній А. Г., Партин Г. О., Пилипенко Л. М. Бухгалтерський облік: Основи теорії та практики: Навч. Посіб. – 3-тє вид., перероб. І доп. – К.: Т-во “Знання”, КОО, 2004. – 377 с.

3. Кім Г., Сопко В. В., Кім С. Г. Бухгалтерський облік: первинні документи та порядок їх заповнення: Навчальний посібник – Київ: Центр навчальної літератури, 2004. – 440 с.

4. Лишиленко О. В. Бухгалтерський фінансовий облік. Підручник. – Київ: Вид-во “Центр навчальної літератури”, 2005. – 528 с.

5. Нашкерська Г. В. Бухгалтерський облік: Навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2004. – 464 с.

6. Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України: Підручник для студентів екон. Спец. Вищ. Навч. Закл. – 6-те вид. – К.: А. С. К., 2002. – 784 с.