Смекни!
smekni.com

Прямі податки (стр. 7 из 7)

Основним недоліком прямих податків є їх високі ставки, що негативно впливають на будь-яке підприємство. А також планування податковими органами сум грошових надходжень від прямих податків, через що відбуваються зловживання податківців при намаганні виконати плани з допомогою тиску.

Дані негативні фактори прямо перешкоджають зусиллям підприємств щодо розвитку виробництва і підвищення його рентабельності, після сплати податків у підприємства не залишається коштів на оновлення та модернізацію основних засобів. А це все, в кращому разі, призводить до стримування росту рівня оплати праці, відповідно і частки податків з доходів фізичних осіб, скорочення соціальних пакетів працівникам, що в свою чергу підвищує витрати держави на соціальну сферу. У гіршому випадку до банкрутства платників податків, або значно більшою мірою, їх відхід до тіньової економіки.

Якщо ж розглядати структуру прямих податків в Україні, то можна побачити, що на сьогоднішній день вона характеризує переважання податку на прибуток над податком з доходів фізичних осіб, тоді як у розвинутих країнах світу це навпаки.

Виходячи з цього можна сказати, що діюча на сьогоднішній день податкова система – підриває національну економіку і фінансовий стан більшості господарюючих суб’єктів.

Зазначені вище проблеми вказують на недосконалість та неефективність чинної податкової системи. Звідси виникає необхідність проведення податкової реформи та створення єдиного систематизованого законодавчого акту прямої дії, який охоплює всі без виключення питання податкового права та відповідає адекватним засадам податкової політики держави.

Створення нової законодавчої бази у сфері оподаткування повинно віддзеркалювати традиції існуючої податкової системи та відповідати світовим тенденціям розвитку податкових систем.

На основі проведеного дослідження можна запропонувати наступні напрямки проведення податкової реформи в Україні:

1. Загальне спрощення правової бази оподаткування, забезпечення зрозумілості норм основного законодавчого акту з оподаткування.

2. Зниження рівня податкового навантаження на підприємства.

3. Стимулювання здійснення інвестицій, а також направлення коштів на переоснащення основних засобів та інноваційну діяльність.

4. Скасування безпідставних пільг.

5. Боротьба з службовими зловживаннями з боку податкових органів, притягнення порушників до відповідальності.

Створення раціональної податкової системи, яка забезпечить збалансованість загальнодержавних і приватних інтересів, буде сприяти розвитку підприємництва та нарощуванню національного багатства України.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Закон України "Про систему оподаткування" зі змінами і доповненнями від 18.12.1997 р.

2. Указ президента України "Про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності суб'єктів малого підприємництва" в редакції Указу від 28.06.99 р. № 746/99.

3. Закон України „Про податок з доходів фізичних осіб" від 22.05.2003 р. № 889-ІV.

4. Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств" від 22.05.97 р №283/97-ВР, зі змінами і доповненнями.

5. Азаров М.Я., Кольга В.Д., Онищенко В.А. Все про податки : Довідник/ М.Я. Азаров (ред.). — К. : Експерт-Про, 2000.—490с.

6. Білик Марія Дмитрівна, Золотько Ірина Анатоліївна. Податкова система України: Навч.-метод, посіб. для самост. вивчення дисципліни.

7. Білостоцька В.О., Островецький В.І. Податкове навантаження в Україні / Фінанси України, 12/2002, с.75.

8. Гальчинський В. Податки з населення знизять до 13%.// Український сервер страхування, травень 2003 року. Адреса статті – http://uainsur.com/public/590.

9. Луков В. "Роль держави у ринковій економіці. Формування економічної політики" – Російський економічний журнал, № 9, 2001, ст. 129.

10. Ляшенко Ю.І. "Податкова діяльність держави в умовах ринкової трансформації економіки" – Фінанси України, № 12, 2000, ст. 121 – 126.

11. Мурашко О. Податковий облік і його узгодженість з фінансовим обліком // Бухгалтерський облік і аудит. - 2003. - №2, с.54-57.

12. Нестеренко В. Порядок заповнення громадянами Декларації про доходи.// Вісник податкової служби України № 5, с. 17.

13. Онишко С. "Бюджетний дефіцит і напрямки реформування національного оподаткування" – Економіка України, 10 жовтня 2001р., ст. 86 – 90.

14. Педько А. "Податкова політика та економічні інтереси" – Урядовий кур’єр, 2001 р., с. 6 – 7.

15. Сінчуков В. "Оптимальна система оподаткування" – Економіка України, № 3 (448), 2000 р., ст. 55.

16. Соколовська А.М. "Особливості проведення податкових реформ: світовий досвід і Україна" – Фінанси України, № 12, 2000 р., ст. 71 – 81.

17. Щодо можливості неподання у 2003 році певною категорією громадян декларації про сукупний оподатковуваний дохід.// Вісник податкової служби України № 10, с. 28.