Смекни!
smekni.com

Ціноутворення (стр. 3 из 5)

Кошторисні ціни на матеріали призначені для визначення кошторисної вартості будівельно-монтажних робіт. Ці ціни застосовуються при розробці одиничних розцінок на будівельні конструкції і роботи, розцінок на монтаж устаткування, прейскурантів на будівництво будинків і споруд, укрупнених кошторисних норм на будинки і споруди, укрупнених кошторисних норм на конструкції і види робіт і інших кошторисних нормативів, а також при складанні кошторисної документації на будівництво підприємств, будинків і споруд. Не допускається використання кошторисних цін на матеріали для інших цілей, зокрема, для виробничого планування і списання витрат на матеріали на виробництво будівельно-монтажних робіт.

Матеріали, на які розробляються кошторисні ціни, підрозділяються на дві основні групи: місцеві і привізні. До місцевих матеріалів відносяться: залізобетонні і бетонні вироби, бетон і розчин, будівельна цегла (керамічна, силікатна і ін.), камінь (бутовий, бруковий, туфовий і ін.), щебінь (кам'яний, цегельний, туфовий і ін.), гравій, пісок (річковий, гірський, жужільний і ін.), матеріали для дорожніх робіт (асфальтобетонні суміші, брущатка, плити для тротуарів, бордюр і ін.), рослинна земля, дерева, вода і деякі інші. До привізного відносяться інші матеріали, використовувані в процесі виконання будівельних і монтажних робіт.

На місцеві матеріали розробляються для:

- неспеціалізованого будівництва - кошторисні ціни загально-галузевого призначення, установлювані за принципом зональних кошторисних цін, як правило, окремо для умов промислово-цивільного будівництва і будівництва в сільській місцевості;

- спеціалізованого будівництва (у тому числі лінійного) - відомчі кошторисні ціни; окремих великих будівництв, по яких умови постачання місцевих матеріалів не враховані відповідно в кошторисних цінах загально-галузевого призначення і відомчих кошторисних цін, - будівельні кошторисні ціни.

Розробка кошторисних цін на матеріали повинна вироблятися в наступному порядку.

На першому етапі розробки визначаються вихідні дані про умови і відстані перевезення матеріалів (потреба в матеріалах, джерела її покриття, балансові розрахунки виробництва і споживання матеріалів у відповідних районах, транспортні схеми постачання матеріалів з обліком раціонально сформованих умов і відстаней їхнього перевезення). Для привізних матеріалів умови і відстані перевезення визначаються по областях, краям, автономним республікам і союзним республікам, що не мають обласного розподілу, на основі даних відповідних територіальних органів, міністерств і відомств. По методах визначення транспортних схем привізні матеріали варто підрозділити на три основні групи:

I - матеріали, що поставляються територіальними органами;

II - матеріали, що поставляються підприємствами будівельних і спеціалізованих міністерств;

III - матеріали, використовувані в спеціалізованому будівництві.

На другому етапі розробки варто виконати розрахунки кошторисних цін на матеріали по визначенню розмірів транспортних витрат відповідно до установленої форми типової калькуляції: при складанні кошторисних цін на привізні матеріали - по областях, краям, автономним республікам, союзним республікам, що не мають обласного розподілу; при складанні відповідних видів кошторисних цін на місцеві матеріали (кошторисні ціни загально-галузевого призначення, відомчі кошторисні ціни, будівельні кошторисні ціни) - по будівельних кущах, кущам (районам) спеціалізованого будівництва, окремим великим будівництвам.

На третьому етапі розробки кошторисних цін на матеріали повинні бути визначені кошторисні ціни відповідно до установленої форми типової калькуляції. Розробці кошторисних цін повинне передувати виконання розрахунків по встановленню територіальних районів, по яких варто встановлювати кошторисні ціни на привізні матеріали, і зон (районів), по яких варто встановлювати кошторисні ціни на місцеві матеріали (крім будівельних кошторисних цін). Номенклатура матеріалів, для яких повинні розроблятися кошторисні ціни, приймається відповідно до усереднених технічних характеристик. Технічні характеристики матеріалів визначені шляхом усереднення параметрів і споживчих властивостей окремих видів матеріалів, що входять у групу, або на основі специфікованих характеристик матеріалів-представників, передбачених елементними кошторисними нормами на будівельні конструкції і роботи. За матеріалами, на які зазначені технічні характеристики в елементних кошторисних нормах на будівельні конструкції і роботи не приведені, і, унаслідок цього, відсутні відповідні дані в довідковому додатку до дійсної глави, номенклатура матеріалів при складанні кошторисних цін повинна встановлюватися проектними інститутами з використанням прейскурантів оптових цін, затверджених у встановленому порядку.[Л - 9]

На четвертому етапі розробки кошторисних цін на матеріали повинні бути складений збірник середніх районних кошторисних цін на привізні матеріали і збірник кошторисних цін на місцеві матеріали.

6. Питання 56. Витрати на тимчасові будинки і споруди, порядок їх визначення і призначення.

Дійсні кошторисні норми застосовуються для визначення розмірів засобів, що передбачаються в зведених кошторисних розрахунках будівництв для зведення титульних тимчасових будинків і споруджень. На кожен вид будівництва розроблений норматив, у складі якого виділена норма на будівництво тимчасових будинків і споруд соціально-культурно-побутового призначення. [Л - 9]

1. Кошторисні норми виражені у відсотках від кошторисної вартості будівельно-монтажних робіт і застосовуються в залежності від виду будівництва підприємств, будинків або споруд, установлюваного найменуванням проекту. Диференціювати кошторисні норми по питомій вазі того або іншого виду будівництва в обсязі будівельно-монтажних робіт будівництва не слід. У випадку, якщо проектом передбачається спорудження водопроводу і каналізації двома способами - відкритим методом і методом щитової проходки, норми витрат на будівництво тимчасових будинків і споруджень варто приймати на обсяги робіт, виконувані способом щитової проходки по п.34 "Колекторні тунелі", а на обсяги робіт, виконувані відкритим способом, - по відповідним пунктах збірника: п.39 "Зовнішні мережі водопроводу, каналізації, тепло- і газопостачання в межах міста", або ж п.49 "Магістральні трубопроводи поза містами водопостачання і каналізації".

2. У випадках, коли для здійснення будівництва залучаються кілька генеральних підрядчиків, кошторисні норми повинні застосовуватися: на обсяг робіт, виконуваний генеральним підрядчиком, що будує основні об'єкти - відповідна норма без коректування; на обсяг робіт, виконуваний іншими генеральними підрядчиками, що будують під'їзні залізні й автомобільні дороги, ТЕЦ, лінії електропередачі і т.п. - відповідна норма з коефіцієнтом 0,8.

3. Застосування кошторисних норм у зведених кошторисних розрахунках на розширення діючих підприємств, будинків і споруд або будівництво наступних черг, нових цехів, виробництв і комунікацій на території діючих підприємств або площадках, що примикають до неї, виробляється з коефіцієнтом 0,8.

4. Кошти для відшкодування витрат будівельно-монтажних організацій, пов'язані з будівництвом і устаткуванням будинків і споруд для розміщення й обслуговування військово-будівельних частин, спрямованих на будівництво народногосподарських об'єктів, включаються в главу 8 "Тимчасові будинки і споруди" зведеного кошторисного розрахунку в розмірах, обумовлених по нормах, установленим Міністерством оборони СРСР за узгодженням з Держбудом СРСР.

5. Кошторисні норми враховують будівництво повного комплексу тимчасових будинків і споруд, необхідних для виробництва будівельно-монтажних робіт, а також для обслуговування працівників будівництва, у межах будівельного майданчика з урахуванням можливості пристосування і використання для нестатків будівництва існуючих і знову встановлюваних будинків і споруджень постійного типу. У випадку, якщо проектом не передбачається спорудження постійних залізних і автомобільних доріг, інженерних комунікацій, що можуть бути використані в період будівництва, то вартість зведення необхідних тимчасових під'їзних доріг і інших комунікацій для забезпечення будівництва електроенергією, водою, теплом і т.п. визначається додатково в залежності від довжини комунікацій (від пункту примикання джерела одержання до будівельного майданчика), їхніх конструкцій, установлених проектом організації будівництва, по відповідним кошторисних нормативах. [Л - 9]

"Тимчасові будинки і споруди" включаються в кошти на зведення титульних тимчасових будинків і споруджень, необхідних для забезпечення виробничих нестатків будівництв, а також для розміщення й обслуговування працівників будівництва. Порядок визначення розміру засобів, що включаються в графи 4 і 5 зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва, приведений у главі СНіП IV-9-84 "Правила розробки і застосування кошторисних норм витрат на будівництво тимчасових будинків і споруд".