Смекни!
smekni.com

Особливості оподаткування сільськогосподарських підприємств в Україні (стр. 4 из 7)

*** на рівні базових ставок 2009 року.

У 2009 році рівень податкового навантаження зріс порівняно з базовим 2004-им майже у 6 разів. З 2010 року він збільшиться ще на 40 %. Це означає, що сільськогосподарська галузь повертається на загальні умови оподаткування (табл. 2.1). [14]

Отже можна стверджувати, що:

1. З переходом до ФСП скорочується податкове навантаження, спрощуються податкові відносини між державою і платниками податків. Але він не впливає на використання земельних ресурсів та ефективність, прибутковість виробництва в цілому, оскільки не відіграє значної ролі, має невеликий розмір і незначну питому вагу у виручці від реалізації продукції.

2. Введення режиму фіксованого сільськогосподарського податку (ФСП) не повною мірою теоретично обґрунтоване, а база його оподаткування неврегульована. Проте вважаємо доцільним подальше його використання в умовах кризи.

У перспективі ж прийнятним напрямом є перехід до моделі прибуткового оподаткування сільськогосподарських товаровиробників.[15]

2.2 Обчислення і сплата податку на додану вартість

Чинний сьогодні і колишні спеціальні режими оподаткування є однією з форм державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників. Причому така підтримка є більш ефективною, ніж пряме бюджетне фінансування. Аналогічно до пільгових спецрежимів, які діяли до 01.01.2009р., новий спецрежим оподаткування ПДВ передбачає, що:

- сума ПДВ, що нарахована сільськогосподарським підприємством на вартість поставлених ним сільськогосподарських товарів (послуг), не підлягає сплаті до бюджету та повністю залишається для відшкодування сплаченої (нарахованої) постачальнику суми ПДВ на вартість виробничих факторів, а за наявності залишку такої суми податку – для інших виробничих цілей;

- перевищення суми "вхідного" ПДВ, яка сплачена (нарахована) сільськогосподарським підприємством постачальнику на вартість виробничих факторів, над сумою податку, нарахованою за операціями поставок сільськогосподарських товарів (послуг), не підлягає бюджетному відшкодуванню.

- при поставці несільськогосподарських товарів та послуг операції відображаються в загальній декларації з ПДВ, а податкові зобов’язання з ПДВ за такою декларацією підлягають перерахуванню до бюджету на загальних підставах.

Тимчасово, до 01.01.2012 р. звільняються від оподаткування операції із ввезення на митну територію України племінних чистопорідних тварин великої рогатої худоби або генетичного матеріалу, які здійснюються суб’єктами спеціального режиму оподаткування, встановленого ст. 81 Закону України "Про податок на додану вартість". Операції з подальшої поставки вищезазначених племінних чистопорідних тварин великої рогатої худоби або генетичного матеріалу підлягають оподаткуванню у загальному порядку.

Для цілей спецрежиму під сільськогосподарською продукцією розуміється продукція, вказана в групах 1-24 Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності УКТЗЕД (ДОДАТОК Б), яка вирощується, відгодовується (виловлюється – для рибницьких підприємств) безпосередньо цим підприємством, а також продукти переробки цієї продукції.

Слід зауважити, що платник податку, що перейшов на спеціальний режим оподаткування ПДВ, зобов’язаний постійно контролювати сукупний показник попередніх дванадцяти послідовних звітних місяців, а новостворений – показник кожного звітного податкового періоду.

Свідоцтво про реєстрацію спеціального режиму оподаткування ПДВ може бути анульоване у таких випадках:

1) якщо підприємство подало заяву про зняття його з реєстрації як суб’єкта спеціального режиму оподаткування;

2) якщо підприємство подало заяву про його реєстрацію як платника ПДВ на загальних підставах (у тому числі у примусовому порядку у разі невідповідності вимогам, викладеним у ст. 81 Закону України "Про податок на додану вартість");

3) у разі ліквідації сільськогосподарського підприємства або його реорганізації;

4) якщо підприємство не подає податкової звітності протягом останніх дванадцяти послідовних звітних податкових місяців.

Розподіл податкового кредиту. Розподіл сплаченого (нарахованого) податкового кредиту з ПДВ сільськогосподарськими підприємствами, що застосовують спецрежим оподаткування ПДВ здійснюється виходячи з частки використання таких товарів (послуг), основних фондів у операціях сільськогосподарського виробництва та відповідно в інших операціях, слід проводити починаючи з 1 січня 2009 року.

Проводити розподіл податкового кредиту необхідно:

- з 01.01.2009р. – сільгосппідприємствам, які з початку поточного року стали спецрежимними платниками ПДВ;

- з дати набуття статусу платника за спеціальним режимом, якщо підприємство зареєстроване таким платником не з початку року.

Визначення дати виникнення податкових зобов'язань з податку надодану вартість для платників, які зареєстровані як суб'єкти спеціального режиму оподаткування, здійснюється у загальному порядку відповідно до Закону про ПДВ. Таким чином, платники, зареєстровані як суб'єкти спеціального режиму оподаткування, повинні забезпечити ведення окремого обліку операцій, пов'язаних із сільськогосподарським виробництвом, та інших операцій.

Звітність з ПДВ за умови застосування спецрежиму. Щодо податкової звітності, то відповідно до п. 81.13 Закону України "Про податок на додану вартість" сільськогосподарське підприємство – суб’єкт спеціального режиму оподаткування подає податкову декларацію у строки та в порядку, встановлені для інших платників податку. Наказом ДПАУ, що набрав чинності з 10.02.2009р., затверджено зміни до форми податкової звітності з ПДВ. Сільськогосподарські товаровиробники, що обрали спеціальний режим оподаткування ПДВ, подають податкову декларацію з ПДВ (скорочену), в якій відображають лише ті операції, які стосуються спецрежиму, з обов’язковим поданням додатків 2 "Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розі контрагентів" та 3 "Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів (послуг) до вартості всіх товарів (послуг)". Інші операції відображаються у загальній (повній) декларації з ПДВ, у кінці якої проставляється відмітка про одночасне подання скороченої декларації. Скорочена декларація є невід’ємною частиною звітності за відповідний податковий період.

У розділі I"Податкові зобов’язання" відображаються операції з поставки сільськогосподарських товарів (послуг), вироблених (наданих) внаслідок здійснення діяльності відповідно до Закону про ПДВ. При цьому рядки 6, 7, 8.2 скороченої декларації не заповнюються, оскільки податкові зобов’язання, що виникають при імпорті товарів та послуг, отриманих від нерезидента на митній території України, не відносяться до зобов’язань, пов’язаних з поставкою сільськогосподарських товарів.

У розділі II"Податковий кредит" зазначаються операції з придбання:

а) товарів (послуг) для їх використання у виробництві сільськогосподарської продукції, а також основні фонди для їх використання у виробництві сільськогосподарської продукції. Якщо товари (послуги), основні фонди, виготовлені або придбані, використовуються сільськогосподарським підприємством частково для виготовлення сільськогосподарських товарів (послуг), а частково для інших товарів (послуг), то сума сплаченого (нарахованого) податкового кредиту розподіляється виходячи з частки використання таких товарів (послуг), основних фондів в операціях сільськогосподарського виробництва та відповідно в інших операціях;

б) послуг, супутніх поставці сільськогосподарського товару, що вирощується, відгодовується, виловлюється або збирається (заготовлюється) безпосередньо платником податку.

У рядку 16.3 показується коригування, пов’язане з використанням раніше придбаних товарів (послуг), основних фондів частково для виготовлення сільськогосподарських товарів (послуг), а частково для інших.

Отже, якщо товари (послуги) раніше отримувались для використання в діяльності підприємства, не пов’язаній із сільськогосподарською, та податковий кредит за ними було відображено в загальній декларації з ПДВ, а потім ці товари (послуги) чи їх частину спрямували на виробництво сільськогосподарської продукції в умовах спецрежиму, то відповідну таким товарам (послугам) суму податкового кредиту необхідно виключити із загальної декларації (шляхом відображення необхідних даних у рядку 16.3 зі знаком "-") і перенести її до рядка 16.3 скороченої декларації зі знаком "+".

Якщо ж сільськогосподарське підприємство планує змінити напрям використання товарів (послуг) та основних фондів з діяльності у сфері сільського господарства на іншу діяльність, скористатись рядком 16.3 скороченої декларації не можна. У рядку 16.4 відображаються інші випадки збільшення (зменшення) податкового кредиту.Сума рядка 16.5 (переноситься до рядка 16.5 загальної декларації) розраховується за схемою: сума значень рядків (10.1 + 12.1 + 12.2 + 12.4 + 12.5 + 16.1 (+ чи -) + 16.2 (+ чи -) + 16.3 + 16.4 (+ чи -)) колонки Б) х (значення рядка 2.1 колонки А /сума значень рядків (5 + 8 (+ чи -) + 91) колонки А).

При від'ємному значенні знаменника, розрахованого згідно з попереднім абзацом, отриманий показник у рядку 16.5 не відображається.

У Розділ III "Розрахунки за звітний період" скороченої декларації на відміну від загальної декларації відсутня відмітка платника про проведення відшкодування та замість рядків 18-28 введено нові рядки:

- Рядок 18 "Різниця між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту з ПДВ поточного звітного податкового періоду (рядок 9 - рядок 17)";

- Рядок 18.1 "Сума ПДВ, яка у поточному звітному періоді підлягає відображенню в особовому рахунку платника та повністю залишається у розпорядженні сільськогосподарського підприємства (позитивне значення суми рядка 18)";

- Рядок 18.2 "Сума ПДВ, яка включається до валових витрат платника (від'ємне значення суми рядка 18)".