Смекни!
smekni.com

Інфляція в Україні та шляхи її подолання в сучасних умовах (стр. 1 из 2)

Міністерство освіти і науки України

Тернопільський національний економічний університет

Вінницький інститут економіки

Кафедра фінансів і кредиту

Індивідуальне науково-дослідне завдання

З дисципліни «Гроші та кредит»

На тему

Інфляція в Україні та шляхи її подолання в сучасних умовах

Вінниця - 2010


Огляд літератури

Хотілося б, для початку, дати визначення терміну «інфляція». Кожен науковець, дослідник прагне дати своє власне тлумачення того чи іншого поняття. Але зазвичай всі вони дуже схожі. Ось, наприклад, Сірко А.В. писав, що інфляція – це стійке зростання загального (або, що те саме, середнього) рівня цін товарів і послуг, унаслідок якого падає купівельна спроможність наявних в обігу грошей (гроші знецінюються).[1, c.28]

В свою чергу Івасів Б.С. зазначив, що інфляція – процес знецінення грошей внаслідок надмірної емісії та переповнення каналів обігу грошовою масою. [2, c.199]

Мамалуй О.О. дає таке визначення інфляції – це багатопланове соціально-економічне явище, яке характеризує співвідношення між кількістю паперових грошей, обсягом вироблених товарів та послуг і темпами зростання рівня цін. [3]

Сучасні американські підручники подають приблизно таке тлумачення інфляції – це грошове явище, але вона не обмежується знецінюванням грошей. Вона проникає у всі сфери економічного життя і починає руйнувати ці сфери. Від неї страждає держава, виробництво, фінансовий ринок, але більше за все страждають люди.

Ми вважаємо всі ці визначення правильними, відмінності в них виявляються лише, коли проводиться наукове дослідження і в залежності в якому напрямку рухається дослідник (вивчає інфляцію як процес, явище, або досліджує якісь її певні характеристики чи особливості), одне із цих визначень буде яскравіше відображувати суть цього терміну.

В даній роботі ми спробуємо висвітлити особливості розвитку, причини та наслідки інфляційного процесу саме в Україні.


Загальні відомості про види та суть інфляції як економічного явища

Спираючись на визначення А.В. Сірка далі проведемо класифікацію видів інфляції за темпом зростання цін. Отже, є три види інфляції за цим показником:

1.Помірна, коли ціни зростають у середньому до 10% на рік. Такий вид інфляції вважається безпечним, а, враховуючи неможливість забезпечення ідеальної рівноваги грошового обігу, навіть бажаним, оскільки надлишок грошової маси у декілька відсотків може «підхльостувати» економіку. Це так, адже при зростанні цін люди більше купують, очікуючи, що у майбутньому ці ж купівлі обійдуться ще дорожче. Активізація попиту відповідно стимулює виробництво.

2. Галопуюча, коли ціни зростають понад 10% на рік.

3. Гіперінфляція – найнебезпечніша, коли ціни зростають понад 1000% на рік або 50% на місяць, чи 1% на день. Гіперінфляція руйнує економіку. Це проявляється, зокрема, у різкому знеціненні боргових зобов’язань, доходів і заощаджень. Зникають стимули до виробництва, зате процвітає спекулятивний бізнес. Руйнівні процеси досягають апогею, коли економічні суб’єкти знову повертаються до бартерних взаєморозрахунків, виплат зарплати працівникам продукцією тощо.

Також розрізняють такі причини інфляції:

1) Надлишковий сукупний попит, зумовлений, головним чином, неефективною політикою уряду і надмірною емісією грошей (інфляція попиту) Це відбувається, коли ухвалюються популістські закони, щоб купити голоси виборців; коли розбухає державний апарат, надмірно підвищуються витрати на утримання високо посадовців і через це втрачається ефективність утримання держави суспільством (держава стає надто дорогою);

2) Зростання витрат виробництва, зумовлене необґрунтованим підвищенням заробітної плати, підвищенням цін монополіям, різким збільшенням витрат на оплату імпортних ресурсів тощо (інфляція пропозиції або витрат). [1, c.29-30]

Основні фактори інфляції в Україні в 2007-2008 роках

Різкий сплеск інфляції припадає саме на 2007 рік. Тому для подальшого дослідження цього процесу, варто зупинитись на його зародженні.

Протягом 2007-2008 років інфляція споживчих цін зросла аж до 30,2%. Щомісяця за цей період споживчі ціни зростали на 2-4%.

Зростання індексу цін виробників також різко прискорилась – до 37,5% у 2008 році. Серед цін виробників насамперед зростали ціни на енергоносії – на 45% для сировини і на 69% для продуктів переробки – і на продукцію металургії, де ціни на руду зросли на 89%, а на готовий продукт на 53%.

Основними причинами такого «здуття» економіки були:

· підвищення цін на імпортований газ;

· стимулююча монетарна політика, імпортована із США за режиму фіксованого валютного курсу, та вторинні наслідки високої інфляції;

· завдяки прив’язці гривні до долара США велика різниця між процентними ставками в Україні й закордоном стимулювала значні потоки капіталу в Україну;

· банки продовжували кредитну експансію, що спричинило зростання грошового мультиплікатора на 12%. Як наслідок пропозиція грошей зросла на 52,2%;

· Зростання доходів бюджету.

Але вже наприкінці 2008 року інфляція уповільнилась до 29,3%. На динаміку цього показника вплинули сезонні фактори, послаблення споживчого попиту та адміністративний тиск. Національний банк України зобов’язав комерційні банки розміщувати резерви в розмірі 20% від короткострокових позик і депозитів нерезидентів на окремих рахунках НБУ. [3, c.77-79]

Основні причини інфляції в 2010 році

Президент центру ринкових реформ Володимир Лановий вважає, що причиною інфляції в серпні і вересні в Україні стало підвищення ціни на газ і житлово-комунальні послуги, а також випуск ПДВ-облігацій і запозичення коштів на внутрішньому ринку в результаті розміщення ОВДП, внаслідок чого обсяг коштів на ринку істотно збільшився.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив 27.10.2010 на брифінгу в Києві.

Лановий підкреслив, що значна частина отриманих коштів пішла на виплату боргів із зарплати. "Уряд почав активно фінансувати бюджетні витрати. У першій половині року через брак грошей почали зростати борги із зарплат. І ситуація тут така - або не платити із зарплаті, або інфляція. Уряд вирішив скинути облігації. Банки їх купили і пустили ці гроші в обіг. Виправили ситуацію із зарплатою, але це відгукнулось зростанням цін. У вересні уряд сам збільшив фінансування бюджету на 11-13 млрд. грн. на місяць. Якщо план на місяць 20 млрд., то збільшення на 11 млрд. це істотне збільшення готівкових коштів в економіці", - зазначив Лановий.

При цьому він підкреслив, що у багатьох випадках зростання цін на товари було необґрунтованим і відбувалося за принципом "якщо хтось підняв ціну, то чому мені їх не підняти". Як приклад він навів ситуацію з підвищенням цін на яйця. "Те, що яйця подорожчали - це змова постачальників цього товару. Цей продукт падав в ціні в першій половині року, тепер постачальники вирішили компенсувати свої збитки", - зазначив Лановий. Також він прогнозує подальше зростання цін в разі, якщо уряд продовжить здійснювати вливання коштів на внутрішньому ринку. Як повідомляв УНІАН, інфляція в Україні у вересні 2010 року в порівнянні із серпнем ц.р. склала 2,9%, з початку року (до грудня 2009 року) - 7,4%. Інфляція в серпні 2010 року в порівнянні з липнем т.г. склала 1,2%.

На початку жовтня МВФ погіршив прогноз середньорічної інфляції в Україні в 2010 році з 9,2% (квітневий прогноз) до 9,8%. В бюджеті-2010 закладена інфляція (грудень до грудня) на рівні 13,1%. [6]

Сергій Чигир про причини інфляції в Україні в 2010 році

Дещо іншу позицію та тези висуває Сергій Чигир в своїй статті в одному з інтернет-видань «Економічна правда». Сподівання уряду на низьку інфляцію виявилися марними. У серпні споживчі ціни виросли на 1,2%, поставивши хрест на чотирьох місяцях дефляції. З початком осені ціновий маховик лише набиратиме силу, тож невдовзі знову спостерігатиметься двозначний рівень інфляції. Виробники ще влітку встигли відреагувати на негативні очікування населення щодо низького врожаю та зростання цін на житлово-комунальні послуги, підвищивши ціни на основні товари.

Дорогий серпень

В уряді сподівалися, що і в серпні інфляція буде або нульовою, або із знаком "мінус". Сезонне зниження цін на продукти харчування мало б компенсувати серпневе подорожчання газу на 50%. І справді, востаннє у цьому місяці інфляція була високою 14 років тому, у 1996 році, - 5,7%.

Серпнева інфляція у 2010 році на рівні 1,2% призвела до того, що з початку року зростання споживчих цін становить 4,3%, тоді як у держбюджеті-2010 закладений річний показник 9,7%.

За даними Держкомстату, серпневий стрибок викликаний зростанням цін на житлово-комунальні послуги на 9,6%. Оскільки "комуналка" складає 11% споживчого кошика, то це найбільше вплинуло на інфляцію.

Оскільки місцева влада буде переглядати тарифи на початку опалювального сезону, то нового зростання цін варто очікувати вже у вересні-жовтні. У цей період, прогнозують у Мінекономіки, інфляція буде рости на 2-2,5% на місяць

Сподівання, що дорогу "комуналку" компенсують дешеві харчі, виявилися марними. Спека спричинила зменшення врожайності зернових та овочів. Отже, продукти у вересні-жовтні будуть не дешевшати, а стрімко дорожчати.

Темпи інфляції в 2010році. (%) (за даними Держкомстату)

Січень 1,8
Лютий 1,9
Березень 0,9
Квітень -0,3
Травень -0,6
Червень -0,3
Липень -0,2
Серпень 1,2

Спекотні продукти

Тривала посуха призвела до зростання цін не тільки в Україні, але й у Росії, проте там інфляція менша - 0,6% за серпень, за рік прогнозують 7%. І це при тому, що Росія постраждала від посухи значно більше, ніж Україна. ЄС тримає низькі темпи інфляції - у серпні вона уповільнилася до 1,6% у річному вимірі.