Смекни!
smekni.com

Соціально-економічна роль фондів цільового призначення (стр. 3 из 3)

При цьому слід звернути увагу на те, що не сплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягуються до фонду безперечно.

Основні напрями використання Фонду соціального стра­хування:

♦ виплати допомог за тимчасовою непрацездатністю, у зв'язку з вагітністю і пологами, при народженні дити­ни, по догляду за дитиною до досягнення трирічного віку, на поховання (близько 70 % витрат);

♦ витрати на санаторно-курортне лікування і відпочи­нок (близько 25 % витрат);

♦ повне або часткове фінансування дитячих та студентсь­ких таборів та позашкільного обслуговування учнів;

♦ витрати на забезпечення поточної діяльності фонду й утримання органів управління (близько 4 % витрат);

♦ інші витрати.

Кошти фонду можуть витрачатися страхувальниками ли­ше згідно з їхнім цільовим призначенням у встановленому по­рядку. Витрати за рахунок внесків сплачуються страхувальни­ком із його каси або через його поточний рахунок в установах банку. Контроль за своєчасним і повним надходженням страхо­вих внесків та інших платежів, а також правильністю витрат коштів здійснюють страховики, профспілкові комітети, орга­ни Фонду.

Близьким за сутністю до цього Фонду є Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та про­фесійних захворювань. Фонд створювався з метою проведен­ня профілактичних заходів з охорони праці, відновлення здо­ров'я та працездатності потерпілих на виробництві від нещас­них випадків, відшкодування їм заданої матеріальної та мо­ральної шкоди.

Фонд проводить збір та акумуляцію страхових внесків, має автономну незалежну систему фінансування. Джерела до­ходів Фонду: внески роботодавців у розмірі 0,2-13,8 % від об­сягу продажу чи фонду оплати праці відповідно до рівня про­фесійного ризику; штрафні санкції за порушення законодавст­ва з безпеки праці; доходи від розміщення тимчасово вільних коштів; благодійних внесків та інших надходжень, отримання яких не суперечить законодавству.

Основні напрями використання Фонду:

. відшкодування матеріальної і моральної шкоди застрахованим і членам їх сім'ї шляхом здійснення соціальних виплат;

відновлення здоров'я та працездатності потерпілим від нещасних випадків;

проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасних випадків на виробництві;

створення резервів коштів Фонду для забезпечення його стабільного функціонування.

Управління коштами здійснює некомерційна самоврядна організація - Фонд соціального страхування від нещасних ви­падків, який діє під контролем держави, представників застра­хованих осіб і роботодавців.

Склад тимчасових фондів цільового призначення досить мобільний. У різні роки до їх складу в Україні належали Фонд розвитку паливно-енергетичного комплексу, Фонд розвиткупромисловості, Фонд конверсії, Фонд охорони праці, Фонд соціального захисту інвалідів та ін.

Особливе місце в системі фондів цільового призначення займає Фонд для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення. Фонд Чорнобиля можна розглядати як тимчасовий, оскільки він призначений для ліквідації наслідків аварії. З іншого боку, цей процес триватиме досить довго, внаслідок чого видатки Фонду мають ознаки постійних. З 1999 р. формування Фонду скасовано, а його видатки передано до бюджету.