Смекни!
smekni.com

Аналіз інвестиційного ринку України (стр. 3 из 4)

Світова практика відпрацювала ряд показників, які характеризують стан економіки і відповідно інвестиційної привабливості окремих країн. Серед них виділяють так звані економічні індекси, які складаються, як правило, лише для окремих країн. Вони характеризують визначені сторони економіки, як от: рівень конкурентоздатності, економічної свободи та корупції.

Вони використовуються більшою мірою безпосередніми інвесторами при реалізації їх стратегії інвестування за кордоном.

Третім етапом макроекономічного дослідження ринку є дослідження очікуваних змін факторів та умов, що впливають на розвиток інвестиційного ринку. Особливу роль у прогнозних дослідженнях відіграє розгляд наступних умов та факторів:

- передбачувана динаміка валового національного продукту, національного доходу та обсягу виробництва промислової продукції;

- зміна частки національного доходу, що витрачається на накопичення;

- розвиток приватизаційних процесів;

- зміна податкового регулювання інвестиційної та іншої підприємницької діяльності;

- зміна облікової ставки Національного банку та умов одержання довго - і короткотермінових кредитів;

- розвиток фондового ринку.

Макроекономічне дослідження розвитку інвестиційного ринку є базою подальшої оцінки та прогнозування інвестиційної привабливості регіонів та галузей народного господарства.

Процес вивчення інвестиційного ринку в цілому складається з ряду послідовних етапів. Така послідовність вивчення інвестиційного ринку дозволяє одержати надійну інформацію для розробки стратегії інвестиційної діяльності та формування інвестиційного портфелю.

Діапазон досліджень інвестиційного ринку на основі методів фундаментального аналізу найбільш широкий. Основними напрямами такого дослідження є:

- аналіз і прогнозування кон'юнктури інвестиційного ринку в цілому у зв'язку із загальноекономічним розвитком країни;

- аналіз і прогнозування кон'юнктури окремих видів і сегментів інвестиційного ринку;

- аналіз та оцінка перспектив інвестиційної привабливості окремих галузей економіки;

- аналіз і оцінка перспектив інвестиційної привабливості окремих регіонів країни;

- аналіз і прогнозування інвестиційної позиції підприємств;

- порівняльний аналіз інвестиційних якостей окремих реальних проектів фінансових інструментів та відповідне прогнозування динаміки рівня цін на них.

Фундаментальний аналіз заснований на дослідженні окремих факторів, що впливають на динаміку показників, що вивчаються, і визначенні можливої зміни цих факторів у майбутньому періоді.

Отже, ступінь активності інвестиційного ринку, співвідношення окремих його елементів здійснюється шляхом вивчення ринкової кон'юнктури. При її аналізі важливо виявити загальну динаміку та зв'язок із фазами розвитку економіки країни в цілому.


3 Аналіз ефективності інвестиційного проекту

Інвестицій 10 тис. грн. Грошовий потік 5 тис. грн, 3 тис. грн., 2 тис. грн., 4 тис. грн. Ставка прибутковості 12 %. Середньорічний індекс інфляції 11 %. Розрахувати чистий приведений дохід, індекс рентабельності,внутрішню норму прибутку, дисконтова ний строк окупності, ставку відсотка при розрахунку інфляції та чистий приведений дохід в умовах інфляції.

Розв’язок

1) Чистий приведений дохід при і1 = 12%.

4,46 тис. грн. + 2,39 тис. грн. + 1,42 тис. грн. + 2,55 тис. грн. – 10 тис. грн. = 10,82 тис. грн. – 10 тис. грн. = 0,82 тис. грн.

Висновок: чистий приведений дохід більше 0, це означає, що проект прибутковий і його варто приймати до реалізації.

2) Чистий приведений дохід при і2 = 18%.

4,24 тис. грн. + 2,16 тис. грн. + 1,22 тис. грн. + 2,06 тис. грн. – 10 тис. грн. = 9,68 тис. грн. – 10 тис. грн. = - 0,32 тис. грн.

3) Внутрішня норма прибутку.

Висновок:

= 16,32%, він більший ставки дисконту, тобто
= 12%, це означає, що проект прибутковий.

4) Індекс рентабельності

=
= 1,082

Висновок: Індекс рентабельності більше 1, це означає, що проект рентабельний і в результаті реалізації його принесе прибуток.

5) Дисконтований строк окупності.

= 2, 86 (роки).

10 тис. грн – (5 тис. грн. + 3 тис. грн. + 2 тис. грн.) = 10 тис. грн – 10 тис. грн. = 0.

Висновок: Проект окупиться за 3 роки.

6) Ставка відсотку в умовах інфляції.

Ri – ставка дисконту з урахуванням інфляції;

R – ставка дисконту без урахування інфляції;

= (1,12)
(1,11) – 1 = 1,243 – 1 = 0,243 = 24,3 %.

7) Чистий приведений дохід при Ri = 24,3%.

4,02 тис. грн. + 1,94 тис. грн. + 0,84 тис. грн. + 0,70 тис. грн. – 10 тис. грн. = 7,50 тис. грн. – 10 тис. грн. = - 2,50 тис. грн.

Висновок: Так, як чистий приведений дохід в умовах інфляції = - 2,50 тис. грн.., це означає, що при вкладанні інвестицій при інфляції, проект не принесе дохід.


Висновок

Таким чином інвестиційний ринок – це сукупність економічних відносин, які складаються між продавцем та покупцем інвестиційних товарів та послуг, а також об’єктів інвестицій в усіх його формах.

Найважливішою складовою ринку інвестицій є ринок інвестиційних товарів. Виробництво і рух цих товарів на ринку забезпечується елементами інвестиційної інфраструктури. У країнах з розвинутою ринковою економікою мережа таких елементів є надзвичайно широкою. Головне завдання інвестиційної інфраструктури - обслуговування інвестиційної сфери, задоволення інвестиційного попиту. Основним інвестиційним товаром є продукція проектно-дослідницьких, будівельних, монтажних підприємств, фірм і постачальників матеріально-технічних ресурсів, яка в основному забезпечує інвестиційний процес.

На інвестиційному ринку діють різноманітні учасники, функції яких визначаються цілями їх діяльності та ступенем участі у здійсненні окремих угод. Склад основних учасників інвестиційного ринку варіюється в залежності від форм здійснення угод. Загалом основні учасники інвестиційного ринку диференціюються на дві групи:

1) Продавці і покупці інвестиційних товарів, інструментів і послуг;

2) Інвестиційні (фінансові) посередники.

Окрім основних учасників інвестиційного ринку, що приймають безпосередню участь у здійсненні угод, до складу його суб'єктів відносяться численні учасники, що здійснюють допоміжні функції.

Стан інвестиційного ринку в цілому та окремих його складових сегментів характеризують такі елементи, як попит, пропозиція, ціна і конкуренція. Ступінь активності інвестиційного ринку, співвідношення окремих його елементів здійснюється шляхом вивчення ринкової кон'юнктури.

Важливою умовою успішної ринкової трансформації економіки України є реалізація її інвестиційного потенціалу, який складається з ресурсного, інфраструктурного, фіскального, регуляторного та економічного факторів. Сучасні тенденції розвитку інвестиційного ринку України повинні відповідати світовому механізму роботи ринку інвестицій.

Вивчення макроекономічних показників розвитку інвестиційного ринку є первинним і найскладнішим етапом його вивчення.

Процес вивчення інвестиційного ринку в цілому складається з ряду послідовних етапів. Така послідовність вивчення інвестиційного ринку дозволяє одержати надійну інформацію для розробки стратегії інвестиційної діяльності та формування інвестиційного портфелю.

Отже, ступінь активності інвестиційного ринку, співвідношення окремих його елементів здійснюється шляхом вивчення ринкової кон'юнктури. При її аналізі важливо виявити загальну динаміку та зв'язок із фазами розвитку економіки країни в цілому.

При розрахунку показників і визначення чи варто вкладати інвестиції в проект я визначила, що проект рентабельний і в результаті реалізації його принесе прибуток. Проект окупиться за 3 роки і на 3 році буде приносити прибуток. Внутрішня норма прибутку більше ставки дисконту, це говорить про те, що проект прибутковий. Розрахувавши ставку відсотка в умовах інфляції визначила, що чистий приведений дохід при цій ставці не принесе прибутку.


Література

1. Бирмен В., Шмидт С., Экономический анализ инвестиционных проектов/ Пер. с англ./ Под ред. Л.П. Валых. – М.: Банки и биржы, 1999. – 631 с.