Смекни!
smekni.com

Оцінка та методологія визначення фінансової діяльності підприємства (стр. 3 из 7)

Проаналізуємо більш конкретно структуру активів ВАТ "РВК" Деснянська правда".

В структурі активу балансу найбільшу питому вагу стали займати необоротні активи. Це свідчить про те, що підприємство має потребу у великих обсягах основних фондів. Так на початок звітного періоду вартість основних засобів підприємства становила 11934,2 тис. грн., що на 110,3 тис. грн. більше ніж на кінець звітного періоду. Але при цьому зменшилась питома вага основних фондів в структурі активу, так на початок звітного періоду вони складали 84,20% структури майна, а вже на кінець звітного періоду - 83,54 %. Частка необоротних активів на кінець звітного періоду склала 84,85%, отже підприємство має важку структуру активів. Даний показник говорить про значні накладні витрати і високу чутливість до зміни виручки. Тобто дане підприємство фінансово не стійке, при зміни ситуації на ринку зазнає великих змін, відповідно, не завжди в кращу сторону.

На кінець звітного періоду спостерігається зменшення готової продукції на 132,5 тис. грн., що свідчить про зменшення підприємством на кінець звітного періоду обсягів виробництва готової продукції, що загалом не є позитивним фактором.

На кінець звітного періоду спостерігається стрімке зменшення дебіторської заборгованості за розрахунками, це пояснюється тим, що кошти, які були винні підприємству повернулися майже в повному обсязі.

Важливо в подальшому аналізі звернути увагу на зміну швидкості обігу оборотних засобів. Чим вище швидкість обігу запасів і дебіторської заборгованості, тим ефективніше працює підприємство.

Також можна сказати про стрімке збільшення дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги. Так на початок звітного періоду вона складала 522,6 тис. грн., а на кінець – 816,6 тис. грн. Такий стан дебіторської заборгованості свідчить про добрий стан розрахунків із споживачами. Але, якщо і в подальшому спостерігатиметься стрімке зростання дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги, то у підприємства можуть виникнути фінансові труднощі, і щоб дебітори швидше повертали заборгованість підприємство може розробити ряд заходів. Наприклад можна постійним клієнтам надавати знижки. А клієнтам із дуже великим строком заборгованості встановити пеню.

Частка заборгованості перевищує частку грошових коштів у структурі активу (на кінець звітного періоду частка заборгованості склала 12,89%, а частка грошових коштів – 1,29%). Це говорить про те, що підприємство має проблеми з маркетинговою політикою підприємства, а також переважно не грошовим характером розрахунків.

Великий вплив на фінансовий стан здійснює стан виробничих запасів. З метою нормального ходу виробництва і збуту продукції запаси повинні бути оптимальними. Обсяг виробничих запасів у звітному році (512,6 тис. грн.) в порівнянні з попереднім базовим роком (455,4 тис. грн.) зріс на 57,2тис. грн. В той же час обіговість оборотного капіталу у звітному році склала 11105/2143,6 = 5,18; а у базовому – 10457/2183,8 = 4,79. Таким чином обіговість капіталу зросла на 8%. Будь-який ріст вартості запасів повинен супроводжуватися таким же (або більшим) ростом обіговості оборотного капіталу. Оскільки підприємство накопичило велику кількість запасів, які не використовуються у виробництві, то це може свідчити про спад активності підприємства, уповільнення обіговості оборотного капіталу. Тобто підприємство пригальмувало випуск нової продукції, внаслідок чого використання оборотного капіталу стало меншим.

Для того щоб дати узагальнюючу оцінку руху необоротних активів необхідно розрахувати коефіцієнт зношування, коефіцієнт придатності, коефіцієнт поновлення і коефіцієнт вибуття основних засобів (дані для розрахунків коефіцієнту вибуття та коефіцієнту поновлення містяться в формі № 5 «Примітки до річної фінансової звітності»).

– Коефіцієнт зношування основних засобів (Кзн.) – характеризує частку вартості основних засобів, яка була списана на витрати в попередніх періодах, в первісній вартості. Доповненням цього показника до 100 % (або одиниці) є коефіцієнт придатності основних засобів (Кпр.):

(1.6)

. (1.7)

Маємо:

= 1- 0,25 = 0,75.

Ці показники є умовними, оскільки вони залежать від методу нарахування амортизації. Таким чином коефіцієнт зносу не відображає фактичного зношення основних засобів, а коефіцієнт придатності не дає точної оцінки їх поточного стану. Проте являється небажаною умова:

Кзн. > 50%, а Кпр. < 50 %. На ВАТ "РВК"Деснянська правда" такої ситуації не спостерігається, а отже методи, які застосовуються для нарахування амортизації правильні.

– Коефіцієнт поновлення основних засобів (Кпон.) – визначає частину нових основних засобів на кінець звітного періоду в складі основних засобів:

(1.8)

або 7 %.

З розрахунку даного показника видно, що 7% основних засобів, які були наявні на кінець звітного періоду, були отримані і введені в експлуатацію, тобто взяті на облік і баланс, протягом 2007 року.

– Коефіцієнт вибуття (Квиб.) – показує, яка частина ОЗ, з якими підприємство почало свою діяльність в звітному періоді, вибула з різних причин:

(1.9)

або 8%.

Тобто з вищенаведеного розрахунку ми бачимо, що невелика частина основних засобів, а саме лише 8 %, були виведені з експлуатації, тобто зняті з обліку і балансу протягом 2007 року з різних на те причин. Також можна зазначити, що з експлуатації було виведено на 1% більше основних засобів, ніж введено.

Проаналізуємо більш детально структуру пасиву балансу:

Дані пасиву балансу дозволяють визначити, які зміни відбулися у структурі власного і позичкового капіталу та скільки залучено у оборот підприємства довгострокових та короткострокових коштів. Тобто пасив балансу показує, звідки взялись кошти, спрямовані на формування майна підприємства.

1. У 2007 році відбулося зростання обсягу власного капіталу на 131,1 тис.грн., що є позитивною тенденцією.

Статутний капітал залишився незмінним. А обсяг іншого додаткового капіталу зменшився, але не значною мірою. Це може свідчити про непередбачувані витрати. А от збільшення величини нерозподіленого прибутку свідчить про зростання рівня чистого прибутку підприємства та величини резервного капіталу.

2. В структурі позикового капіталу теж відбулися зміни. Він був знижений до рівня 3672,8 тис.грн., що на 5% нижче, ніж у попередньому періоді.

- обсяг довгострокових зобов’язань у 2007 році зменшився на 305 тис.грн. за рахунок часткового погашення довгострокових кредитів банків.

- обсяг поточних зобов’язань у 2007 році був збільшений на 108,6 тис.грн. Це відбулося за рахунок збільшення поточних зобов’язань таких як одержання авансів, оплата праці, розрахунки з учасниками.

1.3 Аналіз фінансових коефіцієнтів діяльності підприємства

Таблиця 1.5. - Аналіз фінансових коефіцієнтів діяльності підприємства

№ п/п Показники Формула розрахунку 2006 рік 2007 рік
Напрямок аналізу: Операційний аналіз
1. Коефіцієнт зміни валових продаж
2. Коефіцієнт валового прибутку
3. Коефіцієнт операційного прибутку
4. Коефіцієнт чистого прибутку (прибутковість продаж)
Напрямок аналізу: Аналіз операційних витрат(Аналіз дозволяє вияснити причини зміни показників прибутковостікомпанії і є доповненням операційного аналізу)
5. Коефіцієнт виробничої собівартості реалізованої продукції
6. Коефіцієнт витрат по реалізації
7. Коефіцієнт загальних і адміністративних витрат
8. Коефіцієнт процентних платежів
Напрямок аналізу: Управління активами
9. Обіговість активів
10 Обіговість чистих активів
11 Обіговість постійних активів
12 Обіговість дебіторської за боргованості(ДЗ)
13 Середній період погашення дебіторської заборгованості
14 Обіговість товарно-матеріальних запасів
15 Обіговість товарно-матеріальних запасів (ТМЗ) за собівартістю
16 Обіговість кредиторської заборгованості
17 Середній період погашення кредиторської заборгованості
Напрямок аналізу: Показники ліквідності
18 Коефіцієнт поточної ліквідності
19 Коефіцієнт строкової (проміжної) ліквідності
20 Коефіцієнт абсолютної ліквідності
Напрямок аналізу: Показники прибутковості (рентабельності)
21 Рентабельність оборотного капіталу оборотних засобів (ОЗ)
22 Рентабельність активів
23 Рентабельність власного капіталу (ВК)
24 Рентабельність чистих активів
Напрямок аналізу: Показники структури капіталу
25 Відношення за боргованості до активів
26 Співвідношення позикового (ПК) і власного (ВК) капіталів
27 Відношення за боргованості до власного капіталу
28 Коефіцієнт капіталізації
Напрямок аналізу: Показники обслуговування боргу
29 Показник забезпеченості процентів
30 Показник забезпеченості процентів і основної суми боргу
Напрямок аналізу: Ринкові показники
31 Чистий прибуток, що припадає на 1 акцію
0,028 0,037
32 Дивіденди на просту акцію
0,003 0

Найбільш ліквідні активи: Л1 = стр.220 + стр.230 + стр.240;