Смекни!
smekni.com

Облік та звітність податку на прибуток (стр. 1 из 2)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. Гетьмана

Індивідуальне завдання

по темі

"Облік та звітність податку на прибуток"

Кафедра: фінанси підприємств

Викладач: к. е. н. Сибірянська Ю.В.

Виконала: студентка Vкурсу,

спеціальності "Фінанси",

група 8114/3 (11),

КИЇВ 2010

Зміст

Вступ до завдання

Система податкового обігу валових доходів, валових витрат та нарахування амортизації

Методика складання декларації з податку на прибуток

Вплив податку на прибуток на результати фінансово-господарської діяльності підприємства

Список використаної літератури

Вступ до завдання

Повне найменування бази практики - Відкрите акціонерне товариство "Страхове товариство "Іллічівське".

Організаційно-правова форма - відкрите акціонерне товариство.

Юридична адреса - 01033 м. Київ, вул. Саксаганського, 38Б, оф.12.

Тел/факс - (044) 207-0170.

Сайт в інтернеті - www.illichivska.com.ua

Галузева належність компанії - страхова діяльність.

Організація являє собою групу страхових компаній, яка є об’єднанням СК "Іллічівська" та СТ "Іллічівське".

Метою даного індивідуально практичного завдання є вивчення і здійснення аналізу сплати суб’єктом підприємництва податку на прибуток та визначення його впливу на результати фінансово-господарської діяльності і поточний фінансовий стан.

Система податкового обігу валових доходів, валових витрат та нарахування амортизації

Діяльність страховика охоплює як страхову діяльність, що має свій відмінний, порівняно з іншим, порядок оподаткування, та діяльність, не пов'язану зі страхуванням (інвестиційну та іншу діяльність), яка оподатковується у загальному порядку.

Оподаткування прибутку підприємства регулюється Законом України “Про оподаткування прибутку підприємств" від 28 грудня 1994 року.

Валовий доход - загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах

Загальною умовою оподаткування прибутку страхової компанії є окреме оподаткування страхової діяльності, фінансової діяльності та іншої господарської діяльності. Для страхової компанії податок на прибуток має риси непрямого податку, що не залежить від витрат на ведення господарської діяльності компанії.

Для розрахунку прибутку до оподаткування необхідно враховувати амортизацію, розрахунок якої має відмінності у фінансовому та податковому обліку. Зокрема, щодо прийнятих термінів (основні фонди - у податковому обліку; основні засоби - за стандартом); групування об’єктів (чотири групи - у податковому обліку; 9 субрахунків - у фінансовому; нарахування амортизації (від залишкової вартості, до того ж сукупної об’єктів другої - четвертої груп раз на квартал - у податковому обліку; за п’ятьма можливими способами окремо за кожним об’єктом щомісяця - у фінансовому; віднесення витрат на поліпшення основних засобів (до 10% будь-яких витрат на поліпшення основних фондів можна віднести до валових витрат, а решту приєднують до залишкової вартості об’єктів першої групи, сукупної вартості другої, третьої та четвертої груп - у податковому обліку; віднесення витрат на ремонт у повній сумі до витрат звітного періоду (списання), оскільки вони здійснюються для підтримання об’єкта в робочому стані та одержання первинно визначеної суми майбутніх економічних вигод, і збільшення первинної вартості основних засобів на суму витрат на реконструкцію, модернізацію, модифікацію, добудову, обладнання, оскільки в результаті цього первинно очікувані економічні вигоди від використання об’єктів зростають - у фінансовому) тощо.

Для обліку валових доходів та валових витрат створено новий регістрі бухгалтерського обліку Наказом Мінфіну від 29.12.2006 р. №1316 "Розрахунок податкових різниць за даними бухгалтерського обліку", який слід щорічно подавати як додаток до типової форми фінансової звітності №5 "Примітки до річної фінансової звітності".

Методика складання декларації з податку на прибуток

Основним документом, на підставі якого здійснюється перевірка достовірності й повноти нарахування податку на прибуток, є Декларація з податку на доходи (прибуток) страховика. Заповнення Декларації здійснюється на підставі додатків і відомостей, при цьому складність її заповнення та контролю полягає у значній громіздкості та невизначеності показників, що наводяться

Декларація заповнюється в такі звітні періоди: календарний квартал, півріччя, три квартали, рік. Податковий період починається з першого календарного дня податкового періоду і закінчується останнім календарним днем податкового періоду

Слід зазначити, що податкова декларація побудована на принципах, відмінних від побудови фінансової звітності форми № 2 “Звіт про фінансові результати”, оскільки доходи і витрати, що показують у Декларації, не відповідають поділу на види діяльності, які характерні для бухгалтерського обліку. Тому при заповненні Декларацій необхідно перерозподіляти окремі доходи і витрати відповідно до рахунків бухгалтерського обліку.

Прибуток СТ "Іллічівське" оподатковується за двома ставка:

За ставкою податку 3% оподатковується дохід від страхової діяльності, включає суму валових внесків, одержаних платником або нарахованим на його користь за договорами страхування і перестрахування, у тому числі комісійних винагород цедента, отриманих від перестрахування (01 рядок декларації з податку на доходи (прибуток) страховика) та зменшену на суму валових внесків, сплачена платником за договорами перестрахування (02 рядок декларації з податку на доходи (прибуток) страховика).

За ставкою податку 25% оподатковуються доходи, що мають особливий порядок оподаткування суми оподаткованого доходу у вигляді часток від страхових сум або страхових відшкодувань, сплачених перестраховиком (07 рядок декларації з податку на доходи (прибуток) страховика) та доходу від реалізації прав страховика до страхувальника або іншої особи, відповідальної за заподіяний збиток, у частині перевищення його доходу над сплаченими страховими відшкодуваннями, які розраховуються окремо за кожним договором страхування, за яким отримана сума регресної вимоги (08 рядок декларації з податку на доходи (прибуток) страховика) та оподатковувану частку інвестиційного доходу (09 рядок декларації з податку на доходи (прибуток) страховика).

За ставкою податку 25% оподатковується валовий дохід від усіх видів діяльності (додаток К1 до рядка 13 декларації).

Розглянемо методику заповнення декларації з податку на прибуток страховика на прикладі СТ "Іллічівське" за даними 2009 р.

В декларації зазначається: звітній період, дані по платнику податку.

одиницями виміру є суми в гривнях, без копійок, з відповідним округлення.

І. Доходи від діяльності зі страхування. Оподаткований від страхової діяльності визначається як значення коду рядка 01 с вирахуванням рядка 02. Сума валових внесків, одержаних платником або нарахованим на його користь за договорами страхування і перестрахування, у тому числі комісійних винагород цедента, отриманих від перестрахування (код рядка 01) в 2009 році склала 86 878 652. Сума валових внесків, сплачена платником за договорами перестрахування з резидентами за звітній період становить 16 926 566. Оподаткований дохід від страхової діяльності (03 рядок) складає 69 952 086. Отриманий оподаткований дохід підлягає коригуванню (04 рядок): звітній період відбулася зміна компенсації вартості страхових послуг на суму - 2 784 917. та самостійно було виявлено помилки за результатами минулих податкових періодів на суму 59 338. Виходячи з вказаних даних оподаткований дохід від страхової діяльності після корегування складає 67 226 507.

На дохід від діяльності зі страхування сума податку за ставкою 3% (06 рядок) буде становити = 67 226 507 * 3% = 2 016 795.

ІІ. Інші доходи, що мають особливий порядок оподаткування. До даного розділу відносять: оподаткований дохід у вигляді часток від страхових сум або страхових відшкодувань, сплачених перестраховиком (07 рядок) = 299 269; доход від реалізації прав страховика до страхувальника або іншої особи, відповідальної за заподіяний збиток, у частині перевищення його доходу над сплаченими страховими відшкодуваннями, які розраховуються окремо за кожним договором страхування, за яким отримана сума регресної вимоги (08 рядок) = 36 483; частка інвестиційного доходу (09 рядок). За доходами даного розділу ставка податку становить 25%. Нарахована сума податку складає = (299 269 + 36 483) * 25%= 83 938.

ІІІ. Сума нарахованого податку за ставкою 25% (13 К1 рядок).Сума податку визначається з даних зазначених в Додатку 1 до рядка 13 декларації. Валовий дохід від усіх видів діяльності (1 рядок) становить 3 527 749. У звітному періоді даний вид доходу не коригувався, тому скоригований валовий дохід буде мати таке ж саме значення (3 рядок) 3 527 749. Частка валових витрат (4 К3 рядок) включає витрати на придбання товарів (робіт, послуг) та витрати на оплату праці. Частка валових витрат розраховується у Відомості К3 до рядка 4 Додатку К1 до Декларації. За звітній період частка валових витрат становить 43 946. Прибуток, що підлягає оподаткуванню буде складати = 3 527 749 - 43 946 = 3 483 803

Нарахована сума податку складає = 3 483 803 * 25% = 870 951

VI. Податкове зобов’язання. Визначимо загальну суму податку до сплати за попередніми розділами - сума значень рядків 06 + 10 + 13 = 2 016 795 + 83 938 + 870 951 = 2 971 684. Дану суму податку потрібно скоригувати на суму податків, що були нараховані та заплачені за І квартал 2009, півріччя 2009 та ІІІ квартал 2009. Сума нарахованого податку за попередні періоди становить 2 265 056.