Смекни!
smekni.com

Фінансові аспекти сертифікації (стр. 2 из 2)

Граничні нормативи сумарної трудомісткості робіт, що проводяться ОС під час атестації виробництв у процесі обов'язкової сертифікації продукції (послуг), залежно від складності продукції і виробництва, наведені у таблиці 4.

Таблиця 4 - Граничні нормативи трудомісткості робіт ОС, що оплачуються заявником, під час атестації виробництва, яка проводиться в рамках обов'язкової сертифікації продукції та послуг

Група складності виробництва 1) Граничні нормативи трудомісткості,людино-день
Група складності продукції 2)
1 2 3
1 27,0 30,0 35.0
2 35,0 39,0 51,0
3 45,0 52,0 55,0
4 53,0 55,0 66,0
Примітка 1 За таблицею 5
Примітка 2 За таблицею 6

Таблиця 5 - Групи складності виробництва

Група складності
виробництва
Середня кількість технологічних операцій під час виготовлення продукції (надання послуги)
1234 до 200від 201 до 2000від 2001 до 5000понад 5000

Під час обов'язкової сертифікації продукції, яка ввозиться в Україну, оплаті підлягають роботи, що фактично виконуються ОС залежно від складу поданих декларантом документів.

Найменування і граничні нормативи трудомісткості робіт щодо визнання зарубіжних сертифікатів на продукцію під час ввезення її в Україну наведені у таблиці 7.


Таблиця 6 - Групи складності продукції

Група складності продукції Видипродукції
1 Матеріали (метали, сплави, будівельні матеріали тощо)ПаливоПродукти нафтохімії, текстильні, шкіряніЕлементи конструкцій І деталі машинХарчова сировина
2 Вироби загального машинобудівного призначенняІнструментЕлектро- і радіоелементиМебліОдягВзуттяХарчові продукти
3 Машини, устаткуванняТранспортні засобиПрилади, засоби автоматикиРадіоелектронікаОбчислювальна техніка

Таблиця 7 - Найменування і граничні нормативи трудомісткості робіт з обов'язкової сертифікації продукції, що ввозиться

Найменуванняробіт Норматив трудомісткості,людино-день
Звірення зарубіжного сертифіката (знака) відповідності із зразками 0,1
Перевірка правомірності використання сертифіката (знака) відповідності щодо партії продукції, що ввозиться 0,75
Аналіз документів, що підтверджують безпечність продукції 1,25
Проведення випробувань Оплата здійснюється на підставі договору за фактичними витратами згідно з програмою випробувань (з рівнем рентабельності у розрахунках вартості не більш як 25 %)

Найменування і граничні нормативи оплати робіт, що можуть виконуватись під час проведення робіт щодо визнання зарубіжних сертифікатів на продукцію, яка ввозиться в Україну, наведені у таблиці 8.

Таблиця 8 - Найменування і граничні нормативи оплати робіт, які виконуються під час обов'язкової сертифікації продукції, що ввозиться, і оформлення сертифіката відповідності

Найменуванняробіт Одиницявиміру Нормативоплати
Підготовлення довідок (висновків) для органів митного контролю Година 4-Дmin
Переклад і підтвердження на автентичність перекладу документів, що підтверджують безпечність продукції ум. друк. арк. 8-Дmin
Догляд партії товару Оплата здійснюється за тарифами, встановленими Державним митним комітетом України

Вартість робіт Вв щодо визнання зарубіжних сертифікатів на продукцію, яка ввозиться в Україну, обчислюється за формулою:

(3)

де t вj - трудомісткість виконання j-ї роботи під час обов'язкової сертифікації продукції, яка ввозиться, людино-день;

s - число робіт, що проводяться ОС під час обов'язкової сертифікації продукції, яка ввозиться;

Вв - норматив оплати j-ї роботи, що проводиться ОС під час обов'язкової сертифікації продукції, яка ввозиться, у гривнях;

O pj -фактичний обсяг роботи j-го виду, проведеної під час обов'язкової сертифікації продукції, яка ввозиться;

z - кількість видів робіт, проведених під час обов'язкової сертифікації продукції, яка ввозиться.

У разі включення в одну вантажну митну декларацію декількох партій продукції, що розрізнюються за найменуванням (типом, маркою, артикулом), за країною походження, виробником і датою виготовлення, роботи з обов'язкової сертифікації оплачуються за кожною партією продукції. У цьому випадку для кожної партії продукції застосовуються нормативи, наведені у таблицях 7 та 8.

Під час виконання вищезазначених робіт у вихідні та святкові дні оплата провадиться згідно з чинним законодавством.

Вартість випробувань під час сертифікації продукції калькулюється акредитованою ВЛ на основі самостійно встановлених нормативів матеріальних і трудових витрат у чинних цінах і доводиться до відома зацікавлених сторін.

Оплата технічного нагляду здійснюється заявником. У разі залучення ОС для проведення технічного нагляду спеціалізованої організації її послуги оплачуються додатково, за рахунок коштів заявника.

Вартість технічного нагляду Втн разом з коригувальними заходами обчислюється за формулою:

(4)

де Ва - вартість робіт зі збору та аналізу даних про якість сертифікованої продукції (послуг) і проведення коригувальних заходів, у гривнях;

Внпi— вартість однієї перевірки, проведеної в рамках технічного нагляду, у гривнях;

i — число перевірок, проведених у рамках технічного нагляду протягом терміну дії сертифіката відповідності.

Вартість робіт зі збору та аналізу даних про якість сертифікованої продукції (послуг) обчислюється на основі фактичних трудовитрат з урахуванням вимог. Гранична нормативна трудомісткість коригувальних заходів наведена у табл. 1.

Вартість однієї перевірки, проведеної в рамках технічного нагляду за сертифікованою продукцією Внп , обчислюється за формулою:

(5)

де t п— термін перевірки, дні;

Цзр — вартість зразків, відібраних у продавця для проведення випробувань, у гривнях;

Вд — вартість відбору і доставки зразків до місця випробувань, у гривнях;

Вкв — вартість контрольних випробувань, у гривнях;

N — число членів комісії, що беруть участь у перевірці, осіб;

Внс—вартість нагляду за стабільністю умов виробництва (функціонування системи якості), у гривнях.

У формулу включають тільки елементи, які відображають витрати за фактично виконані роботи залежно від обраної схеми сертифікації, і підтверджуються відповідними документами.

Вартість зразків, відібраних у виробника, обчислюється за їх фактичною собівартістю. Якщо заявником надані зразки продукції для випробувань безкоштовно, вартість їх не враховується. Оплата зразків, відібраних у продавця, здійснюється відповідно з їх роздрібною ціною на підставі документів, що засвідчують факт купівлі.

Витрати на відбір і доставку зразків до місця випробувань включають фактичні видатки ОС на транспортування, вантажно-розвантажувальні роботи, зберігання та утилізацію, що підтверджується відповідними документами. Оплата контрольних випробувань здійснюється за тарифами відповідної ВЛ на основі відшкодування витрат. Вартість технічного нагляду за атестованим виробництвом (сертифікованою системою якості) обчислюється відповідно до таблиць 3 та 4.

Вартість однієї перевірки, проведеної у рамках технічного нагляду за сертифікованою послугою, обчислюється за формулою:

(6)

де Воп — вартість процедури опитування споживачів, у гривнях.

У формулу включають тільки елементи, які відображають витрати за фактично виконані роботи залежно від обраної схеми сертифікації і підтверджуються відповідними документами.

Під час проведення сертифікації від заявника на підставі укладеної ліцензійної угоди між ним та ОС береться плата за надання права на застосування сертифіката відповідності та маркування продукції знаком відповідності. Ліцензійні платежі встановлюються у розмірі 0,01 % від обсягу реалізованої сертифікованої продукції (без ПДВ та акцизного збору). Ліцензійні платежі перераховуються ліцензіатом на розрахунковий рахунок ОС відповідно до платіжних реквізитів, зазначених у ліцензійній угоді. У разі дострокового розірвання ліцензійних угод одержані ліцензійні платежі поверненню не підлягають.

Роботи з сертифікації продукції оплачуються заявником за договорами на проведення робіт, що укладаються з ОС продукції, ОС систем якості та ВЛ (центрами). Витрати заявника на проведення робіт з сертифікації продукції відносяться на собівартість продукції.