Смекни!
smekni.com

Платіжна система України та стратегія її розвитку (стр. 6 из 8)

До спеціальних платіжних засобів НСМЕП відносяться: платіжні картки; мобільні платіжні інструменти [80].

У НСМЕП застосовуються платіжні картки з вбудованими чіп-модулями – смарт-картки. Смарт-картка, яка є носієм копії фінансової інформації в НСМЕП, на відміну від пластикової картки з магнітною смугою, найбільш повно задовольняє вимоги безпеки. На її базі створена високоефективна офф-лайнова технологія, тобто така, що не потребує оперативного зв'язку з банківським рахунком під час виконання платіжних операцій (це дуже важливо, враховуючи недостатньо високу якість вітчизняних каналів зв'язку) і яка значно зменшує експлуатаційні витрати. За рахунок цього участь в НСМЕП може брати населення України з малими доходами (пенсіонери, студенти, школярі тощо), а швидкість обслуговування набагато більша, ніж при розрахунках готівкою та операціях картками з магнітною смугою.

У НСМЕП використовуються платiжнi картки з платiжними iнструментами, як електронний гаманець та електронний чек. Застосування електронного гаманця економічно доцільне навіть при розрахунках малими сумами (від кількох копійок). Електронний чек орієнтований на застосування при середніх та значних за сумою платежах (від кількох до тисяч гривень).

З метою підготовки до широкого впровадження НСМЕП у сфері торгівлі та послуг Національний банк разом із суб'єктами господарювання – розробниками програмних і технічних засобів провели роботи за такими напрямами: виробництво карток і термінального обладнання НСМЕП в Україні; виробництво банкоматів в Україні; розроблення та впровадження технології платежів через мережу Інтернет; розширення функцій впроваджених програмно-технічних засобів; запровадження безготівкових розрахунків і операцій за платіжними картками НСМЕП у підрозділах Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта» (далі – УДППЗ «Укрпошта»).

За допомогою платіжних карток НСМЕП їх держателі на сьогодні можуть здійснювати: безготівкові розрахунки за товари та послуги на підприємствах торгівлі та сфери послуг; розрахунки за комунальні послуги, кабельне телебачення, Інтернет-послуги, квитки державних лотерей України, скретч-картки операторів мобільного зв'язку тощо через мережу Інтернет; безготівкову оплату вартості залізничних квитків через систему «Експрес»; Інтернет-перекази за відповідною адресою з доставкою коштів через УДППЗ «Укрпошта» на території України; адресні перекази на рахунки юридичних та фізичних осіб; отримання готівки з платіжної картки або карткового рахунку.

Економічний ефект від впровадження національної системи масових електронних платежів найбільш суттєвий прояв знаходить, перш за все, у прискоренні розрахунків, зменшенні обсягів готівки в обігу, зниженні дебіторської заборгованості та витрат на обслуговування клієнтів, підвищенні швидкості обігу грошей, упорядкуванні процесу кредитування, підвищенні рівня контролю за фінансовими потоками.

За даними, наведеними у Постанови НБУ «Про затвердження Програми розвитку Національної системи масових електронних платежів на 2006–2008 роки (№121 від 30.03.2006) [12], станом на 01.01.2006 членами НСМЕП були Національний банк України та 21 банк України. У банках – членах НСМЕП та їх філіях було установлено 27 автоматизованих карткових систем (АКС), із них 26 АКС працювало у міжбанківському режимі, створено 3 процесингових центри.

Мережа обслуговування карток НСМЕП налічувала понад 2,4 тис. одиниць термінального обладнання, загальні обороти НСМЕП становили понад 21 млрд. грн., у тому числі міжбанківські обороти – понад 229 млн. грн.

2007 рік став третім роком промислової експлуатації Національної системи масових електронних платежів. За цей час НСМЕП довела свою технічну, технологічну, а також комерційну успішність. У цьому році продовжувалась робота щодо розвитку НСМЕП та впровадження інноваційних проектів і технологій банками та Платіжною організацією системи.

Сучасний розвиток системи НСМЕП регламентується «Програми розвитку Національної системи масових електронних платежів на 2006–2008 роки», затвердженої постановою Правління Національного банку України від 30.03.2006 №121, а також Концепцією поширення безготівкових розрахунків з використанням спеціальних платіжних засобів, схваленою постановою Кабінету Міністрів України і Національного банку України від 26.06.2006 №753. У 2007 році продовжено проведення пілотного проекту «Електронний студентський квиток», розвиток ринку Інтернет-платежів НСМЕП та ін.

На цей час членами НСМЕП є 40 банків, які входять до групи найбільших банків за рейтингом Національного банку України подали заяви на вступ до НСМЕП.

Банками – членами НСМЕП емітовано майже 1,7 млн. карток, встановлено близько 4,3 тис. платіжних терміналів і банкоматів. Загальні наростаючі обороти в НСМЕП склали майже 49 млрд. грн., з них міжбанківські – 1,1 млрд. грн.

За даними прес-служби НБУ [77], кількість платіжних карток у системі безперервно зростає. Протягом 2007 року вона збільшилась на 34% і досягла рекордного рівня. Загальна кількість емітованих платіжних карток НСМЕП на 7.02.2008 складає майже 1,8 млн.

Свідченням зростання завантаження системи є постійне збільшення оборотів НСМЕП. Річні обороти НСМЕП за 2007 рік склали понад 18,1 млрд. грн., перевищивши цей показник за 2006 рік на 45% (рис. 3.1).

На кінець 2007 року наростаючі обороти НСМЕП перевищили відмітку 51,7 млрд. грн. Протягом року цей показник збільшився на 55%.

Міжбанківські обороти протягом 2007 року збільшились більше ніж у 5 разів у порівнянні з попереднім періодом і досягли 898,1 млн. грн. Наростаючі міжбанківські обороти склали понад 1 296 тис. гривень.


Рис. 3.1. Річні обороти НСМЕП за 2007 рік прес-служби НБУ від 7 лютого 2008 року

Протягом 2007 року в НСМЕП було здійснено 1 422 775 міжбанківських операцій (майже втричі більше ніж у 2006 році). Середня сума однієї операції у 2007 році становила 593, 36 грн. (зросла на 225,32 грн. у порівнянні з 2006 роком).

Таким чином, впровадження в промислову експлуатацію національної системи масових електронних платежів на Україні протягом 3 років продемонструвало стрімку динаміку її поширення серед користувачів банківських послуг.

3.2 Концептуальні основи удосконалення національної електронної платіжної системи України

Оскільки Національний банк вважає створення НСМЕП завершальною стадією у побудові системи електронних платежів в Україні. Тому проблемі подальшого розвитку системи НСМЕП приділяється суттєва увага.

Концептуальними основами удосконалення національної електронної платіжної системи України є Програма розвитку Національної системи масових електронних платежів на 2006–2008 роки, спрямована на створення необхідних умов для поліпшення структури грошового обігу та забезпечення високого рівня захищеності спеціальних платіжних засобів за рахунок розбудови в Україні масових безготівкових платежів з використанням платіжних карток і скорочення частки готівкових розрахунків [12].

Програма ґрунтується на положеннях Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» (2346–14), Концепції системи електронних розрахунків за товари та послуги в Україні, затвердженій постановою Правління Національного банку України (№136 від 18.07.94).

Вона визначає основні завдання та шляхи їх реалізації щодо подальшого розвитку Національної системи масових електронних платежів з урахуванням світових тенденцій розвитку безготівкових розрахунків, досвіду та сучасних моделей функціонування платіжних систем.

Метою удосконалення національної електронної платіжної системи України, відповідно до змісту програми, є визначення стратегічних напрямів розвитку НСМЕП на найближчі роки та забезпечення системного підходу під час її впровадження в Україні.

Основними завданнями є:

1) збільшення частки безготівкових розрахунків з використанням платіжних карток порівняно з розрахунками готівкою;

2) збільшення частки безготівкових розрахунків з використанням платіжних карток, які найбільш повно відповідають вимогам безпеки (смарт-картки), у загальному обсязі операцій, що здійснюються з використанням платіжних карток в Україні;

3) досягнення за кількісними та якісними показниками роботи НСМЕП рівня платіжної системи загальнодержавного значення;

4) збільшення інвестиційних можливостей банківської системи шляхом залучення коштів населення на банківські рахунки;

5) зменшення суспільних витрат на підтримку готівкового грошового обігу шляхом впровадження масових безготівкових розрахунків населення у сфері торгівлі та послуг в Україні;

6) забезпечення державної підтримки діяльності НСМЕП.

3.3 Шляхи вдосконалення національної системи електронних масових платежів

Узагальнюючи дані щодо визначення перспектив розвитку галузі, що вивчається [28., 38, 77, 80], основними шляхами вдосконалення національної системи електронних масових платежів визначено:

– забезпечення функціонального і технологічного розвитку НСМЕП;

– підвищення надійності та ефективності функціонування складових апаратно-програмного комплексу НСМЕП;

– розширення сфери застосування технологій і складових апаратно-програмного комплексу НСМЕП;

– забезпечення діяльності та розвитку організаційної структури НСМЕП;

– удосконалення та розвиток нормативно-правової бази НСМЕП.