Смекни!
smekni.com

Обов’язкові платежі підприємств у державні цільові фонди (стр. 2 из 2)

Для підприємств, установ, організацій, де працюють інваліди, збір на обов'язкове соціальне страхування встановлений окремо: 1% від об'єкта оподаткування для інвалідів, які працюють; 5,5% від Об'єкта оподаткування для інших працівників підприємства. При цьому збір у розмірі 1% в повному обсязі зараховується у Фонд со­ціального захисту інвалідів.

Суб'єкти підприємницької діяльності, що використовують працю найманих працівників, збір на обов'язкове соціальне страхування включають до складу валових витрат під час обчислення оподатко­ваного прибутку, а також відносять на собівартість.

Із суми сукупного оподаткованого доходу фізичних осіб, які працюють за трудовим договором (контрактом) чи виконують роботи (послуги), згідно з цивільно-трудовими договорами, збір нараховується у розмірі 0,5% тільки на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття. У цьому разі утримання збо­ру здійснюється за рахунок нарахованого доходу (заробітної плати). Відповідальність за утримання цього збору покладено на суб'єктів підприємницької діяльності, що використовують працю найманих працівників.

Збір на обов'язкове соціальне страхування (у тім числі на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття) перера­ховується в державний бюджет платниками збору. Це здійснюється одночасно з отриманням грошей у банках на оплату праці. Кошти від збору зараховуються на окремі рахунки державного бюджету: обов'язкового соціального страхування, обов'язкового соціального страхування на випадок безробіття. Забороняється використання цих коштів не за цільовим призначенням.

Для фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності, які не використовують працю найманих працівників, збір визначено у розмірі 0,5% від об'єкта оподаткування тільки на обов'язкове соці­альне страхування на випадок безробіття.

Внески в державний інноваційний фонд. Державний іннова­ційний фонд почав створюватися згідно з Постановою Кабінету Міністрів від 18 лютого 1992 р. № 77 «Про утворення державного інноваційного фонду».

Для формування вказаного фонду підприємства, об'єднання, ор­ганізації здійснюють спеціальні відрахування у розмірі 1% від обся­гу реалізації продукції (робіт, послуг). Посередницькі, оптові, постачальницько-збутові організації, банки ці відрахування здійс­нюють від обсягу валового доходу. Указані відрахування включаю­ться в собівартість продукції (робіт, послуг).

Згідно з указаною постановою із загальної суми відрахувань 30% в обов'язковому порядку треба було перераховувати в Дер жавний інноваційний фонд. Інші 70% перераховувалися підпри­ємствами, об'єднаннями, організаціями в галузевий спеціальний фонд позабюджетних коштів, якщо такий фонд утворювався мі­ністерством або відомством. Кошти відрахувань, віднесені на со­бівартість продукції (робіт, послуг), але не перераховані мініс­терствам, відомствам, мали вилучатися податковими органами в державний бюджет. В окремих випадках за письмової згоди керівного органу, який утворював галузевий спеціальний фонд позабюджетних коштів, державні підприємства, об'єднання, організації могли залишати у своєму розпорядженні частину коштів з відрахувань, що належали галузевому позабюджетному фонду. Підприємства, об'єднання, організації, котрі не мали галузевого спеціального фонду позабюджетних коштів для фінансування інно­ваційної діяльності, могли залишати у своєму розпорядженні 70% відрахувань. Це було можливо за умови, що вони вели науково-дослідні роботи і здійснювали заходи щодо освоєння нових техно­логій і виробництва нових видів продукції. У такому разі залишені в підприємств кошти не можна було спрямовувати на фінансування капітальних вкладень (будівництво, придбання основних фондів, обладнання, приладів), не пов'язаних зі здійсненням науково-дослідних робіт, заходів щодо освоєння нових технологій і вироб­ництва нових видів продукції. Кошти цих відрахувань залишались у розпорядженні підпри­ємств. Якщо вони не були використані протягом року, то й далі пе­ребували в розпорядженні підприємства і використовувались за ці­льовим призначенням наступного року. Якщо підприємство не проводило науково-дослідних робіт, не вживало заходів для освоєння нових технологій і виробниц­тва нових видів продукції, відрахування здійснювались тільки в Державний інноваційний фонд у розмірі 0,3%. Решта 0,7% не нараховувалась. Згідно із Законом «Про Державний бюджет України на 1998 рік» у бюджеті було сконцентровано всі відрахування підприємств на інноваційну діяльність. Таке саме рішення прийнято на 1999 і 2000 рр. Суб'єкти господарювання беруть участь у формуванні фі­нансових ресурсів місцевих органів влади, сплачуючи місцеві податки і збори. Це має важливе значення для розвитку місце­вої інфраструктури, яка забезпечує реалізацію соціальної та економічної політики. Сплачуючи місцеві податки і збори, суб'єкти господарювання забезпечують наповнення бюджетів місцевих, селищних і сільських Рад фінансовими ресурсами, що, у свою чергу, справляє позитивний вплив на діяльність підприємств.

Висновки

Підприємства — суб'єкти господарювання повинні сплачувати загальнодержавні, а також місцеві податки і збори. Загальнодержа­вні податки і збори включають:

—прямі податки [податок на прибуток, плата (податок) за землю, податок з власників транспортних засобів та інших самохідних
машин і механізмів, податок на нерухоме майно (нерухомість)]; непрямі податки [податок на додану вартість (ПДВ), акцизний збір, мито]; збори (на обов'язкове державне пенсійне страхування, на
обов'язкове соціальне страхування, до державного інноваційного
фонду; за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок держа­ного бюджету; за забруднення навколишнього середовища; рентні
збори; гербовий збір); державне мито, плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності. Місцеві податки і збори включають: два податки (комунальний податок і податок з реклами); різні збори (за право використання місцевої символіки; за парковку автотранспорту; за проїзд територією прикордонних областей транспортом, що вирушає за кордон; за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг; ринковий збір; готельний збір; за проведення місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу і лотерей; за право проведення кіно - і телезйомка ін.).

Аналіз системи оподаткування в Україні, її становлення й роз­витку дає змогу зробити висновок про серйозні недоліки, що їй притаманні. По-перше, це нестабільність податкової системи. Час­ті зміни в законодавчих актах щодо окремих податків негативно впливають на розвиток підприємницької діяльності. По-друге, ос­новним є фіскальне спрямування податкової системи, недостатнє виявлення регулюючої функції основних податків. По-третє, сис­тема в цілому надто громіздка, розрахунки окремих податків не­виправдано ускладнено.

Список використаної літератури

1. Авилов А. Государственная поддержка мелкого и среднего бизнеса в
развитых странах мира. — М., 1994.

2.Антикризисное управление: от банкротства к финансовому оздоров­
лению // Под ред. Г.П. Иванова. — М.: Закон и право, ЮНИТИ, 1995.

3.Балабанов И. Т. Основы финансового менеджмента. — М: Финансы
и статистика, 1997.

4.Бандурака О.М., Коробов Н. Л., Орлов П. І., Петрова К. Л. Фінансо­
ва діяльність підприємств: Підручник. — К.: Либідь, 1998.

5.Белолипецкий В. Г. Финансы фирмы. — М., 1998.

6.Беркар Коласс. Управление финансовой деятельностью предприя-
тия. — М: Финансы, 1997.

7.Бланк И. А. Основы финансового менеджмента. — К.: Ника-Центр,
Эльга, 1999.

8.Бланк И. А. Стратегия и тактика управлення финансами. — К., 1996.

9. Податкова система України / За ред. В. М. Федосова. — К.: Либідь, 1994.

10.Финансы предприятий / Л. М. Павлова — М.: Финансы ЮНИТИ,

11.Холт Роберт. Основи финансового менеджмента. — М: Дело,

12.Шеремет А. Д. Финансы предприятий. — М: Финансы и статисти­
ка, 1997.