Смекни!
smekni.com

Фінансова система (стр. 1 из 2)

ТЕМА 2. ФІНАНСОВА СИСТЕМА

1. Сутність, структурна будова та засади функціонування фінансової системи.

2. Характеристика складових фінансової системи.

3. Управління фінансовою системою. Організаційні основи функціонування фінансової системи.


1. Сутність, структурна будова та засади функціонування фінансової системи

Фінанси охоплюють широке коло розподільчих відносин, які відображаються в різноманітних грошових потоках.

За єдиної сутності фінансових відносин, існують певні особливості у створенні і використанні фондів фінансових ресурсів, внаслідок чого можна виділити окремі елементи фінансових відносин, які мають свої специфічні ознаки та особливості.

Форми фінансових відносин є виокремленими за певними ознаками складовими фінансів і складають фінансову систему.

Фінансова система держави є відображенням форм і методів використання фінансів відповідно до наявної моделі економіки.

Фінансові системи різних держав містять спільну ознаку – вони є сукупністю фондів фін ресурсів, які різняться за методами їх мобілізації і напрямками використання. З одного боку, за внутрішньою структурою, фінансова система є сукупністю відособлених сфер і ланок, які відображають специфічні форми та методи фін відносин. З іншого боку, за організаційною будовою, фінансова система є сукупністю фін органів та інституцій, що управляють рухом грошових потоків в державі.

Фінансова система – це сукупність взаємопов’язаних між собою сфер та ланок (ячеек) фінансових відносин, що відображають особливості мобілізації та використання фінансових ресурсів для задоволення економічних і соціальних потреб суспільства, мають відповідний апарат управління та правове забезпечення.

Внутрішня структура фінансової системи відображає сукупність фінансових відносин і складається зі сфер та ланок.

Фінансову систему можна структуризувати за декількома ознаками:

- за рівнем суб’єктів фінансових відносин;

- за фондами грошових коштів;

- за рівнем економічної системи;

- за органами управління;

Найбільш загальною ознакою структуризації фінансів є рівень економічної системи. За цією ознакою виділяють:

1) на мікрорівні – фінанси підприємств і організацій та домогосподарств;

2) на макрорівні – державні фінанси;

3) на рівні світового господарства – міжнародні фінанси.

Узагальнюючими сферами між цими рівнями є фін ринок та страхування.

Виділення окремих ланок в рамках кожної сфери здійснюється за наявністю або відособленого фонду грошових коштів або специфічних форм і методів фінансових відносин.

Сфера міжнародних фінансів відображає перерозподільчо-обмінні відносини та централізовані фінансові ресурси на рівні світового господарства.

Дана сфера складається з двох складових частин:

- міжнародних фінансових відносин - які опосередковуються міжнародними розрахунками і базуються на визначенні валютного курсу та валютному регулюванні, внаслідок чого відбувається перерозподіл доходів та фінансових ресурсів на рівні світового господарства (співвідношення між валютами, політика дорогої та дешевої національної валюти). Процеси курсоутворення пов’язані з функціонуванням валютного ринку, який є специфічною ланкою міжнародних фінансів.

- безпосередньо міжнародних фінансів, які в свою чергу включають дві ланки:

o фінанси міжнародних організацій, які характеризують формування і використання цих організацій (ЄС, НАТО, ООН з відповідною інфраструктурою);

o фінанси міжнародних фінансових інституцій, які є надбудовою над сукупністю національних фінансових систем (МВФ, СБ, ЄБРР) і забезпечують перерозподіл фінансових ресурсів між країнами та регіонами у формі надання фінансової допомоги та кредитного забезпечення..

В регіональному аспекті розрізняють:

- світову фінансову систему (сфера міжнародних фінансів);

- регіональні фінансові системи – які відображають централізацію і перерозподіл фінансових ресурсів на регіональному рівні

- національну фін систему – відображає структуру фінансів окремих країн.

За внутрішньою структурою національна фін. система поділяється на (схема):



В представленій схемі слід виділити:

1) забезпечуюючу роль фінансового ринку;

2) координуюча роль бюджету, в якому пересікається значна частина фін ресурсів.

Фінансова система має наступні характерні риси:

- кожна ланка фінсистеми має властиві їй методи мобілізації коштів для створення фондів фінресурсів та свої напрямки й методи їхнього використання;

- кожна ланка фінсистеми є відносно самостійною, має специфічну сферу застосування;

- між ланками фінсистеми існує тісний взаємозв'язок і взаємообумовленість, кожна ланка може успішно функціонувати лише при ефективності системи в цілому;

- залежно від факторів, що впливають на організацію фінансів (на формування й використання фондів фінресурсів), кожна ланка поділяється на менші підрозділи.

Призначенням фінансової системи є забезпечення максимальної мобілізації наявних у суспільстві фінансових ресурсів та залучення їх ззовні, створення передумов для їх ефективного використання і максимізації на цій основі ВВП.

При побудові фінсистеми слід забезпечити виконання наступних завдань:

- концентрація та оптимальне розміщення достатніх для виробництва запланованого обсягу ВВП фінансових ресурсів;

- досягнення максимальної ефективності використання наявних фінресурсів;

- установлення оптимальних пропорцій розподілу та перерозподілу ВВП;

- сприяння залученню тимчасово вільних коштів та отриманих доходів через інституції фінансового ринку на потреби фінансового забезпечення виробництва ВВП;

- формування страхових фондів з метою забезпечення відшкодування втрат фінансових ресурсів і доходів.

Для належного функціонування фінансової системи важливе значення має забезпечення виконання наступних функцій:

o планування, що передбачає формування цілей та вибір шляхів та їх досягнення на основі розробки прогнозів і бізнес-планів розвитку підприємств, кошторисів доходів і витрат. Ця функція реалізується шляхом складання бюджетів, планів і прогнозів на відповідний фінансовий рік та перспективу, балансів фінансових ресурсів, визначення порядку оподаткування;

o організації – що включає вибір підприємствами організаційно-правової форми, бюджетний устрій, розмежування повноважень законодавчих та виконавчих органів у бюджетному процесі, визначення прав і обов’язків функціональних підрозділів фінансових органів;

o регулювання - передбачає вибір оптимальних засобів та способів, що забезпечують реалізацію поставлених завдань

2. Характеристика складових фінансової системи

Базовою сферою фінансової системи є фінанси підприємств і організацій, які представлені сукупністю економічних відносин, виникаючих в реальному грошовому обороті при формуванні, розподілі і використанні децентралізованих фондів фінансових ресурсів підприємств і організацій. Дана сфера обслуговує матеріальне виробництво, створення ВВП, його розподіл всередині підприємств та перерозподіл частини його до бюджету та позабюджетних фондів.

Ланками цієї сфери виступають процеси фінансування основних засобів, оборотних активів, формування статутного капіталу тощо.

Метою господарської діяльності є виробництво товарів чи надання послуг (місія підприємств). Метою фінансової діяльності є залучення фінансових ресурсів, фінансування витрат та отримання доходів, формування прибутку.

Дана сфера поділяється на фінанси комерційних підприємств та неприбуткових організацій. Особливістю фінансів комерційних підприємств є те, що вони працюють на засадах госпрозрахунку, який передбачає відшкодування витрат за рахунок власних коштів, отримання прибутку та фінансування розширеного відтворення.

До некомерційних належать:

- установи, які надають послуги безкоштовно або за символічну плату (лікарні, школи тощо) - головним джерелом фінансування їх видатків є бюджетні кошти;

- громадські організації та доброчинні фонди – джерелом їх доходів є членські внески, пожертвування.

Державні та муніципальні (або централізовані) фінанси використовуються у якості інструмента регулювання національної економіки. З їх допомогою мобілізуються ресурси та здійснюється їх перерозподіл між галузями народного господарства регіонами, верствами населення. Тобто, у сфері державних фінансів грошові потоки відображають відносини перерозподілу ВВП.

Бюджет є визначальною ланкою державних фінансів і призначений для фінансового забезпечення виконання державою її функцій. Бюджет складається з двох взаємопов’язаних статей: доходних і витратних. В доходній частині бюджету містяться джерела надходження коштів та їх кількісні параметри. У витратній частині визначаються напрямки, сфери, в яких витрачаються кошти, їх кількісні параметри.

Цільові фонди – містять фінресурси, пов’язані з фінансуванням витрат, не включених в бюджет. Їх створення обґрунтовується необхідністю мати джерела коштів, незалежні від бюджетних процесів. Позабюджетні фонди мають суворо цільове призначення – мобілізація фінресурсів для потреб соцзабезпечення громадян.

Страхові і резервні фонди - основне їх призначення - покриття втрат, що виникли з непередбачених причин, локалізація негативних наслідків форс-мажорних подій, фінансове забезпечення заходів, які не були включені в плани фінансування, але є важливими для держави. Наявність страхових і резервних фондів фінансових ресурсів дає можливість локалізувати втрати, пов'язані з фактами стихійного лиха і непередбачених обставин. Страхові фонди можуть використовуватися також як інвестиційний та кредитний ресурси в економіці до настання страхового випадку. Резервні фонди як на рівні держави, так і на рівні господарських структур сприяють підви­щенню ефективності господарської діяльності.