Смекни!
smekni.com

Фінансовий аналіз становища підприємства в умовах ТОВ ТПО Аріста в 2006 році (стр. 7 из 8)

Ділова активність підприємства у фінансовому аспекті виявляється, насамперед, у швидкості обороту його засобів. Аналіз ділової активності полягає в дослідженні рівнів і динаміки різних фінансових коефіцієнтів оборотності.

1. Коефіцієнт загальної оборотності капіталу (активів)

Цей показник відбиває швидкість обороту (у кількості оборотів за період) усього капіталу підприємства. Його зростання означає прискорення кругообігу засобів підприємства чи інфляційне зростання цін ( при зниженні рентабельності активів за прибутком від реалізації (прибутком від звичайної діяльності) чи рентабельності необоротних активів).

2. Коефіцієнт оборотності мобільних активів

Цей коефіцієнт показує швидкість обороту всіх оборотних (як матеріальних, так і нематеріальних) активів підприємства. Його зростання варто оцінювати позитивно, якщо воно супроводжується ростом коефіцієнта оборотності матеріальних оборотних коштів (запасів), і – негативно, якщо Оz зменшується.

3. Коефіцієнт оборотності матеріальних оборотних коштів

Цей коефіцієнт відбиває число оборотів запасів підприємства за аналізований період. Його зниження свідчить про відносне збільшення виробничих запасів і незавершеного виробництва чи про зниження попиту на готову продукцію (у випадку зменшення Огп.)

4. Коефіцієнт оборотності готової продукції

Цей коефіцієнт показує швидкість обороту готової продукції. Його зростання означає збільшення попиту на готову продукцію підприємства, зниження – затоварення готовою продукцією в зв’язку зі зниження попиту.

5. Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості

Цей коефіцієнт показує розширення чи звуження комерційного кредиту, наданого підприємством. Якщо він розраховується за чистим доходом від реалізації, який формується в міру оплати рахунків, зростання цього показника означає скорочення продажів у кредит, а зниження свідчить про збільшення обсягу наданого кредиту.

6. Середній період обороту дебіторської заборгованості

Характеризує середній термін погашення дебіторської заборгованості. Позитивно оцінюється зниження Тдз. і навпаки.

7. Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості

Цей коефіцієнт показує розширення чи звуження комерційного кредиту, наданого підприємству. Його зростання означає збільшення швидкості оплати заборгованості підприємства, зниження – зростання покупок у кредит.

8. Середній період оборотності кредиторської заборгованості:

Характеризує середній період повернення боргів підприємства, крім заборгованості перед банками.

9. Коефіцієнт оборотності власного капіталу:

Показує швидкість обороту власного капіталу, що для акціонерних товариств означає активність коштів, який ризикують акціонери. Різкий зріст цього коефіцієнта відображає підвищення рівня продажів, що повинне в значній мірі забезпечуватися кредитами й, отже, знижувати частку власників у загальному капіталі підприємства. Істотне зниження цього показника відображає тенденцію до бездіяльності частини власних коштів.

10. Середній період обороту мобільних активів:

Показує середній строк від вкладення коштів у виробництво до одержання виторгу від реалізації. Позитивно варто оцінювати зниження цього показника.

11. Середній період обороту запасів:

Позитивно варто оцінювати зниження цього коефіцієнта, якщо це не перешкоджає нормальному процесу виробництва, не загрожує дефіцитом матеріальних ресурсів.

12.Період операційного циклу:

Показує тривалість перетворення придбаних матеріальних ресурсів у кошти. Позитивно потрібно оцінювати зменшення цього показника.

13. Період фінансового циклу:

Позитивно варто оцінювати зниження цього показника, однак його негативне значення свідчить про недолік коштів (підприємство «живе у борг»).

Розраховані показники оборотності зводяться в таблицю 6.2.

Таблиця 6.2

Показники оборотності

Показники На поч. року На кінець року Зміни
+, темп росту, %
1 2 3 4 5
1. Коефіцієнт загальної оборотності капіталу (активів) (Ок(а)) Ч°; 1,665 2,016 0,351 121
2,Коефіцієнт оборотності мобільних активів (Оао) 40 1,58 2,16 0,58 137
3. Коефіцієнт оборотності матеріальних оборотних коштів (запасів) (Оz) 4,588 6,512 1,924 142
4. Коефіцієнт оборотності готової продукції (Огп.) 37,835 53,922 16,087 143
5. Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості (Одз.) 2,988 3,92 0,932 131
6. Середній період обороту дебіторської заборгованості (Тдз) 122,155 93,112 -29,043 76,23
7. Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості (Окз.) 5,03 6,955 1,925 138
Продовження таблиці 6.2
8. Середній період оборотності кредиторської заборгованості (Ткз) 72,56 52,48 -20,08 72,33
9. Коефіцієнт оборотності власного капіталу (Оск.) 5,26 5,8 0,54 110
10. Середній період обороту мобільних активів (Тао) 231,01 168,98 -62,03 73
11. Середній період обороту запасів (Тz) 79,56 56,05 -23,51 70
12. Період операційного циклу (Тоц.) 202,11 149,16 -52,95 74
13. Період фінансового циклу (Тфц.) 129,55 96,68 -32,87 75

Показники рентабельності у звітному періоді мають позитивне й високе значення. Однак варто звернути увагу на негативні тенденції, що намітилися, зниження даних показників у звітному періоді. Дані зміни показників рентабельності обумовлені зниженням обсягу чистого прибутку у звітному періоді. Підприємство несе високі витрати пов'язані із собівартістю реалізованої продукції, товарів, робіт, послуг.


7. Рекомендації щодо покращення фінансового стану підприємства

На підставі проведеного аналізу й розрахунків показників, що характеризують фінансовий стан підприємства постараємося намітити шляхи щодо його поліпшення за рахунок підвищення ефективності функціонування оборотних активів підприємства.

Коефіцієнти проміжної й оперативної ліквідності не відповідають нормативним значенням. Тобто оборотні кошти підприємства мають не ліквідний характер, тобто більша частина коштів являють собою активи середньої терміновості реалізації (різні види дебіторської заборгованості) і повільно реалізовані активи (запаси товарно-матеріальних цінностей).

Насамперед, варто нормалізувати ситуацію з дебіторською заборгованістю, що становить майже половину всіх оборотних активів, і навіть зниження показника наприкінці періоду істотно не міняє обстановку. Тобто. грошові активи підприємства фактично заморожені в дебіторській заборгованості, вони не можуть бути спрямовані на нормальну діяльність підприємства, наприклад на фінансування оборотних активів, власних коштів для фінансування яких не вистачає й підприємству доводиться прибігати до позикових коштів. Теоретично дебіторська заборгованість може бути зведена до мінімуму, проте, цього не відбувається з багатьох причин, у тому числі й через конкуренцію. Виробляючи політику кредитування покупців своєї продукції, підприємство повинне визначитися по наступних ключових питаннях:

• по строках надання кредиту (найчастіше в компанії існує кілька типових договорів, що передбачають граничний строк оплати продукції);

• стандарти кредитоспроможності (критерії, по яких постачальник визначає фінансову заможність покупця й звідси можливі варіанти, що випливають, оплати);